SERGEJ TRIFUNOVIĆ IZ NJUJORKA PORUČUJE

Eto čiče u Srbiji!

On je glavni glumac u dva filma koja se prikazuju na Festu: "Aporiji" i "Ljubavi". Rekao nam je svoju prognozu za "Oskara", šta misli o Festu, zašto ima poverenje u devojku svog brata i zbog čega nije siguran da li je Sloba u Hagu!

Već dugo godina nije nikakvo iznenađenje to što zvezde glavnih filmova Festa ne dolaze u Beograd da uveličaju festival. Tako je i ovoga puta.

U dva ostvarenja iz glavnog programa igra Sergej Trifunović a čak ni on ovog puta nije prošetao "Sava-centrom". Razlog je opravdan - Sergej je u Njujorku gde nastavlja svoju američku karijeru.

Na Festu smo ga videli u "Aporiji", debitantskom ostvarenju Arisa Movsesijana gde pored Trifunovića igraju još Marko Baćović, Jasmina Ivanišević-Večanski, Gorica Popović, Boris Komnenić i Nenad Ćirić. U "Aporiji" junak je poznati glumac Ćulibrk koji na poslednji dan snimanja svog novog filma saznaje da je smrtno bolestan. Niz apsurdnih situacija tog dana dovodi Ćulibrka do odluke da u poslednjoj sceni odglumi svoju smrt. A možda to i nije samo gluma... Nećemo otkrivati kraj, a Sergej nam iz Njujorka otkriva kako se on našao u ovom neobičnom ostvarenju:

- Motiv je za mene bio Gaga Nikolić. S njim bih, ako treba, sedeo u telefonskoj govornici i čitao imenik naglas. Zbog njega sam pristao da igram u "Aporiji". Posle je on odustao, a ja ostao.

Dok je "Aporija" rezultat zajedničke saradnje između finansijera iz Belgije, Slovenije i naše zemlje, dotle je "Ljubav" potpuno američki proizvod. Izuzev što su režiser i glavni glumac momci iz ovih naših krajeva. Vladan Nikolić je pisac, reditelj, montažer dokumentaraca, igranih filmova, muzičkih spotova koji već duže vreme živi u Njujorku.

Više od očekivanja

Tako je nekako Njujork odigrao presudnu ulogu da Sergej dobije ulogu Ujka Vanje, plaćenog ubice u ovom filmu, gde sve druge role imaju američki glumci. Kako je stigao u "Ljubav" i šta očekuje da će taj film predstavljati u njegovoj karijeri?


Sergej u filmu „Ljubav”
- Vladana Nikolića sam upoznao slučajno. Bio sam u Njujorku, više turistički. On je spremao film, a glumac koga je hteo nije mogao da snima. Vladanova supruga je prijateljica mog drugara Davora iz Beograda. Ona mu se požalila da su ostali bez glavnog glumca. Davor im je rekao da sam ja u Njujorku i to je, manje-više, bilo to. To je baš nisko-nisko-niskobudžetni film od devedeset hiljada dolara, najjeftiniji koji sam ikada radio, ako ne računam kućne produkcije. Sa "Ljubavlju" smo bili na njujorškom festivalu Tribeka, u Veneciji, a kritičar "Njujork tajmsa" nam je dao četiri od pet mogućih zvezdica. Posle sličnih kritika u listovima "Verajeti", "San", "Post" Vladana su pozvali iz produkcijske kuće "Zoetrop" koja pripada slavnom Frensisu Fordu Kopoli. Zamolili su ga da im pošalje kopiju, kako su rekli, "tog filma o kome svi pričaju". Niko od nas nije očekivao ništa od filma i svi smo još iznenađeni takvim reakcijama.

Na Festu ove godine nije uživo, ali ova smotra je Sergeju u sećanjima:

- Tradicionalno me je nervirao očajan zvuk u "najvećoj bioskopskoj sali na Balkanu", u "Sava-centru". Hoće li se neko konačno pozabaviti tim problemom? Iskreno se nadam...

Gosti ovogodišnjeg Festa su, pored ostalih, Ana Karina i Vim Venders. Šta njihova imena znače Sergeju?

- Anu Karinu znam iz Godarovih filmova, a Vendersovi "Nebo nad Berlinom" i "Pariz Teksas" spadaju u mojih petnaest najboljih filmova svih vremena.

O razlici između američkih i srpskih bioskopa?

- Nikakva, i ovde se grickaju kokice, još i jedu hot-dogovi, zvone mobilni u sali...

Ima poverenja u Baneta

Koliko dugo si u Americi i da li pratiš dešavanja kod nas, kako održavaš vezu, telefonom, Netom, šta pregledaš od sajtova?

- Dva meseca sam napolju, stalno sam na internetu mada, naravno, imam telefonske ispade. Uglavnom surfujem po Serbiankafeu, sajtu B92. Ne menjam navike. Ujutru uz kafu obavezno prelistam "Blic" samo što umesto da otvorim novine, ja otvorim lap top. Čitam te novine i ne verujem svojim očima: država Srbija tuži Vladu Divca?! Jeste li sigurni da je Sloba u Hagu?

Poslednji disk koji je kupio u Njujorku i šta je od muzike poneo iz Beograda?

- Nisam kupio nijedan... Lažem, uzeo sam pre neki dan Dilanov dupli disk, onaj iz Skorsezeovog filma. O diskova nisam ništa poneo iz Beograda, samo jedan aj-pod, dosta je.

Da li je istina da u Njujorku hoće da sruše Si-Bi-Dži-Bi, kultni klub u kome je nastao pank?

- To sam bukvalno juče čuo pošto bi Rambo Amadeus trebalo da svira tamo u aprilu. Sve je moguće! Ako su zabranili pušenje u Njujorku, zašto ne bi srušili i takav spomenik kao što je CBGB!? Blumberg (gradonačelnik) gori je od Slobe...

Prognoza oko "Oskara": ko će dobiti one glavne?

- Nisam gledao ama baš ništa od nominovanih filmova osim "Minhena" i "Hoda po ivici" jer sam navučen na muziku Džonija Keša i obožavam Hoakina Feniksa (koji ga igra). Odličan film, a nije čak ni nominovan u toj kategoriji! Filip Sejmur Hofman će biti najbolji glumac za "Kapotija", Riz Viterspun za "Hod po ivici" među najboljim ženskim ulogama, a možda i Felisiti Hufman. Mislim da će častiti Džordža Klunija za epizodu u "Sirijani" pošto mu sigurno neće dati za režiju. Taj "Oskar" ide Engu Liju za ljubavnu priču o dva kauboja koji se još nisam usudio da gledam, ne zato što sam homofobičan već zato što mi ide na živce ta teledirigovana politička holivudska korektnost: ajd sad malo o pederima, ajd sad malo o crncima, ajd sad malo o Jevrejima, pa red Bosanaca, i tako...

Da li ima poverenja u brata Baneta, kako održavaju zajednički stan dok on odsutan?

- "Jer u sve vas, deco, nemam ni najmanje poverenja...". Otkad ima stalnu devojku, miran sam jer znam da ona sigurno zaliva cveće!

Kada planira da se vrati ovamo?

- Kad otopli, eto čiče u Srbiji!

Srđan JOKANOVIĆ



VRATI NA NASLOVNU STRANU