http://pkdick.freeblog.hu/


Keresés


Boldog születésnapot, Philip és Jane!

83 éve ezen a napon, december 16-án született meg Chicagóban Philip Kindred Dick, és ikertestvére, Jane Charlotte Dick. A testvérek koraszülöttként, a tervezettnél hat héttel korábban érkeztek a világra, és hat héttel később a kis Jane alultápláltság miatt életét vesztette.

A szörnyű tragédia nemcsak a család további életére volt hatással (a szülők 5 évvel később elváltak), hanem döntően befolyásolta az író személyiségfejlődését és művészetét is. Dick részben anyját, részben saját magát hibáztatta testvére haláláért, és sok elemzője szerint a másik fele (Jane) elvesztésének traumája tetten érhető a szerző számos művében, világképében.

Az életrajzi elemektől hemzsegő VALIS-ban Dick így összegzi viszonyát Jane-hez:

"E régen elhunyt nőalak az ősikreknek egyike volt, a nyilvánvaló ellentétek egységének része. Az elbeszélés lényege, hogy visszaemlékezzünk létére és halálára. Az Értelem nem akarja elfeledni őt. Épp ezért az Agy folyamatos működése során mindig számon tartja létezését, s ha le tudnánk olvasni, képesek volnánk a működést e szerint értelmezni. Az Agy által feldolgozott összes információ, melyet mi csak fizikai tárgyak szekvenciájaként és újrarendezéseként értelmezünk, valójában az ő megóvására szolgál: a fák, a kövek, a botok, az egysejtűek mind-mind az ő maradványai. Létének és lépteinek nyomait a szenvedő, mára elhagyott Értelem a valóság legköznapibb síkjára űzi."

Aki szereti Philip K. Dick műveit, annak érdemes elolvasni a szerző életrajzát is, ami Isteni inváziók címmel jelent meg.

írta: zakkk, 2011. dec. 16. 2011. dec. 16. 8:25 - címkék: Isteni inváziók és kategóriák: Dokumentumok - még nincsenek kommentek

Január 26-án érkezik A Frolix-8 küldötte

Várhatóan 2012. január 26-án kerül boltokba az új magyar nyelvű Philip K. Dick regény, A Frolix-8 küldötte.

Röviden a tartalomból:

Klasszikus PKD történettel van dolgunk, amiben Dick világának minden fontos eleme megjelenik. Az egyik főszereplő Nick Appleton egyszerű kétkezi munkás, akinek az élete csalódások sorozata, és reménye sincs rá, hogy valaha feljebb kerülhet a szigorú társadalmi ranglétrán. Vele szemben pedig ott van Willis Gram, aki igazi kényúr, így az evolúciós fejlődésben kiemelt elit élén áll, és az egész Földet irányítja. Amikor mindketten beleszeretnek ugyanabba a lányba - aki ráadásul a kormány ellen lázító propagandát terjeszt -, a sorsuk összefonódik.

Ráadásul éppen ekkor tér vissza az űrből az elveszettnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, méghozzá nem egyedül: egy minden tekintetben idegen lényt hoz magával, hogy segítségével megváltoztassa a merev, zsarnoki világrendet. Ez azonban csak az egész világ megváltoztatása árán lehetséges.

írta: zakkk, 2011. dec. 15. 2011. dec. 15. 11:43 - címkék: a Frolix8 küldötte és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Szervezkednek Dick rajongói

Jövőre lesz Philip K. Dick halálának 30. évfordulója, és ehhezkapcsolódóan 2012-ben két nagyszabású rendezvényt is szerveznek az író rajongói. Szeptember elején San Francisco-ban tartják meg a Philip K. Dick fesztivált, ahol 6 témakörben lesznek előadások: életrajzi, irodalmi, sci-fi, filmadaptációk, szociólogia-pszichológia, vallás-filozófia.

A meghívott vendégek között az Exegesis szerkesztői mellett számos rendező és Dick életrajzírói is jelen lesznek.

Szerencsére nemcsak a tengerentúlon várható banzáj, hanem Euórpában is: november közepén a Dortmundi Egyetemen tartják a Worlds Out of Joint: Re-Imagining Philip K. Dick című nemzetközi tudományos konferenciát.

 

írta: zakkk, 2011. dec. 14. 2011. dec. 14. 15:36 - címkék: és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Dr. Vérdíj elemzés a Gépnarancson

A Philip K. Dick alkotásait elemző Kamera által homályosan cikksorozat újabb részében a Dr. Vérdíj című regénnyel foglalkoznak a Gépnarancs szerzői.

Az elemzés ezen a linken olvasható.

A következő cikkben a hazai olvasók által a legjobbnak ítélt Ubik című mű kerül terítékre.

 

írta: zakkk, 2011. dec. 12. 2011. dec. 12. 10:22 - címkék: Dr Vérdíj és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Jön a következő Dick könyv:az első infók!

Már nem kell sokat várnunk az új magyar nyelvű Philip K. Dick könyvre... Az Agave gondozásában január végén jelenik meg A Frolix 8 küldötte című Dick regény!

1970-es könyvben a történet egy rendőrállamban játszódik, ahol az emberek elnyomásban élnek, ám egy nap megérkeznek az idegenek, hogy segítsenek rajtuk.

Klasszikus Dick-regény, amiben megtalálható minden, amiért szeretni lehet a huszadik század egyik legnagyobb tudományos-fantasztikus íróját.

A blogon folyamatosan tájékoztatunk benneteket az újabb részletekről a megjelenés kapcsán!

írta: zakkk, 2011. dec. 8. 2011. dec. 8. 12:15 - címkék: a Frolix8 küldötte és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Várjuk a tavalyi filmet?

Hollywood időről-időre felfedezi magának a tekintélyes Dick életműben rejlő, feldolgozásra váró gyöngyszemeket. A variety.com szórakoztató portál cikke szerint a következő filmadaptáció a Várjuk a tavalyi évet című regényből várható, a munkálatok 2012 őszén indulnának.

Egyelőre annyi információ tudható a készülő filmről, hogy a producerek között ott van az író egyik lánya, Isa Dick Hackett, valamint A gyűrűk ura egyik producere, Barrie M. Osborne is.

írta: zakkk, 2011. dec. 6. 2011. dec. 6. 15:44 - címkék: adaptáció, Várjuk a tavalyi évet és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Philip K. Dick a BBC 4-en

A BBC 4 brit közszolgálati rádió Great Lives című életrajzi sorozatának következő epizódjában Philip K. Dick lesz a téma. A műsor koncepciója szerint a meghívott vendégek kiválasztanak egy olyan személyt, aki nagy hatással volt a munkásságukra, és a műsorvezetővel közösen beszélgetnek róla.

Ebben a részben Michael Sheen színész (Alkonyat-filmek, Underworld-filmek, Frost/Nixon) meséli el, hogyan inspirálta Dick munkássága.

Az adás online is hallgatható a BBC honlapján, de utólag mi is belinkeljük a műsort.

UPDATE:

A fél órás beszélgetés itt található.

írta: zakkk, 2011. dec. 5. 2011. dec. 5. 8:59 - címkék: és kategóriák: hírek - 1 komment

Videó - Beszélgetés az Exegesisről

Az alábbi videóban a The Exegesis Of Philip K. Dick könyv szerkesztői és Philip K. Dick lányai beszélgetnek a szerzőről és rendhagyó naplójáról. A kapcsolódó videók között számos további felvétel látható!

 

írta: zakkk, 2011. dec. 2. 2011. dec. 2. 9:15 - címkék: exegesis, video és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Szabad Albemuth rádió elemzés a Gépnarancson

Negyedik részéhez érkezett a Gépnarancs közösségi oldal Philip K. Dick sorozata. Ezúttal a Szabad Albemuth Rádiót értelmezik a szerkesztők eléggé részletesen, nagyszerű illusztrációkkal.

A Kamera által homályosan című sorozat következő részében a Dr. Vérdíj kerül terítékre.

írta: zakkk, 2011. nov. 28. 2011. nov. 28. 17:08 - címkék: Szabad Albemuth Rádió és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Top 10-ben az Exegesis

A közelmúltban megjelent, The Exegesis Of Philip K. Dick című könyv bekerült a legjobb tíz közé a Los Angeles Times heti eladásokat összegző toplistájába a "non fiction" kategóriában.

Dick rendhagyó naplójáról azóta a mérvadó brit napilap, a Guardian is írt kritikát.

A Total Dickhead blog szerzője pedig részletes beszámolót írt a könyv Berkeley-ben tartott közönségtalálkozójáról, ahol a mű szerkesztői, Pamela Jackson és Jonathan Lethem is jelen voltak.

írta: zakkk, 2011. nov. 26. 2011. nov. 26. 12:11 - címkék: exegesis és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

A Rolling Stone cikk, ami híressé tette Dicket

Akik ismerik az Agave kiadó Philip K. Dick sorozatát, minden bizonnyal már kívülről fújják azt az idézetet, ami szinte minden könyv borítóján szerepel:

"Philip K. Dick egyike a  legbrilliánsabb sci-fi szerzőknek. Bármelyik bolygón. / Rolling Stone magazin"

Dick hivatalos nemzetközi rajongói oldala a napokban közzétette azt a Rolling Stone-ban megjelent portré beszkennelt változatát, ami nagy szerepet játszott abban, hogy az író nevét megismerje a nagyközönség, és amiből az ominózus idézet is származik.

A cikket Dick barátja, Paul Williams írta, aki egy teljes könyvet is szentelt a szerzőnek, Only apparently real címmel.

 

írta: zakkk, 2011. nov. 23. 2011. nov. 23. 19:35 - címkék: interjú és kategóriák: Dokumentumok - még nincsenek kommentek

Újabb ajánlók a Linkek menüpontban

Kisebb kihagyás után újra frissítettük a Linkek menüpontban található ajánlók, esszék listáját! Többek között felkerült néhány kritika a Timothy Archer lélekvándorlása című könyvről. Mindenkinek jó olvasgatást kívánunk! Amennyiben hiányoltok bármilyen írást a linkek közül, küldjétek el kommentként, vagy erre az emailcímre, és amint tudjuk, pótoljuk!

írta: zakkk, 2011. nov. 21. 2011. nov. 21. 21:21 - címkék: és kategóriák: - még nincsenek kommentek

Palmer Eldritch három stigmája a Gépnarancson

Harmadik részéhez érkezett a Gépnarancs közösségi oldal Kamera által homályosan című Philip K. Dick sorozata.

A bevezető tanulmányok és a Timothy Archer lélekvándorlása elemzése után ezúttal a Palmer Eldritch három stigmája című könyvvel foglalkoznak behatóan a szerkesztők.

 

írta: zakkk, 2011. nov. 20. 2011. nov. 20. 9:48 - címkék: Palmer Eldritch három stigmája és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Könyv Philip K. Dick elvesztett fejéről

A bookseller.com oldal információ szerint Philip K. Dick halálának harmincadik évfordulóján, 2012. március 2-án kerülhet boltokba a "Losing the Head of Philip K Dick—A Bizarre but True Tale of Androids, Kill Switches, and Left Luggage" című könyv.

Ahogy a különös cím is utal rá, a mű részben arról szól, miként tűnt el az íróról mintázott android egy repülőút során. A könyv szerzője David Dufty robotikai szakértő, aki részt vett az android építésében, melynek folyamatát részletesen le is írja a műben.

"A tudomány bizarr oldalával találkozhatunk - a Frubber névre keresztelt, mesterséges bőr formulájától egészen a kormányzati összeesküvésről magyarázó androidig. El kell olvasnod, hogy elhidd: egy tudományos-fantasztikus történetnél is különösebb, mégis igaz sztori." - nyilatkozta a szerző ügynöke.

írta: zakkk, 2011. nov. 18. 2011. nov. 18. 11:05 - címkék: és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Dick, a próféta

Szerdán lesz a premierje a Prophets Of Science Fiction (A science fiction prófétái) című ismeretterjesztő sorozat Philip K. Dickről szóló epizódjának a Science channel csatornán.

A sorozat - melyet producerként Ridley Scott jegyez - a tudományos-fantasztikus kultúrkör olyan alakjaival foglalkozik egy-egy órában, akik egyfajta prófétaként előrevetítették a jövőt műveikben.

Dick mellett Mary Shelley, H.G. Wells, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Jules Verne, Robert Heinlein és George Lucas is kap epizódot. Érdemes a műsor hivatalos oldalát is szemezgetni, hiszen a szerzők életrajzai mellett videók, játékok és kvízek is találhatók.

A műsor beharangozójában maga Ridley Scott is feltűnik:

írta: zakkk, 2011. nov. 16. 2011. nov. 16. 8:27 - címkék: és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Egy elveszett interjú

A Fanboy blog az internet mélyéről előásott egy "elveszett" Philip K. Dick interjút 1979-ből. A közel kétórás beszélgetés teljes egészében meghallgatható az alábbi youtube videóban.

Az interjút az a Charles Platt készítette, aki a nyolcvanas években szinte az összes sci-fi legendát mikrofonvégre kapta, többek között Frank Herbert, Isaac Asimov és Ray Bradbury is nyilatkozott neki.

írta: zakkk, 2011. nov. 15. 2011. nov. 15. 8:48 - címkék: interjú és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Timothy Archer... elemzés a Gépnarancson

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, Philip K. Dick sorozatot indított a Gépnarancs közösségi oldal.

A bevezető tanulmányok után ezen a héten a Timothy Archer lélekvándorlása című regényt elemzik behatóan.

A cikk ezen a linken olvasható.

A következő részben a Palmer Eldricht három stigmája kerül sorra, várjuk!

írta: zakkk, 2011. nov. 14. 2011. nov. 14. 14:14 - címkék: Timothy Archer lélekvándorlása és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

Exegesis – Kapu Philip K. Dick magánbejáratú univerzumába

„Te jó ég, az életem – azaz a 74-2-3-élmény – pontosan olyan, mint bármelyik tíz regényem vagy novellám cselekménye. Még a hamis emlékek és személyiségek is. Egy PKD-könyv főszereplője vagyok...” (egy 1978-ban írt részlet az Exegesis-ből)

Az ilyen, és ehhez hasonló kinyilatkoztatások miatt az Exegesis a Philip K. Dick rajongók  és szakértők "bibliája". A héten jelent meg a The Exegesis Of Philip K. Dick című válogatás első része, ennek kapcsán gyűjtöttük össze a fontosabb tudnivalókat Dick rendhagyó naplójáról.

Az exegézis, vagy egzezézis a vallási irodalomban használt szakszó, jelentése magyarázat, értelmezés. Laurence Sutin, az Isteni inváziók című életrajzi könyv szerzője így ír az Exegesis-ről:

„Hiszen épp elégszer fejtegetett ehhez nagyon hasonlót a nyolcezer oldalas Exegesisben (melynek Apologia Pro Mia Vita, azaz egy Élet védelmében alcíme az írás központi jelentőségét hangsúlyozza az életműben), s amelyet közel nyolc éven át írt naponta, hogy érthetővé tegye (bár ez sohasem sikerült teljesen) azokat a látomásokat és hallucinációkat, amelyeket 1974 februárjában-márciusában élt át, és amelyek élete végéig hatásuk alatt tartották.”

A 8000 oldalas jegyzet irodalomtörténeti szempontból is mérföldkő, hiszen ritkán adódik lehetőség ilyen mélységekig betekinteni egy írói elme legbensőbb univerzumába. 1974 és 1982 között Dick többnyire éjszakánként, kézzel és írógéppel írta feljegyzéseit.

Az első hivatalos válogatás az Exegesis-ből 1991-ben jelent meg, In Pursuit Of Valis: Selections From The Exegesis címmel. A szerző hivatalos honlapján is megtalálható egy-két szemelvény.

A Houghton Mifflin Harcourt kiadó 2010 tavaszán jelentette be, hogy megvásárolta a mű kiadásának jogait, és azt két kötetben, 2011-ben, majd 2012-ben jelenteti meg.

A tekintélyes mennyiségű alapanyagot Jonatham Lethem és Pamela Jackson öntötte emészthetőbb formába. Előbbi maga is író, itt a blogon közöltünk már egy rádió- és videóinterjút vele a mű kapcsán. Lethem bevallottan Philip K. Dick irodalmi követője, és a Library Of America által közölt Dick-sorozat szerkesztője. Pamela Jackson irodalmár a doktori disszertációját az Exegesis elemzéséből írta, The World Philip K. Dick made címmel. 2008 óta segíti a Dick hagyatékát kezelő Philip K. Dick Estate munkáját.

Egyelőre még nincs információnk a magyar kiadásról, azonban a már említett Isteni inváziók című életrajzi kötetben, valamint a Csúszkáló valóságok című válogatásban számos részlet és értelmezés található a műből.

Néhány ajánló a műről:

Philip K. Dick fansite

A kiadó hivatalos közleménye

A Total Dick-Head rajongói blog válogatása

Kirkus Reviews

 

 

 

írta: zakkk, 2011. nov. 13. 2011. nov. 13. 13:28 - címkék: Csúszkáló valóságok, exegesis, Isteni inváziók és kategóriák: Dokumentumok - 3 komment

Exegesis - videóinterjú

Ez a hét egyértelműen az Exegesis megjelenéséről szólt világszerte a Philip K. Dick rajongók számára. Dick többezer oldalas kézirata - melyben vallásos élményeit, vízióit elemzi - eddig csak kisebb-nagyobb szemelvények formájában volt elérhető, idén novemberben azonban végre megjelent szerkesztett formában, kiegészítő kommentárokkal.

A héten már posztoltunk egy rádióbeszélgetést Jonatham Lethemmel, aki a társszerkesztője a közel 1000 oldalas műnek, most pedig egy videóinterjút is megnézhettek a szerzővel.

A The Exegesis Of Philip K. Dick című könyvvel hamarosan mi is részletesen foglalkozunk!

írta: zakkk, 2011. nov. 13. 2011. nov. 13. 9:20 - címkék: exegesis, video és kategóriák: hírek - még nincsenek kommentek

We can build you - egy gyönyörű videó

A fenti, lenyűgöző videóban többek között Jeremy Mayert láthatjuk munka közben, aki írógép alkatrészekből állít össze elképesztő szobrokat.

Mayer ezt nyilatkozta műveiről a Wired magazinnak, hogy ő Leondardo Da Vinci mechanikus rajzai és Philip K. Dick víziónak egyvelegeként tekint rájuk.

We can build you. (Az Elektromos Lincoln eredeti címe - a szerk.)

 

 

írta: zakkk, 2011. nov. 12. 2011. nov. 12. 10:08 - címkék: video és kategóriák: Dokumentumok - még nincsenek kommentek
Régebbiek | Végére »

Kategóriák

Címkék

Blog archívum

Legutóbbi kommentek

Bestofposts

Legtöbb komment

Blog motor