2011. október 19., szerda

Barramundi - a gasztro csoda

Öt szó elég ahhoz hogy bemutathassak nektek egy csiszolatlan gyémántot, egy igazi kulináris csemegét a halak világából mely alaposan fel fogja zavarni azt az iszapos és zavaros állóvizet, melyet úgy hívnak
„mai magyar halgasztronómia”.
Egy olyan hal mai posztunk főszereplője,  amely világhóditó körútjának magyarországi állomásához érkezett, és biztos vagyok benne hogy a következő jó pár évtizedben, meghatározó gasztronómiai csúcsélvezetté válik, minden olyan gasztroháztartásban, bisztró vagy fine dining étteremben ahol igenis fontos a kiemelkedő minőség, a sokoldalú felhasználhatóság, a szálkamentesség, és az egészség. (illetve a megfizethető ár).
Öt szó elég ahhoz, hogy meghatározzuk a barramundit (Lates calcarifer) a sügérfélék-e kiemelkedően prominens személyiségét.
·         Prémium kategória
·         Szálkamentesség
·         Sokoldalú felhasználhatóság
·         Kiemelkedő izvilág
·         Omega- 3D
Hallottad már azt a szót hogy barramundi?
Nos ha a kérdésemre a válaszod.......nem, akkor sem kell kétségbe esned, hogy mennyire nem ismered a halakat hiszen magyarországi kereskedelmi forgalomban 3 hete kerültek be az első barramundi szállítmányok.

MADE IN AUSTRALIA. Akár ezt a szlogent is viselhetné, hiszen a barramundi egy igazi ausztrál márka, mely szó egyrészről egy ausztrál bennszülött  törzs(abo) neve is, másrészről azt jelenti ugyancsak törzsi nyelven hogy óriás pikkelyű. A barramundit a világon ahogyan azt a halaktól már megszoktuk többféle néven is ismerik, ezért találkozhatunk vele Óriás ausztrál sügér, Ázsiai sügér vagy Barramundi néven is (magyarországon barramundi nevet használják). Ausztrália a világ legnagyobb barramundi exportőre és innen indult el anno világhóditó körútjára, hogy a meghódított területeken gasztronómiai csúcsélvezetet nyújthasson minden halat vagy halgasztronómiát szerető embernek, és örömmel jelenthetem hogy mostantól mi is csatlakozhatunk ahhoz a százmillió fanatikushoz akik be akarják emelni a gasztro mindennapjaikba ezt a csodálatos halat (ausztráliában a halak királyának nevezik).  A hal az USA-ban is nagyon népszerű és keresett ahol mesterséges tavakban  un. halfarmokon jelentős sikereket érnek el a tenyésztésével, pl. Las Vegas mellé csak azért telepítettek egy óriási barramundi telepet, hogy ki tudják elégíteni a kaszinóváros óriási igényeit.
A halról biológiai vonatkozásban azt kell tudni hogy sósvizben születik, de élete jelentős részét édesvizben éli le, nagyfokú alkalmazkodó képességgel bír ezért jól tűri a sós, a félsós(brakk vízi körülmények) és az édesvizet is. Az egyetlen problémát az jelentette eddig hogy halunk csak a temperált vízi környezetet képes elviselni azaz ha a víz hőmérséklete a 18 Celsius alá csökken akkor bizony elpusztul. (biztosan ismerjük az afrikai harcsa életvitelét is, amely szintén csak temperált vízi környezetben tud élni).  Nos ezzel a kis bevezetővel próbáltam meg eljutni ahhoz hogy hogyan kerül ez a hal magyarországra? tudva azt hogy azért Ausztrália elég messze van, a barramundi mégis szuperfriss minőségben ( kifogástól számított 6 órán belül a hűtőpultokon van).
Mi van sok kedves hazánkban? Geotermikus hőforrás a helyes válasz, melyeket eddig arra használtunk hogy termálfürdőket létesítsünk a környezetükben, ahol aztán a német turista 3 hónapig áztathatja magát.
Eddig.
Ugyanis egy megfeszített 2 éves munka eredményeként Magyarországon és Európában egyedülálló módon a Jászkiséri Halas Kft Borbély Gyula halbiológus úr szenvedélyének és halimádatának köszönhetően megnyitotta kapuit és Jászkiséren egy olyan jelentős kereskedelmi mennyiséget előállítani képes barramundi telep létesült ahonnan el tudják látni a magyar halimádókat ezzel a csodálatos hallal. A Szolnok melletti geotermikus hőforrás köré épített 21. századi halfarmon a halak 28 Celsius hőmérsékletű vízben élnek, és olyan magas minőségű táplálékot kapnak mely garantálja azt hogy ez a hal nagyszerű támasza lehessen a jövőben a halgasztronómiát kedvelők konyháinak.
A hal egy igazi gasztro csoda, hiszen az összes ismert hőkezelési eljárással elkészithető, teljesen szálkamentes, nagyszerű hús szerkezeti struktúrával rendelkezik, abszolút kiemelkedő prémium kategóriát képvisel mind izvilágban, mind textúrában. Az oly nagyra tartott süllőhöz(fogas) hasonló izvilágú a barramundi és a jövőben komoly versenytársa lesz  a süllőnek, de jóval kedvezőbb árfekvésben kapható, illetve van egy dolog amiben meg is fogja azt előzni. Mégpedig a szervezetünkre gyakorolt kedvező élettani hatások azaz az óriási mennyiségű omega 3D esszenciális zsirsav tartalom.
 Hogyan lehetséges  hogy egy édesvizi hal olyan mennyiségű omega-3D-t tartalmazzon mint a sósvizi halak? (kérdezheted .... és joggal).
A válasz a genetikában keresendő. Írtam a poszt elején egy fontos információt, mégpedig azt hogy halunk sósvizben születik, azaz hozza magával mindazokat a genetikai tulajdonságokat melyekkel a sósvizi halak birnak. Tudjuk azt hogy a legmagasabb omega 3 tartalommal biró halak a magas olajtartalmú halak: szardínia, szardella, hering és a makréla. Tudjuk azt is hogy  majd minden hal húsa tartalmaz esszenciális zsirsavakat(esszenciális azt jelenti hogy a szervezetünk azokat nem képes előállítani, azaz csak külső forrásból lehet azt a szervezetünk rendelkezésére bocsátani). Azt is tudjuk hogy az omega családnak 2 tagja van az omega 3 és az omega 6. Az omega 6-ot be tudjuk vinni a szervezetünkbe a mindennapok során, zöldségek, növényi olajok, magok révén viszont az omega 3 alig jut szóhoz és csak elenyésző mértékben jut be a testünkbe. Sok helyről be tudjuk vinni az omega 3-at és én nem mondom azt hogy csak a halak rendelkeznek vele, de a legkönnyebben elérhető omega 3 források igenis a halak. Miért kell az omega 3 nekem ? kérdezed újra. Nos igen sok jótékony hatása van de csak kettőt emelnék ki és szerintem már meg is vagy győzve.
·         Egyrészről a kardiovaszkuláris megbetegedések gátló forrása az omega 3D,( biztosan láttál már eszkimót akik éves szinten több száz kiló fóka vagy bálnazsírt fogyasztanak, mégsem kapnak infarktust, nem alvad meg a vérük és kutya bajuk sincsen, de ha mi ennénk meg ennek csak a tizedét, valószinűleg hamar a föld alá kerülnénk). Azért mert legalább annyi Omega 3-at visznek be a szervezetükbe mint amennyi zsírt.

·         Másrészről szellemi frissesség fenntartása hosszú évekre.  Szintén egy példa. Láttad az Öreg halász és a tengert ahol az öreg Santiagó 80 évesen ment vadászni a marlinra?( jelzem szellemileg teljesen frissen) vagy biztosan láttál a tv-ben japán öregembert akinek szintén semmi baj nem volt az agyával.
Azt hiszem ez a két dolog pont elég arra hogy rájöjj mennyire nagyon fontos az hogy beemeld a gasztro mindennapjaidba  a halat és a belőlük származó zsirsavaknak köszönhetően egy nagyobb védőernyőt teremts mind a családod mind a saját magad feje fölé(addig amig megteheted és nem az orvos irja ki a halolaj kapszulla formájában, ezt neked).
Nos mint mondtam a barramundi óriási mennyiségben tartalmaz Omega 3D-t (nagyobb arányban mint a tonhal) és amennyiben elkezded fogyasztani nemcsak kulinaritás magas szintjére jutsz el de még egészségesen is fogsz táplálkozni. Nincs semmi baj a tradicionális magyar konyhával, de rugaszkodjunk már el végre a zsír-paprika-hagyma-kolbász-tejföl ötösfogattól és a csirke-sertés-marha szentháromság mellé emeljük be a halételeket a mindennapjainkba köztük természetesen elsőszámú kedvencünket a barramundit is.

16 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Engem meggyőztél. Kérek!

Névtelen írta...

német vagy francia nyelvterületen milyen néven kell keresni?

oceancowboy írta...

angol: giant sea perch vagy barramundi
német: barramundi
francia: perche barramundi
olasz: barramundi
spanyol: perca gigante

Valódi Sáfrány írta...

nagyon jó hal, és nagyon jó írás

Rita Konyhája írta...

Izgalmasan hangzik, szívesen kísérletezgetnék vele én is. Mit ajánlasz ebből készíteni, vagy milyen irányba gondolkodjon az emberlánya?

oceancowboy írta...

Rita!

Na végre kedves hölgy hogy előkerült, a múltkor küldtem mailt és no comment.

1. Nyersen nigiri sushi-ként kicsi wasabival elképesztő.

2. Nyersen sashimiként főzőtt szójaszósz dippingel és gyömbérrel kiváló.

3.Serpenyőben sütve görög joghurtos,őrölt korianderes-zöldcitromos édeskömény salátával a királyok lakomája.

4.Sütőben sütve thermidor mártással és blansirozott zöldspárgával fejedelmi étek.

5.Sütőben sütve tárkonyos-petrezselyem csokorral a hasában egyszerűen finom bármilyen korettel.

6.Tulajdonképen tudsz hozzá mindent használni amit egy nemes halhoz lehet.

Én serpenyőben szeretem sütni a filéket fűszervajjal.

ocean

Max írta...

Azt gondolom, meg kell ismerkednünk. Veled is és a hallal is(-:

Névtelen írta...

http://pv-tv.tv/hungarian/?p=14647

zsele írta...

helló!

a Belvárosban kapható valahol?

oceancowboy írta...

Belvárosban nem tudok, de az összes metro forgalmazza.

üdv ocean

Névtelen írta...

No.1. Barramundi+Peti+Vevőakadémia:-) (nyersen, sütve rajongója lettem)

Foodafok írta...

Fantasztikus bejegyzés volt. Köszönet érte.

oceancowboy írta...

Köszönet mindenkinek és igazán megtisztelő hogy olvassátok a kis eszme futtatásaimat. :)

Peter írta...

Nagyon klassz a bejegyzés és örülök, hogy rá találtam erre a blogra! Mi- családom és én- is nagy halimádók vagyunk. Megkóstoltuk a barramundit és le a kalappal előtte.Nagyon finom hal! A cikkben az áll, hogy kedvezőbb árfekvésben kapható, mint a süllő. Meg szeretném kérdezni, hogy hol? Itt Pécsett csak a Metroban találkoztam vele és éppen 100Ft-al került többe kiloja az egész barramundinak mint a süllőfilének. Lehet, hogy csak az újdonság miatt kerül 2200 Ft-ba egy kiló hal?

Névtelen írta...

Nagyon klassz a bejegyzés és örülök, hogy rá találtam erre a blogra! Mi- családom és én- is nagy halimádók vagyunk. Megkóstoltuk a barramundit és le a kalappal előtte.Nagyon finom hal! A cikkben az áll, hogy kedvezőbb árfekvésben kapható, mint a süllő. Meg szeretném kérdezni, hogy hol? Itt Pécsett csak a Metroban találkoztam vele és éppen 100Ft-al került többe kiloja az egész barramundinak mint a süllőfilének. Lehet, hogy csak az újdonság miatt kerül 2200 Ft-ba egy kiló hal?


Peter

oceancowboy írta...

Kedves Péter!

Nem tudom hogy a Metro milyen árképzési politikát alkalmaz, a barramundival és a süllővel a cash and carry rendszerben, de a kiskereskedelemben(a süllő és fogas áránál kevezőbben lehet megvásárolni).

Köszönöm a szavakat és remélem visszatérő olvasó leszel itt nálam.

üdv ocean