Acasa   Contact   Forum
 
 

Scurt  istoric

Actuala catedra de Inginerie Chimica a fost infiintata in anul 1948, prin Decizia 296253/1.XII.1948 a Ministerului Invatamantului Public, purtand atunci numele: Catedra de Masini, Aparate si Instalatii, sef de catedra fiind numit profesorul Emilian Bratu. Dintre disciplinele predate in catedra cele mai importante sunt "Aparate si instalatii intrebuintate in industria chimica" (introdusa inca din 1942), titular Emilian Bratu si, respectiv, "Aparate si instalatii speciale in industria chimica" (precursorul celui de Reactoare Chimice), titulari A. Huch si N. Petrescu.

              Din anul 1953, aceeasi catedra apare mentionata sub denumirea de Catedra de Procedee si Aparate in Industria Chimica, cu acelasi sef de catedra, prof. E. Bratu.
              

Profesor Emilian Bratu
             1904-1991
                       Fondatorul Scolii Romanesti de Inginerie Chimica

 

Un eveniment important in evolutia invatamantului de inginerie chimica din facultate si din tara l-a constituit aparitia in anul 1954 a cursului de Procedee si aparate in industria chimica al profesorului Em. Bratu, reeditat in 1960 si 1970 sub denumirea Operatii si utilaje in industria chimica, iar in 1984-1985 sub denumirea Operatii unitare in ingineria chimica. Dupa anul 1953 printre disciplinele predate in catedra se consolideaza si cea de Reactoare Chimice, sub coordonarea profesorului Raul Mihail (Mihail R., Cirloganu C., Reactoare in industria chimica, Ed. Tehnica, 1963, constituie prima carte publicata in acest domeniu in Romania). In jurul acestei discipline profesorul Mihail, impreuna cu colaboratorii, dezvolta pentru prima data in catedra activitati de modelare matematica si simulare a proceselor chimice, cu ajutorul calculatoarelor numerice.

Din anul 1969-1970 in catedra este introdusa disciplina Optimizarea Proceselor Chimice avandu-l ca titular pe profesorul Octavian Smigelschi, mai intai ca disciplina optionala, la anii V, si apoi ca disciplina obligatorie in planul de invatamant.

Dupa anul 1977, volumul activitatilor didactice ale catedrei creste considerabil, prin infiintarea Facultatii de Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice (UIPCh), facultate care functioneaza pana in 1987, an in care devine sectia de specializare Inginerie Chimica a Facultatii de Chimie Industriala. Infiintarea facultatii UIPCh a impus crearea a 5 laboratoare noi (Bazele Ingineriei Chimice, Procese Hidrodinamice, Tehnologie Chimica si Procese Chimice Tip, Procese de Transfer Termic, Procese de Transfer de Masa, Reactoare Chimice), a caror dotare s-a facut in mare masura cu mijloace si eforturi proprii, fara alocarea unor fonduri speciale. Aparitia facultatii UIPCh, respectiv a sectiei Inginerie Chimica, a condus la introducerea unor noi discipline de predare si cresterea volumului de notiuni predate la disciplinele deja existente, de studiu al fenomenelor de transfer si reactoarelor chimice. Un alt eveniment notabil in evolutia catedrei l-a constituit infiintarea in anul 1991 a sectiei de specializare Inginerie Biochimica. Infiintarea acestei sectii a determinat aparitia in catedra a unor discipline specifice: Operatii Unitare in Industrii Biochimice, Reactoare Biochimice, Tehnologii Biochimice, Microbiologie Industriala,  Depoluare Biochimica si organizarea Laboratorului de Microbiologie.

Dupa anul 1990 in catedra a fost infiintat Laboratorul de Informatica Aplicata in Ingineria Chimica, laborator ce dispune de o buna dotare cu tehnica de calcul si in care s-a format un colectiv cu o bogata experienta in domeniul informaticii si simularii proceselor chimice.

In catedra de Inginerie Chimica sunt organizate specializarile prin masterat "Separarile si Purificari Avansate" si "Utilizarea Calculatoarelor in Ingineria Chimica si Biochimica".

 
powered by IdeoContent Manager©
developed by IdeoSoft