Srpski English Русский  

 

Придружите нам се и на

 

 

ТВРДОШКО ВИНО

 

 

ТВРДОШКО СПЕЦИЈАЛНО ПРИРОДНО СЛАТКО ЦРВЕНО ВИНО


 

 

Тврдошко вино

        Тврдошко специјално природно слатко црвено вино одликује загасита боја рубина. Ароме су компоноване од снажних тонова зачинског биља и мармеладе од брусница, са нотама зрелог нара, чоколаде и препеченог хлеба. Укус је пун, изразито воћни, текстура глатка. У завршници се препознаје вишња, са фином цитрусном нотом.

 

        Прављено је од грожђа сорте Cabernet Sauvignon.

 

Алкохол 12 %

Година бербе 2006.

 

 


 

Манастир Тврдош        Тврдошки манастир је посвећен Успењу Пресвете Богородице, подигнут је на стeнама места Тврдоша, на десној обали реке Требишњице четири километра западно од Требиња.

 

        Раније је Тврдош носио назив манастир Требиње или Требињски манастир. Рушен је и обнављан много пута у својој историји дугој шеснаест векова, али су манастирске зидине и куле које су се као тврђава уздизале са стране изнад Требишњице, од памтивека доминирале требињским пољем.

 

        По народном предању које је записанo у XVII веку, Тврдош су подигли Св. Цар Константин и мајка му Св. Јелена у IV веку. Остаци првобитне цркве откривени су недавним археолошким ископавањима. Тада су пронађени и остаци две византијске гробнице, призидане уз зидове цркве које су нешто млађе, а једна од њих је конзервирана и изложена испод стакленог пода. Манастир је први пут страдао највероватније у најезди Авара  који су пустошили Далмацију у VI веку да би га, поново по народном предању које је исто тако потврђено археолошким откопавањима, обновио српски краљ Милутин. Он је, као што је познато, за 40 година своје владавине, обновио више од 40 цркава и манастира. После краља Милутина манастир је више пута рушен и обнављан. Обновио га је Херцег од Светога Саве Стефан (Стјепан ) Вукчић Косача изградивши нову припрату манастирске цркве и обновивши старе конаке. Темељну обнову 1509. године извршио је митрополит Требињски Висарион I. Такође, Тврдош је обнављао и Св. Василије митрополит Херцеговачки, Чудотворац тврдошки и Острошки (1610-1671.), који се замонашио и столовао у Тврдошу на катедри Херцеговачких Митрополита.

 

        Манастир је два века, ако не и више био седиште Хумско-Херцеговачке, тада зване Требињске Митрополије. У турско-млетачком рату Венецијанци су 1694. године дигли цркву и цео манастир лагумом барута у ваздух што је описао Херцеговац Владимир Ћоровић, заслужан поред осталог, и за опис историје скоро свих херцеговачких манастира. Цркву је тек 1928. године обновио нови задужбинар Никола Руњевац, богати Требињац из Америке. Тада је оправљен мањи, стари конак и подигнут нови и већи. Велики препород и интезивну обнову манастир доживљава од 1995. године и та обнова траје до данас.

 

  Манастир Тврдош - Требиње - Херцеговина   Манастир Тврдош - Требиње - Херцеговина   Тврдошко вино - Подруми   Тврдошко вино - Подруми  

 

  Подруми Манастира Тврдош - Гости   Подруми Манастира Тврдош - Гости   Манастир Тврдош - Берба грожђа   Манастир Тврдош - Берба грожђа  

 

        Остаци других манастирских грађевина: конака, келија, трпезарије, подрума и околног града и кула, стоје и данас као сведоци славне и крстоносне, али вечноживе историје ове тврђаве Православља у Старосрпској земљи Травунији и Заумљу = Хумској Земљи Херцеговини и Приморју, где су апостоловали Свети Апостоли, Света Равноапостолна браћа Кирило и Методије, и са њима Светитељи Божији: Сава I и II, Иларије, Свети Данило II, Висарион I и II, Свети Василије Тврдошки и Острошки, и у првој четврти 20. века Свети Петар (Зимоњић), нови српски Свештеномученик Јадовински и Јасеновачки.

 

        По разрушењу Tврдоша, крајем XVII века, сва манастирска ризница са свим драгоценостима пренесена је у манастир Савину. Свој живот Тврдош је наставио, не само у Савини, него још више у недалеком метоху – манастиру Дужима.

 

        У Тврдошу се чува десна рука непознатог Светитеља, највероватније рука Св. Краљице Јелене Анжујске, мајке краља Милутина и Драгутина.

 

        Данас је манастир Тврдош опет седиште Хумског = Захумско-Херцеговачког и Приморског Епископа, са монашким браством, које се стара уз помоћ Божију и добрих људи, да Светињу Тврдошке Богородице још више обнови.

 


 

 


 

 

 

2010 © “Манастирска вина” д.о.о. Сва права су задржана. Фотографије са овог сајта су ауторске. Свако коришћење истих без дозволе власника подлеже закону.

 

Online Produkcija