2012. január 30. | English | Deutsch

2011. november 25. 14:40

Útjára indult az Aranycsapat-mozdony

Aranycsapat mozdonyA legendás Aranycsapat tagjai előtt tiszteleg a londoni 6:3-as győzelem évfordulóján a nemzeti vasúttársaság. A MÁV Csoport a tizenegy csapattagot ábrázoló, teljes felültet betöltő grafikát helyezett el egyik modern TAURUS mozdonyán, így állítva emléket az Aranycsapatnak.

A MÁV-TRAKCIÓ Taurus mozdonyán a legendás Aranycsapat 11 játékosának (Czibor, Puskás, Hidegkuti, Kocsis, Budai, Zakariás, Bozsik, Lantos, Lóránt, Buzánszky és Grosics) arcképe látható. A közel 86 tonnás, mintegy 20 méter hosszú vontatójármű „felmatricázásához” több mint 100 négyzetméter fóliát használtak fel a dekoratőrök.

Aranycsapat TaurusAz impozáns mozdony a hajdani mérkőzés rádiós közvetítésének hangjai kíséretében gördült be a pályaudvarra, melyhez Havasi Balázs világhírű zongoraművész Vihar című alkotása szolgáltatta az aláfestő zenét. Szarvas Ferenc tiszteletbeli vasutassá fogadta az Aranycsapat két élő legendáját, Buzánszky Jenőt és Grosics Gyulát valamint a szintén jelenlévő Tóth Józsefet és Várhidi Pált, egykori kerettagokat, akik ezt követően kézjegyükkel is ellátták a mozdony oldalán található képet.

Aranycsapat mozdonyAz Aranycsapat-mozdony a legendás 1953-as mérkőzés kezdete után pontosan 58 évvel és 7 perccel, azaz 14 óra 23 perckor indult első útjára, a 654-es számú VÉRCSE InterCity vonatot továbbítva. Az említett vonat így Cegléd, Szolnok, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen, Nyíregyháza, Tokaj, Szerencs, Miskolc és Füzesabony állomás érintése után este fél kilenckor tér majd vissza Budapestre, a Keleti pályaudvarra, így az érdeklődők százai és ezrei tekinthetik meg a feldekorált járművet.

Aranycsapat mozdonyA mozdonnyal azonban nemcsak idehaza, hanem a vasúttársaság nemzetközi járatain is találkozhatnak majd az utasok. A külföldi utak közül kiemelkedik majd 2012-ben a közkedvelt csíksomlyói búcsúra vezető kirándulás.

Az Aranycsapat-mozdony immár a második grafikázott síneken mozgó emlékmű, melyet a hazai, elévülhetetlen értékek közvetítésére használ fel a vasúttársaság, hiszen ez év augusztusában, Kandó Kálmán szellemi örökségét hirdető villamos TRAXX mozdonyt indította útjára a MÁV Zrt.

Az Aranycsapat-dekoráció nem jött volna létre a MACtac Magyarország, az OSG Hungary Kft., és a Loc & More Kft.támogatása nélkül.

 

Fotók:

Aranycsapat mozdony

Aranycaspat mozdony

Aranycsapat mozdony

Aranycsapat mozdony

Aranycsapat mozdony

Aranycsapat mozdony

Aranycsapat mozdony

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Budapest, 2011. november 25.


Hírkereső : A keresett szó vagy kifejezés