Electrificarea cailor ferate

 
De ce calea ferata?
Istoria Cailor Ferate din Romania
Primele locomotive din Romania
Podurile dunarene
Tunele de cale ferata
Dublarile de linii
Electrificarea cailor ferate
Statiile de triaj
Infiintarea CFR
Infrastructura publica
Obiectivele strategice ale companiei
Relatiile internationale ale CFR
Strategia de informatizare a CFR
Restructurarea si modernizarea infrastructurii
Politici de personal
CFR si protectia mediului
Oferte comerciale ale companiei
Necesitatile si interesele CFR
Necesitatile si asteptarile clientului

Program anual de achizitii
Licitatii-exploatare patrimoniu
Licitatii de achizitii

In anul 1913 profesorul I.S. Gheorghiu elaboreaza primul proiect de electrificare a caii ferate Sinaia - Pietrosita si de prelungire a electrificarii pe tronsonul Sinaia - Predeal.

In Monitorul Oficial nr. 170/3 august 1929 se publica legea nr. 2749/31 august, prin care Ministrul Comunicatiilor, Industriei si Comertului este autorizat sa concesioneze ing. Dimitrie Leonida si grupului de banci romano-engleze "Britsch and Foreign Utilites Development Corporation" proiectul electrificarii caii ferate Bucuresti - Brasov.

Directia Generala a C.F.R. sustine ca imediata electrificarea liniei Bucuresti - Brasov, ca principala metoda de sporire a capacitatii de transport pe aceasta linie. La propunerea Guvernului Romaniei in anii 1929, 1934 si 1942 se voteaza legi pentru demararea acestui proiect.LOCOMOTIVA ELECTRICA DE 5400KW FABRICATA LA "ELECTROPUTERE" CRAIOVA

Comisia condusa de prof. Karpen Vasilescu - Rectorul Institutului Politehnic din Bucuresti - infiintata in anul 1932, la initiativa Directiei Generale C.F.R., avizeaza favorabil proiectul de electrificare a caii ferate Bucuresti - Brasov.

La 12 septembrie 1942 in cadru Directiei Generale C.F.R. se infiinteaza "Directia Electrificarii", condusa de ing. Dimitrie Leonida, care pe baza legii nr. 612/1942 incepe electrificarea caii ferate Bucuresti - Brasov, proiect abandonat din cauza razboiului.

In anul 1959 se hotaraste inceperea lucrarilor de electrificare a liniei Bucuresti - Brasov.

La 9 decembrie 1965 s-a deschis sectia electrificata Brasov - Predeal - prima linie electrificata cu ecartament normal din Romania. in 20 aprilie 1966 s-a deschis circulatiei si linia electrificata Predeal - Campina.

La 16 februarie 1969 s-a deschis circulatia pe calea ferata electrificata Bucuresti - Brasov, in sistemul cel mai avantajos din punct de vedere tehnico-economic si energetic: curent alternativ monofazat de frecventa industriala 50 Hz, la tensiunea de 25 kW.

 

ROMANIA: Proiect de tractiune feroviara – CFR Electrificare

Notificare referitoare la aducerea la cunostinta a rezumatului analizei de mediu

CFR Electrificare a cerut Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sa asigure finantarea pentru modernizarea tractiunii sale feroviare, care va contribui in mod semnificativ la cresterea eficientei energetice si la scaderea emisiilor in aer.

In concordanta cu Politica de Mediu a BERD au fost intreprinse investigatii de mediu pentru a evalua starea actuala de mediu a utilajelor si operatiilor precum si al impacturilor de mediu asociate cu proiectul. Investigatiile au aratat ca proiectul va imbunatati eficienta tractiunii feroviare si vor rezulta economii de energie.

In contextul participarii potentiale la proiect a BERD, Rezumatul Analizei de Mediu (RAM) a proiectului a fost plasat in urmatoarele locatii accesibile publicului:

• RAM va mai fi disponibil pe website-ul companiei
• si pe website-ul BERD la www.ebrd.com

Romania: Proiect Tractiune Feroviara – CFR Electrificare

Rezumat analiza mediu

1. Descrierea proiectului

Proiectul implica un imprumut de 22,5 milioane Euro pentru (a) cumpararea de vehicole moderne de intretinere catenara; (b) modernizarea si reabilitarea instalatiilor de furnizare a fortei de tractiune electrice in sectiunea Craiova a retelei si (c) supravegherea tuturor lucrarilor din proiect.

2. Clasificare mediu si argumentare

Modernizarea si reabilitarea instalatiilor de furnizare a fortei de tractiune electrica sunt asociate cu subiectele limitate direct la mediu, sanatate si siguranta, care pot fi identificate si evaluate precum si diminuate in mod eficient cu tehnologia moderna si schita de proiect. Prin urmare, proiectul a fost aratat (proiectat) B/0, necesitand o Analiza de Mediu.

3. Informatii analizate in timpul evaluarii de mediu

Evaluarea de Mediu s-a bazat pe analiza schitei Analizei de Mediu a
CFR Electrificare, emisa de COWI A/S in iulie 2005.

4. Probleme de mediu

Analiza de mediu a fost realizata de consultanti internationali si s-a ocupat initial cu teme de mediu asociate cu imbunatatirile ce trebuie facute la infrastructura feroviara. Investigatiile au aratat ca proiectul va avea ca rezultat imbunatatiri semnificative ale mediului si ca orice impact advers de mediu va fi restrans. Impacturile legate de constructie sunt posibil de localizat, termen scurt in natura si ele vor fi prevenite sau diminuate in mod eficient prin aplicarea practicilor internationale de constructie si planificare. Proiectul va fi structurat pentru a face fata standardelor de mediu nationale si ale UE si au fost introduse in planul de proiect masuri adecvate de diminuare. Va fi nevoie totusi de multa atentie pentru a se asigura ca achizitionarea de bunuri si servicii va fi in concordanta cu cerintele de mediu nationale si ale UE iar furnizorii vor exercita un nivel acceptabil de performanta a mediului in timpul activitatilor lor.

5. Oportunitati de mediu

Se asteapta ca proiectul sa determine imbunatatiri semnificative ale eficientei energetice, care vor mai aduce si beneficii de mediu. Consumul scazut de energie va reduce consumul de combustibil iar reducerea emisiei de CO2 va fi de cca. 173 tpa.

6. Rezumat al masurilor de diminuare


Consultantii au propus sa dezvolte o capacitate locala pentru managementul de mediu si sa dezvolte un Plan de Actiune asupra Mediului care sa includa administrarea deseurilor, folosirea chimicalelor periculoase, diminuarea zgomotului si monitorizarea mediului, incluzand urmatoarele actiuni pentru CFR Electrificare:
• Stabilirea unui post de manager mediu, sanatate si siguranta
• Sa obtina toate licentele de mediu necesare
• Sa implementeze un Sistem de Management al Mediului

7. Aducerea la cunostinta a informatiilor si consultari

Nu a fost ceruta nici o evaluare a impactului asupra mediului pentru proiect prin legea romana. In contextul participarii BERD la proiect, acest rezumat de mediu a fost adus la cunostinta pe plan local pe site-ul CFR Electrificare precum si in engleza pe website-ul BERD la www.ebrd.com.

8. Monitorizare si raportare

CFR Electrificare va raporta anual la BERD cu privire la impacturile de mediu evaluate si asupra implementarii masurilor de diminuare. Banca va evalua conformitatea proiectului cu standardele sociale si de mediu aplicabile in timpul vietii proiectului prin analizarea acestor rapoarte. Specialistul de mediu de la BERD sau reprezentantii numiti pot sa conduca vizitele de monitorizare ale proiectului cand si daca se considera necesar.


 Home | Mersul trenurilor | Transport marfa | Transport calatori | Informatica feroviara | Jurnal Feroviar | Acorduri de mediu | Proiecte cu finantare externa |