Get Adobe Flash player

Aerobik, Sportaerobik


A Sportágról röviden

A verseny aerobik dinamikus mozdulatok, erő, lazaság, koordináció és a gyakorlat zeneiségét próbálja ötvözni egyéni versenyszámokban 1 perc 30 másodperc, páros, trió és csoport esetén pedig 1 perc 45 másodperc alatt. Az alábbi kategóriákban rendeznek versenyt: Férfi egyéni, Női egyéni, Vegyes páros, Trió és Csoport (6 fő).

Az első aerobik versenyt 1984-ben New Orleansban tartották meg. A különböző világszervezetek sportaerobik szakágban Világkupát 1989-tol, Világbajnokságot 1990-tol, Európa-bajnokságot pedig 1994-tol rendeznek. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) 1994-ben alkotta meg első szabálykönyvét, és ebben az évben vette fel a sportaerobikot szakágai közé. Az Európai Torna Szövetség (UEG) 1999-ben bonyolította le első Európa-bajnokságát.

A Magyar Aerobik Szövetség (MAESZ) 1991. december 13-án alakult. A MAESZ az I. Aerobik Országos Bajnokságot 1992. március 8-án rendezte.

A verseny aerobikozás olyan készség, mely eredményeként tradicionális aerobik gyakorlatokból származó mozdulatokat folyamatosan, komplex és magas intenzitással hajtanak végre zenére. A gyakorlat folyamán a versenyzőnek demonstrálnia kell a folyamatos mozgást, lazaságot, erőt úgy, hogy a hét aerobik alaplépést használja, és minden mozdulatot, valamint nehézelemet tökéletes kivitellel végrehajtja. (Verseny aerobik meghatározása a FIG Code of Points 2009-2012 alapján).


GYEREKEKNEK – Gimnasztika, Sportaerobik, (Torna alapok)

Helyszín:


Időpontok:


Korosztály:
4-12 éves


Árak:
Tagdíj: 1000 Ft/fő/alkalom
Testvér kedvezmény: 800 Ft/fő/alkalom


Jelentkezés:
Itt a lap alján!

További részletek:
Mobil: +36 30 2464 888
E-mail: uzenet@shakeupyourlife.hu


Aerobik, Sportaerobik Története

A Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának jelenleg 33 tagegyesülete van. Magyarországon körülbelül 700-800 versenyző űzi e sportot rendszeresen.

Színpadi sportág lévén a látványosságában, a közönségszórakoztató, a közönséget megragadó erejében rejlett minden lehetősége. A sportaerobiknak, mint sportágnak, nagyon rövid a történelme. Ezalatt a rövid idő alatt, látványosságának köszönhetően az érdeklődés középpontjába került, mind a passzív szemlélők, mind pedig az aktív művelésére vállalkozók körében. Az aerobikozás versenyszerű muvelésének lehetőségét mindenki számára hozzáférhető formában igyekeztek megteremteni, a versenyszabályok, a versenyzőkkel szemben támasztott követelmények egyszerűek és egyben könnyűek is voltak. Minderre a sport sajátos szórakoztató ipari szerepe miatt volt szükség, amit ez a sportág tálcán kínált, megszületésétől kezdve. Nem volt szükség a szabályok PR és marketing igények szerinti átalakítása, mint más sportágaknál, minderre a kezdetektől törekedtek a versenyszabályok megalkotói. A gazdasági és társadalmi eropotenciált felismerve döntött a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) a sportaerobiknak, mint a tornasport újabb szakágaként történő megnevezésérol, annak hivatalos felvételéről.

A kezdeti szlogen szerint, a sportaerobik mindenki sportja volt: aki valaha is részt vett fitnesz aerobik órán, az előbb utóbb képes volt versenyzőként is megjelenni a porondon. Az alacsony követelményszint, a népszerűség és az újszeruség sokakat csábított el más sportágaktól, néha teljesen messze eső területekrol is. Manapság már ugyanúgy sok éves, kitartó, tervszerű és kemény munka eredménye a nemzetközi siker, mint bármely olimpiai sportágban.

A FIG által elképzelt sportaerobik nem tekinthető a korábban már nemzeti és nemzetközi versenyrendszerekkel rendelkező sportaerobik folytatásának, szerves fejlődése eredményének. Ezt egyrészről a megalkotott versenyszabályok, másrészről a szabályok nyomán összeállított versenygyakorlatok igazolják. Az új kritériumrendszer teljesen más tényezőket helyezett az értékelés középpontjába, mint a korábbiakban.

Versenytípusok:
Diákolimpia (fordulók és döntő)
Magyar Bajnokság
Magyar Kupa (fordulók és döntő)
Nemzetközi versenyek (Open)
Európabajnokság (2 évente, páratlan években)
Világbajnokság (2 évente, páros években)

A verseny aerobik fajtái Magyarországon:
Sportaerobik
Basic Aerobik
Challange Aerobic
Step Aerobik


JELENTKEZÉS

A jelentkezés semmilyen további kötelezettséggel nem jár.
Az edzések min. 7 gyermek jelentkezésével indulnak.
Amennyiben elértük a min. létszámot, úgy a megadott e-mail címen és/vagy mobil számon értesítem Önöket.


www.aerobiksport.hu
www.hamori.hu