Home | Mobile | Newsletter | E-paper | RSS | Χρήσιμα | English Edition
Βρείτε μας:
Tετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

              Ημερ. έκδοσης 27/02/2011
Σύνθετη Αναζήτηση | Αρχείο Εκδόσεων  
Επικαιρότητα
Εντυπη
Απόψεις
Αφιερώματα
Ταξίδια
Αγγελίες
Πρώτη Σελίδα
Πολιτική
Ελλάδα
Κόσμος
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Διεθνής οικονομία
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Μόνιμες στήλες
EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 27-02-11
«Παίζοντας»... με τα ΜΑΤ

Τρεις μήνες καθημερινών συγκρούσεων στην Κερατέα για τον ΧΥΤΑ

Του Κωστα Oνισενκο

«Αν πάρω καλό βαθμό, ο μπαμπάς μου υποσχέθηκε να με πάει στα ΜΑΤ»...

Aν βιαστήκατε να γελάσετε, πέσατε έξω. Μεταφέρουμε μια... «τυπική» συζήτηση μεταξύ πιτσιρικάδων της Κερατέας λίγο πριν κλείσουν τρεις μήνες καθημερινών συγκρούσεων στην περιοχή –η «εξέγερση» της Κερατέας– με αιχμή τη δεδομένη εδώ και χρόνια απόφαση της πολιτείας για κατασκευή ΧΥΤΑ.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μαζεύονται κάθε βράδυ στο μπλόκο της λεωφόρου Λαυρίου (στο ύψος του ΒΙΟΠΑ), κάποιοι προσπαθούν να ζεσταθούν δίπλα στις φωτιές, ενώ οι πιο μεγάλοι σε ηλικία βρίσκουν καταφύγιο στο περίπτερο που έχει στηθεί από τους διαδηλωτές. Σε αυτό, εκτός από ζέστη, οι διαδηλωτές βρίσκουν νερό, καφέ, τσίπουρο και κρασί, ενώ καμιά φορά (όπως την εβδομάδα που πέρασε) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ζωντανές συναυλίες. Οι κινητοποιήσεις στην Κερατέα, που σχεδόν καθημερινά συνοδεύονται από άγριες συμπλοκές με τα ΜΑΤ, μοιάζουν με συνήθη καθημερινότητα για τους κατοίκους της.

Περίπου 500 μέτρα μακριά από το ΒΙΟΠΑ βρίσκεται το μπλόκο των ΜΑΤ. Πέντε νεαροί (ο μικρότερος δεκατριών) πλησιάζουν την αστυνομία σε απόσταση λίγων μέτρων, ανταλλάσσονται βωμολοχίες. Ακολουθεί κυνηγητό, οι πιτσιρικάδες φεύγουν και γυρίζουν ύστερα από λίγα λεπτά. «Πού πας, παιδάκι μου, θα σε πιάσουν τα ΜΑΤ, δεν σου έχω πει να μην πηγαίνεις με τους μεγάλους;», φωνάζει μια γυναίκα στον μικρότερο της παρέας των πέντε. «Παιδιά είναι, άντε να τα μαζέψεις», γκρινιάζει η ίδια γυναίκα σε μια φίλη της. Παρά το γεγονός ότι η βιαιότητα των συγκρούσεων δεν έχει αμβλυνθεί, οι κινητοποιήσεις διανθίζονται κι έχουν ένα χρώμα τοπικού φολκλόρ. «Αλήθεια είναι αυτό, τα παιδιά στο σχολείο αντί για κλέφτες και αστυνόμους παίζουν ΜΑΤ και Kερατιώτες», σχολιάζει στην «Κ» ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, λέγοντας ότι έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και τα σχετικά ανέκδοτα. Μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, την περασμένη Πέμπτη οι κάτοικοι τσίκνισαν στο μπλόκο. «Και το Πάσχα εδώ, φέρτε αυγά να τσουγκρίσουμε», λένε στην «Κ».

Εξελίξεις

Ωστόσο, την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν κι άλλες εξελίξεις στο «μέτωπο της Κερατέας». Η πρώτη αφορά τη συνάντηση του δημάρχου Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκαν οι πρώτες αχτίδες φωτός για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, εκπρόσωποι της Κερατέας βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα (στον οποίο ανήκει πλέον το Γραμματικό) στο οποίο συζητήθηκε το θέμα των απορριμμάτων. Παρά το ψήφισμα συμπαράστασης που αναμένεται να εκδοθεί υπέρ της Κερατέας, δεν φαίνεται ότι η αντίστοιχη επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ στον Γραμματικό θα δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στον αγώνα των κατοίκων Κερατέας. Σήμερα εξάλλου (από τις 10.30 π. μ.) επρόκειτο να ξεκινήσει ημερίδα με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων στον χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου Κερατέας. Σε αυτό, η τοπική αρχή της Λαυρεωτικής (με τη βοήθεια ειδικών) αναμένεται να αναλύσει σύγχρονους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων, γεγονός που μερικοί ερμηνεύουν ως προβολή θέσης και όχι απόλυτης αντίθεσης για τον «περί σκουπιδιών» διάλογο. Επ’ αυτού, τοπικοί παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι θεωρούν τον υπάρχοντα περιφερειακό σχεδιασμό «απαρχαιωμένο και ύποπτο» και ότι δεν πρόκειται να τον δεχθούν.

«Οχι, όχι, δεν θα δεχθούμε τη χωματερή εδώ. Εγώ δουλεύω όλη μέρα και το βράδυ έρχομαι και φυλάω μαζί με τους άλλους στο μπλόκο. Βλέπετε ότι τόσο καιρό ο κόσμος δεν λιγοστεύει, συνεχίζουμε και είμαστε κάθε μέρα εδώ. Εχω υποχρέωση στο παιδί μου, το πήρα από την Αθήνα πριν από δύο χρόνια για να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες, δεν γίνεται να ζήσει δίπλα σε χωματερή», μας λέει ο 40χρονος οικοδόμος Θεόδωρος Σουκούρογλου. «Εδώ δεν παίζεται πια μόνο το θέμα της χωματερής, αλλά γενικά της αξιοπρέπειας των κατοίκων. Δεν πιστεύω ότι θα υποχωρήσει αυτή η αντίσταση», εκτιμά ο 50χρονος Γιώργος Μπίνταρχος, ελεύθερος επαγγελματίας.

Δημοσίευση : 27-02-11


[ Πρώτη Σελίδα ] [ Πολιτική ] [ Oικονομία & Aγορές ] [ Mόνιμες Στήλες ]
[ Eλλάδα ] [ Kόσμος ] [ Πολιτισμός ] [ Aθλητισμός ]
Oικονομικές ειδήσεις | Γενικές ειδήσεις
Γραφήματα
Χρήσιμα
Καιρός
Aφιερώματα

APXEIO - Eντυπη έκδοση

Η ζωή στην «Υπατία» δεν έχει μέλλον...
Μετακινούμενος ο νέος «κρατικός υπάλληλος»
Αξιωματούχους της ΕΥΠ «καίει» απόρρητη έκθεση
Αγνωστα αδικήματα, αλλά... καταδικαστέα
Πέντε εβδομάδες στην Υπατία
«Παίζοντας»... με τα ΜΑΤ
Ενας χρόνος απεργιακών κινητοποιήσεων
Στην εποχή του φαξ ακόμα οι πολιτικοί
Ενα νέο κέντρο για την πρωτεύουσα
Μέτρα για επιστροφή του κόσμου
Οι περικοπές επηρεάζουν την ασφάλεια των υλικών
Η οδύσσεια ενός συνταξιούχου μια μέρα στο ΙΚΑ
Η συσκευασία φαρμάκων και οι δόσεις
ΓEYMA ME THN "K"
Δεν υπάρχουν δουλειές εδώ και οι νέοι θα φύγουν
Όροι χρήσης | Προστασία προσωπικών δεδομένων | Company profile | Eπικοινωνία | Site map | Προσφορές
© 2012 H KAΘHMEPINH All rights reserved.