Najnovije vesti
Pretraga
11.02.2012
Anketa
Da li bi kupili auto:
 
GALERIJA
Naslovna
REKORD „ZASTAVE INPRO“
Autor P. Parezanović   
10.02.2012

ImageKragujevačko preduzeće „Zastava inpro“, koje zapošljava invalide, proizvelo je prošle godine 16.000 lakoteretnih prikolica u vrednosti od oko 4,5 miliona evra, što je proizvodni rekord firme koja posluje u Grupi „Zastava vozila“.
Na domaćem tržištu prodato je 500 prikolica, što je u odnosu na prethodnu godinu rast za 250 odsto.
Prema rečima Branka Veljovića, direktora „Zastave inpro“, ovaj proizvođač je razvio proizvodne kapacitete koji jedino mogu da zadovoljeni izvozom.
- Naše osnovno tržište je Francuska, ali smo prošle godine izvezli i 200 prikolica u Češku i manji broj, ali skupljih specijalnih prikolica u Makedoniju – ističe Veljović.
vakvi proizvodni i poslovni rezultati dobijaju još više na značaju ako se ima u vidu da ovo preduzeće sa 254 stalno uposlena radnika i još 50 koji rade po ugovoru, u radnom odnosu ima 186 lica sa invaliditetom, što invalida rada, što onih koji su rođeni sa invaliditetom ili su ga kasnije stekli. Kako kaže Veljović, među uposlenima su senzorni invalidi, gluvonemi, slabovidi i lica sa blagim mentalnim smetnjama, a proizvodnja je organizovana u četiri osnovna programa. To su proizvodnja lakoteretnih prikolica i metalne galanterije, konfekcija, štamparija i proizvodnja cerada za prikolice, putnička i teretna vozila i tendi.
- Mnogo pažnje posvećujemo zaokruživanju proizvodnog procesa, odnosno reparaciji i osposobljavanju proizvodne opreme, koju smo dobili, a koja nije bila u funkciji.  Trenutno dovršavamo osposobljavanje linije za plastifikovanje i montiramo opremu za proizvodnju metalne galanterije na pneumatskim uređajima, koji su nekada korišćeni u Karoseriji „Zastave automobili“, a sada ih mi preuređujemo za proizvodnju poštanskih sandučića i sandučića za prvu pomoć – objašnjava Veljović.
Uporedo sa tim, u Zastavi inpro“ nastoje i da razviju nekoliko novih modela prikolica, što bi bilo realizovano u saradnji sa francuskim partnerom, koji je uvoznik njihovih proizvoda.

 

 

Poslednji put ažurirano ( 10.02.2012 )
 
„ZASTAVA KAMIONI“ IZMEĐU PROBLEMA I NADE
Autor P. Parezanović   
26.12.2011

ImageCilj kragujevačke Fabrike „Zastava kamioni“, koja je u restrukturisanju, u narednoj godini biće usmeren na održavanje odgovarajuće uposlenosti, uspešno sprovođenje privatizacije i kadrovsko podmlađivanje fabrike.
Ovo je, između ostalog, istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare u „Zastavi kamioni“, na kojoj je pored razvojnog uspeha u samostalnom projektovanju vojnog neborbenog vozila istaknuto i niz problema sa kojima se ovo preduzeće suočava.
Pre svega, to je nepovoljna starosna struktura 729 trenutno zaposlenih radnika i podatak da će njih 115 u narednoj rundi socijalnog programa uskoro da napusti fabriku.
Prema rečima Đorđa Nestorovića, direktora „Zastave kamioni“, ovaj proizvođač je u ekstremno teškim uslovima za privređivanje proizveo oko 180 vozila i uspeo da održi tehnološki veoma složenu proizvodnju.
U „Zastavi kamioni“, ponovili su opet, žale se na neprincipijelne uslove javnih konkursa republičkih ministarstava, institucija, ustanova i preduzeća, po kojima nisu uspeli da ostvare posao sa Ministarstvom pravde, ali i još nekim ustanovama, na primer.
Ipak, napominju da ima interesovanja za kupovinu njihovih vozila. Četiri je, nedavno, kupio crnogorski rudnik „Pljevlja“, a u najavi je i isporuka tridesetak vozila za elektrodistribuciju Republike Srpske.
Najviše se očekuje od završetka razvojnog porojekta vozila za Vojsku Srbije, ali u ovoj fabrici, bez obzira na brojne teškoće, nastoje da modernizuju sve modele iz svoje ponude, tako da je za iduću godinu planirano uvođenje motora „euro 5“ u sve modele „rival“, kao i ugradnja vazdušnih jastuka.
Pomenute, a i druge poslovne aktivnosti fabrike potpomognute su podrškom dražve u delu obezbeđenja obrtnih sredstava.

 

 

 

Poslednji put ažurirano ( 02.01.2012 )
 
NAKNADA
Autor P. Parezanović   
23.12.2011
Za 16.022 bivša radnika "Zastave" izmirene su sve obaveze koje je država imala prema ranije potpisanom protokolu između sindikata fabrike tog nekadašnjeg holdinga i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.
"Za isplatu zaostalih zarada i razlika za period od 1997. do 2001. godine za 16.022 radnika 'Zastave' iz budžeta države je u protekle četiri godine izdvojeno oko 950 miliona dinara", rekla je direktorka Nacionalne službe zapošljavanja u Kragujevcu Ljiljana Petrović.
Podsetivši da su ta sredstva isplaćivana u četiri godišnje rate i da je prva rata isplaćena 16. decembra 2008. godine, Petrović je rekla da je juče za 16.022 radnika isplaćena razlika četvrte rate zaostalih zarada, u proseku oko 2.300 dinara.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 4 of 8

Aktuelno

Među 500 nekadašnjih radnika "Zastave automobili", koji su se opredelili za prekvalifikaciju uz dvogodišnju obuku u Drugoj tehničkoj školi u Kragujevcu, najviše njih opredelilo se za mesara - 60, i za upravljanje građevinskim mašinama - 43.
Po završetku obuke Druga tehnička škola polaznicima koji su je uspešno završili izdaje sertifikat Ministarstva obrazovanja.

 
Online
Trenutno je 1 gost na vezi
© 2012 Agencija Zastava Info