Statoil ASA

Statoil er et internasjonalt energiselskap med virksomhet i over 30 land og om lag 20 000 ansatte. Selskapet er operatør for om lag 80 prosent av den norske olje- og gassproduksjonen. Statoil produserer selv om lag 1,9 mill. fat oljeekvivalenter per dag (oe/d), hvorav om lag 1,4 mill fat oe/d stammer fra norsk sokkel. Selskapets internasjonale aktivitet er økende. Statoil er en av verdens største oljeselgere og en betydelig selger av naturgass i det europeiske markedet.

Statoil logoHistorikk
Da Statoil ble opprettet i 1972 ble det ansett som viktig å ha et heleid statlig oljeselskap for å sikre best mulig statlig kontroll med utviklingen av Norges petroleumsressurser. Statoil hadde en viktig instrumentrolle i petroleumspolitikken, blant annet i forbindelse med tildeling av nytt leteareal og ved beslutninger om utbygging av felt.

Stortinget vedtok 26.april 2001 delprivatisering og børsnotering av Statoil, jf. Innst. S 198 (2000 – 2001). Det ble åpnet for nye eiere i Statoil med inntil 1/3 av selskapets verdi. I forkant av delprivatisering og børsnotering ble SDØE-andeler tilsvarende 15 % av porteføljens verdi solgt til Statoil. Statoil ble delprivatisert og børsnotert 18.juni 2001, og selskapet ble omdannet fra aksjeselskap til allmennaksjeselskap. Statoilaksjen ble notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange.

Etter delprivatiseringen og børsnoteringen i 2001 beholdt staten en eierandel i selskapet på 81,7 %. Stortinget vedtok samtidig at statens eierandel i Statoil kan reduseres til inntil 2/3. I juli 2004 reduserte staten sin eierandel til 76,3 % gjennom et aksjesalg til institusjonelle investorer og privatpersoner. 100 millioner aksjer ble solgt til institusjonelle investorer, etterfulgt av salg til privatpersoner i Norge og EØS-området på ytterligere 1 765 800 aksjer. I februar 2005 ble det gjennomført et ytterligere nedsalg på 100 millioner aksjer til institusjonelle investorer og 17,65 millioner til privatpersoner. Staten hadde på dette tidspunkt en eierandel i Statoil på om lag 70.9 prosent.
 
Styrene i Statoil og Norsk Hydro offentliggjorde 18. desember 2006 at de to selskapene hadde inngått en integrasjonsavtale med formål om å slå sammen Statoil og Hydros olje- og gassvirksomhet. Stortinget behandlet sammenslåingsplanen 8. juni 2007. Olje- og energidepartementet tok, som forvalter av statens eierandel i Statoil, stilling til fusjonsplanene i ekstraordinær generalforsamling i Statoil 5. juni 2007. Nærings- og handelsdepartementet, som forvalter statens eierandel i Hydro, gjorde tilsvarende vurdering i ekstraordinær generalforsamling i Hydro samme dag.

Statoil og Hydros petroleumsvirksomhet ble slått sammen 1. oktober 2007. Etter sammenslåingen var statens eierandel i det sammenslåtte selskapet på om lag 62,5 prosent. I tråd med Stortingets beslutning fra 2001 om minst 67 prosent statlig eierandel i Statoil ASA og Stortingets beslutning 8. juni 2007 for det nye selskapet ble statens eierandel i Statoil over tid økt til 67 pst. gjennom kjøp av aksjer i markedet.  5. mars 2009 oppnådde staten en eierandel på 67 prosent. Etter sammenslåingen og det påfølgende aksjekjøpet eier staten 2 136 393 559 aksjer i Statoil. Olje- og energidepartementet har ansvaret for eieroppfølging av statens aksjer i Statoil.

OEDs eieroppfølging av Statoil ASA
Statoil konkurrerer på lik linje med andre aktører på norsk sokkel. Det statlige eierskapet i Statoil har likevel en viktig funksjon, bl.a. for å sikre at selskapet beholder en sterk nasjonal forankring i Norge. Regjeringen mener staten bør ha en høy eierandel i Statoil for å sikre industriell kompetanse og arbeidsplasser. Det er også viktig å opprettholde hovedkontorfunksjoner og forsknings- og utviklingsoppgaver i Norge.  Den statlige eierandelen er også avgjørende for å gjennomføre avsetningsordningen for salg og markedsføring av statens olje og gass. Statoil markedsfører og selger statens olje og gass sammen med sin egen basert på retningslinjene i Avsetningsinstruksen.

Olje- og energidepartementet ved Seksjon for statlig engasjement har ansvaret for eieroppfølging av statens aksjer i Statoil. Staten skal fremstå som en profesjonell eier, med fokus på videreutvikling av selskapet og verdiskaping for alle aksjonærer. Departementet innhenter løpende informasjon om utviklingen i selskapet på lik linje med andre aksjonærer og aktører i markedet.

Statoils styre er ansvarlig for den forretningsmessige utviklingen av selskapet.

Kontaktinformasjon

Økonomi- og administrasjonsavdelingen (ØA)

Telefon: 22 24 61 11
Faks: 22 24 65 53

Adresse:

Einar Gerhardsens plass 1
Postboks 8148 Dep, 0033 Oslo

Olje- og energidepartementet

Kontaktinformasjon

Økonomi- og administrasjonsavdelingen (ØA)

Telefon: 22 24 61 11
Faks: 22 24 65 53

Adresse:

Einar Gerhardsens plass 1
Postboks 8148 Dep, 0033 Oslo

cms03