Annonse
   NYHETER    MENINGER    KULTUR    ALEX    ANNONSER    SØK    INFO www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
TIPS EN VENN

Fra:

Til:

 
     Forside / nyheter / utenriks Scandinavian Online

Oppdatert 17.03.99 kl. 11:32

Serberne skyter landsbyer i brann


Jugoslaviske soldater er vitne til at landsbyen Osljane knapt to mil sørvest for Kosovo er satt i brann.
FOTO: SCANPIX/AP

Den jugoslaviske hær sender sine tyngste stridsvogner til Kosovo. Landsbyer står i brann.

Aftenpostens korrespondent
PER ANDERS MADSEN
Beograd

Serbere og albanere drøfter fred i Paris mens de ruster for mer krig i Kosovo. I går sendte serberne minst åtte av de kraftigste stridsvogner den jugoslaviske hær rår over, M-84, til Kosovo.

M-84 er en forbedret og modernisert utgave av standard-stridsvognen T-72 fra Warszawapakt-samarbeidets tid. M-84, som Jugoslavia har utviklet selv, har et mannskap på tre, en 125 mm kanon som kan fyre opptil ni runder i minuttet, og avansert elektronisk utstyr som gjør den operativ dag og natt.

Lover ikke godt
Syv slike stridsvogner ble fraktet med tog inn til byen Mitrovica nord for Pristina i går, og ytterligere en ble observert sør for Podujevo, også det en by i Nord-Kosovo.

- Dette er noe nytt, og det lover ikke godt. Vi har ikke sett stridsvogner av denne typen i Kosovo så lenge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har hatt observatører her, sier en OSSE-talsmann.

Den jugoslaviske hær har nå minst seks ganger så mye utstyr i Kosovo som våpenhvile-avtalen fra oktober tillater, anslår OSSE-observatører. Styrkeoppbyggingen ble trappet opp de siste ukene før Paris-møtet startet.

Brenner
Det var i går igjen harde trefninger i landsbyer mellom Mitrovica og Vucitrn, i et område hvor serberne har vært aktive i flere uker. Hensikten er å drive en kile inn mellom sterke UCK-posisjoner i Nord-Kosovo og den sentrale Drenica-regionen, og dermed splitte opp geriljaenhetene.

Serbernes offensiv i Nord-Kosovo er den hardeste på mange uker, og minst tre landsbyer nordvest for Pristina sto i går i brann, ifølge uavhengige journalister i området. Kamphandlingene har igjen sendt mange sivile ut på landeveien, på flukt fra krigssonene. Den siste uken har ca. 5000 mennesker dratt fra hjemmene sine, opplyser Pristina-kontoret til FNs høykommissær for flyktninger.

NATO
Våpenhvileavtalen fra oktober som de ubevæpnede OSSE-observatørene er satt til å overvåke, er det nå lite igjen av. Med kamphandlingene og meldingene om en markant, serbisk styrkeoppbygging rykker også mulighetene for et NATO-angrep nærmere.

Det er omstridt innad i NATO om et serbisk nei til fredsavtalen for Kosovo i seg selv er sterk nok grunn til å angripe serbiske mål. Men står Kosovo i brann, og hvis grunnen primært kan tilbakeføres til en serbisk offensiv, blir det politisk langt lettere for USA og NATO å gå på vingene.

USA og andre vestlige land har så mange ganger truet med militære aksjoner dersom våpenhvilen brytes at det for alvor går på troverdigheten løs hvis ord ikke følges opp med handling. Det er også et moment som taler for at noe drastisk kan skje dersom serberne ikke bøyer av i Paris.

BAKGRUNN
  • Taktikeren Milosevic røper intet - 17.03.99
  • Serberne vil endre Rambouillet-avtale - 17.03.99

  • TEMA
  • Kosovo konflikten - Fyldig bakgrunnsside om konflikten i Kosovo

  • Annonse  
    Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.