Annonse
   NYHETER    MENINGER    KULTUR    ALEX    ANNONSER    SØK    INFO www.aftenposten.no   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
TIPS EN VENN

Fra:

Til:

 
     Forside / nyheter / utenriks Scandinavian Online

Oppdatert 16.03.99 kl. 23:06

Serberne vil endre Rambouillet-avtalen

En kraftig dragkamp om innholdet i fredsavtalen for Kosovo pågår i Paris. Serbernes krav ble avvist på alle punkter i går.

TOVE GRAVDAL
Paris

Ingen posisjonsendring. Det var meldingen fra forhandlingsbordet i det internasjonale konferansesenteret ved Triumfbuen i Paris i går kveld. Den serbiske delegasjonen foreslo endringer i Rambouillet-avtalen, men kom ingen vei overfor meglerne. Fortsatt er det helt åpent om serberne vil si ja til den fredsavtalen som motparten fra Kosovo mandag forpliktet seg til å signere.

- Sannhetens time er ikke langt unna, sa Frankrikes utenriksminister Hubert Vedrine i en tale til Senatet i går kveld. Han er president for forhandlingene sammen med sin britiske kollega Robin Cook. Det er ventet at serberne får frist til i morgen eller fredag med å si ja eller nei. En talsmann for UD var enda klarere enn Vedrine: - Serberne må velge mellom fred eller krig, erklærte talsmannen.

Mens meglerne Christopher Hill fra USA, østerrikeren Wolfgang Petritsch på vegne av EU, og Boris Majorskij fra Russland forhandlet med serberne, satt den kosovoalbanske delegasjonen i møter med Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid (OSSE) i går ettermiddag. Norge har formannskapet i OSSE, og møtet ble ledet av sjefen for det norske OSSE-sekretariatet, ambassadør Kim Traavik.

- Vi orienterte albanerne om planene for hvordan en eventuell fredsavtale skal iverksettes. På samme måte ble delegasjonen briefet av EU om planer for gjenoppbygging av Kosovo, sa Traavik til Aftenposten etter møtet.

Det var heller ikke i går noen grunn til stor optimisme overfor muligheten til at serberne godtar en avtale som innebærer at rundt 30 000 NATO-soldater blir utplassert i Kosovo for å overvåke en eventuell fred. Serbias president Milan Milutinovic gjentok i går at "albanerne vil undertegne noe som ikke eksisterer". Mandag hevdet han at det slett ikke finnes noen fredsavtale som er klar til å signeres.

En fransk UD-talsmann sa det slik til Aftenposten: - Det er 95 prosent sjanse for at serberne ikke undertegner. Vi arbeider med de siste fem prosentene.

BAKGRUNN
  • Taktikeren Milosevic røper intet - 17.03.99
  • Serberne vil endre Rambouillet-avtale - 17.03.99

  • TEMA
  • Kosovo konflikten - Fyldig bakgrunnsside om konflikten i Kosovo

  • Annonse  
    Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.