Ana Sayfa >> İÇ HABERLER 9 Ekim 2010, Cumartesi
DPÖ: ''2009 sonu itibarıyla nüfus 285 bin 356''
Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), KKTC’de sürekli ikamet edenlere göre yapılan projeksiyonlar sonucunda ortaya çıkan nüfusun 2009 sonu itibarıyla 285 bin 356 kişi olduğunu açıkladı. Bu rakama, ülkede bir yıl ve daha az süre için yaşayanlar ile turistler ve mevsimlik işçiler dahil değil.

DPÖ, gelecek yıldan itibaren çağdaş bir sayım sistemi olan “adrese dayalı nüfus kayıt sistemi”ne geçilmesi için çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi Başkanı Güner Mükellef, son günlerde çokça tartışılan nüfusla ilgili geniş bir yazılı açıklama yaptı.

Dairenin Tüketici Fiyatları Endeksi ve öteki verileriyle ilgili yorumların kendilerine katkı sağladığını belirten Mükellef, çalışmalarını doğru şekilde ve zamanında halkla paylaşmanın ilkelerinin başında geldiğini ifade etti.

Güner Mükellef, tüm ülkelerde olduğu gibi KKTC’de de nüfus sayımının, “yoğun emek ve hatırı sayılır paralar harcanan bir çalışma” olduğunu kaydederek, sayımla ilgili detaylı sonuçların da 1-2 yıl gibi uzun bir sürede alındığını belirtti. Mükellef, şu bilgileri verdi:

“FARK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI… ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ”

“Ancak ülkemizdeki uygulamaların diğer birçok ülkedekinden tek farkı, nüfus sayımlarının sokağa çıkma yasağı uygulamasıyla bir gün içerisinde başlatılıp tamamlanmasıdır. Birçok ülkede ise adres altyapısının uygun olması nedeniyle adrese dayalı nüfus kayıt sistemleri bulunmaktadır. Bu sisteme sahip ülkeler sayımlarını 1 ay gibi bir süre içerisinde başlatıp sonuçlandırmakta ve sayım sonuçlarını da yine 1.5-2 yıl gibi bir süre içerisinde açıklamaktadırlar.

Bu gibi ülkeler sahip oldukları bu sistem sayesinde bir diğer nüfus verisi olan kısa veya uzun süreli içe göç (kısa süreli göç: 6 aydan az bir süre veya uzun süreli göç: 6 ve 6 aydan fazla ancak bir yıldan az bir süre), dışa göç ile içteki göçe ilişkin aylık bazda veriler de üretip yayınlayabilirken maalesef bugünkü şartlarda bizler bu konuda yetersiz kalmaktayız.”

GÖÇ BİLGİLERİ GÜNEYDE DE YOK

DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi Başkanı Güner Mükellef, AB üyesi olan komşu Güney Kıbrıs’ın ne 2001 nüfus sayımı sonuçlarında, ne de daha sonraki yılara ilişkin açıkladığı nüfus rakamlarında göçe ilişkin nüfus verilerinin yayınlandığını kaydetti.

KKTC’de ilki 1996’da, ikincisi 2006’da olmak üzere iki kez nüfus sayımı yapıldığını hatırlatan Güner Mükellef, 1996’da 29; 2006’da ise AB ve BM’nin sayımlarla ilgili tavsiye metni tam olarak uygulanarak 61 soruluk formlar kullandıklarını belirtti.

İstatistik ve Araştırma Dairesi’nin “2006 Nüfus ve Konut Sayımı”nda nüfus sayımıyla birlikte konut sayımını ve konutlardaki olanakları, ayrıca içe ve içteki göçe yönelik verilerin de derlendiği soru formunu geliştirdiğini anlatan Mükellef, açıklamasına şöyle devam etti:

“Tabi ki kaydı yapılan her bir ferde her iki sayım için kullanılan soruların tamamı sorulmamıştır. Ferdin yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, çalışıp çalışmama durumu gibi nedenlerle kaydı yapılan fertlere soru forumlarındaki yönlendirmelerle farklı sayıda sorular sorulmuştur.

10 Eylül 2007’den itibaren de ‘2006 Nüfus ve Konut Sayımı’ sonuçları; 88 tablodan oluşan nüfus nitelikleri, 11 tablodan oluşan göç durumu, 35 tablodan oluşan işgücü durumu ve 24 tablodan oluşan konut özellikleri başlıkları altında toplam 158 tablo halinde www.devplan.org web sayfamızda yerini almıştır.

“BİR YILDAN FAZLA YAŞAMAYA NİYETLİYSE NÜFUSA KAYDEDİLİR”

Ülkeler nüfuslarına yönelik verileri yayınlarken Birleşmiş Milletlerin önerisi olan “Sürekli İkamet Adresi”ne göre veriler yayınlamaktadır.

Bir ferdin sürekli ikamet adresini belirlerken; uyruğu ve bulunma nedeni ne olursa olsun, ülkemizde bir yıl ve daha fazla yaşamaya niyetli ise bu fert ülkemiz nüfusuna kayıt edilir.

Bu nedenledir ki ülkemizde eğitim gören ve bir yıl veya daha fazla ülkemizde yaşamayı hedefleyen yabancı öğrenciler ile işçiler bizim ülke nüfusumuzda yerlerini alırken yurt dışına eğitime gidip, gittikleri ülkede bir yıl ve daha fazla kalmaya niyetli olan öğrencilerimiz veya diğer vatandaşlarımız bulundukları ülke nüfusunda yerlerini almaktadırlar.”

DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi Başkanı Güner Mükellef, her ülkede olduğu gibi nüfus sayımlarından elde edilen veriler kullanılarak sayım öncesi yıllara ilişkin yayınlanan nüfus verileri üzerinde düzeltmeler yapıldığını belirtti.

PROJEKSİYON NÜFUSLAR

Mükellef, sayım sonrası yıllara ilişkin ise sürekli ikamet eden nüfusta doğumlar ile ölümlerin farkı olan doğal artışın ve içe göç ile içten dışa göç eden nüfus tahminin birlikte değerlendirildiği model çalışmalarıyla gerek yıl ortası, gerek yılsonu ve milli gelir hesapları, Hane Halkı Bütçe anketleri ve Hane Halkı İşgücü anketleri gibi bazı özel çalışmalarla ilgili referans periyotları ve metodolojiler gereği projeksiyon nüfusların tespit edildiğini anlattı.

Projeksiyon nüfusları hesaplarken en çok içe göç ve içten dışa göç tahminlerinde zorlandıklarını kaydeden Güner Mükellef,  üniversitelerde okuyan öğrenci sayılarını, dış ülkelere giden öğrencileri, dış ülkelerde öğrenimlerini tamamlayarak ülkeye dönen öğrencileri ve ülke işgücü piyasasının dış ülkelerden sağladığı net işgücünü birlikte değerlendirdiklerini ifade etti.

POLİS MUHACERETE YENİ SERVER

Mükellef, hesaplamalarda bir yıl veya daha fazla süre için ülkede kalmayı taahhüt edenlere dikkat ettiklerini, mevsimlik işçilerin dikkate alınmadığını belirterek, Polis Genel Müdürlüğü Muhaceret birimine alınan yeni serverin sisteme girmesiyle bu konudaki sıkıntılarının giderileceğini rahatlıkla söyleyebileceğini kaydetti.

“Burada yapılacak giriş ve çıkışlarla ilgili kimlik ve pasaport numarası eşleştirmesiyle ilçe bazında olmasa bile ülke geneli için kısa ve uzun süreli içe göç, içten dışa göç ve de göç ile gelenler arasında bir yıl ve daha fazla bir süre için ülkemizde kalanların da nüfus projeksiyonlarına doğru bir şekilde yansıtılması avantajını elde edeceğiz” diyen Mükellef, çağdaş bir sistem olan “adrese dayalı nüfus kayıt sistemi”nin ülkeye kazandırılmasını ve yeni bir nüfus sayımının insanları evlerine hapsetmeden yapmayı tüm halk gibi kendilerinin de istediğini vurguladı.

İstatistik ve Araştırma Dairesi Başkanı Mükellef, bunun için adres altyapısının oldukça önem taşıdığına işaret ederek, bu nedenle öncelikle ülke genelindeki adres altyapısını ve adresler altındaki hane halklarını, hane halkı fertlerini ve işyerlerini tespitle işe başlamaları gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki yıldan itibaren bu yöndeki çalışmalara başlama kararları bulunduğunu açıklayan Güner Mükellef, “Bu konularla ilgili fikirlerimizi olgunlaştırmak ve tüm ilgili kesimlerle paylaşarak buralardan gelebilecek katkıları da değerlendirmek için gerekli planlamaları başlatacağımızı hatırlatmak isterim” dedi.

2006’DA 259 BİN 168, 2009’DA 285 BİN 356

Açıklamasında, bir yıl ve daha az bir süre için ülkede yaşayanlar ile turist olarak gelenler veya mevsimlik işçilerin yayınladıkları sürekli ikamet eden nüfusa ilişkin verilerde, tüm ülke nüfus verilerinde olduğu gibi kapsanmadığını yineleyerek, 2006’dan itibaren projeksiyonlar sonucu ortaya çıkan nüfusun 2006’da 259 bin 168, 2007’de 271 bin 223, 2008’de 279 bin 64 ve 2009’da ise 285 bin 356 kişi olduğunu duyuran Mükellef, bu rakamların yılsonu verileri olduğunu da ekledi.

DPÖ İstatistik ve Araştırma Dairesi Başkanı Güner Mükellef, yapılan eleştirilere ve suçlamalara da değinerek, herhangi bir kurumdan talep gelmesi halinde çalışmalarını; tanımlarını, içeriklerini, kapsamlarını, metodolojilerini ve istatistik veri üretimlerinin tüm süreçlerini gönderecekleri temsilcilerle birlikte tartışmaya ve birlikte çalışarak gerekli verileri üretmeye hazır olduklarını vurguladı.

TAK


6882 defa okundu Yorum Yaz     Paylaş Share/Bookmark    
YORUMLAR
5
ONAY BEKLEYENLER
0
09 Ekim 2010, Cumartesi
Vildan         - Lefkosa
Tabii tabii....Bir saniye bir dusuneyim kac numarali kulahimi getireyim diye. Buyuk bir tane secer secmez geliyorum.Anlatir anlatir acilirsiniz!
09 Ekim 2010, Cumartesi
B.A.         - L/şa
Bunların işi hep yalan dolan, gendileri çalar gendileri oynarlar.850000 ekmek satılan bir memlekette (köy ekmekleri hariç)kaç kişi yaşar aceba? Milletvekillerini de vekilim olarak kabul etmiyorum, çıkarları için gugla oldular.Bize verdikleri sözleri tutsunlar yada neden tutamadıklarını söyleyip istifa etsinler.
09 Ekim 2010, Cumartesi
ibrahim         - londra
285356x3,bu kurum hicbir zaman dogru durust bir plan yapmadi yapmayacakta.
09 Ekim 2010, Cumartesi
huhhy         - gy
ti? bunun yanlış oldugunu adadaki turkiyeliler bile biliyorlar. !?!
09 Ekim 2010, Cumartesi
ahmet b         - lefkoşa
140 bini oyverme hakkına sahip olanlar. 120 bini oyvermeyenler.hade bunun 30.000 18 yaş altı olsa. 90.000 kayıtlı nüfus. peki "TURİST".ler???... muhaceret ne der??? artık halkı aptal yerine koymaktan vazgeçin.
increase font size decrease font size print this page tell a friend Yorum Yaz (5)

Dürüst, Çukurova Üniversitesi Rektörü'nü kabul etti
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, İskele’de kampus açacak Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu’nu kabul etti.
7 sendika, paralı sağlığa karşı dava açıyor
Sağlık hizmetlerinden ücret alınması uygulamasıyla ilgili 7 sendika yarın Anayasa Mahkemesi'nde dava açacak.
Haksız rekabete karşı özel kanallardan tek ses ortak talep
İç ve dış kaynaklı haksız rekabet yüzünden kan kaybeden özel televizyonların yöneticileri, bugünkü ortak yayında sorunlarını anlatacak.