LONG TERM PLAN

The Long Term Plan

In March 1993, The All England Lawn Tennis Club unveiled its Long Term Plan, the blueprint to take Wimbledon into the 21st Century by providing the finest facilities for all those involved with the event — spectators, players, media, officials — and consistent with our aspiration for The Championships to be embraced as the world’s premier tennis tournament, and still played on grass.

All this was to be achieved within the current grounds and, critically, had to allow The Championships to be held each year.

June 2011 sees the conclusion of the original Long Term Plan which, in three key stages over seventeen years, has transformed the infrastructure of the event. The main areas of improvement are listed below and the sheer scale of work undertaken has been huge.

Stage one 1994-1997: Northern End of the grounds

  • No.1 Court
  • Courts 18 and 19
  • Broadcast Centre
  • Tunnel between Somerset and Church Roads

Stage two 1997-2009: Central Area of the grounds

  • Millennium Building for players, media and members.
  • Re-positioning of Courts 14, 15, 16 and 17.
  • Museum Building including a new museum, Club offices and turnstile entrance.
  • Increased capacity on Centre Court and addition of retractable roof.
  • Widening of St Mary’s Walk.
  • Major improvements to debenture and public facilities.
  • New event control room.

Stage three 2000-2011: Southern End of the grounds

  • Re-positioning of southern courts.
  • Gate 7 new facilities.
  • Extension of St Mary's Walk.
  • No.2 Court
  • Facilities building and workshop for groundstaff.
  • No.3 Court, Courts 4 and 8.