sandra


Melodifestival


 

KIKKI DANIELSSON

 

KIKKI

 

KIKKI DANIELSSON

Kikki Danielsson är en av våra mest folkkära och kända artister i Sverige. Det finns några få kvinnor i Sverige som är så kända att de aldrig behöver säga sitt efternamn. Kikki är en av dem. De senaste 25 åren har KIKKI sålt över tre miljoner album, 25 guldskivor, 6 diamantskivor. Redan 1974 gick hon med i gruppen Wizex som sångerska och fick hits som "Mycke' mycke' mer" och "Sången skall klinga". Hon slog igenom på allvar i Melodifestivalen 1978 med låten "Miss Decibel" som hon sjung med övriga Wizex. Kikki har varit med hela sex gånger i Melodifestivalen och vunnit två gånger. 

 

KIKKI I MELODIFESTIVALEN 1983

 

CHIPS

1982 bildade Kikki Danielsson en ny grupp med Elisabeth Andreasson, en annan schlagerveteran som idag är stor i Norge. Gruppen hette Chips. De ställde upp i melodifestivalen samma år och vann med låten "Dag efter dag". Året därpå 1983 ställde Kikki upp själv och sjöng låten "Varför är kärleken röd" som kom på en klar andra plats och blev en singel. Hon hade blivit tillfrågad om hon ville sjunga "Främling" men tackade nej. Istället sjöng Carola låten och vann samt slog igenom i hela Sverige som artist. Kikki släppte singeln "Gubben i lådan" 1984.

 

KIKKI I ROSA KAVAJ

 

SEGER

Om Kikki gör någonting så märks det. Vilka minns inte hennes framträdande i Melodifestivalen 1985 då hon hade en rosa kavaj och endast ett örhänge.  Hon gjorde succé med en av Sveriges mest kända schlagerlåtar "Bra vibrationer". Kikki tog hem hela segern alldeles själv när hon vann med denna låt i den svenska uttagningen i Malmö. Detta blev en revansch efter hennes andra plats 1983. 

 

KIKKI MED SITT FD DANSBAND

 

I den stora Eurovision Song Contest 1985 som var i Göteborg med Lill Lindfors som programledare, kom Kikki på tredje plats. Detta året vann gruppen Bobbysocks från Norge med "La de swinge". En av medlemmarna i denna grupp var Elisabeth Andreasson. Kikki släppte skivan "Bra vibrationer" samma år. 

 

PAPAYA COCONUT

1986 kom hennes bejublade platta "Papaya Coconut" som innehåller flera av hennes allra största hits såsom "Papaya coconut", "Rädda pojkar" samt klassikern "En timme för sent". Den provocerande låten "En timme för sent", där Kikki sjunger: "det var bara en timme för sent" och "du borde ha förstått att jag var en timme för sen", "jag kom visst en timme för sent" samt "du saknar en viss tolerans" blev mycket populär och omtalad. "Papaya Coconut" blev en långkörare på Svensktoppen 1987. Detta är en av hennes största örhängen. 1987 tilldelades Kikki utmärkelsen "Ampex Award" därför att hon "för en mycket bred publik är folkkär utöver det vanliga". 

 

COUNTRY

Förutom melodifestivalen och schlagerplattor gjorde Kikki bla en Countryskiva i USA 1986 med låtarna "Nine to five" och "Här är jag igen" som är Dolly Partons gamla hits. Hon gjorde även en cover på countryklassikern "Stand by your man". En tv-show spelades in som hette "Kikki i Nashville" (1986). Kikki har alltid varit bra på att joddla vilket hon visar på denna platta samt på julskivan "Min barndoms jular" (1988), där hon joddlar i låten "En tokig sång".

 

 

KIKKI & DR ALBAN

Under 90-talet spelade Kikki in flera dansbandsskivor med gruppen Kikki & Roosarna där hennes man var med också. De åkte på flera Sverigeturnér. 1995 förärades Kikki och Roosarna av en Grammis som "Årets Dansband". 1996 inleddes en ny epok då bandet bytte namn till "Kikki Danielssons". 1998 bjöds Kikki med band in i kyrkorummen för att spela kyrkokonserter. 1998 gjorde Kikki succé med en ny version av sin gamla hit "Papaya Coconut" med Dr Alban, där han rappar. De medverkade bla i tv-programmet Toppen på ZTV och i Söndagsöppet på TV1. En video spelades även in.

 

KIKKIS KRIS

I slutet av 90-talet och år 2000 drabbas Kikki av flera bekymmer. Efter en depression börjar hon dricka, blir alkoholist, kör rattfull och hennes man lämnar henne. Hon har figurerat i kvällstidningarna i diverse skandaler med rubriker som: "Jag blev mobbad", "Kikki körde rattfull", "Jag är alkoholist", "Kjell Roos lämnar Kikki" "Kikkis dansband splittras", "Kikkis skivbolag lämnar henne" och "Mina vänner sviker mig". I mycket öppenhjärtliga intervjuer lämnar Kikki ut hela sig själv och sitt liv. Hon har även ställt upp på bild iklädd endast baddräkt i skvallerpressen. Idag har Kikki blivit fri från spriten. Hösten 2000 gick hon in i skivstudion igen och släppte singeln "Det är advent". Ett kommande album håller på att spelas in som släpps under 2001. Kikki har tagit sig ur krisen och strävar efter nya mål och fansen har inte glömt henne.

 

PAPAYA COCONUT

Refräng:

en papaya coconut

och en plats i solen

ja, det är allt som behövs 

för att tina en frusen själ

en papaya coconut

lata dar vid poolen 

och kanske någon att hålla i handen

räcker bra för mej

en papaya coconut

en plats i solen med dej

 

kommer vintern så blir den lång

is och snö på samma gång

det är sommar nånannanstans

så slit dej loss 

ge livet en chans

 

du kan flyga åhå åhå

du kan sväva åhå åhå

börja leva åhå åhå åhå åhå

 

(refräng)

 

kommer natten så blir den het

ögon ser vad hjärtat vet

ljumma vindar och en stor varm strand

köp en biljett till drömmarnas land

 

du kan flyga åhå åhå

du kan sväva åhå åhå

börja leva åhå åhå åhå åhå

 

(refräng)

 

 

KIKKIS STÖRSTA HITS

Sången skall klinga

Mycke' Mycke' mer

Miss Decibel

Dag efter dag

Gubben i lådan

Bra Vibrationer

Rädda pojkar

Papaya coconut

En timme för sent

Vi låser dörren in till damernas

John & Jill

Papaya coconut (mixversion med Dr Alban)

 

KIKKI DANIELSSON ALBUM

 

Varför är kärleken röd (1983)
15 bästa låtar (1984)

Singles bar (1984)
Bra vibrationer (1985)
Papaya coconut (1986)

In country (1986)
På begäran 

Min barndoms jular (1988)

En Försvunnen Värld 
Hem till Norden 

Kikki (1994)

Kvällens Sista Dans

Vet Du Vad Jag Vet 

Långt bortom bergen 
Ett hus med många rum

Kärlekens Vindar

Dagar Som Kommer Och Går (1998)

 

av daniel 2001.