[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] F1 hírek

Alonso győzelme percről percre

[origo]|2012. 03. 25., 9:41|Utolsó módosítás: 2012. 03. 25., 14:13|

A spanyol a Ferrari idei első győzelmét aratta az esős Malajziai Nagydíjon.

Forrás: AFP

Szemerkélő esőben kezdődött el a Malajziai Nagydíj helyi idő szerint délután négy órakor. A két Hispania esőgumival, a mezőny többi tagja intermediate gumival kezdte meg a versenyt.

Lewis Hamilton remekül kapta el a rajtot, könnyedén megtartotta az első helyet Button előtt. A hetedik helyről rajtolt Romain Grosjean még nála is hamarabb reagált a zöld lámpára, az első kanyarból már harmadikként, Schumacher előtt jött ki. A németet két kanyarral később már Webber is megelőzte, de a hétszeres világbajnok visszaelőzte Grosjeant a külső íven. Schumacher öröme csak tizedmásodpercekben volt mérhető, mivel a francia Lotusa alulkormányzottá vált, a belső íven megcsúszott, és nekiment a Mercedes hátuljának. Mindketten megpördültek, és a mezőny végére estek vissza, Vettel alig tudta kikerülni az ezüst versenyautót. A világbajnok mögött ekkor már a szintén remekül rajtoló Alonso haladt. Hatalmas kavarodás kerekedett a pályán, a két Williams például egymással ütközött, az eső egyre erősebben esett.

Forrás: AFP

Az élmezőnyből elsőként a sauberes Sergio Pérez váltott extrém esőgumikra intermediate-ekről, ami kifizetődött neki, mivel a kerékcserék után a harmadik helyen találta magát. Button egy körrel hamarabb tetette föl az esőgumikat, de ez nem volt elég ahhoz, hogy Hamiltont megelőzze, ugyanis a csapattársa pont az orra elé jött ki a bokszból. A negyedik körben Grosjean a kavicságyba csúszott, ő volt az egyetlen kieső a verseny első szakaszában.

Annyira rosszak voltak a látási viszonyok, hogy a hetedik körben beküldték a Safety Cart, aztán két körrel később piros zászlóval félbeszakították a futamot. Közel egy óra várakozás után, nem sokkal fél 12 előtt indították újra a versenyt, amikor végre elállt az eső. Hamilton remekül kapta el az újraindítást. Alonso és Vettel megelőzte Webbert.

Később Button belement Karthikeyan Hispaniájába, ettől letört egy darab az első szárnyából, és kénytelen volt kimenni a bokszba, ekkor a mezőny legvégére esett vissza a múlt heti futamgyőztes. Hamilton is elvesztette az első helyet, mert a bokszban sok időt vesztett, annyi autó volt körülötte, hogy nem tudták időben visszaengedni a pályára. Alonso ekkor vette át a vezetést, és a Ferrari kíméletes gumihasználatát kihasználva meglógott az üldözők elől.

Forrás: Raslan Rahman/AFP

Rosberg közben iszonyúan lelassult, ahogy elkoptatta a Mercedes az intermediate gumikat, Vettel, Räikkönen és Webber is könnyedén ment el mellette. Schumacher is szenvedett a 12-13. helyen Hülkenberg és Kobajasi mögött. A pálya a 40. körre annyira felszáradt, hogy egy-két körön belül az összes versenyző kiállt kereket cserélni, és száraz pályára való slick gumikat tettek fel. Pérez addigra már majdnem utolérte Alonsót, de egy körrel később váltott slickekre, emiatt újra nyolc másodpercre nőtt a különbség köztük. De még ez sem jelentett gondot a mexikóinak, mert öt-hat kör alatt ledolgozta a hátrányát, ekkor folyamatosan futotta a verseny leggyorsabb köreit.

A 48. körben Karthikeyan Hispaniája kivágta Vettel hátsó kerekét, aki azonnal durrdefektet kapott, a kerékcsere után a 4. helyről Schumacher mögé, a 12. helyre esett vissza.

A végén Pérez nagy igyekezetében elkövetett egy hibát, amiért súlyos árat fizetett: a 14-es kanyarban ráment egy nedves foltra, kicsúszott, a kavicságyat is csak kevéssel kerülte el. Ekkor dőlt el, hogy már nem fogja tudni megszerezni élete első győzelmét, Alonso fellélegezhetett. A spanyol előnye a verseny végére megint elolvadt, de ez aligha zavarta a kétszeres világbajnokot, mivel pályafutása 28 győzelmét szerezte meg.

A versenyről írt részletes tudósításunkat itt olvashatják.

12.55 Alonso vezeti a bajnokságot

A spanyolnak 35 pontja van, Hamiltonnak 30, Buttonnak pedig további öt pont a lemaradása.

12.53 Örömünnep a bokszutcában

Alonsót és Pérezt éltetik a Ferrari és a Sauber szerelői - nem sokan fogadtak volna arra, hogy ők ketten a dobogóra állhatnak.

12.50 Räikkönen visszatérése utáni első pontjait szerzi

A finn ötödik lett. Vergne a nyolcadik helyével élete első pontjait szerezte meg. Senna is örülhet a 6. helyért kapott első williamses pontjainak.

12.49 56. kör Alonso megnyeri a Malajziai Nagydíjat

Pálafutása 28. győzelmét aratja. Peter Sauber könnyezve pacsizik a szerelőkkel, Pérez második helyén elérzékenyülve. Rosberg az utolsó körben megelőzze Buttont. A McLaren sehol sem volt, Alonsónak már előkészítették a pitboardot, rajta a felirat: Magico.

12.47 56. kör: Vettel is kiáll

Szólnak neki a rádión, hogy menjen ki a garázsba, ne fejezze be a versenyt. Azt mondják neki, hogy állítsa le az autót.

12.46 55. kör: Maldonado megint kiesik

Valamilyen műszaki hibája van, az autója füstöl, ki is hívják a bokszba. Hihetetlen, hogy Ausztráliában az utolsó körben, a 6. helyről kicsúszott, most meg egy műszaki hiba fosztotta meg a pontjaitól.

12.44 54. kör: Megint Räikkönené a leggyorsabb kör

1:40.722-es körrel, de 14 mésodperccel van Webber mögött, úgyhogy a finn már csak saját szórakozására autózgat. Közben Rosberg utolért Buttont, aki a 14. helyen van - merőben szokatlan, hogy egy Red Bull, egy McLaren, egy Mercedes és egy Ferrari ennyire hátul van.

12.41 53. kör: Csak két kieső van

Kobajasi hat körrel ezelőtt feladta a küzdelmet, de így is hihetetlen, hogy egy ilyen eseménydús versenyen csupán ketten nem érnek el a célba.

« Előző | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Következő »

[origo] címlapon»

Fotó: Tuba Zoltán [origo] Schmitt Pál plagizált, mégis megússza A Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság egy nappal korábban nyilvánosságra hozta jelentését. Eszerint Schmitt doktori dolgozata ...
  Fotó: Tuba Zoltán [origo] Schmitt Pál plagizált, mégis megússza A Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori dolgozatát vizsgáló bizottság egy nappal korábban nyilvánosságra hozta jelentését. Eszerint Schmitt doktori dolgozata ...
  Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd A dagiknak is jár az ötös tornából A gyerekek fele alig tud futni, a lányok többsége nem képes lenyomni egy fekvőtámaszt, és szinte minden osztályban van olyan, aki egy felülést sem tud megcsinálni. ...
  Fotó: Tuba Zoltán [origo] A fürdési vágy nagyon-nagyon erős Áprilistól akár ötvenezer forintra is büntethetik azokat, akik hajók útjában, működő bányáknál, városi folyószakaszokon fürdenek. A vízi rendőrök szerint a folyókba, ...
  Fotó: Hajdú D. András [origo] Szemétdombra kerülnek a rozsdás fantomkutak Néhány év alatt harmadára csökkent Budapesten az utcai kék nyomós kutak száma, amelyekből eddig bárki ingyen vehetett ivóvizet a városban. Egy kút fenntartása csak évi ...
hirdetés

Hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: BMW Dízelből BMW-t csináltunk Dr. Anisits Ferenc, a BMW dízelprogramjának korábbi vezetője elárulta, hogy mi a véleménye a háromturbós motorról.
Forrás: MTI/EPA/Angel Medina G. Rakonczay sajnálja, hogy spórolt a nyomkövetőn Világszerte írt a sajtó a magyar expedíciójáról, mely alatt az itthoniakra gondolt.
Forrás: AFP/ Építsünk Vasembert! A tudományok fejlődése egyre tökéletesebb mesterséges szervek létrehozását teszi lehetővé.
hirdetés

További adatok » Időjárás »

 • Forrás: [origo]
  [origo] biztosítás
  Óriási akciók! Váltson online CASCO-t, most egyszerűbb és olcsóbb!
 • Forrás: [origo]
  Matrac akció
  Akciós Gyógy- és Luxusmatracok óriási kedvezménnyel.
 • Forrás: [origo]
  [origo] játékok
  Több mint 80 INGYENES online és letölthető játék minden korosztálynak!
 • Forrás: [origo]
  Farmerama
  A világ legőrültebb online farmos játéka INGYEN!
 • Forrás: [origo]
  DarkOrbit
  Készen állsz a bevetésre űrpilótaként? Irány a fedélzet, játssz INGYEN!

Hirdetés