Weblog
03 April 2012
307

10 redenen waarom Groupon faalt

10 redenen waarom Groupon faaltGroupon is in drie en een half jaar tijd uitgegroeid tot een beursgenoteerd bedrijf met een miljoenenomzet. Maar het lijdt wel ieder jaar verlies en kan nog op weinig sympathie rekenen van de klanten, de media, de concurrenten en werknemers. Groupon is hárd aan het falen.


1. Groupon faalt met SEO
Groupon kreeg hier in Nederland een shitload aan kritiek over zich heen, toen bleek dat het bedrijf stelselmatig maandenlang diverse forums heeft misbruikt voor eigen commercieel gewin. Het ging zelfs zo ver dat iemand zich voordeed als Multiple Sclerose-patiënt om op het forum van MSweb de couponsite onder de aandacht te brengen (lees: spammen). In een officiële reactie liet Groupon weten dat dit om een individuele actie van een medewerker ging en dat diegene per direct ontslagen is. Níémand die dit gelooft natuurlijk, maar Groupon lijkt er vooralsnog mee weg te komen.2. Groupon faalt met omzetcijfers
Groupon heeft meerdere keren verkeerde omzet- en verliescijfers naar buiten gebracht. Het gebeurde al een keer in september 2011, toen Groupon bekendmaakte 713,4 miljoen dollar omzet te hebben gedraaid. Na onderzoek van de Securities and Exchange Commission (die de boekhouding onder de loep nam, omdat Groupon op dat moment een beursgang voorbereidde), bleek echter dat de omzet 55% lag en dat het maar 312,9 miljoen dollar bleek te zijn. De omzet van het eerste halfjaar van 2011 werd ook aangepast, van 1,5 miljard naar 688,1 miljoen dollar.
En ook nu heeft Groupon gefaald met het naar buiten brengen van de juiste cijfers. In februari jongstleden werd een omzet van 506,5 miljoen dollar gemeld. Dit bleek echter 14,3 miljoen dollar lager te liggen. Het verlies daarentegen was juist hoger (65,4 miljoen) dan was Groupon de media eerst liet geloven (42,8 miljoen). Volgens The Wall Street Journal overweegt de Securities and Exchange Commission nu een onderzoek naar Groupon.

3. Groupon faalt met advertentieteksten
In 2011 sloeg Groupon in Nederland meerdere malen de plank flink mis met seksistische en flauwe advertentieteksten. Een kleine greep uit het aanbod: "Net als jij zijn auto's ijdel en gevoelig; ze vinden het belangrijk hoe ze eruit zien en willen dat je ze met veel plezier berijdt.", "Heb jij een thuiscinema, enkel omdat je boven een erotische bioscoop woont […]?". We weten allemaal dat sex sells, maar dit is wel héél geforceerd en slecht. En dat terwijl er in Groupon Amerika een heel team dagelijks bezig is met het verzinnen van goede, spitsvondige en leuke teksten. In Nederland moeten we het blijkbaar doen met een derderangs wannabe-cabaretier die nogal seksueel gefrustreerd is…


Euh, wacht...wát?

4. Groupon faalt met advertenties
In 2011 bood Groupon op Valentijnsdag een bos bloemen aan. Hartstikke leuk en romantisch, ware het niet dat de prijs waarvoor je het boeket via Groupon kopen hóger lag dan de prijs die op de site van de bloemist stond! En nu kunnen wij het natuurlijk helemaal mis hebben, maar is het nut van Groupon niet dat wij als consumenten deals krijgen die juist goedkoper zijn dan de normale verkoopprijs?

5. Groupon faalt met reclamefilmpjes
Eveneens in 2011 maakte Groupon in Amerika voor het eerst reclame voor hun dienst tijdens de razend populaire Super Bowl. In een van de filmpjes werd de draak gestoken met de ontbossing van het regenwoud: "not all deforestation is bad, like a 50 percent discount on a Brazilian wax in New York City". Zoiets is nog redelijk leuk bedacht, maar het bedrijf sloeg echter de plank mis met een filmpje waarin beelden van Tibet te zien zijn, waarna acteur Timothy Hutton zegt: "The people of Tibet are in trouble. Their very culture is in jeopardy. But they still whip up an amazing fish curry." Het was volgens velen onnodig en beledigend, maar de link met de Tibetaanse bevolking die het zwaar heeft onder het Chinese regime slaat ook gewoon nergens op. Het was te geforceerd op zoek gaan naar een connectie om een grap te kunnen maken, die ook nog eens niet zou kloppen omdat Tibetanen geen vis eten en curry Indiaans is.6. Groupon faalt met bedrijfsnamen in advertenties
Bijna gelijktijdig met het nieuws dat Groupon aan black hat-SEO deed met het onethische spammen op forums, kwam naar buiten dat Groupon nogal had gefaald met hun advertenties op Google. Daar stond namelijk een advertentie van Groupon met daarin de naam van Thermae Son. Volgens de bon zou er 70% korting worden gegeven op een bezoek aan het welness-centrum. Maar Thermae Son heeft daar nooit met Groupon over gesproken noch toestemming voor gegeven. Groupon schoof de schuld snel door naar Google om later de fout te leggen bij de central marketingafdeling van de kortingssite, die in Duitsland zit. “Daar hebben ze Thermae Son als algemene term voor dit soort centra ingevoerd.”

7. Groupon faalt met beloftes
Groupon werd in februari van dit jaar veroordeeld door de Reclame Code Commissie, omdat het op een misleidende manier reclame maakte richting Nederlandse ondernemers. Groupon zou ten onrechte de indruk wekken dat de informatie over gebruikers van de couponsite is gebaseerd op Nederlandse consumenten, terwijl deze cijfers in werkelijkheid gebaseerd zijn op Amerikaans koopgedrag. Groupon heeft daarmee dus ondernemers een consumentengroep beloofd die het gewoonweg niet kan waarmaken.

8. Groupon faalt met klantvriendelijkheid
Lees de websites van TROS Radar, de Consumentenbond en Kassa er maar op na: Groupon is niet echt geliefd bij veel consumenten. Natuurlijk, de kortingen zelf klinken goed en zijn altijd mooi meegenomen, maar als er dan een keer iets misgaat, gaat het gelijk ook echt goed mis en wil Groupon er verder weinig aan doen om de boel recht te zetten. Klachten op dergelijke sites gaan voornamelijk over misleiding in de advertenties, slechte klantenservice en dito oplossingen.

9. Groupon faalt met zijn werknemers
Groupon staat nou ook niet echt bekend om de goede arbeidsvoorwaarden. Tientallen werknemers hebben het bedrijf al een keer aangeklaagd omdat ze niet betaald kregen voor de vele overuren die ze maakten. Twee maanden later maakte Groupon de fout door werknemers te vertellen dat ze hun aandelen konden verkopen op de dag dat Groupon naar de beurs zou gaan. Iets wat ze later terugdraaiden. En uit brieven van werknemers en veelgehoorde klachten blijkt dat veel werknemers maar 14 dagen blijven bij Groupon en dat ze werkdagen van acht uur 's morgens tot tien uur 's avonds maken met maar weinig pauzes. Verder vliegen er in team-besprekingen regelmatig beledigingen door de ruimte, worden mensen die niet presteren openlijk belachelijk gemaakt in zowel meetings als in mailtjes en klanten die eerder deelname weigerden worden later alsnog doorgestuurd naar nieuwe Groupon-werknemers zodat ze opnieuw benaderd kunnen worden.

10. Groupon faalt met de website
Groupon is niet echt gebruikersvriendelijk voor hen die de site nog niet eerder hebben bezocht. Bij een eerste bezoek aan de couponsite krijg je namelijk een heel irritante popup voorgeschoteld die je niet kan wegklikken middels het overbekende kruisje. De gemiddelde internetter heeft dan ook geen idee hoe de popup verwijderd kan worden en dan zit er niks anders op dan je aan te melden met een e-mailadres, waarna je vanaf dat moment iedere dag een mailtje in je inbox krijgt met de nieuwste aanbiedingen uit je stad. Nu valt de popup weg te halen door op 'Al aangemeld?' te klikken, maar dat is nogal een misleidende tekst, aangezien je er dus niet per se voor aangemeld hoeft te zijn. Iemand die dus niet ‘al aangemeld’ is, maar de popup toch weg wil hebben, zal waarschijnlijk uit pure onwetendheid niet op die link klikken…

 
Gebruiksvriendelijk? Meh. Zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelen? YEAH! 

Naam
E-mail
Reactie *
Vijf plus zeven *
(NAAM EN EMAIL LEEGLATEN ALS U ANONIEM WILT REAGEREN)