Välkommen till Nyfiken vital

Vi skriver om kost, hälsa, natur och allt för en bättre värld och ett långt och lyckligt liv.

Sedan starten den första januari 2006 fortsätter nya läsare strömma till och nu är ni ca 6000 per dag.

En bättre värld

Vi skapar en bättre värld när vi tänker på varandra och naturen.

Nytt / Uppdaterat / Utbyggt

[2012-03-07]
Militär seger stärker upp ekonomin och ökar upplevt människovärde. Det är konkret lätt osmakligt att diskutera den potentiella värdet för ekonomin en väpnad konflikt kan ha. Samtidigt kan rädsla för kostnader för interventioner innebära att mord på civila sker utan att omvärlden reagerar. Här tittar vi därför över hur en militär konflikt kan gynna ekonomin för den vinnande sidan genom inverkan på uppfattat värde av "flocken". Från den generella bakomliggande principen diskuteras också en grupp av åtgärder som kan stärka den svenska ekonomin med mycket begränsade kostnader och som ej kräver deltagande i militärkonflikt. Varning: Innehåller ett foto (cirka 3/4 in i artikeln) där en kvinnan visar brösten.

[2012-02-22]
Världsproblemen med störst byråkratiskt utrymme. Här identifierar vi från data kompilerat från en mängd ontologier, theasaurus och terminologier hämtade hos samarbetsorganisationer och politiska entiteter vilka de världsproblem som lämnar största avtrycket i hur dom definierar sin verksamhet. Förutom världsproblem tittar vi även på relationer runt ekonomiska koncept och miljö. Dessutom tar vi oss en titt på hur koncept kompilerade från blandade ontologier speglande många organisationer kan typbestämmas enklare genom att extrahera data från Wikipedia. I ett exempel identifieras RSS-strömmar genom att besöka webbadressen till företag uppslagssidorna ofta har webbadressen till. Där kan roboten söka rätt på ev. RSS-ström. Den färdiga listan som byggs utifrån flera hundra tusen webbadresser som spendlas kommer senare att publiceras.

[2012-02-16]
Webbproblem hos Svenska Myndigheter. Här ges exempel på några grupper av webbproblem upptäckta hos svenska myndigheter och av staten närastående organisationer. Upptäckta problem inkluderade att tidigare domännamn (fortfarande länkade av många inklusive EU-kommissionen) ej fungerar eller skickar besökarna vidare till nya domänen (bl.a. www.djurskyddsmyndigheten.se). Istället ges fel-sidor. Problem med utgångna SSL-certifikat förekom också och kan bedömas allvarligare genom att vänja surfare vid att detta inte är ovanligt. Det minskar sannolikheten att falska domännamn med till svenska myndigheter snarlika namn ska detekteras. För paketering av information på engelska relaterad till satsningar på svenska företag och svensk forskning ges dessutom exempel på möjligheter till ökad styrka.

[2012-02-15]
Rapport: Svensk forskning på internationella webben 2012. Vi konstaterar att svensk forskning märks dåligt på engelska webben. Det minskar möjligheten att bygga samarbete mellan utländska företag och svenska universitet och högskolor. Svenska företag som samarbetar med svenska universitet och högskolor får också mindre draghjälp i att skapa affärer internationellt. Problemen tycks huvudsakligen inte vara relaterat i att budget saknas för åtgärder givet att projekt riktade mot synlighet inom Sverige existerar där åtgärder för effektiv synlighet eventuellt kan gå att lägga till befintligt uppdrag utan väsentligt större kostnader. Problematiken tycks därför skapad av antingen brist på intresse eller en tro på att befintliga projekt inom Sverige respektive EU redan levererar dessa värden. Här ser vi över problemen med flera exempel. Förslag på åtgärder för att lösa problemet och göra svensk forskning synlig ut mot hela världens företag, universitet, studenter m.fl. ges. Åtgärder diskuteras utifrån varför de ger värde och exempel på varianter ges.

[2012-02-13]
FBI's Steve Jobs dossier publicerad. I vår artikelserie om öppet data är FBI och andra amerikanska och utländska myndigheter värda att nämna. Precis som i Sverige gäller att viss definierad information kan lämnas ut. USA har dock åtminstone till antalet (men kanske inte i koncentration) många fler media-berusande kändisar. Steve Jobs är ett exempel och gav media och läsarna alltid valuta för tiden spenderad på filmklipp och nyheter. FBI har nu släppt sin dossier om denne med huvudsakligen skvaller med en period av några års experimenterande med cannabis och LSD. Rapporten är för Jobs som nu inte bara var känd utan hade en spännande förmåga att se och tolka information i de mer känslosamma rörelserna svårare att uttrycka i ord och förprodukter och marknadsföring lätt att bli hemmablind spännande läsning. I säkerhetskontrollen FBI gjorde i samband med ett ev. politiskt uppdrag var det är ju en helt annat form av vittnesmål de samlade in än vad som publiceras och kommer publiceras i böcker.

[2012-02-07]
Hjärnans kapacitet inte ekonomi begränsar världens data. Hjärnans kapacitet mer än ekonomiska faktorer kan begränsa världens tillväxt av lagrad information indikerar en studie gjord vid Institute for Theoretical Physics, Goethe University Frankfurt. Om ekonomiska faktorer är styrande menar forskarna att exponentiell tillväxt av mängden information är att förvänta. Det var emellertid inte vad man såg i studien. Styrande var istället de sedan den vetenskapliga psykologins tidiga år välkända sambanden Weber (1795–1878) och Fechner (1801–1887) upptäckte hur förändring i perceptionen uppfattas. Från samma faktor indikerat i studien diskuterar vi också hur man väljer mest kostnadseffektiva filmkamera eller digitalkamera för att maximera upplevd hög kvalitet snarare än onödigt hög kvalitet (samma princip använd när Nyfiken vital nyligen köpte en filmkamera).

[2012-02-05]
Nyhetskatalogen i Creative Culture. Sammanfattad diskussion om nyheters grundläggande dimensioner för hur de påverkar läsaren utifrån definitionen av nyhetskatalogen i Creative Culture. Dessa är utformade från vad moderna studier indikerar ligger nära belöning respektive hot. Vi jämför och förstår dessa bättre från Osgoods tidiga forskning som ledde fram till den semantiska potentialen och från dimensionsreduktion med PCA.

[2012-02-01]
JStor ger ökad gratis access till artiklar. JSTOR är en icke vinstdrivande publicist inom forskning med närmare 1500 journaler tillgängliga på nätet. Redan tidigare har den första sidan av artiklar gått att läsa gratis. Nu kommer det bli möjligt att läsa hela artiklar gratis.

[2012-02-01]
Känsla i orden och Wavelets för analys av händelser. Genomlysning av några nyligen publicerade studier av vikt inom text-analys i områden som för praktisk tillämpning utvecklas snabbt just nu utifrån en kort status kring arbetet med Creative Culture. Det handlar om värdering av känsla i orden respektive wavelets för detektion och analys av händelser via Twitter. Dessutom diskuteras en metodik för att välja algoritmer utifrån PCA, LSA och informationsanalys.

[2012-01-31]
Publicering snart igång som vanligt. Med mycket få undantag sedan starten av Nyfiken vital har vi haft någon paus med publiceringen. Här blev det en lite längre ett tag av ett flertal orsaker efter varandra och sist problem när bredband-byttes. Men nu är också detta löst. Antalet besökare har så klart varit lite lägre under vintervilan men skillnaden är relativt liten givet att många använder Nyfiken vital som informationsresurs. Mitt intryck har också varit att vi fått något större uttryck på Facebook, bloggar m.m. från gruppen aktiva i "branschen" hälsa eller kunskapsförfaltare som skriver om hälsa på nätet vilket är värt mycket. Tack.

[2012-01-13]
Byter bredband. Vi byter bredband vilket tagit lite längre tid än tänkt men det bör vara klart cirka mitten av nästa vecka. Förseningar med svar på e-post är därför möjligt.

[2012-01-13]
Färre kalorier ger längre liv. En av få tillförlitliga metoder för att förlänga livet är att äta en kost med få kalorier. Att en kost med reducerad mängd kalorier ger längre liv demonstrerades första gången 1934 på råttor. Sedan dess har sambandet bekräftats många gånger. Forskare vid Harvard Medical School har nu en möjlig förklaring.

[2012-01-12]
Kost för vacker hy. Skönhet kommer från insidan genom rätt kost och motion. Genom att äta rätt skyddar du din hy mot onödigt åldrande och bevarar din skönhet. Din hy behöver näring, antioxidanter och rätt fet. Varken för mycket eller för lite mat är bra.

[2012-01-12]
Lev längre med rätt kost. Som du säkert märkt åldras vi alla inte i samma takt. Vissa ser fortfarande ut som 30 vid 40 och för andra är det tvärt om. Studier på apor visar att en kalorifattig kost bromsar åldrandet. Vill du hålla dig frisk och leva längre gör du alltså klokt i att se över dina matvanor.

[2012-01-11]
Rätt kost för hjärnan. Den mat vi äter påverkar hjärnans prestationsförmåga och vårt humör. Allvarliga sjukdomar och funktionshinder som demens, depression och ADHD kan förebyggas och lindras med rätt kost.

[2012-01-11]
Recept på hemmaspa för ökad skönhet. Fler recept och tips för hemmaspa. Här hittar du det du behöver för att göra saltskrubb, hudolja, skrubb för ansiktet, inpackningar, ansiktsmasker, ansiktsvatten m.m.

[2012-01-05]
Kreativitet ökar när hjärnhalvorna samarbetar. En gammal föreställning är att höger hjärnhalva är kreativ medan den vänstra är analytisk. Det ligger en del sanning i det men ett av de mest effektiva sätten att stimulera sin kreativitet på är att förbättra samarbetet mellan båda hjärnhalvorna. Här förklaras både hur vänster- och höger hjärnhalva påverkar din kreativitet. Enkla metoder för snabbt ökad kreativitet genom ökat samarbete mellan hjärnhalvorna förklaras. Dessutom finns flera enkla övningar som långsiktigt stärker din innovativa problemlösningsförmåga.

[2012-01-05]
Hatha Yoga bra för äldre rädda för att ramla. Indiana University såg att äldre med rädsla för att falla hade mycket att vinna på att träna yoga. Efter en 12 veckor kurs med två träningstillfällen per vecka var mycket av oron borta.

[2012-01-05]
Tai chi mot balansproblem och yrsel. Tai chi kan vara till hjälp för patienter som lider av yrsel och balansproblem. I studien testades tai chi på patienter där vanliga behandlingsmetoder misslyckats.

[2012-01-05]
Tai chi. Tai chi är skonsam träning med sitt ursprung i Kina. Särskilt rörlighet och balans tränas upp medan risken för skador är låg. Precis som annan motion bidrar tai chi till ett gott humör och förebygger sjukdomar. Dessutom förekommer tai chi varianter i traditionell kinesisk medicin och kanske ger andra fördelar för vår hälsa.

[2012-01-05]
Mentala övningar ger starkare muskler. Forskare vid Hull University gjorde ett försök där deltagarna fick fokusera på vad deras muskel gjorde medan de övade styrketräning. Detta gjorde att muskeln arbetade hårdare. Resultaten förklarar varför resultaten i sport kan försämras när man fokuserar på vad musklerna gör.

[2012-01-05]
Vinn i sport: Uppmuntran är kritiskt. Att vänner och familj ger uppmuntran har avgörande inverkan på förutsättningarna för att vinna i sport visar forskning vid University of Exeter, UK. Uppmuntrande ord från familj och vänner har störst inverkan när atleten befinner sig under stress och påverkan är stor.

[2012-01-03]
Nyfiken vital 2012. Upp från Nyfiken vital 2010 och 2011 tittar vi hur 2012 är planerad i verktyg och artikelserier. Ett stort projekt är klart och det kommer påverka det redaktionella innehållet. Fokus på hälsa och kost ökar nu 2012. 2011 introducerades dessutom nya redaktionella verktyg. Viktigaste är våra komiska teckningar och de kommer utvecklas vidare. Under 2012 är fler verktyg planerade och viktigast filmklipp i artikelserien Nyttiga recept på två minuter.

[2012-01-03]
Hetta upp konflikten med likhet i egna flocken och uppfattat annorlunda fiende. Här fortsätter artikeln Japansk poesi röjer tanketrött diktatur i idélöst vansinne och vi tittar med det japanska krigarkastet - samurajerna - som exempel hur likhet i den egna flocken och en uppfattat skillnad relativt fienden är ett moment i konflikter när intensiteten är hög och stridslinjerna står tydligt mot varandra. I samma absoluta kännetecken konvergerar makt och mänskligt liv till en väldigt exakt utmätt summa pengar. Samurajens lön kan översättas till antal munnar den ska mätta d.v.s. antalet bönder som levererar ris respektive antalet soldater riset ska räcka till.

[2012-01-03]
Köp rätt pulsklocka. Träning med pulsklocka har blivit populärt. En pulsklocka mäter pulsen under träningen vilket gör det enkelt att pulsträna. Ofta har pulsklockan andra funktioner som kan underlätta träningen. Men det är viktigt att tänka innan man handlar.