Баща изроди сам първото си бебе в Церова кория 24-годишният Илиян Евтимов срязал с нови ножици пъпа на Иван

Публикувана в брой: 30 / 2012-02-13
Видяна: 2251 пътиБащата герой чака сина и жена си да се върнат от болницата.

24-ГОДИШЕН КРАВАР ОТ ЦЕРОВА КОРИЯ ИЗРОДИ САМ ПЪРВОТО СИ БЕБЕ в нощта срещу 10 февруари, научи „Борба”. Момченцето се родило 1.9 кг и 30 см дълго. Настанено е в кувьоз, но тези дни бебето и майката Йорданка ще бъдат изписани, тъй като са в отлично здраве. Героизмът на Илиян Евтимов е бил добре планиран от месеци, а бабуването не е чрезвичаен подвиг. Младият мъж не искал да търси доктори, защото от 10-годишен бил гледач на добитък и знаел кое как става. От тази крехка възраст Илиян е пълен сирак, а от известно време се събрал с Йорданка от същото село. Двамата свили гнездо, а веднага след това булката забременяла.
ЖЕНАТА ТРЯБВАЛО ДА РОДИ НА 15 ФЕВРУАРИ, НО БЕБЕТО ЗАПОЧНАЛО да излиза на 9 февруари и се появило на белия свят в 1.45 часа.
„...Толкова телета съм извадил на белия свят, живи и здрави, та едно бебе няма да мога ли?!”, разказва доволният татко, след като всичко минало добре.
Въпреки увереността на „доктора”, веднага след като Иван изплакал, кметът на селото Петър Гроздев извикал линейка и новороденото и майката били закарани в търновската болница. Кметът бил предупредил Евтимов да се обади, когато болките започнат, но въпреки това куражлията татко не го сторил.
ОКАЛО СЕ, ЧЕ БАЩАТА ОТ МЕСЕЦИ СЕ Е НАГЛАСИЛ ЗА ПЪРВАТА СИ РОЖБА. Той купил корито, пелени, нови ножици, нови кърпи и всички необходими вещи за израждането на отрочето. Когато дошъл сюблимният момент, смелият мъж срязал с новите ножици пъпа на сина си, а плацентата хвърлил в течаща вода за късмет и здраве. След като майката и бебето се приберат в наследствената къща на Илиян, със сигурност ще получат дарове от съседи и познати заради смелостта на бащата и за здраве и късмет на най-малкия жител на Церова кория.
„...Поне от три-четири години бебе не се е раждало в Церова кория, а камо ли бащата до го изроди сам. И ние ще подарим нещо на младите за късмет! Аз знаех за бременността и бях казал на Илиян да се обади, бях му дал телефони, на които да звъни, но той сам е свършил цялата работа, при това доста успешно”, с усмивка сподели вчера кметът Петър Гроздев.

Нели СУКОВА
Сн. авторката