Pasta de dinti de casa

Incepusem sa ma satur de “pasta” mea de dinti facuta doar din bicarbonat si argila si am inceput sa caut alte retete.

Asa am dat peste cateva idei interesante de pasta de dinti, de crema pentru masajul pieptului celor mici in caz de raceala (chest rub), dar de si antiperspirant, toate avand ca baza unt de cocos comestibil, organic.

Insa acum vreau sa va povestesc doar despre pasta de dinti.

Tin sa spun ca fluorul din pastele de dinti clasice este foarte toxic (el rezulta in urma prelucrarii cuprului, fierului si aluminiului) si ca a fost asociat cu probleme de sanatate precum osteoporoza, boli de rinichi si multe altele, iar  pentru copii este si mai periculos pentru ca le afecteaza serios si dezvoltarea oaselor si a dintilor. De asemenea trebuie evitate pastele de dinti cu ingrediente cu care v-ati spala mai degraba masina decat dintii.

Cand nu folosim pasta de dinti facuta in casa, noi alegem pastele de dinti organice Urtekram, al caror singur cusur este acela ca au in compozitie si glicerina.  Se pare ca glicerina nu este indicata intrucat acopera dintii cu un film subtire si astfel impiedica remineralizarea.

 

1. Ingrediente (pentru adulti):

- 2 linguri de unt sau de ulei de cocos comestibil, topit la bain marie (cand in camera sunt peste 25 de grade C devin lichide oricum) (gasiti pe rapunzel.ro, biobunatati.ro sau in alte magazine cu produse bio);

- 2 linguri  de bicarbonat de sodiu (efect abraziv);

- 10 stropi ulei esential de arbore de ceai/de menta/de rozmarin/ de eucalipt etc (gasiti pe sideris.ro; o sticluta va ajunge tot anul sau mai mult);

-  1/4 de lingurita de pudra de stevie (gasiti ieftin la Planteea- cautati-l pe raft inainte de a intreba vanzatoarele pentru ca multe nu stiu ce vand) (indulceste pasta de dinti si nu afecteaza dintii).

Se poate adauga si o lingura de argila la amestecul de mai sus- va ajuta si ea la mineralizare, restabilirea PH-ului si la eliminarea mirosurilor.

Preparare:

Amestecati  toate ingredientele intr-un borcanel cu capac. Pentru a nu o contamina, de fiecare data cand va spalati, puteti lua din pasta de dinti cu un deget curat sau cu un betisor de urechi. Clatiti ca de obicei.

 

O alta varianta, potrivita in special pentru copii, intrucat nu contine bicarbonat (care ar putea fi prea abraziv, folosit in mod constant, pentru dintisorii lor).

 

 

2. Ingrediente (pentru copii si/sau adulti):

- 2 linguri unt sau ulei de cocos comestibil, topit;

- 1 lingura de xylitol- ideal, dat prin rasnita de cafea (se gaseste in supermarket printre alimentele pentru diabetici sau in magazinele cu produse bio; xylitolul previne formarea placii dentare si ajuta la mineralizare);

- cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai (pentru o aroma placuta, dar si pentru efectul antibacterian);

Preparare:

Amestecati toate ingredientele intr-un borcanel cu capac.

 

Sper sa va placa ideile la fel de mult cum mi-au placut si mie! Enjoy!

Idei preluate de pe thepistachoproject/blogspot/com.

 


  • Alessia

    Si eu utilizez produse hand-made realizate de mine sau de altii. Imi fac singura cremele anti-age si cu SPF ( ultima si pt cea mica pe timpul verii ) si intentionez pe viitor sa realizez apa de toaleta, farduri de pleoape, pudre, etc… Ma gandeam chiar si la pasta de dinti, ca tot ai amintit in acest post ( numai ca as omite bicarbonatul de sodiu si nu neaparat din considerente ce tin de abraziune, ci mai degraba pt faptul ca s-a descoperit ca are efecte nefaste asupra celulelor nervoase ).
    Pt fetita noastra noi folosim pasta de dinti de la Green People, cea cu mandarina organica ( pt certificarea Soil Association despre care stiu ca sunt cei mai stricti ).
    Sapun folosim numai hand-made, realizat de persoane ft indemanatice si pe care il achizitionam online. Iar cosmeticele lui mami din ingrediente numai naturale/ bio si organice se achizitioneaza tot online. La fel si produsele de curatenie.

    E bine ca ai amintit si tu de unul din produsele pe care ni le putem face si singuri si nu mai avem nevoie de nici un fel de certificare pt a fi siguri ca e un produs natural. Iar daca nu avem timp ( of-ul cel mai mare al parintilor in ziua de azi ) produse de acest gen, facute in casa, sunt la un click distanta pe internet. Dar eu zic ca nu iti tb ft mult timp ca sa amesteci niste ingredienti in fuga, exista site-uri care comercializeaza materia prima, ustensile si chiar si idei de retete si sfaturi. Nu e greu deloc si nimic nu se compara cu feeling-ul de satisfactie pe care il ai dupa, stiind ca ai realizat ceva cu propriile tale maini. Nu mai vorbesc de satisfactia pe care o ai pt simplul fapt ca nu mai esti nevoit sa ingrosi randurile consumerismului pt a utiliza/testa pe pielea copiilor tai si a ta otravurile din comert.

    Asadar, un indemn pt toate mamicile: GO GREEN !

    Pupici !

    • simona

      Multumim pentru mesajul frumos! Eu n-am gasit pana acum informatii despre faptul ca bicarbonatul ar fi nociv. Poti sa-mi dai o sursa care explica? Tnx!

      • Alessia

        Simona, am citit undeva despre acest lucru acum cred ca vreo 2 ani dar nu mai stiu unde. As vrea sa regasesc informatia pt a o impartasi in termeni exacti si altora…
        Dar am vazut ca si Olivia Steer a mentionat ca nu mai foloseste bicarbonat de cand a aflat despre noile “descoperiri” referitoare la acest aspect. Ai putea sa o intrebi si poate isi aminteste ea sursa.
        Imi pare rau…

        • simona

          Hm, se prea poate sa aiba legatura cu echilibrul alcalin/acid, insa asta in cazul ingerarii de cantitati mari (mai mult de cca o lingurita pe zi). Eu stiu ca bicarbonatul de sodiu este fabricat si de organism, nu este ceva toxic. Cred ca trebuie privita in ansamblu problema; o sa ma interesez exact de conditiile in care ar putea fi periculos. Tnx!

          • Nicol

            Interesant postul. De ce nu folosesti si la pasta de adulti tot xylitol?
            Din cate stiu eu bicarbonatul de sodiu ar contine aluminiu si de aceea ar ataca celula nervoasa. Insa sunt cred si variante de cumparat fara aluminiu.

          • simona

            Merge si xylitolul in loc de stevie, scoatem bicarbonatul daca nu suntem siguri ca nu are Al si mai punem o lingura de argila. Cred ca asa suntem cu totii multumiti :)

          • Tudor

             de unde cumperi bicarbonat de sodiu fara aluminiu?

          • simona_dinu

            Nu scrie pe cutie ca ar fi fara aluminiu.

          • Nicol

            Baking powders are available both with and without aluminum compounds.[17] Some people prefer not to use baking powder with aluminum because they believe it gives food a vaguely metallic taste, and because of speculations on the connection between aluminum intake and diseases such as Alzheimer’s disease (see Aluminum).

            Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Baking_powder#Usage_of_aluminum_compounds

          • Alessia

            Chiar vrem info daca afli ceva.
            And you’re welcome !

          • simona

            K

    • nicoleta

      Foarte interesant! Nu ne dai cateva retete home made?sau site-uri? Iti multumim cu totii!

      • simona

        In sursa din subsolul postarii mai gasesti cateva retete. O sa mai preiau unele dintre ele care mi se par foarte utile.

    • Diana

      Alessia, imi poti recomanda te rog si mie cateva site-uri de unde iti comanzi cosmeticele naturale?
      Iti multumesc!

  • nicoleta

    Nu se mentioneaza daca borcanelul magic cu pasta home made se va pastra la frigider, pentru cata vreme e valabil….

    • simona

      Ups…asa este, am omis aspectul asta. Untul de cocos rezista foarte bine la temperatura camerei timp indelungat. La frigider s-ar intari prea tare si ar fi greu de folosit. Cel mai bine este sa facem cantitati mici (pentru 2 saptamani- 1 luna) si sa le tinem la temperatura camerei.

  • http://www.smilo.ro/ usi de garaj

    Foarte buna pasta de dinti!

  • Ana

    Foarte interesanta reteta! Am incercat-o azi si imi place. Eu am folosit argila verde. Nu ai mentionat ce tip de argila se foloseste. E ok? Apropos, si eu folosesc deo cu ulei de nuca de cocos de mai bine de o luna si sunt incantata! Mi-am facut si ulei de corp din ulei de masline in care am picurat uleiuri esentiale diferite.

    • simona_dinu

      Orice argila comestibila. Buna ideea cu uleiul de corp… vara cred ca merge si in combinatie cu untul de cocos, care este lichid la temp. camerei :)