Bestemming Onbekend

U heeft minimaal Flashplayer versie 9.0.98 nodig om dit te kunnen zien
Zet dit filmpje op Hyves!

Maurice de Hond in Auschwitz geconfronteerd met lijden moeder

De Vijfde Dag, donderdag 3 mei 2012, 21.05 uur, Nederland 2

De Vijfde Dag tante Lien

In 'De Vijfde Dag' vliegt Maurice de Hond aanstaande donderdag voor het eerst in zijn leven naar Westerbork en Auschwitz. Daar ontdekt hij welke ontberingen zijn moeder heeft doorstaan in de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn zoon Michel bezoekt hij de barak waar zij sliep en de ruimte waar medische experimenten op haar werden uitgevoerd. Daarnaast heeft hij in Westerbork en in Nederland bijzondere en emotionele ontmoetingen met vrouwen die zijn moeder gekend hebben uit 'Block 10'.

Jannie de Hond, moeder van opiniepeiler Maurice de Hond, overleefde concentratiekamp Auschwitz. Zij verbleef in medisch experimentenblok 'Block 10'. Nazi-artsen maakten de vrouwen daar met chemicaliën onvruchtbaar. Wonderlijk genoeg kreeg Jannie tóch een kind na de oorlog. Tien jaar na haar overlijden reist Maurice af naar herinneringskamp Westerbork om daar te weten te komen wat zijn moeder daar heeft doorstaan. Hij ontmoet er de 93-jarige Leny Adelaar-Polak, die ook in Block 10 verbleef. Afgelopen maand verscheen haar autobiografie 'Leny's levens'.
 
Na zijn ontmoeting met Leny reist Maurice verder naar Auschwitz. Ondertussen ontdekt De Vijfde Dag dat er mogelijk nog een tante van Maurice in leven is. Zij heeft bovendien samen met zijn moeder Jannie in Block 10 gezeten. Tientallen jaren heeft ze in het buitenland gewoond, maar nu verblijft zij in een Joods bejaardentehuis in Den Haag. De tante blijkt tijdens de oorlog de hartsvriendin te zijn geweest van Jannie. In een emotionele ontmoeting met zijn tante ontdekt Maurice hoe het kan dat hij haar desondanks nooit gekend heeft.

Presentatie

Andries Knevel

Contactpersoon EO-Marketing&Communicatie

Sandra Stienstra
Mobiel: 06 5351 2220
E- mail: sandra.stienstra@eo.nl

De Vijfde Dag - Block 10

Download hier foto's