Meld je aan voor de BD nieuwsbrief
 • Klik op de foto om te vergroten  

  Marcel Winters (Fontys) en wethouder Marieke Moorman. Foto John Schouten/PVE

  Klik op de foto om te vergroten  

  Impressie

  Klik op de foto om te vergroten  

  Het hart van de Spoorzone. Foto PVE

  Zie ook


 • Klein deel Fontys en bibliotheek naar Spoorzone

  TILBURG - Fontys Hogescholen verhuist twee van zijn opleidingen naar de Spoorzone in Tilburg. Ook de Bibliotheek Midden-Brabant gaat naar dat gebied toe.

   

  Dat maken het Tilburgse stadsbestuur en de Fontys-top woensdagochtend bekend. In 2016 moeten de instellingen er staan in het gebied aan de noordkant van het centraal station.

  De bewuste opleidingen, met 3000 studenten, zijn de Hogeschool voor Journalistiek en de Academy for Creative Industries. In combinatie met de bibliotheek hoopt het gemeentebestuur de ontwikkeling van het gebied bij het centraal station vlot te trekken.

  De komst van een bibliotheek- nieuwe-stijl naar de Spoorzone was voor Fontys voorwaarde om het plan door te zetten; er komt een planstudie. „Wij beslissen zelf, maar zijn absoluut positief”, zegt directeur Henriëtte de Kok. „Nu de opzet beperkter is, is er een nieuwe situatie. Als we daar maar toegankelijk blijven: makkelijk te vinden, niet elitair.”

  Fontys dacht lang na over een volledige overstap vanuit Stappegoor, maar durft dat op dit moment niet aan. Blok aan het been zijn de gebouwen van de onderwijsgigant in dat gebied, zoals het grote centrale Mollergebouw. Verkoop daarvan is in deze tijd een lastig verhaal.

  Het ruimtebeslag van Fontys op de Spoorzone wordt op 12.000 m² bruto vloeroppervlakte geschat.Fontys investeert voor circa 30 miljoen euro aan nieuwbouw in de Spoorzone.

  De Hogeschool voor Journalistiek is nu nog gehuisvest aan de Professor Gimbrèrelaan. De Academy for Creative Industries is gevestigd op campus Stappegoor. De plek die daar vrijkomt, wordt ingenomen door Juridische Hogeschool Avans-Fontys, nu nog met de Meerkoldreef in Tilburg-West als locatie.

  De gemeente neemt voor 8,6 miljoen euro de panden van de Hogeschool voor Journalistiek aan de Gimbrerelaanen en van de Juridische Hogeschool van Fontys-Avans aan de Meerkoldreef over. Dat laatste pand wil ze voor 3,6 miljoen doorverkopen aan Volker Wessels, de  ontwikkelaar van de  Spoorzone. 

   


  © Brabants Dagblad 2012, op dit artikel rust copyright.


  woensdag 18 januari 2012 | 09:31 uur
  Laatst bijgewerkt op: woensdag 18 januari 2012 | 09:31 uur


MeerReacties

 • 21-01-2012 | 22:39 Marg Vlemmix De gemeente neemt over? Van welk geld? Uit welke pot moet dat kunnen komen? De afslag van de A58 gaat dus toch voor de deur van het WillemII college lopen? Want wat moeten ze anders met die hoek van de stad doen met gebouwen van Fontys? De bieb is NIET meer voor de bevolking, maar voor de studenten? Die krijgen een markthal, en de bevolking moet het spoor over naar de markt en de bieb? Dat terwijl de ene bouwer de bieb wil laten staan, en de ander wil het gebouw slopen waar al zoveel geld in gestoken is? De extra instinker gaat dan het nieuwe gemeentehuis worden, ook over het spoor? + een extra grote sociale dienst, want die groep ambtenaren gaat het nog heel druk krijgen de komende jaren. Dan krijgen we een goedkope kledinghal in het gemeentehuis, de H&M, C&A en alle kleine schoen en kledingwinkels gaan failliet....arm arm Tilburg. We hebben nooit een goed lopend centrum gehad, en het zal er ook nooit meer komen. Laat me wakker worden uit deze nachtmerrie, en ontdekken dat het een succes geworden is.....
 • 21-01-2012 | 20:02 JM Wederom: Spoorzone is pure politieke geld verspilling! Wel bezuinigen op buurthuizen en dergelijke en niet op de Spoorzone. Nu Stoppen met dat gebied, tijdelijke (20 jaar) een bos/park van maken en kijken of er dan wel behoefte is aan kantoren /woningen/culturele gebouwen. Maar ja daar scoren politici/B&W niet mee ! Dames en Heren toon lef en stop er tijdelijk mee, de markt/economisch klimaat zit nu gewoon te veel tegen
 • 21-01-2012 | 19:38 Gitjuh Ik vind die vragen van het BD eens /nieteens altijd zo dom, zo "simplistisch". Als ik het er mee eens ben (tkan me niet veel schelen waar de bieb staat) wil het nog niet zeggen dat ik het er mee eens ben dat er zo'n bak geld tegenaan wordt gegooid. Waar de bieb nu staat is óók (heel) goed. Kortom, er zitten meer aspecten aan; en ik geef de BD en aanverwante politiek liever niet de kans om even snel te concluderen of het volk het er mee eens is (of niet).
 • 21-01-2012 | 13:18 Ton gemeente zet iemand op dit project die verstand heeft van bouw projecte b.v de burgemeester mevr. Moorman is hier voor niet geschikt
 • 19-01-2012 | 09:49 Giel Ik wil de top van Fontys hierbij felciteren met hun vlag op het Tilburse modderschip 'de spoorzone'. Dat is pas geld over de balk smijten.
 • 18-01-2012 | 14:15 Bas @jimmy ik ben het volledig met Dennis eens. Laten wij het er in Tilburg maar vooral bij liggen terwijl andere steden werken aan de toekomst. Met die leegstand en verloedering valt het hier overigens erg mee, ook hebben we trouwens geen Vogelaarwijken zoals bijv. Eindhoven er drie heeft. Gaat dus best aardig hier. Enige wat je zou kunnen verwijten is dat Tilburg geen ballen toont om iets bijzonders van de stad te maken. Allemaal grauwe middelmaat m.u.v. enkele plekken. Ik zeg, gaan voor die Spoorzone!! Wat is er logischer dan die studenten op 100m van het station te laten komen i.v.p. ze iedere dag met honderden in de Bus vanuit dat zelfde station door de krappe Voltstraat richting de snelweg te vervoeren. Laat studenten in het centrum komen, laat de bieb samenwerken met de Fontys mediatheek en laat zo kansen ontstaan voor een levendig gebied achter het station tussen mooie oude gebouwen. Of doe het niet en maak er een doodse afwerkplek waar je met de billen samengeknepen 's avonds naar het station kunt fietsen vanaf 2016. Of beter nog, een grauwe betonmassa zoals het Koningsplein waar geen mens wil komen. Dan zeg ik, gaan voor die Spoorzone met studenten, met mooie woningen, met kantoren en met een bibliotheek en wat mij betreft een boel culturele instellingen die er in de avond de boel in leven houden! Doen!
 • 18-01-2012 | 14:07 Bas @Frans van Poppel - de bibliotheek wordt helemaal niet gedwongen en zit hier al jaren zelf achteraan. De bieb en Fontys hebben zelf plannen laten ontwerpen die de verhuizing ook bij de gemeente kracht moesten bij zetten. Bij de herinrichting van het interieur was deze verhuizing ook al meegedacht. Alles heeft ofwel een beperkte afschrijftermijn of is juist als los element ingebouwd met als doel om te kunnen verplaatsen.
 • 18-01-2012 | 12:29 Jimmy @Dennis Dus als een commerciele instelling wil investeren in een nieuw kantoor moet dan maar kunnen ondanks dat er ergens anders leegstand wordt veroorzaakt? Misschien beter het programma de 'slag om Nederland' gekeken afgelopen maandag dan had je kunnen zien hoe commercieel bedrijf KPMG Almere met een groot leegstandprobleem heeft opgezadeld. Dat was toen en nu is het er alleen maar erger op geworden. Het feit is dat de afname van m2's kantoor in de toekomst alleen maar zal afnemen. Het 'nieuwe werken' is hier oa debet. Als je dat combineert met de huidige leegstand in Tilburg, het feit dat Tilburg een logistieke stad en geen kantoorstad is en dan ook nog een de trend dat er steeds meer concentratie plaatsvindt in zgn. centrumsteden als Den Bosch, Eindhoven en Breda dan is dit hele project KANSLOOS. Het feit dat je het priobeert te redden door een onderwijsinstelling als 'first mover' aan te trekken zegt genoeg. Kijk bijv. naar Via Breda daar ligt een HSL, komt een nieuw station, nieuwe rechtbank, belastingkantoor en is een partij als het WTC bereid om te investeren. En dan nog gaat het met horten en stoten en dan willen wij hier in Tilburg met veel minder ingredienten een zeker zo groot project cq terrein gaan bebouwen. Dit wordt een fiasco en Fontys zal er nog spijt van krijgen dat ze zoveel geld hebben gestoken in deze locatie.
 • 18-01-2012 | 11:33 Joanna Blijkbaar een haalbare deal onder de huidige omstandigheden. Positief voor de spoorzone en misschien dan wel niet de hoofdprijs, maar een alleszins acceptabel alternatief. Als de gemeente wat wil in dat gebied, dan kan zij beslist niet op de handen blijven zitten. Enig lef is nu nodig om ook eventuele toekomstige initiatieven een kans te geven. Laten we hopen dat op een afzienbare periode een economische kentering zal optreden. Deze oplossing is een goede voorinvestering en impuls!
 • 18-01-2012 | 11:22 Henkus Ach,de gemeente doet maar wat om met geld te schuiven. De nieuwbouw schept weer banen,laat geld rollen en geeft Tilburg weer " aanzien" op de kaart. Dat de studenten overal rotzooi neergooien is toch geen probleem? Stadstoezicht houdt een oogje in het zeil en bekeurt waar nodig.(zeggen ze tenminste) Rotzooi moet geruimd worden,en dat brengt iemand op de been om dat op te ruimen,dus alweer een baan. Waarschijnlijk komt er ook meer politie ,zodat je niet meer bang hoeft te zijn om neergestoken te worden daar in de buurt. En mocht het oude pand leeg komen staan? Dan roepen we er een burgemeester bij die goed kan slopen.Weer banen,al is het maar tijdelijk. Uiteindelijk gaat het toch weer werk opleveren. Dus iedereen blij? We zullen zien. Waarschijnlijk weer zo,n fiasco als de Midi.
 • 18-01-2012 | 11:18 Frans van poppel In 2010 en 2011 is er in het biebgebouw koningsplein een enorm bedrag geinvesteerd, voor nieuwe verlichting en interieur. Als ik nu lees dat de bieb gedwongen eigenlijk ook naar de spoorzone moet, vraag ik me af wie de goedkeuring voor renovatie heeft gegeven met in het vooruitzicht deze verhuizing. Als particuliere onderneming zouden zulke investeringen dodelijk zijn. Nu is dit niet zo erg omdat het hier om gemeenschapsgeld gaat.
 • 18-01-2012 | 11:10 Dennis Volgens mij is Fontys een commercieele instelling. ..... Als er een commercieele instelling 30 miljoen in de spoorzone wil stoppen om zich daar in nieuwbouw te vestigen moet je alleen maar heel blij zijn en heeft totaal niets met leegstand te maken. Als jij een nieuwbouwhuis wilt kopen dan is het toch ook nonsens dat iemand anders zegt dat je naar een leegstaand huis MOET... want volgens mij bepaal je dat altijd nog zelf..... bovendien als stedelijke ontwikkeling stil staat, kun je het wel vergeten met nieuwe bedrijven en partners in je stad die vervolgens ook weer werkgelegenheid etc. creeren. .... stilstand betekend het begin van een negatieve spiraal! Juist nu moet je doen/durven
 • 18-01-2012 | 10:42 Frank Ja hoor, men hoort weer eens wat en begint maar meteen te roepen dat het slecht is. We hebben het over 2016! Dan behoort als het goed is de crisis weer tot het verleden. Word eens tijd dat Tilburg werk gaat maken van de spoorzone. Als het er straks allemaal staat dan zijn we er allemaal trots op en komt de rest vanzelf. Je zal zien dat grotere bedrijven echt wel komen kijken voor een leuk kantoor naast het station, ideale locatie lijkt me. En voor die bibliotheek word ook vast wel weer een nieuwe huurder gevonden.
 • 18-01-2012 | 10:33 Tante Truus Tja, hoeveel bodemloze putten kunnen er nog gevuld worden. Ben het met Jimmy eens. Kijk eens rond, denk eens verder. De leegstand wordt zo alleen maar erger. Kijk eens wat een ruimte er vrij komt als de bibliotheek leegkomt ........ al nagedacht hoe dat op te vullen is ?
 • 18-01-2012 | 10:09 Jimmy Het is toch voor de zotte dat Fontys nieuwbouw gaat plegen terwijl er zoveel leegstand is. En dan de gemeente Tilburg die meewerkt om zo een kansloos project volt te trekken? Weleens gekeken naar de leegstand in het Entrada gebouw aan de A58? Oh ja daar huurt de gem. Tilburg ook twee verdiepingen om er zo voor te zorgen dat het gebouw maar half leegstaat. Tegenover komt er ook nog een Interpolistoren leeg maar er moet nieuwbouw komen?

Reageer

Vul hier uw naam in. Vul hier uw e-mail adres in. Deze zal niet openbaar getoond worden.
Beschikbare tekens: 2000Stadsgezicht

vrijdag 25 mei 2012 | 12:30 uur

Rik Goverde
 • Rubriek: Verborgen Schoonheid - Update

  Tilburg heeft de naam een lelijke stad te zijn. Zo op het eerste gezicht is er misschien niet direct heel veel moois te zien. Maar voor wie beter kijkt is er genoeg te genieten in de stad.  Vand... • Laatste foto's

  • Winter 2012

   Winter 2012


  • Roze Maandag

   Foto's van Roze Maandag op de Tilburgse Kermis.


  • Tilburgse Kermis

   Foto's van de Tilburgse Kermis 2011


  • Festival Mundial 2011

   Foto's Festival Mundial 2011


  • Brand papierhandel Heijnen


  • thumb
  • thumb
  • thumb
  • thumb
  • thumb
  Meer