INGEN

Påskefest på vidda

Samisk filmfestival i Kautokeino, ledet av regissøren Anne Lajla Utsi, byr på verdens eneste drivein-kino for snøscootere med filmvisning i eget isteater på en vegg av snø. (Foto: JAN GUNNAR FURULY)

Samisk filmfestival i Kautokeino, ledet av regissøren Anne Lajla Utsi, byr på verdens eneste drivein-kino for snøscootere med filmvisning i eget isteater på en vegg av snø. ( Foto: JAN GUNNAR FURULY )

Stadioncross med flyvende snøscootere på fotballbanen i Karasjok er en av de største publikumsmagnetenepåskeaften. (Foto: JAN GUNNAR FURULY)

Stadioncross med flyvende snøscootere på fotballbanen i Karasjok er en av de største publikumsmagnetenepåskeaften. ( Foto: JAN GUNNAR FURULY )

Påsketid er giftetid. Sogneprest Olav Berg Lyngmo vier Ragnhild Bæhr og Anders Langoi Kautokeino kirke. Kirsten Lango er forlover. (Foto: FRODE PEDERSEN)

Påsketid er giftetid. Sogneprest Olav Berg Lyngmo vier Ragnhild Bæhr og Anders Langoi Kautokeino kirke. Kirsten Lango er forlover. ( Foto: FRODE PEDERSEN )

Reisefakta:

Program og info for
påskefestivalene: Karasjok:
www.karport.no/festivalerKautokeino: www.saami-easterfestival.orgSamisk filmfestival i Kautokeino: www.samifilmfestival.comReisen: SAS Braathens (www.sas.no) og Norwegian (www.norwegian.no) flyr til Alta. Fra Oslo: Priser fra 2000 kroner t/r er fortsatt tilgjengelig. 130 km til Kautokeino og 190 km til Karasjok fra Alta dekkes av flybuss de fleste dager. Sjekk nettsiden til Finnmark Fylkesrederi: www.ffr.no. Overnatting i Karasjok:Karasjok Kroa: www.karport.no/kroa . T: 78 46 74 46 Rica Hotel Karasjok: www.rica.no.
T: 78 46 74 00Annes Overnatting og Motell.
T/fax: 78 46 64 32Engholms Husky :
www.engholm.no. T: 78 46 71 66Karasjok Camping. T: 78 46 61 35Grensen hytteutleie. T: 78 46 81 61Fjellstuer på vidda:
Ravnastua fjellstue (30 km fra Karasjok). www.ravnastua.inord.no.Mollisjok fjellstue (40 km fra Karasjok). T: 7846 9116Jotka Fjellstue (i Alta).
T: 78434554.
Snøscooterleie/opplevelsesturer:Baltos scootersafari og utleie.
T: 918 68110Skudi Siida. Kjøring med rein.
T: 918 08 121Kirstte Biret Siida. Egen sameleir, reinsdyr. T: 416 79498Teigmo Helsegård. Hundeslede/snøscootersafari. www.teigmo.noTuristinformasjon: www.karasjokinfo.no. Tf: 78 46 88 02.Overnatting i Kautokeino:Arctic Motell/Kautokeino Camping. T: 78 48 54 00Kautokeino Villmarkssenter.
T: 78 48 76 02Kautokeino Fritidssenter og
Camping. T: 78485733Madam Bongos fjellstue (en mil vest for sentrum). T: 78 48 61 60Turistinformasjon:
www.kautokeino.nu. T: 78 48 65 00Scooterutleie/opplevelser: www.samiadventure.no www.samitravel.nowww.viddas-veidemann.com

Festivalene:

Kautokeino påskefestival:
Musikkfestival og samisk filmfestival. Verdens eneste snøscooter-drive-in kino. I år med fokus på aboriginerfilm fra Australia og historiske filmer om samene, pluss det nyeste innen urfolksfilm, opplyser festivalgeneral Anne Lajla Utsi. På festivalprogrammet står også VM i reinkappkjøring, snøscootercross og Sami Grand Prix, der sangere og musikere fra hele Sameland konkurrerer. Beaivvas Sami Teahter spiller en samisk versjon av Tsjekhov-stykket "Onkel Vanja".Konserter på utestedet Bulet-javri med toppnavn som Mira Craig, by:Larm-stipendvinnerne Animal Alpha, strupesangrockerne Yat-Kha fra Sibir og A-laget av samiske artister: Mari Boine, Niko Valkeapææ og Adjagas.
Karasjok påskefestival:
Kulturprogrammet til Karasjok er noe mer nedtonet når det gjelder store gjestenavn. - Vi satser mest på samiske krefter og tradisjoner, sier festivalsjef Josef Rieser. Den norske hip-hop-gruppa Paperboy er heteste gjestenavn på musikkplakatene. Karasjoks egen verdensstjerne, Mari Boine, har konsert langfredag. Ellers blir det blant annet stadioncross med snøscootere og samisk moteoppvisning.

Norges mest eksotiske påske finner du på Finnmarksvidda. Dra på viddetur med ski, snøscooter, hundeslede eller rein. Eller delta i kulturspekkede påskefestivaler.

JAN GUNNAR FURULY

F�rst publisert: 15.03.06

Oppdatert: 22.06.07 kl. 08:53

Påsken er fra gammelt av festtid for samebefolkningene i Kautokeino og Karasjok. Det var da overgangen til den lyse årstiden ble feiret. Aldri var bygdene mer fylt av folk. Reindriftssamene dro ned fra de isolerte vinterboplassene langt inne på vidda, til bygda, for å forberede vårflytting med flokken til kysten. Det var da unge par gikk til kirke for å gifte seg.Ennå lever disse tradisjonene, selv om reindriftsnæringen er blitt mindre dominerende og alle nå lever mer bofast enn før. De to samebygdene har tradisjonen tro også i år hver sin mangslungne påskefestival. Begge steder mer enn fordobles folketallet i flere av påskedagene. Men festivalene er bare to av mange gode grunner til å besøke indre del av Finnmark på denne tiden av året. Finnmarksvidda er på sitt mest innbydende som et postkortaktig vinterdrømmeland i månedsskiftet mars/april. Oddsene for mange soltimer er svært gode, ettersom viddestrøkene opplever noe av det mest stabile været gjennom året.Både i Karasjok og Kautokeino er det mil på mil med skiløyper og oppkjørte snøscootertraseer. Flere lokale selskaper leier ut snøscootere med alt nødvendig fjellutstyr. De fleste scooterløypene er knyttet sammen slik at du faktisk kan kjøre over store deler av Finnmark. Skal du ut på langtur og ikke er kjent i terrenget fra før, anbefales imidlertid gode kart, god research eller guide.Har du turgrunnlaget inne, er påsken også et glimrende tidspunkt å gå på ski over vidda fra Alta til Karasjok. Skitraseen er godt merket og følger et lett kupert terreng, og avstandene mellom hver fjellstue er ikke verre enn at etappene enkelt gås på noen timer. De fleste går ruten fra Tutteberget ved Jotkajavri i Alta (like ved Jotka Fjellstue) til Assebakti i Karasjok, en strekning på til sammen 75 kilometer. Det er mulig å overnatte på Jotka Fjellstue, Mollisjok Fjellstue og Ravnastua Fjellstue underveis.Et annet alternativ er å innta vidda i slede, trukket av polarhunder eller reinsdyr. Også her er det et variert utvalg av korte og lange turer.Svært populært blant tilreisende turister er det også å oppleve ekte samisk bryllup, hvor hundrevis av koftekledte gjester går bak det stivpyntede brudeparet i prosesjon til kirken. Ifølge samisk tradisjon skal alle slektninger og venner være med på bryllupsfesten. Det innebærer at det fort blir 600-700 gjester, som må spise på skift utover kvelden og natten. Hele bygda merker det pulserende livet fra bryllupene.
Del på Facebook Skriv utTips en vennAbonner

 Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Her gjemmer kjendisene seg for å fiske

Vi besøkte eldoradoet for laksefiske i Romsdalen. Les saken

 
 
 Foto: Snare Knut

Så mye koster friåret deg

Les dette om pensjon før du vurderer langtur. Les saken

Latviske Air Baltic ønsker å eksperimentere med soneinndeling av passasjerer på flyet. Hvilken sone du havner i avhenger av humøret ditt. Illustrasjonsfoto. (foto: RUPAK DE CHOWDHURI/NTB Scanpix)

Ny klasseinndeling på flyet

Humøret avgjør hvor du sitter. Les saken

 
 • Velg reisemål

  Barcelona London Paris Roma Italia Spania USA Thailand Norge

  Se alle reisemål
 • Mer nyttig
  400 gratis guider UDs landsider Eventguide
  Valutakalkulator Flyforsinkelser Tidssoner
  Helse og vaksine Pass og visum Bagasje
 • Generell
  Gardermoen

  ... og andre norske flyplasser

   
 • Nyhetsbrev

  Vårt ukentlige nyhetsbrev gir deg inspirerende artikler og nyttige reisetips. Les mer her

   
 •  
 • Reisetorget

 • Valutakalkulator
  Klikk her for flere valutakurser og tjenester.

  Sponset av:

 •  
 • Byguider
  Klikk for byguider
  400 guider til reisen

  Vi gir deg nyttige byguider i PDF-format - helt gratis.Last ned her.

 • Tjenester

 • Tema
  Se så store forskjeller i håndbagasjereglene!

  SAS godtar 8 kilo, mens British Airways godtar 46.

 • Tema
  Det beste av New York

  Been there, done that? Da er det på tide å gjøre som de lokale.

 • Tema
  Går det an å åpne flydøren i luften?

  Og hvorfor finnes det askebegre i flyene? Alt har sin forklaring.

 • Tema
  Slik velger du flysete

  Setene ved nødutgangen er ikke nødvendigvis de beste.

 • Storby
  Norges vakreste fyr

  Her opplever du rå naturkraft på første rad.

 • Generell
  Ferien for de aller tøffeste

  Dette er den farligste stien i verden.

 • Generell
  Dette er Europas
  beste luksushotell

  Populært chartermål til topps.

 • Generell
  Thailands vakreste øyer

  La deg friste.

 • Storby
  - Velg byråer som
  prioriterer service

  Skyr kontakt med kundene - lange ventetider for å få svar.

 
Annonse
 
 
Annonse