Idag letar vi skribenter i följande ämnen:

Maten och makten

Hungern efter livsmedel ökar i världen. Vad ställer det för krav på svensk livsmedelsproduktion? Läs (10) Skriv

Mediernas ansvar

Journalister är vänster medan allmännheten går högerut, enligt Kent Asp, professor i journalistisk. Ett problem eller inte?  Läs (52) Skriv

EMU

Euro-blocket tycks ha segrat i Greklands nyval. Läs (96) Skriv

Debatt i Lund - Synd om mannen?

Daniel Hammarberg om Debatt i Lund - Synd om mannen?

I feminismens Sverige har mansrollen bannlysts

Det finns något som drastiskt skiljer Sverige åt från resten av världen. I vårt land har vi visserligen utpräglade traditioner av tydlig manlighet - förkroppsligad i idrotter som brottning, styrkelyft, starkeman och dylikt - men här tycks vår kulturelit ha gett sig banne på att dessa mandomens pelare inte ska synliggöras.


Om författaren

Jag är själv man och har funderat över den radikala omdaning som gjorts av könsrollerna i vårt samhälle, och har upplevt en avsaknad av manlighet i vårt kulturutbud.

Själv växte jag upp i vad jag skulle beteckna som en inte alltför maskulin miljö. I denna omgivning fanns ingen som kunde komma i närheten av att betraktas som "macho". Men när jag under tonåren först fick se starkemantävlingar såsom Världens starkaste man på Eurosport - under en tid då en islänning vid namn Magnus ver Magnusson dominerade och där man lyfte stenar och hängav sig åt liknande kraftprov - väcktes något inom mig som verkligen inspirerade mig. Trots att jag inte hade mycket till likhet med dessa jättar så tycktes den blotta synen av dem ha fått mig inse vad mitt kön handlar om, vad man är menad att vara. Då påbörjade jag en fysisk omvandling som inom ett par år hade gjort mig till åtminstone lite av en kraftkarl, och sedan dess har jag även ställt upp i tävlingar i samma grenar i begränsad omfattning, där jag dragit lastbilar och dylika styrkemoment.

Det har slagit mig just vilken skillnad det gjorde för mig att få se dessa tävlingar. Och när jag studerat vårt samhälle så har det uppenbarat sig för mig att det kanske finns en anledning till varför man exponeras så lite för manlighet i dagens Sverige: Vårt politiska etablissemang har velat feminisera den svenske mannen och göra honom med medgörlig - mindre benägen att protestera mot det allt mer utbredda förmyndarsamhället - genom att osynliggöra den sanna manligheten. Genom att inte bevaka de traditionellt manliga idrotterna om det inte är en kvinna eller invandrare som ägnar sig åt dem har man hållit de senaste generationerna svenska män i blindo om vad det innebär att vara man, något som uppdagas för dem bara de får bevittna kamp- och kraftsporter.

I Sverige har sann manlighet blivit något fult, man försöker tillskriva patologiska egenskaper till de män som är på traditionellt vis. De kallas knölar, det sägs att de är självfixerade och så vidare. Men mansrollen är något centralt för ett välmående samhälle - dyrkandet av manliga förebilder gagnar inte endast personen ifråga, utan hela samhället, som ges positiva ledstjärnor. Dessutom blir båda könen mer harmoniska om man har riktiga män som folkliga ledarfigurer. Man märker detta bland annat på dagis, där man länge frågat efter manlig personal för att göra barnen lugnare. Tyvärr har det svenska samhället fått lida under social ingenjörskonst, där man tycks ha försökt utplåna könsrollerna, vilket utöver mycket annat medfört skada på familjestrukturerna.

Jag skulle vilja påstå att männen är de som svikit mest under oket av feminismen, även om ideologin inriktat sig på kvinnors roll, eftersom det är männen som fjärmat sig mest från deras naturliga uppgift som följd av den. Trots årtionden av tryck från högljudda feminister vill kvinnor än i dag göra familjelivet till det viktigaste i sina liv - men de lider av en brist på verkliga män som kan möjliggöra detta. Borta tycks den tid vara då män tog för givet att de skulle vara familjens överhuvuden och bärare av en sund samhällsordning, något som tvärt emot vad feministerna påstår är en självuppoffrande uppgift. Alltför många tycks män i dag istället sätta sina egna behov främst och se kvinnor som något som existerar för deras njutnings skull - och om man skaffar barn med dem så gör man sitt bästa för att avlägsna modern ur bilden, eftersom man skaffade barnet för sin egen skull och inte vill binda sig till en annan vuxen människas krav. Eller så går man ännu längre åt det hållet - man överger helt och hållet de traditionella samlevnadsformerna och anammar istället den nya varianten "pappa-pappa-barn", en struktur som helt och hållet är ett uttryck för sin egen hedonism.

Det är dock inte lika illa ställt som i Sverige överallt. I t.ex. USA och Japan har manlighet en mycket framträdande plats i kulturlivet. Medan männen på SVT och i annan svensk media som regel alltid är fjollor, så låter man det inte politiseras där borta, utan män tillåts vara män, och folkmassorna tillåts inspireras av dessa män. Utöver ovannämnda starkemansport skulle jag även vilja nämna kampsportsgalan UFC (Ultimate Fighting Championship), där den bäste krigaren koras efter ofta korta och brutala matcher, samt även wrestlingcirkusen WWE (World Wrestling Entertainment). Visserligen är wrestling-matcher rätt långtråkiga på grund av att de är uppgjorda, men själva framställningen är desto mer imponerande. Fribrottarna behöver inte ens slåss för att deras tuffhet ska ge upphov till reaktioner - även deras muntliga utbyten tilldrar sig enormt intresse, när de står och "snackar skit" om varandra, för att uttrycka sig simpelt. Se t.ex. denna videosnutt, där nykomlingen Miz upphäver sig mot allt och alla, men veteranen "Stone Cold" Steve Austin kommer in och sätter honom på plats. Austins blotta närvaro osar manlighet, och han behöver inte greppa tag i sin motståndare fysiskt för att detta ska ge avtryck i publiken - vare sig de är män, kvinnor eller barn, så jublar de alla. Ett sådant uppträdande är förstås helt otänkbart i hönshuset Sverige - det skulle här leda till att en massa personer i smyg gjorde sitt bästa för att undanröja denna dominante man, som faktiskt ensam tog på sig att ta kommandot och uttrycka sin mening.

Sedan bör ju naturligtvis också nämnas de muskelberg man har inom wrestlingcirkusen, som den nu pensionerade duon Road Warriors, vilka man kan se här. Denna duo, på respektive 125 och 130 kg, gjorde helt spektakulära entréer, och genom deras uppsyn och bedrifter har de säkerligen inspirerat miljoner unga pojkar att växa upp till att bli riktiga män. Män som inte låter kommittéer och nämnder säga åt dem hur de ska tänka och tycka, utan sant fria män.

Även fast vårt samhälle förnekar den uppväxande generationen sunda manliga förebilder, innebär det inte att de inte hittar några förebilder alls. I avsaknaden på något positivt blir ofta brottslingar deras idoler, män som de ser inte behöver svara inför någon - män som står över lagen. Om tanken bakom att trycka ned manligheten har varit att beivra våld i samhället, så har den verkligen misslyckats. Detta våld har de senaste årtiondena bara fortsatt öka, en trend som inte visar några tecken på att avta, och patologiserandet av manligheten är säkerligen en faktor i detta. Överlag kan man skönja endast skada av att vårt samhälle försökt avskaffa den traditionella mansrollen.

Då detta börjar bli en uppsats i sig själv kanske jag skulle avsluta här med dessa ord: Vårt samhälles välmående kräver att vi återuppväcker manligheten i den svenske mannen, och låter den feminiserade fjollan gå till historien.

 

Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/41613

48 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Det är inget fel på manlighet. Det finns en diversitet i manlighet som har minst lika många kostymer som den feminina dito.

Svensk debatt , som förs fram av feminister har inte begripit att feminismen idag befinner sig på samma stadie som det tuffa tjejgänget som fäller kommentarer om pojkarnas beteende i högstadiet.

Med den skillnaden att dessa tjejer är vuxna idag, och kört i diket eftersom de intellektuella skygglapparna flyttat sig längre fram och skymmer utsikten mot det stora panoramafönstret av möjligheter.

Idag finns bara gravallvarlig nonsensforskning över manligheten kvar för sociologiskrået att förpesta tillvaron med.

Permalänk | Anmäl #1 Sven Stromitzky, 2011-12-14, 22:31

Bra Daniel! Du är definitivt något på spåret här!

Andra mansdebattörer försöker ofta bara tala om att de också är offer. Att de minsan också är hit och dit.

Att genus-prylen används till att tygla mannen är precis rätt beskrivet. Och det suger. För att inte tala om denna "mannen är förövare, kvannan är offer" nonsen prylen, som ligger som en destruktiv matta över Sverige.

Fram för den fira mans-mannen, som bidrar till samhälle och kommande generation genom en tydlig, fri och ansvarstagande mansroll.

Permalänk | Anmäl #2 Per Nydahl, 2011-12-14, 22:43

Jag tycker också att du är något på spåren! :)

Feminina män finns det gott om i Sverige, manliga män är det värre med undantaget vissa grupper av män med invandrarbakgrund. Om jag får vara lite egoistisk så ser jag som kvinna det verkligen som en förlust för det är manlighet som i alla fall jag attraheras av. (Det kan ta sig uttryck på många sätt; Styrka, mod, gentlemannamässighet, trygghet, makt etc.)
Och jag håller med Per om att andra mansdebattörer främst försöker utmåla män som lika stora offer som kvinnorna. Bättre om man slutade se på kvinnorna som offer i alla lägen istället. För offermentalitet gör inte en man mer attraktiv, just saying ;)

Permalänk | Anmäl #3 sandra johnsson, 2011-12-14, 23:05

Absolut, mansrollen är nedvärderad, smutskastad, förlöjligad. Och du gör rätt som vill slå ett slag för den. Däremot tycker jag du vinklar för mycket, med flera exempel, på det fysiska, muskelstyrkan.
Det finns en manlighet i intellektet också, i moralen, och i ansvaret.
Män som spjutspets i mänsklig utveckling.
Tillsammans med kvinnor, men inte med könssegregerande feminister.

Permalänk | Anmäl #4 Joakim Steneberg, 2011-12-14, 23:17

Man baxnar när man hör dessa stenåldersharanger! Vilket skitsnack om "äkta manlighet" mm...
feminismen och genusvetenskapen vill inte avskaffa mannen...men man vill avskaffa "det manliga "som normen alla måste följa. Varför skall mannen vara "överhuvud"?
Jag lever i ett jämlikt förhållande, där vi delar lika på föräldraledighet och VAB-dagar och hushållssysslor, men är inte "förfjolligad" för det! Gör det mig till "mindre" manlig, för att jag inte är ett övertidsarbetande muskelberg, utan hellre utför yoga och leker med mina barn? Vari ligger det stora i att "offra sig" för familjen? En fungerande familj behöver båda föräldrarna och att "offra" en låter i Mina öron som otroligt korkat. Bättre med två försörjare, som delar bördor och glädje, blöjbyten och sjukdagar, än en som skall offras och den andra som skall vara tacksam för detta offer? Tack och lov att de klarsynta styr, istället för dinosaurierna!

Permalänk | Anmäl #5 Martin Therus, 2011-12-15, 00:26

#5

Du har missat poängen.

Det finns lika många mansroller som det finns män.

Permalänk | Anmäl #6 Sven Stromitzky, 2011-12-15, 00:45

Män måste identifiera sig bättre, tala om vad en man är och hur en man fungerar. Inte inta en offerroll som en del feminister gör. Kvinnor bör också vara tydliga i sin identifikation. Vi är olika varandra just beroende på könet (inte i allt , men på vissa punkter)men kompletterar varandra. Detta könskrig och denna rivalitet mellan könen är rena dårhuset!

Permalänk | Anmäl #8 Ina Höst, 2011-12-15, 02:37

Jag tror inte att Sverige skulle bli bättre bara för att vi fick fler 130-kilosbiffar som vandrade runt och lekte Wrestling och välte traktordäck.

Däremot tror jag att Sverige skulle må bättre av en rejäl dos frihetlighet där var och en får göra som han vill utan att feminister och andra kommer med pekpinnar.

Därför tycker jag att författaren har en bra vision. Han gillar wrestling, jag gillar något annat. Men så länge man inte skadar någon annan så ska man ha rätten att göra och tycka vad vi vill utan att det kommer statssubventionerade moralister och lägger sig i.

Permalänk | Anmäl #12 u_18627, 2011-12-15, 07:29

Dragan: det du beskriver är bara egenskaper som du vill TILLSKRIVA könen, inte hårda FAKTA! Dessutom ganska ensidigt och oreflekterat.

Historien är full av människor som inte faller innanför dina kategoriseringar. Om det verkligen är din tro att världen är så ensidig, så ber jag dig läsa på lite.

Några namn: Florence Whittinggale, Mahatma Gandhi, Marie Curie, Pocahontas, Martin Luther King. Handlingskraftiga kvinnor och empatiska män.

Permalänk | Anmäl #13 Martin Therus, 2011-12-15, 07:30

#13 Fast de negativa sidorna han skriver om kvinnorna stämmer ju perfekt i allafall :) Särskilt 1:an 3.an och 4:an...

Permalänk | Anmäl #14 sandra johnsson, 2011-12-15, 10:03

Haha, lysande ironi genom hela debattinlägget. Skrattade högt när det drogs upp till sin spets med stycket om Ultimate Fighting Championship. Det är kul med humor ibland och ännu mer humor blir det när man läser de som ger ett seriöst svar.

Permalänk | Anmäl #17 Niklas Larsson, 2011-12-15, 12:43

Tack för givande kommentarer. Med undantag för någon enstaka anklagelse om att jag kommer med "stenåldersharanger" och att detta ger upphov till "högerextremism" så tycks artikelns mening ha uppfattats korrekt - att samhället lider av ideologiserandet av könsrollerna, och att den traditionella mansrollen var den naturliga och fria, den som ligger till grund för ett bra samhälle.

Det är också intressant att notera att det tycks vara lika många kvinnor som män som är trötta på feminismen och könskriget. Och jag instämmer i de som här har sagt att mansrättsförespråkarna är likadana som feministerna. Enligt min mening har man helt missförstått mansrollen om man försöker skaffa sig rättigheter åt sitt kön - en man ska inte behöva förlita sig på någon annan än sig själv för sin egen välfärd, han ska istället möjliggöra att andra ska kunna skaffa sig rättigheter.

Lyckligtvis tycks dock könsrollerna börja återgå till de naturliga nu, trots all ansträngning som gjorts att politisera dem. Människor vill helt enkelt inte leva på det sätt dessa vanvettiga ideologer och politiker dikterar för dem. Män vill vara män, och kvinnor vill vara kvinnor.

Permalänk | Anmäl #18 Daniel Hammarberg, 2011-12-15, 12:41

# 16 Dragan

" problemet är att de flesta intellektuella i Sveriges offentlighet är strikta teoretiker med ideologiska övertygelser
- istället för praktiska teoretiker med förmåga att skilja mellan önsketankar och logiska slutsatser "

Den där texten borde tryckas upp på banderoller , t-shirts och arlas mjölkpaket samt som stående inslag vid varje 1:a Mai demo.

Förutom huggas i stentavlor och cementera fast tavlorna vid vartenda ingång till humanistiska fakulteter. Barnen får ballonger med samma text.

Permalänk | Anmäl #19 Sven Stromitzky, 2011-12-15, 13:54

#15 Dragan: Har du äntligen löst frågan om vem som uppfunnit hjulet? Äntligen! Vilken man var det?

Permalänk | Anmäl #20 Johan Landgren, 2011-12-15, 16:08

#18 Daniel: Personligen vill jag vara människa och inte man. Men det är kanske bara jag. Och onaturligt?

Permalänk | Anmäl #21 Johan Landgren, 2011-12-15, 16:10

#12 Eric Brand

Två tummar upp för ditt inlägg... jag har inte fler.

Permalänk | Anmäl #22 Sture Svensson, 2011-12-15, 17:39

#21: "Personligen vill jag vara människa och inte man."

Vill du hellre vara kvinna? Som människa finns det inte så många fler alternativ, om man inte räknar med androgynen förstås, men de är inte vanliga.

Man kan iaf inte välja mellan att vara människa och man/kvinna, det är givet att man är båda delar. :)

Permalänk | Anmäl #23 Ina Höst, 2011-12-15, 17:43

#10: "Någon sådan "reptilhjärna" existerar det förresten inte öht i denna sinnevärld - om du nu inte ens visste det"

Reptihjärna är slang för de delar av hjärnan som styr driftlivet och grundläggande biologiska funktioner. Man menar hjärnstammen, men inkluderar ibland lillhjärnan och amylgdala.

Lillhjärnan har flest nervtrådar i jämförelse med övriga delar av hjärnan. Den styr motoriken, talets utveckling, innehåller antalsbegreppet och enkla geometriska figurer. Den kan även programmeras genom övning. Då brukar man tala om "autopiloten" . Når du lärt dig cykla har det bildats ett program i lillhjärnan som styr kroppens balans och du kan cykla resten av livet om kroppen fungerar i övrigt.

Amygdala är hjärnans larmklocka som styrs av sinnesintrycken och generar rädsla/vrede när det finns anledning. Den manar lillhjärnan till flykt eller försvar enligt bedömningen. Den delen är även inblandad i upplevelsen av njutning.

Läs mer här: http://cns.sahlgrenska.gu.se/goude/nsd/index.php?node=14

"Reptilhjärnan" delar vi med djuren.

Permalänk | Anmäl #24 Ina Höst, 2011-12-15, 19:37

Sista delen är bäst, då det nästan endast är kriminella som inte räddhågat backar utan står upp för sig själv i filmer, så dras många killar till det då manligheten annars är så utspädd.
Jag gissar att de allra flesta känner att "yess" vad härligt när den starke mannen vinner över något.

Tyvärr så är det endast de som lever i en subkultur som får leva ut den manligheten och då ofta på ett negativt sätt.

Manlighetsriter som finns hos naturfolk tror jag är bra för unga pojkar. De går igenom något gruvsamt och kommer ut som fullvärdiga medlemmar av den vuxna manliga delen.
Det ger dem styrka och stolthet.

Som kvinna vill jag inte ha en man som kallar sig feminist, utan en som inte känner sig osäker på sitt kön.
Det handlar inte om att han inte kan gråta eller visa sina känslor, men han skall inte försöka leta fram någon kvinnlig del i sig.

Hur som helst så har jag nyss lagat tvättmaskinen för jag är intresserad av teknik och tycker det är roligt.
Men jag är liten och har inte mycket muskler utan är kvick och vig.

Permalänk | Anmäl #25 karin grubb sellin, 2011-12-15, 21:14

Med tanke på att polisen gör regelbundna razzior på gym för att leta lite fööööör vältränade män. Är nacken lite för stor, kanske man är stor på annat sätt då ökar risken för en godtycklig husrannsakan baserat på hur man ser ut.

Effektivt sätt och helt enkelt förbjuda män och träna upp sig

Permalänk | Anmäl #26 Per Ghosh, 2011-12-15, 22:36

#7

Jag tror inte att män har någon mördargen. Inte ens bland djuren har någon hanne ihjäl en rivaliserande hanne. Det brukar räcka med någon sparringmatch under parningstiden för att fastställa rangordningen och vem som ska ha rätten till honan. Skador kan uppstå under dessa sparringsmatcher, men att döda ingår inte.

Om man ska gå efter teorin om det sexuella urvalet, så konkurrerar hannarna med varandra, honorna väljer (det händer även att medan två hannar fastställer rangordningen genom kraftmätning, kan en annan hanne ”sätta på” en hona under tiden). Bland djuren kan man se detta tydligt, hannen jagar honan och honan flyr ett tag. Bland människor dras den fertila kvinnan vanligen till män med status antingen i form av fysiska företräden eller samhällelig position. (Detta gynnar henne och barnen). För äldre kvinnor är det viktigare med själsgemenskap än status. Kvinnan vill gärna bli uppvaktad med presenter och annat och framförallt bli försvarad när det behövs och det brukar män ställa upp på. Inte så svårt att förstå om ser till hela evolutionen: Kvinnor är ganska utsatta när de har spädbarn som de är satta att amma, vårda och skydda och behöver mannen som skyddar henne (”tvåfrontskrig” brukar inte lyckas) samt tar huvudansvaret för försörjningen av båda. Idag har samhället tagit över mannens uppgift till en del genom föräldrapenningen som hittills tillfallit kvinnan. Vår kultur förvirrar dessa könsroller också genom att kvinnan kan lämna bort barnen till andra (betrodda) t.ex. på dagis.

Det är dokumenterat att bland naturfolken som fanns för inte länge sedan att ”krigen” inte gick ut på att döda varandra, snarare att visa mod (få en fjäder i hatten) eller att jaga bort inkräktare.

Pratade en gång med en soldat i det förra, rysk-afghanska kriget. Han berättade att det var mycket svårt att döda en fiende första gången, andra gången gick det lättare och nästa...... Han blev rädd för sig själv, deserterade innan han utvecklats till mördare. Många svenska soldater som nu kommer hem från Afghanistan är nervvrak och traumatiserade, antagligen inte bara pga. farorna de har upplevt utan en del har även tvingats döda.

Under Estonia-katastrofen hade många samvetskval pga. att många oskyldiga hade dött medan de själva klarat sig.

Du kan röra dig på vanliga gator i vilken storstad som helst med massor av människor runt omkring dig utan att behöva se dig över axeln i fruktan för att bli dödad.

Jag tror det finns starka hämningar mot att döda sin artfrände. Man kan göra det om det gäller det egna eller nära och käras liv eller det livsviktiga reviret. Försvar är också legitimt, men inte med mer våld än nöden kräver, även enligt internationell lag och FN, angrepp är en krigsförbrytelse av första klass (Nürnbergrättegångarna).

Någon mördargen finns inte hos människor. Men det finns människor med psykiska störningar eller lättpåverkade av massugetion.

Jag tror tvärtemot dig att ”civilisationen” eller snarare kulturen, inte naturen, har förmått oss att döda varandra. Genom propaganda som demoniserar någon grupp inom mänskligheten, så att de framställs som mindre mänskliga (vi har inte samma hämningar mot att döda andra arter vid behov eftersom vi är köttätare) eller genom att utmåla någon grupp som livsfarliga fiender, då spelar man på amygdala.

Ska citera Jared Israel, grundare av
http://www.tenc.net/
It is impossible for a society to engage in genocide unless the population is won to hate the target group. This has to be done in a systematic way. That is, political leaders must support hate in deeds but also in words.

Permalänk | Anmäl #32 Ina Höst, 2011-12-16, 00:11

#28, Gunilla Madegård Jo, jag tror du behöver sätta dig in i de olika delarna av hjärnans funktioner, det visade du bl.a. i #10. Läs på de olika artiklarna som Sahlgrenska försett dig och oss andra med och begrunda. Det behövs!
I övrigt håller jag helt med dig, det är mycket svårt om inte omöjligt att veta vad som rör sig i vårt inre eftersom det mesta är omedvetet. Forskningen kan komma en bit på väg, men troligen inte till vägs ände.

Permalänk | Anmäl #34 Ina Höst, 2011-12-16, 00:25

#30.
"Gaze following, as assessed by eye tracking, emerged between 2 and 4 months and stabilized between 6 and 8 months of age. Overall, infants followed the gaze of a stranger more than they followed the gaze of their mothers, demonstrating a stranger preference that emerged between 4 and 6 months of age"

Amyglada är mer uppmärksam på det nya som eventuellt kan innebära fara än det invanda. Alla vet (eller biorde veta) att barn runt 1-årsåldern är rädda för främlingar när modern/den inbanda vårdaren försvinner utom syn- och hörhåll.

Permalänk | Anmäl #40 Ina Höst, 2011-12-16, 01:05

Många felskrivningar här: "Amyglada är mer uppmärksam på det nya som eventuellt kan innebära fara än det invanda. Alla vet (eller biorde veta) att barn runt 1-årsåldern är rädda för främlingar när modern/den inbanda vårdaren försvinner utom syn- och hörhåll"

Nu rättar jag det: Amyglada är mer uppmärksam på det nya som eventuellt kan innebära fara än det invanda. Alla vet (eller borde veta) att barn runt 1-årsåldern är rädda för främlingar eller när modern/den invanda vårdaren försvinner utom syn- och hörhåll

Permalänk | Anmäl #41 Ina Höst, 2011-12-16, 01:15

#43: " Och...???"
Just precis!
Gustav Gredebäck tycks dra ytteligare slutsatser enbart utifrån sina experiment med "gaze" ! What else?

Imorgon tar vi itu med könsrollerna, om jag hinner!

Permalänk | Anmäl #44 Ina Höst, 2011-12-16, 01:51

Artikelförfattaren går lite långt i sitt resonemang. Istället för sakligt kritisera dagens feminism och genusveteskapteorier så vill han gå tillbaka till 1800-talet där män var maskulina arbetarmän och kvinnor stod vid spisen och tar hand om barnen?! Är det en nydaning av nationalromantik man anar hos artikelförfattaren.
I media syns den svenska fjollan mest eftersom det är idag den mest politisk korrekta mannen som man kan hitta. Den svenska fjollan har inga tydliga maskulina och han utgör inget hot mot kvinnor. Han är för jämställdhet och stödjer ofta feminism och genusvetenskapen. Han är helt enkelt perfekt för media. Men är han en manlig förebild?! Knappast! Magnus Samuelsson är bra en förebild. Stor, stark, manlig men snäll och ödmjuk som bara som bara den. Han behöver inte hävda sig på arenan i en wrestligmatch eller i några gladiatorspel. Den moderna mannen är maskulin och stark, inte bara till det yttre utan i sitt inre. Han är hjälper till i hemmet och tar hand om barnen. En sådan man är en bra förebild för barn och tonåringar.
Dåliga förebilder är väl mer de stereoidstinna muskelfånar som ska hävda sin manlighet i tid och otid, på brottningsmatcher och dylikt.
När det sedan gäller den moderna familjen "pappa-pappa-barn" så har det inget med hedonism att göra. Det är en längtan efter barn som alla människor har. Har många hbt-vänner som har eller längtar efter barn, och de är inte det minsta fjolliga. De är lika manliga som jag och du, Kanske mer manliga och bättre förebilder eftersom de fördömer inte andra människor för att de är annorlunda.
Jag håller med artikelförfattaren när det gäller att mansrollen har blivit något fult, men det är allt. Resten av artikeln är mer en lätt dyrkan av den maskulina mannens muskler och styrka, och en avsky till den svenska fjollan. Rekommenderar att artikelförfattaren skaffar sig lite umgänge bland hbt-folk så att han får en annan syn på både manlighet och fjollor. Det är inte så svart-vit som artikelförfattaren påstår.

Permalänk | Anmäl #51 Mikael Antonsson, 2011-12-16, 09:09

@Mikael Antonsson,

Menar du att det finns en ren (icke dopad person) som vunnit världens starkaste man? ;)

Att bygga upp en muskulös kropp är ett hästjobb, väldigt få personer orkar. Spelar ingen roll om du dopar dig

Permalänk | Anmäl #53 Per Ghosh, 2011-12-16, 10:14

Mycket intressant o rätt artikel i tiden.

Per Hagman.

Permalänk | Anmäl #58 Per Hagman, 2011-12-16, 13:24

#56. Finns det verkligen några naturfolk kvar idag?
De levde i små kollektiv bestående av föräldrapar och släktingar och samlades kring lägerelden när männen inte var borta på storviltsjakt. För att ge en bild.

Jag antar att du beskriver liknande levnadssätt med avseende på de små kollektiven. I så fall är ju spädbarnen aldrig utlämnade till främlingar och mamman som är den huvudsaklige vårdaren försvinner sällan utom syn- och hörhåll. Men kommer det en främling blir denne säkerligen uttittad av dessa barn, också.

Så lever inte vi utan innanför fyra väggar och spädbarnen har bara en liten grupp (föräldrar och ev. syskon) omkring sig dagligen och när vi lämnar de späda barnen på dagis så möter de totala främlingar som de inte vet något om och vad som ska hända. Det är en väldig skillnad.

"Har du själv praktiska personliga erfarenheter av sådana skräckslagna spädbarn och hur många då i så fall - eller vad är det du menar att du har bättre kunskap om än spädbarnsforskningen i största allmänhet?"

Ja, naturligtvis! Alla har reagerat på samma vis inför främlingar när de är i ett-årsåldern, utan undantag. Både mina egna och andras barn. Det är en välkänd reaktion, se:
http://se.babycenter.com/baby/development/socialandemotional/independence/

Själv och många med mig tycker inte att föräldrar ska lämna barn på dagis eller till andra främlingar förrän denna separationsångest gått över och de har gått igenom den första viktiga trotsåldern, dvs. tidigast i tre-årsåldern. Innan dess mår de bäst av en invand, lugn och förutsägbar miljö och bland välkända människor. I fyra-, femårsåldern vaknar däremot barnets behov att vidga sina cirklar och behöver komma ut bland andra vuxna och barn.

Vad är det f.ö. för inlärning som späda barn har sånt behov av? Det är ju som du skriver:
"Man kommer enbart med ett förslag på att tidigare antaganden om förstärkande inlärning måste justeras åt annat håll - förmodligen åt att det ligger nedärvda funktioner som träder i kraft redan vid 4-6 månaders ålder som är drivna av socialt kognitiva motiv."
Spädbarnen är fullt upptagna med att följa sitt nedärvda utvecklingsprogram, vi kan inte lära dem mycket utom att svara på deras signaler, tala med dem, sjunga, visa dem något, leka med dem, sköta om dem osv. allt på deras villkor samt ge dem sunda vanor. Att försöka lära dem något på det stadiet, är bara störande för deras utveckling. Det är länge sedan man förstod att barn är inga oskrivna blad utan fullprogrammerade för de olika utvecklingsstegen från början

Permalänk | Anmäl #59 Ina Höst, 2011-12-16, 14:03

#57: "Inte ens spädbarn i 4-6 månadersåldern eller därunder protesterar mot att bli omsluten av hans starka armar, medan deras resp. morsor försvinner ut ur bilden för ett tag. (Apropå Ina Hösts absoluta övertygelser om amygdalas automatiserade funktioner i det avseendet!)"

Separationsångesten vaknar lite senare (från 10 till 18 månaders ålder brukar den vara tydlig). Men nog tittar de på honom ordentligt när han håller dem.

Permalänk | Anmäl #60 Ina Höst, 2011-12-16, 14:22

Jag tycker artikeln var bra. Det var en beskrivning av hur en manlig förebild som författaren tidigare saknat och hur den direkt talade till honom på djupet. Det finns förstås många andra sätt där manligheten kommer fram, också. Men jag håller med om att en klar könsidentitet liksom all annan identitet som bygger personligheten är av godo. Allt annat är förstås sämre.

Permalänk | Anmäl #61 Ina Höst, 2011-12-16, 14:31

Gunilla, jag är definitivt intresserad av seriös diskussion med personer som besitter det intellekt och det sunda förnuft som krävs för en sådan. Att du svarvar till dina ord ändrar inte det faktum att du inte vet vad du pratar om. Här har Dragan och Ina tillrättavisat dig upprepade gånger, men du bara fortsätter med din meningslösa polemik. Detta utgör inte diskussion, och då jag ser att du inte är någon meningsfull debattpartner bemödar jag mig inte någon större ansträngning på att konfrontera dina invändningar. Du kanske också kan ta dig en funderare på varför man får så många träffar med kommentarer om hur du förstör debattstämningen på Newsmill, när man slår upp ditt namn på nätet.

Kom tillbaka när du kan bevisa något värde i feminismens tankar, tills dess är det uppenbart att du bara har villfarelser att erbjuda.

Permalänk | Anmäl #67 Daniel Hammarberg, 2011-12-16, 16:52

Jag måste påpeka att oavsett vad som sagts i de senaste kommentarerna, så kom Karin med klart insiktsfull respons här. Vad det gäller vissa andra så funderar jag på om man skulle ta och köra en omgång anmäl-tryckande för att dessas närvaro inte avge ett negativt sken på oss andra i denna diskussion.

Permalänk | Anmäl #74 Daniel Hammarberg, 2011-12-16, 17:55

#75, håller starkt med om detta med att kvinnors situation i Sverige är en följd av att traditionerna rivits och att äktenskapet försvunnit som institution. Apropå det så fick jag brev av en amerikansk kvinna igår när jag nämnde min artikel - för att citera henne:

"My husband is the head of our household and is a rock of logic, intellect and dependability for me. There is so much I need not concern myself over simply because he is here. It's a wonderful life when it's embraced as God had intended."

Undra om desa feminister kan ge uttryck för samma lycka?

Permalänk | Anmäl #76 Daniel Hammarberg, 2011-12-16, 18:10

#68. Nej, jag tror inte naturfolkens kvinnor satt vid lägerelden och filade tånaglarna och vaxade bort hårstrån medan de väntade på maten! :D Männen kunde kanske vara borta några dagar och kvinnorna fick fiska och jaga småvilt nära lägerplatsen för att ha något att äta.

#65.

"Allt det där bygger ju på teorier som för länge sedan övergetts."

Det var ju dumt. De flesta som har hand om spädbarn kan nog konstatera att detta stämmer med de egna erfarenheterna.

"Barnet föds redan med en känsla för ett sk "själv" separerat från vårdnadshavaren. Detta har Daniel Sterns forskning visat. Likaså är teorierna om den sk "trotsåldern" delvis reviderade."

Detta motsägs av: "En numera berömd brittisk studie visar hur omedvetna bebisar är om sin egen existens. Forskare placerade flera barn under ett år framför en spegel för att se om de förstod att spegelbilden var dem själva. Det gjorde de inte. Barnen klappade spegelbilden, precis som om det var en annan bebis. Och när forskarna målade deras näsor röda och satte dem framför spegeln, så försökte bebisarna alltid röra vid spegelbildernas näsor, inte sina egna." Lite längre ned i samma text.

F.ö. har detta ingen praktisk betydelse för vårdnaden, det är bara en förklaringsmodell och den kan ju forskare tvista om som de vill.

"Mödrar har i all tider och överallt tvingats lämna sina spädbarn att omhändertas av andra sedan de är nyfödda tom ibland. I USA är mammaledigheten endast tre månader och i Tyskland ingen alls."

Kvinnor har i alla tider haft hand om sina spädbarn, även innan vi haft föräldrapenning. Tror du inte att det finns tyska och amerikanska mödrar som ammar? Det är ju inte bra för dem som inte har råd.

"Och väldens alla fattiga kvinnor tvingas för det mesta att resa sig redan dan efter förlossningen ( och även bland naturfolken är det ofta så - men de är i gengäld så oerhört starka pgra träning inte minst genom dans att de klara det galant!) för att hålla livet igång för resten av familjen inte minst genom att sköta om odlingarna, försäljningen, hushållet de andra barnen osv osv."

De har säkerligen barnet med sig när de jobbar, man behöver inte sitta och glo på barnet hela tiden. Men det är tragiskt om de är tvungna att lämna bort det. Barnen överlever väl oftast, men du vet inte hur de mår och utvecklas

#66: ”Ja men snälla Hammarberg - gör man sig skyldig till så mycket vimserier som du, Ina Höst och Dragan Maximovic gör utan ngn som helst logik eller faktamässig substans och absolut noll vederhäftig argumentation och ger sig ut på hal is genom att uttala sig synnerligen korkat och beskäftigt om tom så otroligt intrikata vetenskapliga frågeställningar att det krävs c:a 7-10 års akademiska studier och allraminst professorsgrad för att kunna behärska - då får man väl tåla att höra sanningen.”

Det var gunilliskt skrivet! :) Jag hittar dock inte den kommentar av Hammarberg som du svarar på.
Men är det inte märkligt att föräldrar (arten Homo Erectus, därefter arten Homo Sapiens) kunnat ta hand om sina barn under några miljoner år utan akademiska studier och professorstitlar! De gick liksom på instinkt och gjorde som deras mödrar gjort. Mänskligheten har inte bara överlevt utan även utvecklats avsevärt!

Ha en trevlig afton!

Permalänk | Anmäl #77 Ina Höst, 2011-12-16, 18:42

#78, du får nog citera källa för denna påstådda "familjerelaterade våldsproblematik", för jag är obekant med den. Och vad för belägg finns det för att "sexism" och "rasism" hänger ihop? För övrigt finns det inga belägg för att den katolska kyrkan har haft fler pedofiler än andra delar av samhället, det är bara det att detta har fått sådan uppmärksamhet av antireligiösa krafter.

Hmm, ditt påstående om koppling mellan patriarkat och kvinno- och barnmisshandel och våldtäkter - hur får man detta att stämma in på Sverige, där vi upplevt en kraftig ökning av detta i takt med att äktenskapet upplösts de senaste årtiondena? Det tyder ju snarare på motsatsen. Sekulära Sverige har verkligen en skamfläck där, för övrigt, i de framträdande positioner pedofiler lyckats etablera sig i, vilket man såg under Geijeraffären.

Nyss försökte du övertyga oss om att tredje världen var ett föredöme, nu drar du upp dess baksidor. Jag håller med om att kvinnor behandlas förskräckligt dåligt i tredje världen, inte alls som här i västvärlden. Det är dock inte fråga om patriarkat, utan om att deras kulturer är primitiva.

Och vad det gäller det sistnämnda - hur samhället omhändertar barn - så har Sverige den senaste tiden haft mycket att skämmas över, på grund av den starka roll staten tagit på sig i familjelivet, tack vare feminismen. Som t.ex. förra året, när ett kristet par med fyra barn fick alla fyra omhändertagna och blev själva dömda till fängelsestraff, när det kom fram att de i strid med svensk lag hade använt aga i uppfostringssyfte. Vår fina stat dömde föräldrarna till drygt ett år vardera, och placerade alla barn i olika hem - men lyckligtvis verkar det som att föräldrarna är på väg att få tillbaka sina barn nu. Att föräldrar agar sina barn är ingenting jämfört med det våld staten utsätter barnen för när socialsekreterare skickar uniformerad polis till deras hem, sliter bort dem från sina föräldrars armar och förklarar att de nu ska placeras på okänd ort, eftersom myndigheterna inte upplever det sätt föräldrarna tar hand om dem på vara acceptabelt.

Sverige har en mycket stolt historia, men har i dag tyvärr en hel del att skämmas för på grund av feminismen och vänsterpolitiken.

Permalänk | Anmäl #79 Daniel Hammarberg, 2011-12-16, 19:02

"Men hur var det nu då med de idag livs levande naturfolken?

FINNS inte de öht menar du alltså på fullaste allvar - eller"

Det var en fråga! Jag kan inte svara på den, det var därför jag frågade!

Naturfolken var jägare, samlare och nomader, fåtaliga med naturresurser att ösa av även meed primitiva redskap, som jag ser det.

I vår överbefolkade värld med maximalt utnyttjande av naturresurser, kan man fråga sig om de är utrotade eller deras livsrum har förstörts. Det kan ju finnas några få kvar i orörda fickor.

Permalänk | Anmäl #81 Ina Höst, 2011-12-16, 19:29

"Dina vetenskapliga teorier om spädbarnets interpersonella värld får du fortsätta att driva gentemot de professorer som i dag drivit forskningen vidare om denna.

Jag avstår mer än gärna"

Me, too!
De är f.ö. inte mina!

Permalänk | Anmäl #82 Ina Höst, 2011-12-16, 19:33

Barnaga har ingen plats i ett hem eller någon annanstans. Fegt att ge sig på de som är mindre, vuxna som barn ska ha tillit för! Tillräckligt många barn blev förstörda tidigare av slag med livrem och pekpinnar. Det finns andra sätt att leda och sätta gränser som barn tar till sig. När det gäller hundar har man kommit långt, gillar att titta på Cesar Milan, inget våld.

Permalänk | Anmäl #84 Ina Höst, 2011-12-16, 19:44

#83: "Tvärtom är det framför allt feministerna som verkat för att få in papporna in i familjelivet genom att t ansvar för sina barn."

Pappor har oftast alltid tagit ansvar för sina barn efter bästa förmåga även tidigare genom att se till familjen som helhet och ta huvudansvaret för försörjningen medan kvinnan tar ansvar för och sköter de små barnen. Nutida feminister har inte tillfört något utan bara lagt näsan i blöt, där dom inte har att göra (individuell beskattning t.ex.)

Permalänk | Anmäl #87 Ina Höst, 2011-12-16, 19:58

#91, vet inte varför den mannen blev som han blev. Av vad jag sett är dock faran långt större i samhällsvård än i föräldrahemmet. Se t.ex. denna sammanställning över barn som dött i samhällsvård i USA - vilket kallas Child Protective Services där borta: http://suncanaa.com/in_memory_ . I Sverige har vi också haft barn som nyligen dött i (och som direkt följd av placeringen) samhällsvård, främst genom självmord - sådana som Felicia Pettersson, Sophie Lohede, hon som kallades Elin i massmedia m.fl.

Hur blir myndigheter sådana att de kan placera barn i samhällsvård utan goda skäl, trots att de är medvetna om riskerna? Och varför tar vår massmedia inte upp detta mer, hur barn vanvårdats på grund av onödiga placeringar? Jag har varit i kontakt med åtskilliga vars barn tagits för de mest obegripliga anledningar, och jag har gjort mitt för att berätta om det som pågår, men min publik är begränsad. Det är i samhällsvården vi har det verkliga hotet mot barnen - staten är snarare barnens baneman än dess beskyddare.

Permalänk | Anmäl #92 Daniel Hammarberg, 2011-12-16, 20:24

#89 Jag förespråkar ingenting, bara konstaterar, Idag skiljer man sig ju hejvilt om man inte får exakt som man vill utan hänsyn till andra som man borde ha ett visst ansvar för!

Så du säger att innan misshandlade fäderna sina fruar och "satte på" sina barn alltför ofta?! Vad har du för bevis för det?!

I verkligheten har kvinnan stor makt över sin man, de brukar vara fogliga inför sin kvinna. En normalbegåvad kvinna kan styra över sin man i mångt och mycket. Hört talas om kvinnan bakom mannen? Hon kan t.o.m. hetsa sin man att bruka våld mot någon annan om hon vill det!

Permalänk | Anmäl #93 Ina Höst, 2011-12-16, 21:09

#88 "Liksom även denna Ina Höst! Här kan du själv med egna ögon konstatera att dessa Mosuokvinnor faktiskt existerar i verkligheten genom att titta på den videolänk som jag bifogar till youtube. Och inte lever de särskilt "primitivt" där runt lägerbålet medan männen jagar storvilt. Det finns inget storvilt i trakterna att jaga öht - så vitt jag vet. De lever istället på odling och getter mm sådant."

Liksom denna Ina Höst! Hm, vad ska man säga om ett sådant uttrycksätt!!

Med naturfolk menas de som levde av naturen och därmed tvingades leva i balans med den vilket människan gjorde i ett par miljoner år. Så snart människan blev bofast och borjade odla jorden och hålla tamdjur (tidigast för 10 tusen är sedan), levde inte människan i balans med natuiren längre utan försökte bli herrar över naturen. Dina Mosuokvinnor tillhör således inte något naturfolk enligt din egen beskrivning.

Permalänk | Anmäl #94 Ina Höst, 2011-12-16, 21:31

#71 Dennis Pettersson
Jag är bara så trött på den s.k. genusforskningen som genomsyrar samhället och dessutom ges skattepengar för att försöka förändra oss människor.
Jag anser att vi är samma människor som långt innan stenåldern med de egenskaper vi överlever och fortplantar oss bäst med.

Att försöka klämma fram något kvinnligt i män som inte finns där (med det inte sagt att män är fyrkantiga muskelberg utan känslor) är bara enfaldigt och kontraproduktivt.

Ina Höst
Jag beundrar din ork att bemöta Gunilla Madegård fast det är lönlöst.

Och ja, jag har nog inte kunnat låta bli att mobba henne som hon säger.
Det är dumt. Hon kanske inte förstår hur hon droppar hånfulla ord mot alla och envar.
Det är ju intet man behöver bry sig om.

Permalänk | Anmäl #105 karin grubb sellin, 2011-12-17, 01:43

Vad menar du med "att hänvisa till stenåldern är just stenåldern"?

Vi har som människoart utvecklats under 100-tusentals år och att ändra det sker inte i en handvändning. Vår moderna tid är en droppe i havet och kan inte förändra oss det minsta.

Jag har aldrig sagt att jag inte är lämpad till att skruva på tvättmaskinen (inte disk). Vad det skulle översättas med för arbete under vår utveckling vet jag inte, kanske att hitta ett lättare sätt att knäcka nötter?

Jag anser att pojkar och flickor får mindre handlingsutrymme i livet med påtvingad könsförvirring. Jag tror det är skadligt helt enkelt.

Permalänk | Anmäl #108 karin grubb sellin, 2011-12-17, 19:30

Social konstruktion....det låter konstgjort.

Ja, stenålderssamhället var anpassad efter sin tids premisser.
Det gäller alltså samhället, men vi talar om påverkan på den mänskliga utvecklingen, alltså kroppen med allt vad det innebär av muskler, hjärnan, hormoner etc.

Hjärnforskningen ser hur olika delar av mäns och kvinnors hjärna reagerar olika på olika stimuli. Så nog kan det bevisas.
Sen kan vi väl titta på samhället också.

Hur många år har staten försökt att få flickor intresserad av mer manliga ämnen och vice versa.
Läste att det nu skall satsas ett antal miljoner igen.

Varför tittar man aldrig bakåt och lär av sina misstag? Inget har förändrats vad gäller flickor/pojkars ämnesval.

Jag har två barn, en flicka och en pojke (nu vuxna). Varken jag eller min man har "pådyvlat" dem förväntade egenskaper.

Jag fick barn relativt sent och hade inte kämpat för att få barn så när det blev så var jag rätt så omtumlad och såg dem med nyfikna ögon. Vilka människor var nu detta?

De var som modeller av just pojke och flicka. Det förundrade mig då jag var både feminist och vänster.

Som många föräldrar ville vi att de skulle få ett liv som var bra och passade deras intressen. Vi ville att de skulle få utvecklas fritt i det som var deras egen väg.

Båda jobbar med konst i olika former och spelar mycket musik.
Men även här ser jag deras uttryck som i viss del härleds från deras kön.

Jag har ändrat mycket av min ungdoms åsikter och det är helt enkelt livet som undervisat mig i många aspekter.

Så - jag ser dem verkligen som individer.

Permalänk | Anmäl #111 karin grubb sellin, 2011-12-18, 17:05

Jag tycker att man visst kan få vara traditionellt manlig, men alla andra former av manlighet ska också respekteras! På samma sätt kan kvinnor få vara hur kvinnliga de vill, men låt de som är annorlunda vara det i fred. Det är vidrigt att påtvinga andra roller oavsett åt vilket håll det är. Ge barn olika alternativ.

Permalänk | Anmäl #118 Marion, 2011-12-19, 12:58

Att Road Warrior Hawk, likt en hel drös andra wrestlers, dog i förtid av en hjärtattack, troligtvis beroende på steroidanvändare är en aaaaaaaaaaaaning ironiskt i sammanhanget.

Permalänk | Anmäl #120 Martin Gore, 2011-12-21, 00:32

Geotec
Västra stambanegruppen
Hyresgästföreningen
Försvarsmaktsråd Skaraborg
annons:
annons:

Dagens populäraste artiklar


 1. Natoövningen var aldrig hemlig
 2. Avtagande Löfven-effekt
 3. Medierna tiger om hedersmordet på en ung man
 4. Varför är inte Svenskt Näringsliv miljöaktivister på RIO+20?
 5. Därför säger vi ja till till det nya avtalet
 6. Om klasshat, rasism och generaliseringar
 7. P1-programmets svartmålning av män försvårar jämställdhet
 8. Olyckan i Kolmården kommer att hända i skogen om man inte jagar
 9. Moderat hyllning till staten kommer i fel tid
 10. Vi måste värna de syriska kvinnornas rättigheter
 1. Varför är inte Svenskt Näringsliv miljöaktivister på RIO+20?
 2. Avtagande Löfven-effekt
 3. Olyckan i Kolmården kommer att hända i skogen om man inte jagar
 4. Därför säger vi ja till till det nya avtalet
 5. P1-programmets svartmålning av män försvårar jämställdhet
 6. Natoövningen var aldrig hemlig
 7. Rädda Egypten från inbördeskriget
 8. Partiledardebatten glömde halva befolkningen
 9. Zarembas artiklar om skogen visar på problem som faktiskt finns
 10. Vi måste värna de syriska kvinnornas rättigheter
 1. Sverige bör visa att man står på Israels sida
 2. Avtagande Löfven-effekt
 3. VÄNSTERN MÅSTE FÖRDÖMA PALESTINSK TERROR
 4. Merit Wager skyller på offren
 5. Turkiet och Israel: kampen om Mellanöstern
 6. En provokation från terrorbombningarnas apologeter
 7. Kriminella utlänningar har ingen plats i Sverige
 8. Bojkott mot Sodastream är ett gränslöst hyckleri och svek - främst mot de palestinska arbetarna
 9. Därför måste demokratin försvara sig mot islamismen
 10. Därför var protesterna mot Davis Cup-matchen lyckade

Newsmill-bloggen

Högerväljare och vänsterjournalister?

Kent Asp, professor i journalistik, har i många år studerat journalisters politiska hemvist. I dag ...

annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

Högerväljare och vänsterjournalister?

Kent Asp, professor i journalistik, har i många år studerat journalisters politiska hemvist. I dag ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.