Srbija ponovo izvozna vojna sila

Beograd -- Kvalitetom i asortimanom proizvoda vojne industrije vracamo se na veoma izbirljivo i zahtevno svetsko tržište, tvrdi ministar odbrane Dragan Šutanovac.

2906201105

Vojna industrija Srbije 2009. i 2010. ostvarila je izvoz od po 250 miliona evra godišnje, a pored povecanog ukupnog izvoznog salda dajemo kao država i doprinos odbrambenim aktivnostima svih progresivniih snaga u svetu, rekao je Šutanovac.

O dostignicima i potencijalima srpske odbrambene industrije - podstreka drugih domacih privrednih grana - Šutanovac je govoreci pre nešto više od godinu dana navodio da smo "sistem integrator za odbrambenu industriju celog regiona".

Aktuelna svetska kriza, kao i politicki prevrati u severnoj Africi stopirali su neke od izvoznih poslova odbrambene industrije i smanjili "apetite" svih, pa i srpskih proizvodaca naoružanja i vojne opreme, za koje ce, tvrde, uspeh predstavljati izvoz i od 200 miliona evra.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ciric kaže da Srbija ima svoje mesto kada je u pitanju odbrambena industrija. "Obecavam da cemo i dalje nastaviti da podržavamo ovu industriju koja zapošljava veliki broj ljudi... ostvaruje devizni priliv i smanjuje trgovinski deficit".

Pocetkom godine britanski list "Ekonomist" ocenjuje da se naša vojna industrija "vraca na svetsku scenu na velika vrata" i daje interesantno poredenje da je to "vece iznenadenje u poredenju sa uspesima kojima se Srbija ponosi - da ima najbolje tenisere u svetu i da je najveci svetski izvoznik malina"

Ugledni list podseca da je pre raspada Jugoslavija bila veliki izvoznik oružja, kao i da su u NATO bombardovanju 1999. oštecene mnoge srpske fabrike oružja. Ništa manje nije važna ni ocena "Ekonomista" da industrija naoružanja u Srbiji "postaje sofisticiranija".

Prema podacima koje potvrduje i Šutanovac, do 2007. godine najveci deo izvoza vojne industrije cinila je municija, ali su proteklih nekoliko godina srpske kompanije pocele da izvoze modernizovane verzije starijih mobilnih haubica, aviona za obuku, sistema za kontrolu vatre i protivtenkovskih raketnih sistema.

Iako predstoji još posla na modernizaciji, ministar je u više navrata potvrdio da je rec o industriji koja se najbrže razvija posle poljoprivrede.

"Oružje, ipak, nešto više vredi od malina", duhovito zakljucuje britanski list u januaru - mesecu kada je Srbija ukinula obavezno služenje vojnog roka, što je, prema pisanju ostrvskog vojnog magazina "Džejn difens vikli" znacajan korak u programu zemlje za modernizaciju armije.

"Naša vojska je videna kao faktor stabilnosti ne samo na Balkanu. Sistem odbrane se ubrzano modernizuje i to je pokretacka snaga reformi u Srbiji, koja ubrzava i njen put ka Evropskoj uniji", prenosi casopis reci Šutanovca i dodaje prici i segment o modernizaciji ratnog vazduhoplovstva i tenderu za nabavku novog borbenog aviona.

Predsednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da je ova industija u poslednje cetiri godine ostvarila "spektakularan rast", odnosno da 93 odsto njenih prizvoda završi na inostranom tržištu, cime se znatno smanjuje spoljnotrgovinski deficit zemlje.

Londonski nedeljnik "Džejns difens indastri" objavio je u februaru tekst o rastu vrednosti izvoza srpske odbrambene industrije, drugi put za mesec dana. List navodi i izjavu Šutanovca da je Irak u poslednje tri godine bio glavno vojno tržište za Srbiju, kao i znacaj izvoza u Bugarsku, Belgiju, Italiju, Libiju (u kojoj je rat odložio posao), Irak, uz najavu osvajanja novih tržišta (sudeci prema dogovorima), u SAD, Angoli, Gabonu, Kongu, Avganistanu.

Poredenja radi, Šutanovac je naveo da je tokom 2007. godine izvezeno naoružanja i opreme u vrednosti 75 miliona dolara, 2008. godine 183 miliona, 2009. godine 246 miliona, a 2010. godine - 247 miliona dolara.

U sedam fabrika namenske industrije u Srbiji trenutno radi oko 9.000 ljudi, stalno ili povremeno, a zahvaljujuci novim izvoznim poslovima, od 2007. do danas je zaposleno oko 3.000 novih radnika, dok je u protekle tri godina kroz socijalni program ili u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih.

Odbrambenu industriju Srbije cini šest preduzeca sa vecinskim državnim kapitalom - "Zastava oružje", "Krušik", "Sloboda", "Milan Blagojevic", "Prvi partizan" i "Prva iskra". U njima se uglavnom proizvode barut, municija raznih kalibara i lako streljacko naoružanje.

Drugi deo odbrambene industrije predstavljaju firme iz metalnog, elektro i hemijskog sektora, u kojima država pokušava da kroz strateško partnerstvo ojaca tehnološku bazu i mogucnost da u buducnosti ucestvuju u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Tanjug
Share on facebook

Vesti

Kina: 513 miliona internet korisnika

Uprkos snažnoj kontroli... 16 January 2012

Evro pred ponorom, Fijat naš spas

Beograd -- Temelji Evrope... 16 January 2012

Koja su srpska zanimanja budućnosti

Beograd -- U Srbiji,... 16 January 2012

NVO zapošljavaju koliko Ju Es Stil

Beograd -- Srbija ima... 21 October 2011

Srpski dug raste 110 evra u sekundi

Beograd -- Prošlog meseca... 21 October 2011

Dulić: Privlačimo investitore

Beograd -- Srbija je... 21 October 2011

Zeleno svetlo iz Berlina za spas dužnika u EUi

Angela Merkel, nemačka... 30 September 2011
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner