Tegneklubben består av Paul Dring (t.v.), Terje Nicolaisen, Bjørn Bjarre, Ulf Carlsson (ikke med på bildet) og Martin Skauen (ikke med på bildet).
Tegneklubbens Terje Nicolaisen, Bjørn Bjarre og Paul Dring beundrer verket sitt. Foto: Ksenia Novikova, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Femhodet troll pynter Oslo S

Tegneklubbens arbeider stilles ut på Sentralstasjonen frem til 15. august.  Vi møtte kunstnerne bak de 500 tegningene som skildrer det humoristiske, det skumle, det fine og det absurde med tog, stasjoner og livet generelt.

– Vi har tegnet mye tog og passasjer. Mye togskinner, svarer Paul Dring på spørsmål om utstillingen har et gjennomgående tema.

Tegneklubben består av Paul Dring, Terje Nicolaisen, Bjørn Bjarre, Ulf Carlsson og Martin Skauen. De tre førstnevnte kan møte opp til intervju i fellesferien. De sier seg fornøyd med utseendet på Sentralstasjonens hovedinngang.

– Vi later som om hele Oslo S er vårt nye klubbhus, spøker de. De setter pris på reklamen og sier de synes prosjektet ble bra, utfra omgivelsene. Egentlig var de skeptiske til å lage noe for Oslo S.

Tegneklubben synes Oslo S ser ut som deres nye klubbhus. Logoen til Tegneklubben, ved hovedinngangen til Oslo S, lyser i forskjellige farger om natten.
Tegneklubbens logo ved hovedinngangen til Sentralstasjonen.

Selvsensur og annen sensur

Tegneklubbens utstilling består av logoen deres som lyser i forskjellige farger om natten, et stort bilde ved sørlige inngang og tre skjermer inne på stasjonsområdet. Til sammen har 500 tegninger blitt stilt ut. Noen av dem har kommet med i gratisavisenene Tegneklubben gir ut mens bildene deres er utstilt på Oslo S.

– Det er morsomt å vise frem så mange tegninger, men sentralstasjonen er ikke et ordentlig kunstrom. Folk kommer ikke hit for å se på kunst, sier Bjørn Bjarre. Han forteller at Tegneklubben ønsket å gjøre mer ut av utstillingen enn de fikk lov til.

Da stasjonen besøkes av mange ulike reisende har Tegneklubben sett seg nødt til å velge bort noen tegninger som kunne virke veldig støtende. Deres oppdragsgiver, Kunsthall Oslo, har også valgt bort noen.

Tegneklubbens ideforslag til utsmykking ved Den Norske Opera. Tegneklubbens utstillingstegning på Oslo S, juli 2012.
Klikk på bildene for å se dem i større størrelse.

– Det er stort sprang mellom Tegneklubbens intime sfære til enorme og kommersielle Oslo S. Det er så mange folk her. Vi kunne ikke stille ut hundre ståpikktegninger, mener Terje Nicolaisen. Politikk, kropp og religion er ømfintlige emner, ifølge kunstnerne. Spesielt i kombinasjon med kongefamilien.

Tegneklubben har til en viss grad prøvd å holde seg unna de ovennevnte emnene, og likevel forsøkt å få med så mange kritiske tegninger som mulig. De håper ”noe vil skurre” hos publikum som møter kunsten deres.

En del av utstillingen til Tegneklubben på Sentralstasjonen i Oslo. Sommer 2012
Ventetiden på Oslo S kan gå raskere hvis man finner en av Tegneklubbens utstillingsskjermer.

Tegneklubbens fellesskap

Nicolaisen, Bjarre og Dring følger mannen som nøler ved en avisstand med falkeblikk for å se om han tar med seg en avis. Med avisen kommer tegningene deres ut av stasjonen, og nesten alle utgaver av første nummer er plukket opp av reisende.

– Vi skulle sittet ved en skjerm bak en avis med hull til øyne, og bare sett på hvordan folk reagerte på utstillingen, spøker Bjarre.

Det strides om begynnelsen på Tegneklubben, men om et par år kan medlemmene feire tiårsjubileum. Tegneklubben er et sideprosjekt for de fem billedkunstnerne som er klubbmedlemmer. De ser mange grunner til at de i mange år har valgt å møtes for å tegne i fellesskap. Sammen er de uredde, får tegnet fem ganger så mye og er litt anonyme. 

– Vi blir  et femhodet troll, ifølge Kunsthall Oslo, forteller Bjarre.

Tegneklubbens medlemmer synes det er morsomt å se arbeidene sine på Oslo S.
Tegneklubben har hatt flere tegneøkter før utstillingen på Oslo S. I ettertid fleiper de om at de burde bedt NSB om gratisbillett og tegnet fra hele Norge.

”Sessions” kaller Tegneklubben møtene sine, og sammenligner det med yoga – blekkyoga. Vanligvis finner de sted i kunstnernes hjem, eller på deres atelier, men utstillingstilbud skaper flere muligheter. En gang tegnet Tegneklubben bilder til en utstilling på toget til utstillingsbyen. Da de skulle stille ut tegninger i Berlin, reiste de til byen i forkant for å ha en firedagers ”session” der. Baktanken og målet med Tegneklubben er selve tegneaktiviteten, møtene hvor medlemmene får bruke kreativiteten sin fritt.

– Vi er billedkunstnernes rockegruppe. Norsk kunstlivs svar på Slade, ler Nicolaisen. 

Du kan se utstillingen til Tegneklubben på Sentralstasjonen frem til 15. august.
Se hjemmesiden til Tegneklubben for flere tegninger og informasjon om kunstnerne >>