Magyar Hírlap online

2012. augusztus 15., szerda, Mária
2012-08-14

Lemondás félreértés miatt? Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Teljes átvilágítás alatt a szegedi lézerprojekt

Tisztázódhat a félreértés a szegedi lézerprojekt tudományos vezetője, Krausz Ferenc és az állami tulajdonú ELI-HU Nonprofit Kft. között – állították lapunk forrásai. Krausz még júliusban mondott le posztjáról, a kormány az egész beruházást felülvizsgálja.
Csupán félreértésen alapul Krausz Ferenc lemondása, de azóta már tisztázódott az ügy – lapunk információi szerint az állami ELI-HU Nonprofit Kft.-nél ez az álláspont alakult ki az-után, hogy Krausz, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézerkutató-központ tudományos vezetője, az ELI-HU Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese júliusban jelezte távozási szándékát. A még mindig csak tervezett magyar kutatóközpontra a kormány 64 milliárd forintot fordít az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre hárommilliárd forint áll rendelkezésre. Az unió összességében nyolcszázmillió eurós – Szeged mellett Prágában és Bukarestben megvalósuló – beruházása alapvetően befolyásolhatja a fizika, a kémia, a biológia, az orvostudomány és az információtechnológia fejlődését.

Megírtuk, Krausz Ferenc – a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója – felmondólevelében azzal is indokolta távozását, hogy nem tudja, mi tarthat tizennégy hónapig azon a pályázaton, amelyet a csehek és a románok néhány hónappal kormányaik döntését követően már beadtak. Hazánkban a projektcélok 2015 végéig nem valósulhatnak meg, s miközben a csehek már százfős kutató-mérnök csapattal dolgoznak, itthon az ELI-HU Kft. még a tudományos-technikai igazgató kinevezéséig sem jutott el, nincs meg a szakembergárda sem.

Krausz Ferenc levelében kitért arra, már többször is jelezte aggályait az ELI-HU ügyvezető igazgatójának, Lehrner Lórántnak, de mint írta, semmilyen jelét nem adták, hogy a tanácsaira szükség lenne.

A kormány, illetve a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság meglepődött a tudományos vezető távozásán, és augusztus 31-ig teljes felülvizsgálatot rendelt el a tudományos nagyberuházás kapcsán. Ennek keretében szükségesnek tartják az ELI-HU Kft. felelősségének vizsgálatát is.

A cégnél forrásaink szerint párhuzamot látnak Krausz „elsietett” és „félreértésen” alapuló lemondása, illetve a kormány közleménye között. Úgy tudjuk, Krauszt túl elfoglaltnak tartják, aki nem volt tisztában naprakész információkkal. Azt viszont nem tudtuk meg, miért nem működött megfelelően Krausz és a cég vezetői között a kommunikáció. Az ELI-HU Kft.-nél azt ígérték, közleményt adnak ki az ügyben, ez lapzártánkig nem történt meg. Krausz Ferencet e-mailben kerestük meg kérdéseinkkel.
Pindroch Tamás

 


Belépés
| Regisztráció

Legolvasottabb cikkeink

Olimpia Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Álláspont

Olimpia után Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Álláspont

Kurultáj Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Álláspont

Elempés kiskutya Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Álláspont

Nyílt küzdelem várható 2014-ben Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Vona Gábor: Szegedi Csanádnak a megvesztegetési felvétel miatt kellett mennie

Aljas rémhírterjesztők Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A szocialista segéderők elindították a rágalomhadjáratot Orbán Viktor ellen

Vona Gábor: A Jobbik nem antiszemita alakulat Bővebben a mai Magyar Hírlapban

„Addig nem lesz rend vidéken, amíg fel nem áll a csendőrség”

Széles Gábor: Az MSZP támadásai ártanak a mikrovállalkozóknak Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Ismét alaptalanul vádaskodnak a szocialisták

Nincs malacunk Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Álláspont

Egymásra leltünk Bugacon Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Huszonnégy magyar, hun és türk tudatú nép vonult fel a törzsi találkozón

KURULTÁJ 2012: A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÜNNEPE BUGACON

Horváth Péter Gyula képriportja