NRK landet rundt

Siv Fossåskaret og Anders Ekanger i radiostudio i Bergen (Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK)

Morgenprogramledere ved NRK Hordaland med glimt i øyet og god kontakt med sine lyttere - Siv Fossåskaret og Anders Ekanger.

Foto: Roy Hilmar Svendsen/NRK

NRKs distriktskontorer, et stort hovedkontor i Oslo og en egen samisk programdivisjon med sete i Karasjok sørger for at NRK kan lage programmer fra hele landet - til hele landet.

En sterk desentralisert organisasjon har helt fra NRK ble opprettet i 1933 vært en bærebjelke for NRKs virksomhet.

Ryggraden i NRKs produksjon

Distriktskontorene er ryggraden i NRKs produksjon av nyheter fra hele landet, både gjennom produksjon av lokalt innhold i radio, på tv og nett og gjennom leveranser av innhold til riksdekkende nyhetssendinger og til nrk.no.

Derfor finner du NRK-medarbeidere og kontorer landet rundt. Hele 56 steder i Norge har NRK kontorer. Fra små enmannskontor til store regionkontor med flere hundre ansatte.

Totalt arbeider ca 1500 av NRKs 3500 ansatte ved et av kontorene utenfor hovedkontoret på Marienlyst i Oslo.

NRKs avdelinger og kontorer landet rundt (NRK)

NRK Norge rundt: NRK har sine medarbeidere fordelt på små og store avdelinger landet rundt. Fra enmnannsbetjente lokalkontor til store regionsentraler med flere hundre ansatte.

Ekstra store avdelinger har NRK i Tromsø, Trondheim og Bergen. Her finner vi NRKs regionsentraler som lager både radio, tv og nett for hele landet i tillegg til distriktsprogrammer og lokalt nettilbud.

Egen samisk programdivisjon

I Karasjok finner vi hovedsetet for NRK Sápmi som er en egen programdivisjon med spesielt ansvar for å lage et bredt tilbud både på radio, nett og tv for det samiske publikum.

NRK Sápmi har også en rekke lokalkontorer rundt omkring i Norge. Både i Oslo, Snåsa og Nord-Norge.

Les mer: Dette er NRK Sápmi

Lokal tilstedeværelse

Den lokale tilstedeværelsen har hatt mye å si for NRKs sterke posisjon i det norske samfunn gjennom alle år.

NRK speiler det som skjer der hvor folk bor og byr på et bredt programtilbud basert på norsk språk og kultur. NRK samler folket og landet.

Les mer: Slik skal NRK være - langtidsstrategien

Det første distriktskontoret - i Finnmark - ble opprettet allerede i 1934. Siden skjedde det en sakte, men gradvis utbygging av distriktskontorer og lokalkontorer landet rundt.

Storstilt satsing på disktriktskontorer

Særlig på 1970- og 1980-tallet skjedde det en stor satsing på distriktskontorene. Nye avdelinger ble opprettet og de eksisterende kraftig bygd ut.

Avdelingene fikk tv-utstyr, tv-studioer ble innredet og sammen med nytt mobilt utstyr gjorde dette sitt til at distriktskontorene kunne tilby langt mer lokalt stoff.

P1-programmer fra Trondheim

I 1984 ble radioens program 2 vedtatt lagt til Trondheim. Det la grunnlaget lagt for det store kringkastingssenteret på Tyholt. Regionsentralen Mediehuset NRK Trøndelag har mer enn 300 medarbeidere og er NRKs største avdeling utenom Marienlyst i Oslo.

De fleste av radioens P1-programmer blir laget på Tyholt. Her og Nå, Ønskekonserten, Norgesglasset, alle livssynsprogrammene, Nattønsket, Kveldsåpent og mange andre.

Rundt halvparten av alle P3-programmer lages i Trondheim og også flere P2-programmer og tv-programmer som Newton og Schrødingers katt.

Bergen et tv-senter

Bergen var først ute med daglige regionale tv-sendinger og distriktenes eget magasin Norge Rundt ble flyttet hit. Noe som har vært viktige bærebjelker for det store NRK-miljøet på Minde.

Norge i dag og Førkveld er andre Bergensprodukter, mens Bergensbanen- og Hurtigruten minutt for minutt er andre spektakulære sendinger fjernsynsredaksjonen på Minde i Bergen har hatt ansvar for.

Barne-tv fra Tromsø

Det tredje regionkontoret finner vi i Tromsø som også har en bred produksjon både for fjernsyn, radio og nett. Blant annet har Tromsø en stor barne-tv-produksjon.

Se video:

Dette er NRK - her sett fra NRK Sápmi som har et spesielt ansvar for et bredt samisk programtilbud på radio, tv og nett.

Splitter sendenettet

På Norges største radiokanal - NRK P1 - splittes sendenettet flere ganger daglig slik at distriktssendingene slipper til. På Norges største tv-kanal - NRK1 - splittes også sendenettet slik at regionale tv-nyheter kan sendes.

NRK er alene i Norge om å ha et sendenett som kan splittes. Det gir NRK en unik mulighet til å tilby et tilbud som både er lokalt, nasjonalt og også internasjonalt.

Samarbeid over landegrensene

NRK er også medlem i den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) og kan utveksle stoff og nyheter med andre europeiske allmennkringkastere.

Spesielt tett er samarbeidet mellom de nordiske land og NRK Sápmi har tett kontakt med samiske redaksjoner både i Sverige, Finland og Russland. NRK Sápmi har også tett samarbeid med andre kringkastere som lager stoff om urinnvånere.

Løfter vi blikket litt har NRK en av de best utbygde og mest omfattende distriktsorganisasjone om vi ser oss rundt i den internasjonale kringkastingsverden.

Se bildene: NRKs avdelinger landet rundt (mai 2012)

Kan sende

Ny teknologi gjør at NRK raskere og mye enklere kan sende både radio- og tv direkte fra nærmest hvor i landet i løpet av kort tid.

Skjer det noe kan NRK med medarbeidere plassert over hele landet raskt være tilstede og fortelle via radio, tv og nett hva som hender.

Med sitt brede tilbud, lokale tilstedeværelse, flere radio- og tv-kanaler og et bredt tilbud på nett og andre nye plattformer blir også NRK mye brukt av nordmenn.

Nær ni av ti nordmenn bruker et eller flere av NRKs tilbud en vanlig dag. Om det er å høre på morgenradioen til NRK Hordaland på P1, sjekke været på yr.no, se på barne-tv eller se igjen siste Dagsrevy på nettbrettet.

NRK Sørlandet - hovedkontor i Kristiansand (Foto: Jon-Annar Fordal/NRK)

NRK Sørlandet dekker de to Agder-fylkene med et omfattende nett-, radio- og tv-tilbud.

Foto: Jon-Annar Fordal/NRK

Organisasjon

Mer om organisasjonen

Mer NRK-fakta

Innholdsoversikt