Idag letar vi skribenter i följande ämnen:

Försvarspolitiken

Sverige har slutit ett partnerskap med Schweiz om anskaffning av nästa generations Jas Gripen. Läs (64) Skriv

Socialdemokraterna

Stefan Löfven tog i sitt sommartal upp förslaget att slopa den andra sjuklöneveckan.  Läs (130) Skriv

USA-valet 2012

Republikanerna håller konvent i Florida. Läs (37) Skriv

Skolan och religion

Foto: Bild på Storkyrkan till höger/Scanpix.
Carl Gustaf Olofsson om Skolan och religion

Skollagen ska gå före religiösa skolavslutningar

Författare och medlem i Humanisterna: Terminsslutet i Sveriges skolor närmar sig. Och därmed intensifieras den fortlöpande debatten om skolavslutningar i kyrkan. Skolverket har från 2011 i sina anvisningar gjort en tydligare betoning av skolans icke-konfessionella grund och att skolavslutningar i kyrkan inte får ha några religiösa inslag.  


Om författaren

Han ansvarar för webbplatsen "Språk tro och religion" som funnits på Internet sedan 1998. Han har skrivit boken  "Existentiell livssyn - kristen tro?" . Den försöker ge ord åt en brytning och spänningen mellan en engagerad sekulär, existentiell livssyn och en nedärvd kristen föreställningsvärld. Den hittas på Internet. Sedan hösten 2010 driver han också " Gustafs videoblogg" och är sedan samma höst medlem i Humanisterna och sitter med i styrelsen för Kalmaravdelningen. 

En del församlingar tycker att om man går med på detta krav så förråder man kyrkan och säljer sin själ. Att inte ens kunna läsa ”Välsignelsen” eller önska barn och föräldrar Guds frid är att gå för långt. Därför säger man nej till att upplåta sin kyrka på skollagens villkor.

Andra församlingar accepterar regelverket och upplåter sin kyrka. Man vill inte bryta traditionen och är medvetna om att kyrkan och kyrkorummet ingår i vårt gemensamma arv. Kristen eller ateist, religiös eller ej, så är kyrkorummet laddat med människors livskamp, livets grymhet, sorg och glädje, genom århundradena. Den har varit och är en plats för livets allvar som en ateistisk skribent formulerade det för ett antal år sedan. I andra kulturer är det moskén, det hinduiska eller buddhistiska templet som har denna allmänmänskliga laddning med anknytning till tidigare generationer.

Jag stödjer den nya skollagen fullt ut. Jag ska genom ett exempel visa på komplikationer i en så till synes oförarglig sak som att önska ”Guds frid” eller läsa Välsignelsen.

I sitt herdabrev skriver Lundabiskopen Antje Jackelén: Man kan undra hur det egentligen går till att känna sig kränkt av värden som står för kärleken till nästan? (.......) Kan man bli kränkt av att någon önskar en Guds frid eller av att någon säger ”jag ber för dig”? Kanske det. När Jesus skickade sina vänner på uppdrag lärde han dem att möta människorna med en fridshälsning. Om människorna inte ville ta emot friden skulle vännerna vara säkra på att den återgick till dom själva. I så fall skulle de bara skaka dammet från sina fötter och gå vidare. (Luk 10:5-12)” (”Gud är större”, Arcus 2011, s.123) Antje Jackelén diskuterar här kring de politiska debattörer som motsatt sig startandet av ett hospice på kristen grund. Men det hon skriver är lika relevant för diskussionen kring skolavslutningar.

Biskop Jackelén frågar: ”Man kan undra hur det egentligen går till att att känna sig kränkt av värden som står för kärleken till nästan?”. Som grund för sin ståndpunkt hänvisar hon till Luk 10:5-12. Mitt enkla svar är att hänvisa till den bibelvers som kommer omedelbart efter. För att få det i sammanhang tar jag med tre verser och markerar vers 13: ”Men har ni kommit till en stad där man inte tar emot er, gå då ut på gatorna och säg: Till och med dammet som har fastnat på våra fötter här i staden stryker vi av – behåll det. Men så mycket skall ni veta: Guds rike är snart här. Jag säger er att på den dagen skall det bli lindrigare för Sodom än för en sådan stad.(Luk 10:10-13).

Jackeléns argumentation är ett exempel på ett vanligt kristet fenomen: selektiv bibelläsning. I detta fall innebär det att biskop Jackelén låtsas som om vers 13 inte existerar med Jesus brutala kollektiva dom över de byar och städer som inte tar emot fridshälsningen och evangeliet. Eller är hon omedveten om vers 13?

Man skulle kunna säga att genom att förbjuda religösa/kristna inslag på skolavslutningen befrias kyrkan och prästerna från att indirekt förkunna dessa hårda domsord från Jesus över barn och föräldrar som är avvisande till kristen tro.

Om kyrkans företrädare samarbetar med skolan på skollagens villkor är jag övertygad om att det kan bli värdiga och bra skolavslutningar även i kyrkorummet. En avslutning som skolan utformar och som rymmer livets djup gemensamma för alla människor och som pekar framåt mot en global gränsöverskridande värld, i kyrkan eller annan lokal, är en mycket bättre lösning.

 

 

------------------

Artikeln är publicerad på Barometern Debatt under rubriken "En värdig avslutning" torsdagen den 31 maj. 

Trackback URL: http://www.newsmill.se/trackback/45320

69 kommentarer Logga in för att kommentera
I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.

Skolavslutningen närmar sig, och med den humanisterna ständiga och som det ser ut enda engagemang, det antireligiösa.

Jag är mer oroad över svenska statens(alltså de som bestämmer över oss) aukoritära ambitioner över åsiktsbildningen där den sk "svenska värdegrunden" ska vara allenarådande. För inte betyder väl föräldrars åsikter någonting. Dessas åsikter betecknas väl som övergrepp på på en barnet fria världsåsikådning, till skillnad från statens påverkan.

Känns resonemangen igen.
Och humanisterna hejar på.

Permalänk | Anmäl #1 P H, 2012-06-05, 06:46

Jag är inte helt överens med Carl Gustaf Olofsson om hans acceptans av skolavslutningar i kyrkor. Vi har en konfessionsfri skola och bör inte på något sätt blanda in religiositeter i barnens skolvärld. Varken med "välsignelser" eller kristna lokaler. Skolavlutningen skall ske i skolans aula. Eller annan neutral lokal om aulan inte är tillräckligt dimensionerad. Varför skolinspektionen nu accapterar att kyrkor blandas in i skolavslutningen är svårt att förstå. Att så tillmötesgå Svenska kyrkan. En propagandaframgång för Svenska kyrkan som därmed betonar att högtider och festliga tillfällen bör ske i
dess "famn". Kyrkolokalen är kristen propaganda i sig. Dekorerad med madonnor, jesusbebisar och korsfästa män.
#3JEKJEK tre påstor att muslimerna i Sverige är "skuld" till vår konfessionsfria skola. Icketroende har sedan
nittonhundratjugotalet (och kanske längre tillbaka) kämpat för en konfessionsfri skola. - Då bodde inga muslimer i Sverige.
- Detta hackande på muslimer i alla sammanhang är otäckt.
Ulla Johansson

Permalänk | Anmäl #4 Ulla Johansson, 2012-06-05, 07:59

@ Pastor Semla, 2012-06-05, 08:17. Varför skulle Humanisterna hata Sverige? för att man kritiserar konfessionella inslag i skolundervisningen? Tro det eller ej, men vi är många som inte vill ha representanter som predikar för våra barn om mellanösternimporterade bronsåldersmyter.

@ JEKJEK, 2012-06-05, 08:24. Men stackare. Humanisterna debatterar och kritiserar all form av religiös översitteri, vare sig det gäller kristendom eller islam.

Permalänk | Anmäl #5 Moln Baer, 2012-06-05, 08:09

Men vad är det som säger att kristna skulle vilja nöja sig med att vara representanter för något slags ålderdomligt, mysigt och högtidligt traditionsbärande mumbo-jumbo, utan djupare mening än att erbjuda lite museala påminnelser om Sveriges kristna historia, på de ateistiska humanisternas och politikernas villkor? Och tänk om det just är Jesu "hårda domsord" som i förlängningen öppnar vägen till befrielse, i det att han sätter gränser, tar avstånd från och kämpar mot sådant som skadar oss människor? Då vore det väl synd om sådana ord "förbjöds"? Ett citat av G K Chesterton får avsluta, för vidare reflektion:

“Christianity has not been tried and found wanting; it has been found difficult and not tried.”

Permalänk | Anmäl #6 John H Nilsson, 2012-06-05, 08:13

I en sekulariserad stat ska inte skolan ha någon som helst koppling till någon religion, alltså ingen avslutning i kyrkan. Det är också lika viktigt att stänga samtliga religiösa friskolor då det fria religiösa valet inte kan garanteras i denna skolform, eller rättare sagt religiösa friskolar är en förutsättning för religiös fanatism.

Permalänk | Anmäl #7 Mats Börjesson, 2012-06-05, 08:16

Att gagga om religion och skolavslutningar är att sila mygg och svälja kameler.

Om det är något man borde ta bort i det fall svenska skolor inte ska vara konfessionella så är det de muslimska religiösa uniformer som vissa barn tvingas bära.

Permalänk | Anmäl #8 Bo T, 2012-06-05, 08:21

Och i en svettig gymnastiksal förväntas eleverna vara uppklädda för att lyssna på den kyrkbojkottande rektorn med sitt "neutrala" tal om den kommande fritidens & sommarens "välsignelse".

Vad säger artikelförfattaren om föräldrar som vill bevara urtypen av svensk kulturtradition uppmanar sina telningar att ta på sig slitna gymnastikkläder som passar till lokalen, eller att under rektorns "sommartal" demonstrativt gå ut.
Närvaroplikten är ju uppfylld till de viktiga momenten !
Eller t.o.m. stanna hemma & hämta betyget på expeditionen senare - det finns ett otal ursäkter för att motivera att stanna hemma från det urbota "humanistiska - ateistiska förtäckta" idealen. Så får rektorn tala inför en tynande skara

Permalänk | Anmäl #9 Nils Stibor, 2012-06-05, 08:26

Problemet är att man viker ner sig och sinn egen kulturtradition för att
tillfredställe politikerna som har bestämt överhuvudet på folket att
den svenska kulturen är ful och ska byttas ut mot något nytt.
Jag har aldrig gått i kyrkan tidigare. Nu har jag börjat mest för att
min dotter tycker om orgelmusik. För mig är det en markering att jag har en kristenvärdegrund som har funnits i Sverige i 1000 år.
Det håller ihop mig med mina förfäder som var kristna.

Även om jag är sekulär så är det finnt att gå i kyrkan.
Muslimer(ej Wahhabismen) har säkert inget problem att fira i kyrkan med. Hadde jag flyttat till ett muslimsk land så hadde jag uppskattat att besöka moskeerna med.

Permalänk | Anmäl #10 PerKQ, 2012-06-05, 08:26

Håller med Bo T i #8. Dessutom är det oftast samma personer som är upprörda över att vi behåller en enkel tradition på en enda av årets skoldagar som sen inte vågar säga ett endaste litet pip om de problem som kravmaskinen Muslimer innebär.

Permalänk | Anmäl #11 Carl Westlund, 2012-06-05, 08:31

Dessa personer som inte vill att våra barn ska ha några som helst avslutningar innehållande ordet "kyrka" ,undrar jag om de har haft någon avslutning själva, överhuvudtaget?
Länder med islam som grund,har dom ens någon början för flickor?
Låt oss som bor och lever här i Sverige följa våra gamla och fina traditioner utan att påverkas av gamla kommunister som är emot allt som kan ge andra än dom själva trygghet.

Permalänk | Anmäl #12 Tommy Persson, 2012-06-05, 08:34

#4 Ulla Johansson,
"#3JEKJEK tre påstor att muslimerna i Sverige är "skuld" till vår konfessionsfria skola"
Nu läser du in något jag inte skrev, som det gärna blir oman inte har några bättre argument.
Det är vår "elits" fel som låter det här ske

#5 Moln Baer
"JEKJEK, 2012-06-05, 08:24. Men stackare"
Stackare hur då, utveckla gärna.
Jag ser inte skolavslutning i kyrkan som religiös högtid utan mer som en gammal fin Svensk tradition.

Permalänk | Anmäl #13 JEKJEK, 2012-06-05, 09:01

"En avslutning som skolan utformar och som rymmer livets djup gemensamma för alla människor..." Vilket djup syftar du på? Som atreist tror du väl att vi i grund och botten bara är själlös materia som av en meningslös slump råkat organisera sig till liv?

Det är svårt att få till någon riktig feststämning när man TROR att verkligheten är beskaffat på det viset.

Permalänk | Anmäl #14 Elin Eriksson, 2012-06-05, 09:05

Nils Stilbor

Gymnastiksalar svettas överhuudtaget inte Nils. Att Du personligen har den assosiationen har att göra med att Du i skolåldern hatade gymnastik. Visst är det så. Och för att Du älskar kyrkor. Allt vi gör kopplas ihop med vad vi assosierar det med. Även som vuxna.

Därför är det ibland bra att fråga sig själv varför man så frenetiskt vill ha saker på ett bestämt vis. Och varför man hatar andra...

För mig är avslutningen definitivt något som tillhör skolan. Möjligen lite föräldrarna, om de hjälper till med utsmyckningen. Där elever uppträder, där föräldrar samlas och där varje människa skall ägna skolan en tanke. Inte tacksamhet till olustiga entiteter och nakna gubbar som hänger på kors och vars torterade kött och blod man låtsas dricka. Samt elever som är stolta över sin skola, något som drabbar väldigt få elever i Sverige, men som desto oftare gör det i andra länder.
Vill man ägna sig åt kyrkor och deras historia, kan man gärna göra det på fritiden. Själv har jag alltid haft pippi på kyrkor. Över hela världen. Som byggnader. Inte som innehåll för en entitet. Som hommage åt byggarna. Inte prästerna eller villfarelserna.

Att Du så uppenbart hatar Humanisterna, måste ha med deras buskap att göra, inte med dem som människor. De köper helt enkelt inte Din eller den religiösa världens syn på entiteter. Och varför skulle de det? Har de gjort något gott någonsin? Skärseldar och helveten, arvssynd och allmän hämndlystnad som inte står människan efter. Vilka Gudar Ni gillar och tar efter. Man säger att religionen kan forma Ditt liv...

Tack...jag vet det.

Permalänk | Anmäl #15 Kristian Grönqvist, 2012-06-05, 09:16

Skolavslutning i kyrkor är väl ett tema som kommer lösas vad det lider. Det handlar ju egentligen bara om att hitta en lämplig lokal. Men det finns ett annat, mycket viktigare tema Humanisterna borde kämpa för.

För i konsekvensens namn *måste* nu även sjungandet av Den blomstertid nu kommer och I denna ljuva sommartid i skolorna/under skoltid förbjudas.

I Den blomstertids andra vers hänvisas till "Guds godhets rikedom" och redan i I denna ljuva sommartids första vers hänvisas till "den gode Gudens gåvor". Denna gode Gud som nästlar sig in i värnlösa barns sinnen måste Humanisterna göra allt för att förbjuda.

Det är oförklarligt att Skolverket kunde gå med på en kompromiss som fortfarande tillåter att dessa religösa kampsånger sjungs i den offentliga, konfessionslösa skolan.

Så länge Humanisterna är för fega för att bekämpa kärnan i generationer av svenskars upplevelse av sommar och skolavslutning, så länge kan Humanisterna inte tas på allvar utan måste betraktas som de ryggradslösa, etnocentriska, etniskt svenska opportunister de är.

Om människan skall befrias från sin irrationalitet så *måste* barnet kastas ut med badvattnet. Man måste knäcka ägg om man vill göra omelett...

Permalänk | Anmäl #16 Alvar Ernst, 2012-06-05, 09:18

Det är en myt att alla svenska skolbarn har haft avslutning i kyrkan fram tills nu.Jag gick i flera skolor i Göteborg på 60-70-talet hade aldrig det.

Permalänk | Anmäl #17 Sven Erik Hansson, 2012-06-05, 09:32

Kyrkorummet är ledigt för skolans högtidliga avslutning. Är det rummet som är humanisternas bekymmer?
Då förstår jag att ni kommit långt i er kamp mot religionens inverkan på mänskligheten. Kanske onödigt långt!

Permalänk | Anmäl #18 Lars Kronqvist, 2012-06-05, 09:32

Kristian Grönqvist !
Du yttrar dig kristofobiskt om ditten & datten, så fort en artikel tangerar kristendom.
Jag har inte alls hatat gymnastik.
Jag är den svensk som överträffat kommande NHL-spelare i gymnastikbetyg - de du !
Bl.a. den nyligen Jacob Silfverbergs pappa Jan-Erik & Stefan Persson som var den förste att vinna Stanley Cup.
Jag är knappast världsfrånvänd, men jag tillåter mig att sätta ned foten när kulturell dumhet som humanistförespråkare ska ha företräde i debatter.

När exempelvis Leif GW Persson stämmer upp i läsarsånger vrider sig Jan Guiljou, därför att han inte heller förstår det svenska kulturarvets rötter, trots Arn-romaner m.m.
När f.d. statsminister Göran Persson säger att han skulle nog utbildat sig till präst om han inte valt den politiska banan hickar humanisterna i kaffesumpen.
När Carola första gången vinner melodifestivalen & lyfter sin konfirmationsbibel, springer novisa journalister som artikelförfattaren antyder som förvillade råttor.
När Marcus Birro talar om att han fått ett ordnat liv efter att han upptäckt livetsmysteriers källa, så hickar återigen de pk-korrekta mediesamhället.

Men jag vägrar att en självlärd ateist som tidigare varit en känd IT-profil eller att en Schlageratlet som Björn Ulvaeus ska göra sig till tolk för vad det svenska folkhemmet ska ge utrymme för.
Dessa skomakare brode nog ägna sitt företräde åt det som de verkligen har kunskap om ...

Permalänk | Anmäl #19 Nils Stibor, 2012-06-05, 09:32

Elin, djup är vad man gör det till.

"I enkelheten finns ett djup, som är väldigt enkelt"

Som dykare kan jag tala om att nästan hälften av alla upplever känslan när de kommer över från revet till The Big Blue som obehaglig. Som att tappa fotfästet eller falla. Andra upplever det som den största frihet som finns. Djup är väldigt olika för personer, beroende på vad de assosierar det med....
En del är så rädda att de aldrig vågar utforska det.

Permalänk | Anmäl #20 Kristian Grönqvist, 2012-06-05, 09:35

Så självlärda ateister är ett sämre folk än sagotroende religiösa...? Sa jag inte något om att religionen formar människor, Nils..?

Permalänk | Anmäl #21 Kristian Grönqvist, 2012-06-05, 09:45

Sverige är ett ateistiskt land. Och i ett rationellt samhälle är traditioner nåt man ska fnysa åt. De som gillar skolavslutningar i kyrkan är förmodligen samma personer som har auktoritära värderingar i övrigt. Jag tycker det är obegripligt att det ska vara nån ceremoni alls, jag vägrade gå på avslutningarna och det hade jag gjort även om de var sekulära.

Permalänk | Anmäl #22 Jens Nordmark, 2012-06-05, 09:46

Detta är ett obehagligt utslag av det den historielösa modernistiska narcissismen orsakat i Sverige.Mycket obehagligare än vad det verkar på ytan och djupt kränkande mot vårat andliga arv.jag ryser

Permalänk | Anmäl #23 klas engström, 2012-06-05, 10:09

Självklart ska skolan och även skolavslutningen vara konfessionslös i den offentliga skolan i ett demokratiskt samhälle. Allt annat är en kränkning av såväl de demokratiska som vetenskapliga idealen, vilka skolan lär ut. Att få dessa grundprinciper motsagda på själva avslutningsdagen, utan möjlighet till genmäle, är att desavouera ett helt läsårs ansträngningar.

Skolavslutning i kyrkan har varit tradition på en del håll, men inte alls på andra. Ett lokalt fenomen alltså. Alla påståenden om motsatsen är lögn.

Om man vill envisas med en ursvensk religiös tradition vid skolavslutningen tycker jag att ett rejält blotande skulle sitta fint som påminnelse om livets allvar. Dock utan människooffer naturligtvis.

Permalänk | Anmäl #24 Mats Jangdal, 2012-06-05, 10:53

Ni alla som tycker att kristen skolavslutning i kyrkan är så svensk.
Bodde Jesus i Sverige?

Permalänk | Anmäl #25 Sven Erik Hansson, 2012-06-05, 12:06

@ #13 JEKJEK, 2012-06-05, 10:01

Du skrev: "Ett ytterligare bevis på smygislamiseriingen av Sverige som pågått i många år. Alla sådana här uttryck är en föld av islams iintåg i den Svenska folksjälen och påhejas ivrigt av "eliten"."

Jag skrev sedan: "Men stackare. Humanisterna debatterar och kritiserar all form av religiös översitteri, vare sig det gäller kristendom eller islam."

Du skrev: "Stackare hur då, utveckla gärna. Jag ser inte skolavslutning i kyrkan som religiös högtid utan mer som en gammal fin Svensk tradition."

Nej precis, skolavslutningen är ju ingen religiös högtid i något avseende. Varför jag tycker lite synd om dig är för att du verkar tro att Humanisterna endast skulle kritisera skolavslutningar i kyrkan för att de inte vill att vi skall kränka muslimer eller att det på något sätt skulle vara för pga "islams intåg i den Svenska folksjälen". Detta har du helt fel i. Humanisterna gör inte skillnad på religion och religion, utan kritiserar och debatterar allt inom religion som kan ha negativa konsekvenser för individen. Läs tex. Patrik Lindefors artikel:

http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/13/orimligt-att-religi-sa-f-r-kr-...

Dvs, ditt påstående om att artikeln av Carl Gustaf Olofsson skulle vara "Ett ytterligare bevis på smygislamiseriingen av Sverige som pågått i många år. Alla sådana här uttryck är en föld av islams iintåg i den Svenska folksjälen och påhejas ivrigt av "eliten"." är rent nonsens.

Permalänk | Anmäl #26 Moln Baer, 2012-06-05, 12:11

#26 Moln Baer
Det är ju naturligtvis inte artikeln i sig, utan fenomenet som är en del i smygislamiseringen.
Listan kan ju dessutom göras lång på vad vår "elit" backar om för att inte stöta sig med muslimer och islam.
Det som dock är lite intressant är att i mångt och mycket försvarar Humanisterna islam med sina utspel om kristendom.
Religion ska vara privat och inte ha utrymme i det offentliga rummet.
Men eftersom vi har en kristen tradition i Sverige så tycker jag att vissa kulturyttringar ändå måste få finnas kvar, annars tror jag man är ute på en farlig väg.
Man kan ju se vad "eliten" tycker om Sverige, Svenskar och den Svenska kulturen i sina okiofobiska utspel.

Permalänk | Anmäl #27 JEKJEK, 2012-06-05, 12:29

Kan inte alla vuxna hålla flabben och låta barnen bestämma själva?

Permalänk | Anmäl #28 Fredrik Åkerlund, 2012-06-05, 12:37

Varfor inte ha skolavslutningen i en moske eller synagoga? Lokal som lokal. Det är ju bara sommarlovet som våra barn väntar på ändå.

Permalänk | Anmäl #29 Kristian Fredriksson, 2012-06-05, 13:02

Saken gäller rätten till frihet från religion och kommunens ansvar för att skydda enskilda elever i den obligatoriska grundskolan mot otillbörlig och ensidig religiös påverkan av trossamfundet Svenska kyrkan.

Enligt den nya skollagen 2010:800, 7 kap. 19 §, är reglerna om befrielse från obligatoriska inslag i undervisningen väsentligt mer restriktiva än i den tidigare skollagen. Avsikten är inte att bestämmelsen ska tillämpas när det gäller skolverksamhet i kyrkolokaler.

Skolverket publicerade december 2011 en juridisk vägledning om skolverksamhet i kyrkolokaler. Där framgår att de aktuella bestämmelser som gäller en grundlagsskyddad religionsfrihet är regeringsformen 1 kap. 2 § och 2 kap. 2 § samt Europakonventionen artikel 9.

I en kompletterande vägledning maj 2012 förklarar Skolverket att det är skolan och rektorn som ansvarar för skolavslutningen och att detta ansvar inte kan överlåtas till prästen i kyrkan.

Rektor och lärare som inbjuder till skolavslutning i en kyrkolokal agerar ombud för trossamfundet Svenska kyrkan och sviker föräldrarnas förtroende för skolan. Elever och föräldrar står i beroendeförhållande gentemot skolans lärare och rektor. Lojalitetskonflikter uppstår för elever och föräldrar som tvingas värna sin religionsfria/religiösa integritet.

Föräldrar med religionsfria livsåskådningar och föräldrar med annan religiös övertygelse kan dra sig för att begära befrielse för sina barn från otillbörliga och ensidiga religiösa moment i undervisningen och skolavslutningen eftersom detta skulle avslöja föräldrarnas livsåskådning och privatliv för skolmyndigheterna.

Permalänk | Anmäl #30 Göran Rydland, 2012-06-05, 13:05

Skolverkets öppnar faktiskt för flexibla tolkningar när en och samma företeelse både är uttryck för religion och tradition.

På verkets hemsida står det klart och tydligt att "Den blomstertid nu kommer" på en skolavslutning "snarare (är) ett uttryck för tradition än religion" och därmed tillåten även i den icke-konfessionella svenska skolan.

http://www.skolverket.se/lagar-och-regler/juridisk-vagledning/2.6125/sko...

Det vore därför trevligt om även de som i sin heliga (sic!) vrede mot allt religöst skulle tillåta en avvägning mellan en seds ursprung i religionen och dess samtida betydelse som tradition. En sådan åtskillnad görs ju redan vid jul, då kan man ju göra den även vid skolavslutningen.

Dessutom är det betecknande att ingen kommentar hittils har reagerat på Den blomstertid, trots att det är en religös sång (=psalm).

Permalänk | Anmäl #31 Alvar Ernst, 2012-06-05, 13:36

@ #27 JEKJEK

Hur får du det till att "i mångt och mycket försvarar Humanisterna islam med sina utspel om kristendom" när de kritiserar islam lika väl som kristendom? Ja, humanisterna vill att staten skall förhålla sig neutral till religion samt man inte skall ge religiösa fördelar (eller nackdelar) som inte andra har, men hur skulle detta gynna islam?

"Men eftersom vi har en kristen tradition i Sverige så tycker jag att vissa kulturyttringar ändå måste få finnas kvar"

Vilken kristen tradition är det du syftar på?

Permalänk | Anmäl #32 Moln Baer, 2012-06-05, 13:59

Ni kyrkokramare har alla världens möjligheter att gå till kyrkan på er fritid. Ni får ha er kyrka och er tro, och håll det för er själva. Vi andra är inte intresserade.

Under SKOLTID och under SKOLPLIKT skall inga barn tvingas till en kyrka! Skolan har INGET i kyrkan att göra!

Permalänk | Anmäl #33 u_10481, 2012-06-05, 14:22

#32 Moln Baer,
"Hur får du det till att"
Därför att Humanisterna är för fega för att kritisera islam i samma omfattning som kristendom.

"Vilken kristen tradition är det du syftar på?"
Sverige bygger på månghundraårig kristen tradition och kultur.
Nu är inte jag religiös på något sätt, men tycker att vissa traditioner sedan gammalt ändå måste få finnas kvar.

Permalänk | Anmäl #34 JEKJEK, 2012-06-05, 14:22

#32 Moln Baer
Kan ju lägga till att man har stöttat byggande av moskeér i Sverige dessutom.

Permalänk | Anmäl #35 JEKJEK, 2012-06-05, 14:36

#34 JEKJEK

Alltid samma svar. BERÄTTA vilka traditioner!!! Peka på EXAKTA traditioner, försök inte flyga under radarn! Du verkar ju ha flera hundra år av traditioner att berätta om, dela med dig.

Humanisterna gör ingen skillnad på religioner och kritiserar ALLA som förespråkar en vidrig och kränkande människosyn.
I SAMMANHANGET, I DENNA FRÅGA, vi är i Sverige. Det är INTE relevant att prata om islam när det kommer till skolavslutning, för att den domineras fullständigt av svenska kyrkan där det fortfarande bedrivs konfusionell avslutning.

Satslogik. Bara för att jag kör Volvo, betyder det INTE att jag hatar Opel! Dvs, Humanisterna går INTE islams ärende genom att kritisera kristendomen.

Permalänk | Anmäl #36 u_10481, 2012-06-05, 14:45

#36 Sebastian Jenneteg
Ojdå vilken skruv det tog, med stora bokstäver dessutom.
Dagens kristendom i Sverige har rötter från 1500 talets reformation.
Vi kan väl börja med stora helgdagar, där höjs röster för att ta bort dom, samt att muslimska helgdagar ska införas.
Skolan har under alla år vilat på kristen grund.
Samhället har också byggts på kristna värderingar, i takt med att det urholkas och vi får in nya influenser utifrån ser vi också hur samhällsbygget krackelerar.
Sen har vi andra traditioner som bröllop, dop, konfirmation, mm. som många icke religiösa fortsatt sätter värde på.
Jag vill igen påpeka att jag inte är religiös på något sätt, men tycker att vissa traditioner ska få finnas kvar.
Vad gäller skolavslutningar så har ju den här eviga diskussionen kommit till för att en stor religiös grupp kommit till Sverige dom senaste 30-40 åren, och med det även kraven på att slippa gå i kyrkan på avslutningen.
Se även mitt inlägg #35 om att gå islams ärende.

Permalänk | Anmäl #37 JEKJEK, 2012-06-05, 15:07

#37 JEKJEK

Vad får dig att tro att samhället bygger på kristna värderingar? Det gjorde det for 100 år sedan. Nu bygger det på vetenskap och beprovad erfarenhet och skyddas av ett demokratiskt system som inte bygger på religios tro. Dessutom är vår skola numera ickekonfessionell.

Permalänk | Anmäl #38 Kristian Fredriksson, 2012-06-05, 15:29

Varför skall statskyrkan ha monopol på skolavslutningar i Sverige?
Vi har ju många frikyrkor i Sverige också.

Permalänk | Anmäl #39 Sven Erik Hansson, 2012-06-05, 15:31

#38 Kristian Fredriksson
Som jag skrev krackelerar samhällsbygget i takt med att influenser kommer in utifrån.
Sen är det helt rätt att varken skolan eller samhället idag vilar på kristna värderingar, tack och lov.
Men historiskt har det varit så, vilket vare sig man vill det eller ej har format Sverige till vad det är idag, eller i alla fall var för 30-40 år sedan.

Permalänk | Anmäl #40 JEKJEK, 2012-06-05, 15:37

#40 JEKJEK,

Tänk efter lite. Gillar du inte att influenser kommer in utifrån? Det gor du nog. En hel hop av influenser som demokrati, elektricitet, datorer osv. Vad du inte gillar är influenser som du själv inte anammar. De behover inte vara dåliga men du ogillar dem av någon anledning och då vill du hindra dem från att sprida sig i din närhet. Du vill skydda dig mot dem. Influenser som du gillar vill du nog inte forhindra även om det skulle finnas etniska svenskar som vilel forbjudea dem. Pizza tillexempel. Många påstår att det inte är nyttigt och att det inte är en svensk maträtt. Den ska forbjudas, men det kan vara något som du inte håller med om och inte vill forbjuda. Jag gissar att det finns många influenser som har sitt ursprung inom landets gränser som du tycker betydligt sämre om än pizza och de går formodligen fria i din världsbild.

Permalänk | Anmäl #41 Kristian Fredriksson, 2012-06-05, 16:45

#27 JEKJEK,

"Det som dock är lite intressant är att i mångt och mycket försvarar Humanisterna islam med sina utspel om kristendom.
Religion ska vara privat och inte ha utrymme i det offentliga rummet."

Humanisterna HAR kritiserat kvinnoförtrycket från islam och omskärelse av pojkar (som även är en muslimsk företeelse). Kolla in debatten mellan Sturmark och flumprästen Peter Weiderud samt flumverkstaden Segloras PK-attacker mot Humanisterna. Till och med den så kallade historikern Henrik Arnstadt har rasiststämplat Humanisterna av samma skäl. Jag råkade bevittna ett Humanistmöte där den sistnämnde steg fram till mikrofonen och till Goodwins lag för att sedan lämna lokalen. Debattera ville han inte, men skriva en artikel på Newsmill om detta gick bra.

Permalänk | Anmäl #42 Charlie Darwin, 2012-06-05, 17:04

#40 JEKJEK,

"Som jag skrev krackelerar samhällsbygget i takt med att influenser kommer in utifrån."

Du har rätt. Kristendomen och Coca Cola är två förödande utländska influenser. Den förstnämnda har haft negativ inverkan på folks kritiska tänkande, yttrandefriheten och jämställdheten. Den senare på folkhälsan, särskilt i kombination med chipsätande. :)

Permalänk | Anmäl #43 Charlie Darwin, 2012-06-05, 17:18

#37 JEKJEK

Tack! Nu kan vi gå igenom alla dina argument var för sig.

Helgdagar kommer från många olika sammanhang, judendom, hedniska, nationalromantiska, kristendomen. Påsk, jul, midsommar, långfredagen, alla helgon, kristi flygare, lucia, nationaldagen.
Du påstår "där höjs röster för att ta bort dom, samt att muslimska helgdagar ska införas." De som vill införa islamska högtidsdagar är i total minoritet och de utspel som gjort är allt annat än seriösa. Endast högerextrema källor skulle styrka det populistiska påståendet, för det är helt taget ur luften.
Där emot finns det många som förespråkar en pott av röda dagar som de får ta ut när de vill och när det passar.
Det verkar faktiskt som de "helt kristna" helgdagarna är de dagarna som människor bryr sig minst om, ex kristiflygare, långfredag, alla helgon - i förhållande till jul, påsk och midsommar. Det är ingen kulturell grund att tala om idag.

Skolan har aldrig vilat på kristen grund, och den ska aldrig göra det. Vad har du själv för akademisk bakgrund? Har du gått gymnasiet? Högskola? Skulle vara intressant att höra vart alla dessa kristna värderingar finns!

Ge mig exempel på kristna värderingar som samhället bygger på. Jag hävdar motsatsen. Kan inte finna något. Kan heller inte se hur samhället har krackelerat. Din beskrivning av "influenser utifrån" låter endast rasistiskt.

Bröllop, dop, konfirmation. Tror du seriöst att dessa uppfanns av kristendomen!? Det är de kristna namnen på högtider som finns i ALLA kulturer och långt innan kristendomen skapades. Bröllop kan härledas tillbaka till den tiden då människan blev bofast och började hålla boskap. Konfirmation, eller intåget i vuxenvärlden, finns i olika varianter i alla kulturer.
Du försöker kapa begreppet och hävdar att det är kristna seder.
Icke-religiösa har självklart samma rätt att finna glädje över ett nyfött barn, kärlek eller intåget i vuxenvärlden, och det har INGET med kristendomen att göra.

Du har aldrig tänkt tanken att motståndet mot skolavslutningen i kyrkan de senaste 30-40 åren bottnar i att allt fler är icke-troende, människor är med utbildade, upplysta, mer sekulära och förstått baksidan med religion? Humanisterna som driver debatten gör det inte för någon annan religions vägnar. Endast ur en sekulär värdegrund!

Jag kan tänka mig att du inte är religiös som du säger. Däremot tror jag du är starkt värdekonservativ och har rent av rasistiska åsikter.

Permalänk | Anmäl #44 u_10481, 2012-06-05, 17:49

@#44 Sebastian - där kommer samma gamla kulturrelativistiska skit som vanligt...

Fråga: ÄR muslim en ras?

Permalänk | Anmäl #45 Carl Westlund, 2012-06-05, 18:17

#45 Carl Westlund

Om du kastat in mig i något vänsterfack så har du träffat fel.

Svar på din fråga: Nej. Tror inte heller Jude är en ras, men likförbannat har rasistisk retorik används genom historien.

Fråga: Carl Westlund, är det sunt att glorifiera en falsk bild av svensk kultur som inte majoriteten delar, och samtidigt skylla alla problem och försämringar på yttre faktorer?

Permalänk | Anmäl #46 u_10481, 2012-06-05, 19:09

#42 Charlie Darwin
Jodå humanisterna har kritiserat andra religioner också, men inte med samma kraft som kristendomen, av feghet eller av andra skäl.
Dom har ju som jag skrev stöttat moskébyggen i Sverige.

#43 Charlie Darwin
Helt rätt, men det finns fler influenser utifrån som inte varit till det bästa för Sverige också.
Strips och Coca Cola är heller ingen bra kombination, om än god.

Permalänk | Anmäl #47 JEKJEK, 2012-06-05, 20:16

#41 Kristian Fredriksson
Visst finns det många bra saker och influenser som kommit utifrån, men det betyder inte att allt som inte är Svenskt är bra.
Sen finns det väl en massa som är Svenskt som heller inte är bra, men jag har väl inte skrivit att det jag inte tycker om ska förbjudas.
Pizzan togs väl in av en Svensk -68 om jag inte minns fel, och den påminner inte alls om en Italiensk pizza utan blivit försvenskad, sen om det är nyttigt eller inte är väl upp till var och en att bestämma.

Permalänk | Anmäl #48 JEKJEK, 2012-06-05, 20:25

#44 Sebastian Jenneteg
Intressant att du pådyvlar mig rasiststämpeln i en debatt som denna, bara för att vi har oilka åsikter.
Jag förstår inte vad det är som är så fult med att vilja bevara det som man själv tycker är trevliga Svenska traditioner.
Vad det gäller helgdagarna så ser jag inget höger extremt med att vilja ha dom kvar, tvärtom, dom är en del av vårt kulturarv, vare sig man är religiös eller inte.
Sen är det ju skönt att vara ledig ibland också.
Gällande min utbildning så är jag så pass gammal att en 4-årig teknisk utbildning räckte för att få jobb på den tiden, så tyvärr är jag ingen lågutbildad arg ung man från glesbygden.
Självklart förekommer det dop, bröllop mm. inom andra kulturer, men i Sverige har det historiskt varit övervägande en kristen företeelse, se även mitt inlägg #40

Permalänk | Anmäl #49 JEKJEK, 2012-06-05, 20:40

#48 JEKJEK,

Det är fantastiskt vilket selektivt tänkande som är mojligt att prestera i somliga hjärnor. Så pizza är en svensk rätt? Jag varfor inte? Koldolmar är ju också svensheten personifierad. Jag tror att den enda anledningen till att du kan ta ditt eget resonemang på allvar är att du har en formåga att gora om det mesta i din omgivning så att det passar med din egen världsbild. Det skulle bli for jobbigt annars.

Permalänk | Anmäl #50 Kristian Fredriksson, 2012-06-05, 23:55

#50 Kristian Fredriksson
Jag tror du hänger dig till selektivt läsande.
Jag har väl inte skrivit att pizzan är Svensk, men pizzan tas ju ofta upp i sådana här debatter att allt bra kommer utifrån, och oftast med ickesvenskar.
Koldolmarnas ursprung är väl från Rumänien, men har också blivit försvenskad.
Jag tycker mig ana en okiofobisk ådra i ditt resonemang och din världsbild, där du på alla sätt vill nedvärdera det som många anser är Svenskt med att komma med dom vanliga argumenten att det finna inget genuint Svensk utom barbariet, allt annat bra har kommit utifrån.
Det är väl så att alla kulturer bygger på influenser utifrån, man tar det som är bra och anpassar det till sin egen, men det betyder inte att det inte finns något man kan kalla Svenskt.
Jag är stolt att kalla mig Svensk, men det verkar inte du vara.

Permalänk | Anmäl #51 JEKJEK, 2012-06-06, 08:38

Allt är en fråga om prioriteringar!

Jag är beredd att gå i döden för min kristna tro, men definitivt inte för några mer eller mindre knasiga skollagar.

Glöm inte bort att en hel generation svenskars kunskapsbas saboterades med hjälp av skollagarna för flumskolan!

Permalänk | Anmäl #52 Tage Fridolfssn, 2012-06-06, 09:05

annons:
annons:

Dagens populäraste artiklar


 1. Därför är uttrycket ”klappturk” problematiskt
 2. Moderaternas hån visar på fördomarna mot oss turkar
 3. Feg politisk ledning tonar ner rasismen i Forserum
 4. Mattecentrum överdriver skolmatematikens positiva effekter
 5. Att Löfven blickar framåt gör honom trovärdig
 6. Afrikas förutsättningar har aldrig varit bättre
 7. Skrämmande okunskap om vikten av matematik
 8. Rädda vita män som Assange svartmålar feminismen
 9. Jas-beslutet kan leda till Försvarsmaktens kollaps
 10. Politisk kohandel hotar svensk rymdvetenskap
 1. Moderaternas hån visar på fördomarna mot oss turkar
 2. Rädda vita män som Assange svartmålar feminismen
 3. Mattecentrum överdriver skolmatematikens positiva effekter
 4. Att Löfven blickar framåt gör honom trovärdig
 5. Därför är uttrycket ”klappturk” problematiskt
 6. Afrikas förutsättningar har aldrig varit bättre
 7. Saklig kritik bättre än konspirationer mot Assange-utredningen
 8. Feg politisk ledning tonar ner rasismen i Forserum
 9. Inga hållbara argument för fastighetsskatt
 10. Politiken ser till att hindra yttrandefriheten
 1. Turkiet och Israel: kampen om Mellanöstern
 2. Israeldebatten och antisemitismen i Europa
 3. Terror är inte ett etniskt eller religiöst problem
 4. Palestinsk apartheid
 5. Därför måste demokratin försvara sig mot islamismen
 6. Sverige bör visa att man står på Israels sida
 7. Så rekryterar islamister i svenska förorter
 8. Vi riskerar fortfarande att förlora
 9. Den nya euroantisemitisemen breder ut sig i vår vardag
 10. Att vara soldat i krig

Newsmill-bloggen

En saknad kollega

Vår kollega Pontus Schultz är inte längre med oss efter en tragisk olycka i Frankrike. Han är märkbart ...

annons:
annons:

Om Newsmill

Newsmill är det första sociala mediet i Sverige som spinner kring nyheter och debatt. Vi publicerar varje dag olika personer med exklusiv kunskap om dagens viktiga händelser. Om du har egna erfarenheter av de frågor vi tar upp kan du omedelbart medverka i debatten. Du kan kommentera och skriva egna inlägg som publiceras på hög nivå eller medverka genom din blogg.

 

Läs mer om Newsmill

Newsmill-bloggen

En saknad kollega

Vår kollega Pontus Schultz är inte längre med oss efter en tragisk olycka i Frankrike. Han är märkbart ...

Vad är att Milla?

Millningen är ett sätt att kommentera med känslor. Du väljer ett ord eller ett namn som du vill mäta i opinionen och läsarna kommenterar genom att välja en av fyra känslolägen som representeras av fyra färger. Rött är arg, blått är glad, grön nyfiken och gult är uttråkad. Resultatet visas direkt och rubriken på artikeln färgas med den färg som de flesta väljer.


 
© 2008 Newsmill. All rights reserved.