חיל השריון: חדשות ואירועים - 29 באוגוסט 2010: ליונל דרוקר ז"ל, מפקד הטנק הראשון בצה"ל
קישורים מפת האתר

29 באוגוסט 2010: ליונל דרוקר ז"ל, מפקד הטנק הראשון בצה"ל

(לזכרו של רס"ן ליונל דרוקר ז"ל, נפטר ביום 25 באוגוסט 2010 והובא למחרת למנוחת עולמים בבית העלמין ירקון)

ליונל דרוקר בן 24 מהעיר סידני שבקנדה, היה מפקד הטנק הראשון בצבא הישראלי במלחמת העצמאות. הוא והצוות שלו שירתו בחטיבה 8 שלחמה נגד הכוחות המצרים בנגב.


ליקט וערך אל"ם (במיל') שאול נגר (מבוסס גם על כתבה מאת Kenzie שפורסמה ביום 28 באוגוסט 2010)

בחודשים הראשונים של מלחמת העצמאות היו לכוחותינו 3 טנקים בלבד, שני טנקי קרומוול שנגנבו ממחנה של הצבא הבריטי לפני תום המנדט על ארץ ישראל, וטנק שרמן מסוג אם-4-אי-3, שנבנה מגרוטאות של הצבא הבריטי שחנה כאן. ליונל דרוקר, יליד סידני שבקנדה (1924) ולוחם במלחמת העולם השנייה, התנדב לסייע למדינה היהודית שבדרך והגיע לארץ. ליונל דרוקר שימש מפקד הטנק הראשון והוא עם הצוות שלו שירתו בחטיבה 8 שלחמה בנגב נגד המצרים. הוא פיקד גם על קרומוול וגם על טנק השרמן. במבצע חורב היה על טנק שרמן. הטנק עלה על מוקש בסביבות אל-עריש, ולאחר שמאמצי החילוץ עלו בתוהו צה"ל פוצץ אותו כדי למנוע שימוש בו על ידי המצרים ושם הוא ננטש.

לאחר סיום לימודיו באקדמיה של סידני הוא החל ללמוד באוניברסיטה בשם מאונט אליסון (Mount Allison), אך באביב של 1944 עזב והצטרף לצבא קנדה. כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה באירופה, התנדב ליונל דרוקר להילחם בזירת האוקיינוס השקט עד לסיום המלחמה שם. משם חזר ללימודיו באוניברסיטה ושנה לאחר מכן התקבל לבית הספר למשפטים של אוניברסיטת Dalhousie. בדצמבר 1947, שבועות אחדים לאחר החלטת האו"ם על חלוקת ארץ ישראל והקמת מדינה יהודית ומדינה ערבית, נבחר ליונל לנשיא ארגון הצעירים היהודיים בקנדה, שהיה חלק מארגון ציוני בקנדה.

כאשר נדמה היה שעומדת להתחולל מלחמה בעקבות החלטה זו של האו"ם, הוא התנדב לעזור למדינת ישראל. בהיותו מאומן בצבא הקנדי להפעיל טנק, הוא הפך למט"ק הראשון בישראל, כמפקד אחד משני טנקי הקרומוול. הטנק שלו מוצג כיום במוזאון ביד לשריון.

לאחר מלחמת העצמאות נשאר ליונל בארץ והקים עם חברו ארתור גולדברג (אף הוא יהודי שעלה מקנדה), את סוכנות הנסיעות "יונייטד טורס". כשנחתמו הסכמי הפסקת האש הוא פגש את רחל פלשר, ילידת הארץ והם נישאו. כשנישא נכדו בשנה האחרונה בארץ, ליונל דרוקר היה גאה שמספר צאצאיו כאן עלה מאחד לחמישה עשר.



ליונל דרוקר במדים


ליונל דרוקר ליד "צילומי פלוגת הטנקים הראשונה בצה"ל" שכללה שני טנקי קרומוול וטנק שרמן אחד


קצת היסטוריה - איך הגיעו הטנקים הראשונים לידי ההגנה, והקשר של ליונל דרוקר אליהם

סיפורו הבלתי ייאמן של מייק פלנגן, טנקיסט בשירות הוד מלכותה, ששעות ספורות לפני שאחרון החיילים הבריטים עזב את הארץ גנב ביחד עם חברו הארי מקדונלד שני טנקי קרומוול מבסיסו בחיפה, ערק איתם לשורות ההגנה, ובכך הניח את אבן הפינה לחיל השריון של צה"ל. 59 שנים אחרי, מביתו בטורונטו, הוא מספר איך פרצו את שער הבסיס, איך שעטו עם הטנקים עד תל אביב, איך נכשלה ההגנה בגניבת שני טנקים נוספים, ולמה לא סיפר על כך אפילו למשפחתו עד עצם היום הזה. הוא פשוט שריונר


עמיר קורץ. צילומים באדיבות דוד טפרסון, מוזיאון המח"ל כפר שמריהו (המקור: עיתון תל אביב)

ליונל דרוקר ז"ל

בלילה שבין ה-29 ל-30 ביוני 1948 נוסד בעצם חיל השריון הישראלי. אז, בלילה ההיסטורי ההוא, פרצו שני טנקי קרומוול בריטיים את שער הבסיס הסמוך לשדה התעופה בחיפה ופתחו בדהירה מטורפת לכיוון תל אביב, שם חיכו להם בקוצר רוח אנשי ההגנה שפיקדו על המבצע הנועז.

את שני הקרומוולים הובילו שני חיילי כוח המנדט הבריטי - מפקד טנק סקוטי בשם הארי מקדונלד ומכונאי אירי בשם מייק פלנגן, שהחליטו לערוק משורות הצבא הבריטי יום לפני עזיבתו את הארץ, להצטרף לכוח המגן העברי ולהביא איתם נדוניה מכובדת בדמות שני טנקים שגנבו מבסיסם.

הקרומוולים הגיעו לידי חטיבה 8 בפיקודו של אלוף יצחק שדה, והיוו את הבסיס להקמת גדוד השריון הראשון של צה"ל. מקדונלד ופלנגן הצטרפו לגדוד ולחמו עם הטנקים הללו בקרבות מלחמת העצמאות לצד אנשי מח"ל (מתנדבי חוץ לארץ).

59 שנה אחרי אותו לילה, בראיון נדיר, חושף מייק פלנגן (82) את הסיפור המלא והעלום על גניבת הטנקים. "הזדהיתי עם מאבקה של הארץ הקטנה נגד כל כך הרבה אויבים", הוא אומר השבוע מביתו שבטורונטו. "רציתי להישאר כאן ולעזור לדפוקים ולחלשים. רציתי לעזור ליהודים נגד כל הערבים שמסביבם".



מקדונלד (מימין) ופלנגן. בשירות ההגנה


"עבר כל כך הרבה זמן מאז, אני כבר שכחתי הכל. בגילי אני בקושי זוכר מה אכלתי לארוחת בוקר", מודה פלנגן. "לא סיפרתי על זה כמעט לאף אחד אף פעם. לא התראיינתי ואני לא אוהב לדבר על העבר, זה קרה מזמן, אני לא יודע את מי זה מעניין היום".

גם בתו של פלנגן, קארין, החיה בארץ, מודה כי אביה הוא אגוז קשה לפיצוח וכי כמעט לא שיתף את בני משפחתו בסיפור הזה. "הוא לא מדבר על זה, הוא לא מספר", היא אומרת. "זה איזה קטע בחיים שלו שהוא לא מזכיר. הוא לא רוצה שיתייחסו אליו כאל גיבור".


הקרומוול,
מלך הזירה

הרעיון לגנוב קרומוולים מהצבא הבריטי נולד במוחו של "הזקן", מראשי ההגנה דאז, יצחק שדה. ערב אחד הוא נפגש בבית קפה קטן בקצהו הצפוני של רחוב דיזנגוף עם מפקד יחידת הרכש של ההגנה, פנחס (פיניק) וזה, ושיתף אותו בתוכניותיו לראות חטיבה עברית משוריינת.

הוא עסק אז בהקמתה של חטיבה 8, החטיבה המשוריינת הראשונה של כוח המגן הצעיר, שבמסגרתה הוקם גדוד 82, שאט אט החל להתארגן והשיג טנקי הוצ'קס צרפתיים מיושנים, פלוס טנק שרמן אמריקאי ישן אחד ללא תותח.

טנקי קרומוול היו אז רק משאת נפש. הם נחשבו לכליל השלמות ולמילה האחרונה בענף. הקרומוול צויד במנוע "רולס רויס", 600 כוח סוס. על אף משקלו, 28 טון, הוא נחשב למהיר בין הטנקים שהתרוצצו בזירת הלחימה המקומית, והוא נשא עליו תותח 75 מ"מ ושני מקלעים. "היה ברור כי השגת טנקים מסוג קרומוול, שהיו בשימוש היחידות האחרונות של הצבא הבריטי שעדיין שהו בארץ, תביא לשיפור משמעותי באיכותו של השריון הישראלי", קבע היסטוריון עמותת יד לשריון, עמיעד ברזנר, בספרו "ניצני שריון".

ראש המטה הארצי של ההגנה, ישראל גלילי, אמר אז לשדה: "אם תצליחו יהיה זה מפעל אדיר. חשיבותם של טנקים מסוג זה לצבאנו לא ניתנת להערכה".

הניסיון הראשון להשיג טנקי קרומוול נעשה ב-23 במאי 48'. הצבא הבריטי התכונן לפינוי הסופי מהארץ, ואת הטנקים מבסיס רמת דוד הם העבירו לחיפה. אנשי הרכש של ההגנה יצרו קשר עם מספר טנקיסטים בריטים, וסיכמו איתם כי במהלך הובלת הטנקים יופנו חלק מהם, אלה שינועו בסוף השיירה, אל דרך צדדית, שם יקבלו אותם אנשי ההגנה, יסיעו אותם לכיוון תל אביב וישלמו לבריטים עבור כל טנק כזה 3,000 לירות שטרלינג.

זה לא עבד. ניסיון כושל של האצ"ל לשדוד שריונית בריטית הגביר אצלם את הערנות, מנע את הוצאת התוכנית המקורית אל הפועל, ושלח את אנשי ההגנה לחפש אלטרנטיבה. ככה הם הגיעו אל פלנגן ומקדונלד.


לימוד נהיגה תיאורטי

"הגעתי לארץ מאירלנד בערך בגיל 21", מספר פלנגן. "שירתתי בארץ כשלוש שנים ואהבתי את ישראל. בכל התקופה הזו לא חזרתי לאירלנד לחופשה אפילו פעם אחת. אין מה לעשות, ככה זה הצבא. אתה פשוט הולך לאיפה ששולחים אותך. ההורים נשארו באירלנד והקשר היחיד עם הבית היה דרך מכתבים".

איך נוצר הקשר עם אנשי ההגנה?

"אני כבר לא זוכר של מי היתה היוזמה. פשוט הם היו צריכים את הטנקים, אז עשינו את זה. גנבנו את הטנקים שהיו בשדה התעופה בחיפה וערקנו איתם. זה היה היום האחרון לפני שהתכוונו לעזוב את הארץ".

למה הסכמתם לעשות את זה?

"אני אירי, מקדונלד סקוטי, וככאלה לא ממש חיבבנו את האנגלים. זו הייתה רק אחת הסיבות שרצינו להישאר פה. זה ועוד כמה דברים. בין כה וכה לא היה לי מה לחפש בבית".

בשבוע האחרון לפני הפינוי נותרה במחנה הגדוד הבריטי רק מחלקה אחת, שהחזיקה בארבעה טנקים. הרעיון היה לגנוב את כולם. התכנון היה פשוט: פלנגן ומקדונלד יאמנו שני אנשים מההגנה בנהיגת טנק קרומוול, והם יסייעו בגניבת שני הטנקים האחרים. הבעיה היתה שהאימון היה תיאורטי בלבד. הוא התנהל בבתי קפה בעיר התחתית ועל הכרמל, בעזרת שרטוטים וציורים.

לא פלא שה"אימון" הזה התגלה אחר כך כבעייתי ביותר. "עד כמה שאני זוכר הם ידעו לנהוג בטנקי שרמן", מספר פלנגן. "אבל כשנדרשו לנהוג בקרומוול זה לא כל כך הלך להם".

הטנקים היו מוכנים לתזוזה, עמוסים בתחמושת רזרבית, במנות קרב ובמכשירי קשר, אבל הבריטים, לשם ביטחון, ניתקו אחד מכבלי מערכת החשמל בכל טנק. זה היה עשוי להיות יעיל, אך לא מול פלנגן ומקדונלד המנוסים.
שעת השי"ן נקבעה ל-1 בלילה. הרעיון היה שפלנגן ומקדונלד יחליפו את השומרים בשער המחנה, ובעזרת שני הנהגים הנוספים יניעו את ארבעת הטנקים וייצאו בשיירה אל מחוץ למחנה.

בשעה שנקבעה חדרו אנשי ההגנה לבסיס, ביניהם אנשי הרכש יעקב זיניוק ואברהם ברושי, ומכאן ואילך מתפצלות הגרסאות. גרסה אחת, המופיעה בספרו של וזה "המשימה - רכש" ובסיפוריו של זיניוק טוענת כי לא הכול התנהל כמתוכנן.



פלוגה ב' של
גדוד 82. פלנגן (שני מימין) ומקדולנד (משמאל למטה)



"בעלי בריתנו במקום לא הצליחו לקבל על עצמם את תפקיד השמירה על השער באותו ערב", כותב וזה. "בשעה האחרונה התחרט אחד הטנקיסטים הבריטים על העיסקה, ולכן החליטו השניים לשכב לישון וביטלו את הפעולה. אנשינו, שחדרו פנימה, החלו לחפשם באוהלים. הם העירו את השניים משנתם ושאלו לפשר הדבר. אחד מהם הסביר כי כבר התקלה הראשונה, העובדה שלא הצליחו להתייצב בשער לשמירה, היא אצבע אלוהים, אות כי יש לסגת מביצוע הפעולה. הוא ביקש מאנשי הרכש שיניחו להם לנפשם ויוותרו על הפעולה".

זיניוק עצמו סיפר כי הוא וחברו שלפו אקדחים ואמרו לשניים כי אין ברירה אלא להמשיך כמתוכנן. זה הספיק עבור הבריטים, שקפצו לתוך שני טנקים. על השניים הנוספים עלו אנשי ההגנה.

הגרסה השנייה, זו המופיעה בספרו של ברזנר, מספרת ששני אנשי ההגנה הוחבאו בבסיס, ובשעה היעודה חברו לשני הבריטים כדי לגנוב את הטנקים. "אני לא חושב שהגרסה הקודמת נכונה", הוא אומר השבוע. "עובדה שאחרי זה הם היו אנשי צוות מסורים בצבא שלנו ועליהם נבנו הצוותים האחרים בפלוגה של גדוד 82".

גם פלנגן צוחק למשמע גרסת אנשי ההגנה. "כל אחד כותב כל מיני סיפורים. קודם כל לא היו שם בכלל אוהלים, אלא בניינים", הוא אומר. "שנית, שני חבר'ה נכנסו לבסיס והתחבאו באווירון קטן שהיה בבסיס ושהיה שייך לאיזה יהודי עשיר. אנחנו ידענו שהם בפנים, וכשצריך היה לנסוע הוצאנו אותם מהאווירון, בלי אקדחים ובלי שום דבר. אחר כך הלכנו לארבעת הטנקים שעמדו בבסיס. הם רצו להוציא את ארבעתם".

זה לא ממש הצליח. שיעורי הנהיגה התיאורטיים נחלו כישלון חרוץ. אחד הנהגים החדשים התבלבל, לא הצליח להתניע את הטנק, נטש אותו ועזב את המחנה בריצה. שלושת הטנקים האחרים פתחו בנסיעה ויצאו משער המחנה. כמה עשרות מטרים משם נתקע גם תלמיד הנהיגה השני. הטנק שלו החל להתחפר בחול וניסיונות החילוץ נכשלו משום שהוא לא שלט בתיבת ההילוכים.



טנק
הקרומוול באתר יד לשריון בלטרון. "הכי מהיר בזירה". צילום: מלני פנטון


"אחד הטנקים שבר את הגיר והשני לא הצליח להניע", נזכר פלנגן. "כמה שאתה מלמד, זה לא תמיד מצליח. יש לאנשים לפעמים רצון, אבל כשהם באים לבצע זה לא הולך. אני ומקדונלד פשוט היינו מיומנים יותר. לשנינו יצא הרבה פעמים לנהוג לפני כן בטנקים האלה".

שני הבריטים, רכובים על שני הקרומוולים, שעטו עד קיבוץ יגור, אלא שאז שוב נתקעה התוכנית. "היו אמורים להגיע מובילים לקחת את הטנקים, אבל כמו כל דבר אז הם לא הגיעו, אז פשוט נסענו איתם על הכביש. ג'יפ עם אנשי ההגנה נסע לפנינו והוביל אותנו לגני התערוכה הישנים. אמנם ידעתי אז איפה נמצאת תל אביב, אבל לא ידעתי איך מגיעים לגני התערוכה, לשם היינו צריכים להביא את הטנקים. זה לקח כמה שעות עד שהגענו. תשמע, זה היה לילה והטנקים האלה נוסעים מהר"..


5,000 לירות שטרלינג

את הדרך לתל אביב עשו הטנקיסטים דרך ואדי מילק. אנשי ההגנה הכינו מבעוד מועד מכוניות ישנות, משאיות כבדות עמוסות חצץ, גרוטאות וחביות כדי לחסום ולעכב את התקדמות המרדף הבריטי. בכל מקום שבו עברו הטנקים דאגו אנשי ההגנה לפנצ'ר את גלגלי המשאיות, כדי שלא ניתן יהיה להזיזן מהכביש.

"עם פריצת הטנקים את שער המחנה ניתן אות אזעקה", סיפר זיניוק באחת ההזדמנויות. "רבה היתה המהומה. חלפה כמחצית השעה עד אשר התארגנה הרדיפה. בינתיים התרחקו הטנקים והמחסומים הורדו.

אווירונים המריאו לתור את כבישי הארץ, לגלות בהם את הקרומוולים ולפתוח עליהם באש בכל מקום שייראו.

אבל המבצע הוכתר בהצלחה. פלנגן ומקדונלד הגיעו עם הטנקים לגני התערוכה הישנים והבריטים, שעבורם הייתה זו חרפה רצינית, זעמו ואף הציעו עסקת חליפין - שני הקרומוולים יוחזרו ובמקומם תקבל ההגנה שלושה טנקים מסוג אחר. הם גם ביטלו ארוחת פרידה חגיגית שתוכננה עם ראש עיריית חיפה דאז, שבתאי לוי ז"ל.

אנשי ההגנה סירבו. הם העבירו את הטנקים מתל אביב למחבוא בשכונת בורוכוב בגבעתיים, שם הם הוסתרו בחצרו של אחד מאנשיהם במשך מספר ימים, עד שהועברו למחנה תל ליטווינסקי (כיום תל השומר), שם התארגנה חטיבה 8 לקראת היציאה למבצע דני.

רן אלדמע (81), איש ההגנה, מוותיקי שכונת בורוכוב, שבחצר ביתו נמצא הסליק הראשון של ההגנה, זוכר זאת עד היום. "הקרומוולים הוחבאו בפרדסים, על יד מכון המים", הוא מספר השבוע. "לאחר שהם נגנבו הם הוחבאו פה ביחד עם זחל"מים נוספים".

במקביל החביאו אנשי ההגנה את פלנגן ומקדונלד. "לקחו אותנו לאיזה מלון ברמת גן שההגנה סידרה לנו והסתתרנו בו כמה ימים", נזכר פלנגן. "לאחר מכן ערקנו עם הטנקים לצבא הישראלי, לחטיבה 8, בפיקודו של יצחק שדה. הוא קיבל את פנינו בחטיבה, אבל לא היה קל לתקשר איתו. הוא לא דיבר אנגלית כל כך טוב ואני לא דיברתי עברית.

ליונל דרוקר, יהודי קנדי, אז קצין צעיר שהגיע ארצה והתנדב להילחם במלחמת השחרור, נשלח על ידי יצחק שדה לפגוש את פלנגן ומקדונלד במלון שבו התחבאו. מאחר שבקנדה שירת כקצין שריון מינה אותו שדה לאחראי הטנקים בחטיבה 8 ולמפקד פלוגה ב' בגדוד.

"הוא קרא לי יום אחד ואמר שיש לו הפתעה בשבילי", משחזר השבוע דרוקר (82) את הלילה ההוא. "הוא נתן לי את האוטומוביל שלו ואמר לי 'סע לתל אביב, לגני התערוכה בצפון רחוב דיזנגוף, שם תראה את הטנקים'. יצאתי לשם וראיתי את הקרומוולים. שאלתי איפה הנהגים, אז אמרו לי שהם ברמת גן, במלון. נסעתי לשם לראות אותם. הגעתי למלון והם קיבלו אותי עם אקדח שלוף, כי הם פחדו שאולי הבריטים עלו עליהם. פלנגן ומקדונלד הצטרפו אלינו כחיילים ולחמו איתנו בקרבות לכל אורך מלחמת השחרור. הם היו חיילים טובים".
הם סיפרו לך איך הגיעו הטנקים?
"הם לא הרבו במילים על זה. אני חושב שהם קיבלו כסף, אבל התייחסנו אליהם כאל גיבורים".


לקריאה נוספת באנגלית על ליונל דרוקר ועל מח"ל ראו בקישורים הבאים:

Lionel Druker

http://israelvets.com/pictorialhist_aiding_ground_forces.html

http://www.machal.org.il/index.php?option=com_content&view;=article&id;=449&Itemid;=773⟨=en

http://www.machal.org.il/index.php?option=com_content&view;=article&id;=332&Itemid;=571⟨=en



חזרהשלחו לחברהדפיסו


:שם
:דוא"ל