НАЈНОВИЈЕ

      17:50:05  Због суше обустављен рад у фабрици за прераду дрвета       17:20:32  ЕБРД: Кредит дуплира улагања       16:50:55  Даљи пад производње у Кини       16:20:26  Последње сведочење (11): Французи смислили Сребреницу       15:50:25  Дванаест мртвих у нападу на америчку базу       15:20:35  Нови Сад: Школа забранила миниће наставницама и ученицама       14:50:49  Грчки пакет штедње – плате и пензије на удару       14:20:43  Додик: БиХ неспособна да егзистира, како се мирно разићи       13:50:51  Рушење власти у Новом Саду – Нова стратегија       13:20:00  Срби и Хрвати таоци прошлости

Живот у четири манастирска зида

РТС / Васељенска ТВ
kosmet1 Живот у четири манастирска зида

У манастиру Успења пресвете Богородице у Ђаковици живе две монахиње и две сестре (Фото: СПЦ)

Окупиране територије –  Тринаест година после рата, у Ђаковици нема Срба повратника. У том граду је порушено неколико православних цркава. Пре две године је обновљена црква у центру града и освећењем постала манастир Успења пресвете Богородице. У манастиру живе две монахиње и две сестре. Оне су једини преостали српски житељи у том граду.

Две монахиње и две сестре у четири зида дворишта манастира Успења пресвете Богородице у Ђаковици. Годинама, сваки дан им пролази исто. Монахиња Јоаникија каже да живе као у затвору.

Монахиње и сестре у Ђаковици у кругу манастира имају воду, узгајају поврће а остале потребштине доносе им монаси манастира Високи Дечани. Одводе их и код лекара. Најближи лекар им је Грачаници или у северном делу Митровице. Немају поверење у лекаре у Ђаковици.

Не размишљају да напусте Ђаковицу. Васиљка Перић је од рођења у овом граду.

„Сви су моји рођени ту, али су се одселили због посла и деце. Одлучила сам кости да оставим на Косову“, рекла је Васиљка.

Монахиње и сестре у Ђаковици знају да није нормално то што не могу да изађу из дворишта манастира, али кажу да не покушавају јер не желе неприлике. Истичу да су у Ђаковици како би вером бранили окупиране територије, свесне да тако не размишљају сви православни верници.

„Још је жалосније што продају земљу, то је земља Дечанска, Пећке патријаршије и Грачанице, то је велики грех. Они можда могу мало да зараде, али ће њихова деца, унучићи и праунучићи да плачу и тугују за својом светом земљом“, каже монахиња Теоктиста.

За годину дана од освећења, у манастиру је организовано једно венчање и једно крштење.6 коментара на: Живот у четири манастирска зида

 1. Bez IQ i tacka. Одговори

  14. јул 2012. у 19:47

  То је вера у православље.

  Thumb up 7 Thumb down 0

 2. Pantelija Одговори

  14. јул 2012. у 20:03

  Ovo je SRAMOTA i dokaz kako Srbi zive pod tiranijom genocidne nacisticke DEMOKRATSKE gamadi,ovakav zulum i teror nije zabelezen u Istoriji.

  Thumb up 3 Thumb down 1

  • Пантелија Одговори

   15. јул 2012. у 01:34

   Немам ништа против.Само ћу цитирати речи које сте употребили у вашем кратком коментару.“Тиранија,геноцид,нацизам,гамад,зулум,терор“.
   Ако бих употребио речи Љубав,вера,нада,смиреност,молитва,упорност да ли би истинитије приказао текст који коментаришем.Ово реторичко питање управо жели да прикаже срж наших подела.Светосавље као мач ,са одсуством мржње и беса наоштрен у вери и љубави према србији и српској цркви са једне стране и инфатилно бесне исфрустриране дневне импулсе са друге.О патријарху српском судите без беса барем…разумно, јер сви ми који се молимо, када читамо овакве написе можемо само да плачемо.А ако се деси да за десетак година и Ви похвалите садашњег патријарха сви ми који смо и предходног патријарха извиждали и прозивали(а то је велика већина радила све до 1998.)разумећемо да нам спаса нема али да пропасти не можемо.

   Thumb up 2 Thumb down 0

 3. Срба Одговори

  14. јул 2012. у 22:52

  Вук на овцу своје право има
  ка’ тирјанин на слаба човјека.
  Ал’ тирјанству стати ногом за врат,
  довести га к познанију права,
  то је људска дужност најсветија!

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Mишко Одговори

  15. јул 2012. у 12:42

  Фотографија приказује манастир у Дечанима.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Страхиња Бановић Одговори

   15. јул 2012. у 13:14

   Обрати се онда сајту СПЦ и њима лепо објасни. Управо због оваквих ствари наводимо и извор са којег смо скинули слику…

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>