Adevarul.ro

Adevarul pentru
iPhone, iPad si Android

Redactor-şef de la „Jurnalul Naţional“, dat afară pentru colaborare cu SRI

16 august 2012, 16:28 |  Autor: Cristian Predoi | 

Cuvinte cheie: spioni presa, SRI, colaborare SRI, agenti presa, spioni presa,

SRI vorbeşte despre scurgeri de informaţii

SRI vorbeşte despre scurgeri de informaţii

 

Jurnalistul Valentin Zaschievici, unul dintre cei patru redactori-şefi de la cotidianul „Jurnalul Naţional“ a fost dat afară pentru că ar fi colaborat cu Serviciul Român de Informaţii.

Grupul Intact, care editează „Jurnalul Naţional“ afirmă că SRI a supus redacţia unei supravegheri constante, ordonate de către conducerea SRI şi sprijinite de un om din conducerea publicaţiei. Acea persoană este, potrivit Intact, redactorul-şef  Valentin Zaschievici.

„INTACT Media Group a luat cunoștință cu îngrijorare de acțiunile operative ale Serviciului Român de Informații în interiorul redacției Jurnalul Național. Dovezile publice concludente arată că SRI a supus redacția Jurnalul Național unei supravegheri constante în ultimii ani, ordonate direct de conducerea SRI și realizată prin misiuni la care au participat ofițeri ai acestui serviciu de informații, sprijinite de un cadru de conducere al publicației“, se arată într-un comuncat. 

Drept urmare, grupul Intact a anunţat concedierea lui Zaschievici. „Informăm că, față de persoana care a încălcat grav clauzele contractuale și dentologia profesională, s-a luat măsura încetării raporturilor de muncă. Începând cu data de 16 august a.c., Valentin Zaschevici și-a pierdut calitatea de a reprezenta, în orice împrejurare, redacția Jurnalul Național“, se mai arată în comunicat.

Intact Media Group a mai spune că îi va sesiza pe președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Comisarul European pentru Justiție, Viviane Reding, dar și Comisia parlamentara pentru controlul activitatilor SRI în legătură cu monitorizarea ilegala și îngrădirea libertății presei, prin infiltrarea agenților secreți în instituțiile de presă.

SRI: Cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne

Scandalul vine după ce cotidianul.ro a pubicat documente semnalate ca strict secrete, cu antetul SRI, din data de 24 ianuarie 2006, potrivit cărora Serviciul ar fi avut oameni infiltraţi în redacţia „Jurnalul Naţional“.

Serviciul Român de Informaţii a transmis un comunicat prin care cataloghează documentele prezentate drept „cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne“.

„Aspectele prezentate public reprezintă cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilităţi pe linia protecţiei instituţiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibilă scurgere de informaţii clasificate din interiorul Serviciului, în contextul apariţiei unor articole de presă“ se arată în comunicat.

Totodată, Serviciul spune că acţiunile din 2006 vin pe fondul identificării unui fost angajat care „era implicat în activităţi având certe penale“.

„Menţionăm că măsurile de verificare întreprinse în acea perioadă s-au realizat pe fondul identificării unui fost angajat al instituţiei noastre care, în conexiune cu persoane din mass media, era implicat în activităţi având certe conotaţii penale, de resortul structurii de protecţie internă a instituţiei. În baza măsurilor întreprinse la nivelul SRI în acea perioadă (2005-2006) şi a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor infracţiuni privind regimul documentelor clasificate“, se mai arată în comunicat.

Mai mult, SRI declară că va face cercetări pentru a stabili care este sursa recentei scurgeri de informaţii.

„SRI va efectua, şi în cazul de faţă, verificări pentru stabilirea circumstanţelor în care cópii parţiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, deţinute fără drept şi diseminate neautorizat în spaţiul public, având în vedere că toate aceste fapte constituie potrivit legii infracţiuni contra securităţii naţionale“, mai scrie în poziţia oficială a SRI.

Hotnews: Costel Ionescu - „fostul angajat“

Potrivit unor surse judiciare, citate de Hotnews, fostul angajat de care e vorba in comunicat este Costel Ionescu, fost sef al SRI Dambovita. Acesta a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru vanzarea catre presa de documente secrete ale SRI. Costel Ionescu a devenit in timpul procesului vicepresedinte al Partidului Conservator - filiala Dambovita cu atributii in Departamentul Anticoruptie.Introdu codul de mai jos:


* click pe imagine pentru reincarcare daca nu intelegi scrisul.Trimite Anuleaza
TRIMITE
0 comentarii
 
   

  Celebrul Claudiu Crulic, mort în urmă cu patru ani într-o închisoare din Polonia, apare pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie

  Descoperirea a fost făcută abia zilele trecute după ce Curtea Constituţională a cerut autorităţ ...

  Mona Pivniceru, surprinsă în maşina lui Andrei Năstase. CSM: Ar putea exista o analiză în cazul Pivniceru, dar doar Inspecţia Judiciară se poate sesiza

  Ministrul propus pentru Justiţie, Mona Pivniceru, a fost fotografiată în momentul în care se ur ...

  Victor Ponta: “Băsescu m-a supărat că mi-a băgat cuţitul în spate”

  Premierul Victor Ponta susţine că ceea ce l-a deranjat la Traian Băsescu a fost faptul că i-a b ...

  RUŞINOS Dragomir despre omul care a adus Barcelona la Bucureşti: "Un gras cu capul mare, o căpuşă care a păcălit Dinamo!"

  Preşedintele LPF a declanşat un atac un atac furibund asupra lui Adrian Thiess, unul dintre org ...

  CSM îi răspunde lui Antonescu şi sesizează din nou Inspecţia Judiciară

  Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de acuzațiile formulate de președintele ...

  VIDEO HORROR / Moment îngrozitor în amicalul Ungaria – Israel! Tot stadionul a amuţit

  Un banal meci de verificare, disputat miercuri seară, la Budapesta, a produs o secvenţă care a ...

  Un bucureştean a ameninţat că omoară pasagerii dintr-un autocar şi a tras două focuri de armă

  Poliţiştii au reuşit imobilizarea acestuia după ce au blocat drumul, la Budeşti. Bărbatul, în j ...

  CTP: Băsescu e laș și mincinos, Ponta e arivist influenţabil și Antonescu nu e bun de președinte

  Jurnalistul Cristian Tudor Popescu e de părere că, cele șapte săptămâni în care USL s-a chinuit ...

  Lovitura de stat a procurorilor

  Un august în flăcări - aşa pot fi caracterizate actualele agitaţii politico-mediatice, bazate ...

  Ponta şi Şova simt că au pierdut partida

  După decizia de ieri a Curţii Constituţionale de a lărgi cvorumul la referendum, liderii PSD p ...


  Adevarul on Facebook

  Andrei Crăciun

  „Vreau să scriu un articol despre Paul Scholes", i-am spus în seara aceea, telefonic, unui prieten, tânăr, deşi vechi, manchesterist. Continuare

  Teleguvernare

  Liviu Avram

  Telejustiţia o fi fost ea cum a fost, dar staţi să vedeţi cum e cu teleguvernarea.

  Diplome cârpite

  Mircea Vasilescu

  La deschiderea anului şcolar, doamna ministru Ecaterina Andronescu a spus că trebuie «să scăpăm de ghiozdane şi să trecem la lecţia electronică». Şi cu şcolile dărăpănate cum rămâne?

  Fabrica de mizerii Ponta & Felix

  Grigore Cartianu

  Guvernarea de tip Ponta se manifestă zgomotos la televizor şi lipseşte cu desăvârşire în realitate.

  Strănepoţii lui Ceauşescu

  Emilian Isaila

  Nu e tocmai comod pentru un părinte de 44 de ani să descopere faptul că mai mult de 50% din adolescenţi cred că viaţa sub Ceauşescu era mai bună decât cea de azi.

  De unde atâta ură în România

  Mihnea Măruţă

  S-a creat o prăpastie de dispreţ între o majoritate tăcută şi o minoritate ca o carcasă poleită.

   
  anuntexpres.ro - widget 5 articole