TVR transmitea, la începutul 1960, cântece de pahar din repertoriul Bucureştiului interbelic

Televiziunea și presa, în comunism

Postat la: 08.07.2012 15:19 | Scris de: Dan Ciachir

Românii se delectau în fața televizorului cu Festivalul de la Sanremo și cu file în care se ironiza kitschul socialist  În 1966, a apărut, pentru prima dată, într-un ziar, o pagină de mică publicitate

Meschină, cenuşie, ternă, presa centrală din România s-a limitat, ani la rând, la trei cotidiene şi un ziar de seară cu mai puţină ideologie şi mai multe ştiri. Radio Bucureşti avea un singur program. Înfiinţarea Televiziunii, în 1957, a constituit o noutate. Aniversându-şi cinci secole de atestare documentară a Bucureştilor, în 1959, s-au difuzat câteva emisiuni reuşite, Maria Tănase lansând, într-una dintre, ele cântecul "Bade-al neichii, Bucureşti", compus de Ion Vasilescu.

În 1963, nu s-a mai transmis parada militară de 7 Noiembrie de la Moscova, transmiţându-se însă, în aceeaşi lună, ceremonia înmormântării preşedintelui american Kennedy, asasinat la Dallas.

În iarna anului 1964, Televiziunea transmitea Festivalul de la Sanremo şi ciclul "Din istoria universală a teatrului", prezentat de Ion Marin Sadoveanu, ilustrat cu scene jucate în direct de actori. Aşezat într-un fotoliu cu dimensiuni de jilţ, îmbrăcat într-un costum elegant, cu batistă la buzunar, conferenţiarul vorbea liber, răsucind între degete un stilou. În anii următori, se difuzau serialele "Sfântul şi Evadatul", unul englezesc, celălalt american, şi episoadele dramatizării "Iubirea e un lucru foarte mare" („Tanţa şi Costel"), după o nuvelă de Ion Băieşu, în care Coca Andronescu şi Octavian Cotescu persiflau limba de lemn şi kitschul socialist. Tot pe atunci a putut fi auzită într-un telejurnal o ştire rămasă de pomină: „Tovarăşul Gheorghe Cioară a plecat pe calea aerului la Budapesta".

Libertate pe scenă

Actorii de revistă, formaţi în bună parte în epoca interbelică, îşi îngăduiau pe scenă unele libertăţi. Pe când se juca în Bucureşti piesa Domnul Puntilla şi sluga sa, Matti, de Bertolt Brecht, drama¬turg cu convingeri de stânga, N. Stroe evoca într-un specta¬col următorul dialog:
- Sărut mâinile, scumpă doamnă, ce mai faceţi, de unde veniţi - aţi fost cumva la Domnul Puntilla...?
- Nu ţi-e ruşine, domnule, să-mi pui asemenea întrebare? Eu sunt femeie serioasă!
Cu prilejul ultimei vizite a lui Hruşciov în România, Gheorghiu-Dej îl adusese pe Mircea Crişan să-i distreze. Era de faţă şi un traducător. Comicul a mieunat ca pisica, a lătrat precum câinele, a imitat răgetul tigrului şi răcnetul leului, spunându-i apoi translatorului:
- Acum, tradu.

Nostalgia trecutului

Apărea în emisiunile de varietăţi ale Televiziunii o septua¬genară apelpisită, Elena Zamora, angajată în tinereţe a unui teatru de revistă din Paris, de unde Constantin Tănase o adusese la „Cărăbuş". Elena Zamora interpreta cântece de pahar din repertoriul Bucureştiului interbelic, romanţe, şansonete. Lumea era bucuroasă că poate auzi din nou Ţărăncuţă, Zaraza, Mână, birjar!, Te-aştept deseară-n Cişmigiu, Aprinde o ţigară, bucăţi interzise multă vreme. Nostalgia trecutului continua să fie puternică.

În mai 1966, a reapărut pe frontonul Ateneului efigia lui Carol I, încadrată de inscripţia „Regele Românilor", după ce zăcuse sub un strat de var împreună cu chipurile câtorva voievozi. Vestea a făcut senzaţie; mulţi se duceau la faţa locului ca să se convingă. O surpriză a constituit-o şi apariţia în magazine a sticlelor de vin cu etichete pe care scria: Fetească Regală.

Nu mai nădăjduia nimeni într-o răsturnare politică sau schimbare de regim. Trecuse vremea rezistenţei prin râs, când oamenii îşi şopteau prin bodegi şi restaurante pluguşoare anticomuniste, epigrame atribuite lui Păstorel Teodoreanu, chiar şi după ce acesta fusese închis, sau calambururi care stabileau deosebirea dintre actriţele Aura Buzescu şi Lica Gheorghiu (fiica lui Dej), prima fiind talentată, iar ultima tare-n tată.

Persista însă plăcerea de-a povesti, evoca şi tăifăsui; de a rechema, sub o formă sau alta, trecutul la reuniuni de familie şi petreceri:
- Pe 6 martie 1953 - începea cineva de la masă -, comuniştii erau în mare dilemă după anunţarea la radio a veştii morţii lui Stalin. Ziua aceea de doliu era şi zi de sărbătoare: se aniversa venirea la putere a Guvernului Groza, pe 6 martie 1945. Aşa încât, Stăpânirea dădea din colţ în colţ, neştiind ce să facă: să pavoazeze ori să coboare steagurile-n bernă?...
- Încă şi mai încurcată - intervenea altcineva - era Patriarhia. Preoţilor nu le venea să creadă că trebuie trase clopotele la moartea fostului seminarist care asasinase mii de clerici, dărâmase biserici ori le închisese. Intrând în odaia Patriarhului, ca să-i ia resturile micului dejun, o maică i-a anunţat vestea cea mare: „Bucuraţi-vă, Înalt Prea Sfinţite! A murit Stalin!". Adăugând apoi: „Ce-or mai trage dracii acum de sufletul lui!".

Setea de cărţi

Se tipărea şi se citea mult. Intelectualii îi descopereau pe Blaga şi pe Ion Barbu. Medicii, categorie foarte elevată, numărau între ei colecţionari de tablouri şi melomani care frecventau spec¬tacolele Operei şi concertele Filarmonicii, riguroşi până la pedanterie în privinţa îmbrăcăminţii. Oameni trecuţi de prima tinereţe regăseau în librării cărţile adolescenţei şi tinereţii, precum Cişmigiu & comp., La Medeleni, elevii îşi treceau din mână în mână Apărarea are cuvântul de Petre Bellu şi fascicole uzate din colecţiile Masca, Submarinul Dox, 15 lei. La onomastici, la petreceri, atât în Bucureşti, cât şi în provincie, câte un domn de 45 de ani, după câteva pahare de vin, se ridica în picioare, îşi încheia nasturele hainei, îşi dregea glasul şi începea să recite din Ion Minulescu. Retipărit în contul „dezgheţului", Minulescu produsese o adevărată furoare. Câţiva compozitori îi puseseră pe muzică versurile. În emisiunea Melodia preferată, transmisă zilnic între 8 şi 9 dimineaţa la radio, Doina Badea putea fi auzită adesea cu piesa Cânta un matelot la proră.

Revista „Cinema" se trăgea în peste două sute de mii de exem¬plare. „Contemporanul", săptămânalul proletcultist de altă¬dată, devenise un magazin cultural foarte căutat, epuizat în fiece vineri, ziua de apariţie. Cea mai gustată rubrică era aceea susţinută de Mihai Popescu, economist la Camera de Comerţ, care aborda cu aplomb şi vervă subiecte incitante, cum ar fi: Se cuvine sau nu ca un bărbat şi o femeie, ambii căsătoriţi, însă nu unul cu celălalt, să intre şi să ia masa împreună într-un restaurant?...

Publicitatea din "România Liberă"

O noutate surprinzătoare a fost considerată, în 1966, apariţia unei pagini zilnice de Mica publicitate în ziarul „România liberă". Până atunci, singura formă de mică publicitate erau etichetele şcolare zimţate lipite pe stâlpii de electricitate din staţiile de tramvai şi autobuz pe care se putea citi: „Vând butelie de aragaz" sau „Închiriez odaie la două fete serioase". Pagina din „România liberă" avea rubrici de Vânzări-Cumpărări, Închirieri, Meditaţii, Decese, jumătate din spaţiul său fiind alocat tranzacţiilor. Aşa a apărut expresia Aştept provincia, cu trimitere la achiziţiile de automobile şi de apartamente.

Dan Ciachir

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

VIDEO NEWS

Interviu cu Naomi Ciorap, reprezentantă a înotului românesc la Paralimpiada de la Londra

TOP STORIES
  • A fi sau a nu fi în UE?

    A fi sau a nu fi în UE?

    Pe fondul crizei economice din Uniunea Europeană, nivelul de trai al românilor s-a degradat foarte mult • Mulţi dintre conaţionali nu mai privesc cu ochi buni nici UE şi nici statutul de membru al României, mai ales în condiţiile în care salariul mediu din România abia ajunge la 350 de euro • Alte voci susţin că România a plătit drept contribuţie obligatorie la bugetul Uniunii Europene de la integrare până în prezent aproximativ cinci miliarde euro şi a luat înapoi mai nimic • Mai mulţi analişti economici spun că, de viitor, sunt relaţiile economice cu Rusia şi China

    07.10.2012 11:43

  • Autoritățile române, incoerente în rezolvarea problemelor urbanistice

    Autoritățile române, incoerente în rezolvarea problemelor urbanistice

    O comisie a Camerei lucrează la modificarea Legii Urbanismului în sensul revenirii la forma din 2008, cu reglementări care au generat anomalii urbanistice • Una dintre cele mai alarmante modificări propuse este realizarea PUZ-urilor din fonduri private

    05.10.2012 12:14

  • Sondaj Ziua News

      • A fost implicat Traian Basescu in traficul international cu armament?

      • VOTEAZA
  • Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării

    Edward Bratfanof a fost numit guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării

    Edward Bratfanof a fost numit în funcţia de Guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD),  în urma revocării Vioricăi Bîscă de la șefia acestei instituții. Cunoscut în Tulcea ca prieten al democrat-liberalilor, după cum și el recunoaște, Bratfanof a fost găsit deseori în compania actualului primar al localităţii, Constantin Hogea, dar şi în preajma fostului Preşedinte al Consiliului Judeţean, Victor Tarhon. Ambii sunt membri PDL

    05.10.2012 16:39

  • Culise: Grup de sprijin pentru Oltchim

    Grup de sprijin pentru Oltchim

    În această săptămână, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a transmis către mai mulţi oameni de afaceri foarte potenţi din punct de vedere financiar un mail prin care aceştia sunt rugaţi să susţină financiar echipa de handbal feminin Oltchim Rm. Vâlcea.

    05.10.2012 14:48

  • Legi imbecile, pline de romantism

    Legi imbecile, pline de romantism

    Pentru a nu fi acuzaţi că ard gazul de pomană, aleşii noştri propun legi pe bandă rulantă • Multe dintre aceste proiecte nu au nicio legătură cu realitatea • Cu toate acestea, sunt adoptate tacit, pentru că nu ajung în dezbaterea plenului în timpul prevăzut de lege

    05.10.2012 12:45

  • Băiatul lui Cocoș a rămas fără permis pentru 60 de zile

    Băiatul lui Cocoș a rămas fără permis pentru 60 de zile

    Alin Cocoș, fiul celebrului multimiliardar Dorin Cocoș, a rămas, joi, în jurul orei 16:45 fără permis de conducere, în intersecția Bălcescu cu Dobrescu, din Capitală.

    04.10.2012 19:23

  • Statul se folosește de taxe aflate la limita legalității, pentru a stoarce bani din buzunarele românilor

    Statul se folosește de taxe aflate la limita legalității, pentru a stoarce bani din buzunarele românilor

    Cel puţin 116 taxe are de plătit, anual, un cetăţean român # România ocupă locul doi în lume, după Ucraina, în privința numărului de taxe anuale • În UE suntem primii la taxe, dar cu salarii dintre cele mai mici • Cetățenii pot ataca în instanță anumite legi fiscale • ZIUAnews vă va prezenta, în serial, care sunt acestea, precum și demersurile pe care le puteți face pentru a câștiga în instanță • Avocaţi celebri ne dezvăluie articolele din legislația europeană care vin în sprijinul contribuabililor români

    04.10.2012 15:06

  • Economia mondială se îndreaptă spre haos

    Economia mondială se îndreaptă spre haos

    Ultimele rapoarte arată că situaţia economică din Europa, Statele Unite şi China continuă să se deterioreze • 2013 va fi pentru ţările UE un an al recesiunii, iar pentru SUA ar putea fi anul scăderii ratingului • În privinţa Chinei, experţii avertizează că poate avea parte de o aterizare economică dură, în condiţiile în care sistemul financiar este în pericol de prăbuşire • Cel mai pesimist scenariu ar fi retragerea Germaniei din UE, fapt ce ar duce la desfiinţarea Uniunii, dar şi la adâncirea crizei mondiale la un nivel fără precedent

    04.10.2012 17:30

  • Culise: Elena Udrea, la cafea în Dorobanți, cu fostul şef al ANI

    Elena Udrea, la cafea în Dorobanți, cu fostul şef al ANI

    Astăzi, pe la orele 14.00, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, discuta foarte aprins cu ex-preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, la o masă mai retrasă de pe terasa restaurantului "Uptown" din zona Dorobanţi. Udrea, îmbrăcată într-o ţinută portocalie şi pantofi roşii cu tocuri înalte, era foarte atentă la explicaţiile lui Cătălin Macovei şi, din când în când, mai sorbea câte o gură de cafea

    04.10.2012 16:49

  • Culise: Andoneasca vrea să o schimbe pe Carmen Tocală

    Andoneasca vrea să o schimbe pe Carmen Tocală

    Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, este foc şi pară pe şefa Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), Carmen Tocală, şi a solicitat, în această săptămână, premierului Victor Ponta să o schimbe cât mai repede.

    04.10.2012 13:33

  • Culise: DNA pregăteşte un nou dosar pentru Constantin Nicolescu

    DNA pregăteşte un nou dosar pentru Constantin Nicolescu

    Direcția Naţională Anticorupție pregăteşte un al treilea dosar pentru președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu. Acuzaţiile în acest nou dosar sunt cam aceleaşi ca în celelalte două aflate la DNA, adică drumuri executate cu fonduri europene prin licitaţii cu dedicaţie către anumite firme

    04.10.2012 13:23

  • Alianța România Dreaptă vrea să provoace absenteismul USL

    Alianța România Dreaptă vrea să provoace absenteismul USL

    Surse din partid au dezvăluit, pentru ZIUAnews, care va fi strategia PDL pentru alegerile din 9 decembrie • Liderii dreptei vor încerca descurajarea electoratului, pentru a creşte absenteismul la vot • Cu cât mai mulţi români se prezintă la urne, cu atât e mai sigur că USL va obţine peste 50% din voturi, spune o analiză sociologică internă

    03.10.2012 17:48

  • Culise: Deputatul Dănuţ Liga a rămas fără mobilier

    Deputatul Dănuţ Liga a rămas fără mobilier

    După ce deputatul PDL Dănuţ Liga, ales în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti, colegiul uninominal nr. 28, a trecut în barca Partidului Forţa Civică al lui Mihai Răzvan Ungureanu, a început să aibă probleme. Trebuie precizat faptul că Dănuţ Liga a trecut cam prin toate partidele de la noi, fiind ales deputat de Giurgiu, în 2004, pe lista PRM, după care a

    03.10.2012 14:10

  • Culise: Miki Şpagă candidează la Botoşani

    Miki Şpagă candidează la Botoşani

    Liderul Grupului Progresist din Senat, Şerban Mihăilescu, cunoscut și sub numele de Miki Şpagă, ales în două mandate (2004-2008 şi 2008-2012) pe lista PSD în judeţul Teleorman, va candida pentru un nou mandat de parlamentar tocmai în nordul ţării

    03.10.2012 14:00

  • Raportul Clubului de la Roma 2012 este sumbru

    Raportul Clubului de la Roma 2012 este sumbru

    În perioada 30 septembrie - 2 octombrie, în timp ce toată lumea era preocupată cu privatizarea Oltchim, a avut loc la București, la sediul BNR, sub patronajul guvernatorului Mugur Isărescu, Conferința Internațională „Clubul de la Roma", marcând a 40-a aniversare a acestei entități financiare mondiale, asociată cu ocultismul bancar și cu crearea Guvernului Mondial și a Noii Ordini Internaționale.

    04.10.2012 13:10

  • Ilie Năstase a fost ”interpelat” în baza „Voinţa” cu şişurile la vedere

    Ilie Năstase a fost ”interpelat” în baza „Voinţa” cu şişurile la vedere

    Fostul mare tenismen nu reuşeşte să intre şi fizic în posesia terenului primit, cel puţin pe acte, de la Guvern, încă din 1999. „Nasty" este şicanat, în demersul său, de preşedintele clubului Voinţa, Florin Pelmuş

    03.10.2012 11:51

  • Exclusiv: Daniel Ghiţă a dat în judecată K-1, considerând că a fost exclus pe nedrept de pe Fight-Card-ul galei de la Tokyo

    Daniel Ghiţă a dat în judecată K-1, considerând că a fost exclus pe nedrept de pe Fight-Card-ul galei de la Tokyo

    Cel mai bine cotat român în sporturile de contact, Daniel Ghiță, susţine că nu a încălcat în niciun fel contractul pe care îl avea cu promoţia japoneză şi le cere asiaticilor daune de un milion de dolari

    03.10.2012 11:37

  • Gică Popescu, "rechin" imobiliar

    Gică Popescu, "rechin" imobiliar

    După o carieră fabuloasă ca fotbalist, Gică Popescu îşi arată şi faţa de om de afaceri. Fostul internaţional a ajuns să îi terorizeze pe locatarii unei străzi din Bucureşti, unde intenţionează să construiască un nou hotel Marriott, în urma unei investiţii de peste 20 de milioane de euro.

    03.10.2012 12:06

  • Meditații pentru Corleone

    Meditații pentru Corleone

    Dumitru Dragomir a spus că nimeni nu obliga Vasluiul să organizeze o conferință de presă. Regulamentul îl contrazice. ROAF, cartea de bază a fotbalului românesc, spune clar că Porumboiu și clubul lui au greșit flagrant

    03.10.2012 12:17

  • Rafael Nadal şi-a găsit o nouă pasiune. După tenis, s-a apucat de poker

    Rafael Nadal şi-a găsit o nouă pasiune. După tenis, s-a apucat de poker

    Fostul număr unu mondial şi-a angajat chiar şi un antrenor privat, în persoana campionului mondial heads-up din 2006, spaniolul Isaac Mayolas de Vega, pentru a putea desluşi cât mai multe din tainele celui mai popular joc de cărți din lume

    03.10.2012 11:44

Apulum 94
  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE
ARHIVA
Mediabloc.eu
NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul ZiuaNews.ro