Υπηρεσίες

Πυρηνικής Ιατρικής

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μία σύγχρονη ειδικότητα της Ιατρικής, η οποία χρησιμοποιεί «ανοικτές πηγές ακτινοβολίας» για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Με τον όρο "ανοικτές πηγές ακτινοβολίας" εννοούμε ουσίες επισημασμένες με ραδιοϊσότοπα που χορηγούνται ενδοφλέβια ή από το στόμα προκειμένου να λάβουμε πληροφορίες για τη λειτουργία και μεταβολισμό οργάνων του ανθρωπίνου σώματος ή για θεραπεία ορισμένων παθήσεων.

Τα ραδιοϊσότοπα που χρησιμοποιούνται στην Πυρηνική Ιατρική όταν διασπώνται, εκπέμπουν είτε ακτινοβολία γ είτε ακτινοβολία β ή β και γ ταυτόχρονα.
Στις διαγνωστικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση ραδιοϊσότοπα που εκπέμπουν ακτινοβολία γ, ενώ στις θεραπευτικές εφαρμογές, εκείνα που εκπέμπουν β.

Οι διαγνωστικές εφαρμογές χωρίζονται σε ΙΝ VIVO (παρουσία του εξεταζομένου) και σε IN VITRO (σε βιολογικά υγρά του σώματος, πχ αίμα, ούρα). Οι IN VIVO διαγνωστικές εφαρμογές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους αναφέρονται στα σπινθηρογραφήματα, τα οποία στην σύγχρονη εποχή εκτελούνται με τη βοήθεια της γ-camera.

Το ΥΓΕΙΑ διαθέτει 2 υπερσύγχρονες τομογραφικές (δηλ. με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον εξεταζόμενο) γ-camera της εταιρείας Philips. Συγκεκριμένα διαθέτει την Bright View, 2 κεφαλών μεταβλητής γωνίας, που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ταυτόχρονα εικόνες της πρόσθιας και οπίσθιας, αλλά και της δεξιάς και αριστερής επιφάνειας του σώματος αντίστοιχα, με υποδιπλασιασμό του χρόνου συλλογής των δεδομένων σε σύγκριση με τις συμβατικές γ-camera μιας κεφαλής και με την τεχνολογία της αυτόματης ανάγνωσης και εφαπτομενικής κίνησης στην επιφάνειας του εξεταζομένου, και  την Bright View XCT που αποτελεί σύστημα γ-κάμερα 2 κεφαλών ,  εφοδιασμένο με την επαναστατική τεχνολογία  λυχνίας χαμηλής εκπομπής και ανιχνευτική διάταξη “flat panel” για τις ακτίνες Χ. Η εν λόγω διάταξη προσφέρει την δυνατότητα καταγραφής της ανατομίας του ασθενούς στην υπό εξέταση περιοχή με σκοπό την χρήση της πληροφορίας για την διαδικασία διόρθωσης της απορρόφησης. Επιπροσθέτως οι ίδιες εικόνες δύναται να χρησιμοποιηθούν για την σύντηξη των ευρημάτων του σπινθηρογραφήματος με αυτά της αξονικής λήψης.

Με τη χρήση της Bright View XCT 2  επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευκρίνεια της λαμβανόμενης εικόνας και υποτριπλασιασμός του χρόνου συλλογής των δεδομένων, πράγμα που σημαίνει μικρότερη διάρκεια της εξέτασης και παραμονής των ασθενών στο Τμήμα.

Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΥΓΕΙΑ λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς της Philips για τη Ν. Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επιπλέον, χάρη στις τομογραφικές δυνατότητες των γ-camera που διαθέτει, είναι δυνατή η λήψη Τομογραφίας Εκπομπής Απλού Φωτονίου (SPECT). Η λήψη τομών των απεικονιζόμενων οργάνων, διευκολύνει την απόκτηση πληροφορίας από το βάθος των οργάνων, πράγμα όχι και τόσο εφικτό με τη συμβατική επίπεδη σπινθηρογράφηση.

Οι 2 γ-camera είναι συνδεδεμένες με ένα δίκτυο ταχύτατων ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου JetStream με εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό και απεριόριστες δυνατότητες επεξεργασίας της εικόνας.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Α. Κατάλογος Διενεργουμένων Εξετάσεων IN VIVO

• Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου σε κόπωση και ηρεμία (SPECT) με Θάλλιο ή τεχνητιοπαράγωγα, σπινθηρογραφήματα ήπατος-σπληνός, εγκεφάλου, θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών, νεφρών, επινεφριδίων, μεκκελείου αποφύσεως, πνευμόνων (αιματώσεως-αερισμού) παρωτίδων
• Ραδιοϊσοτοπική Κοιλιογραφία
• Σπινθηρογράφημα νεφρών μετά χορήγηση καπτοπρίλης για έλεγχο νεφραγγειακής υπερτάσεως
• Δυναμικό σπινθηρογράφημα χοληφόρων
• Σπινθηρογράφημα οστών 3 φάσεων
Πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω εξετάσεις, αρκετές από τις οποίες είναι πρωτοποριακές σε διεθνές επίπεδο:
• Τομογραφικό σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με νέα ραδιοφάρμακα επισημασμένα με Τεχνήτιο (SESTAMIBI, ΤETROFOSMIN) με ταυτόχρονη εκτίμηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου, πολλαπλής πύλης (Quantitative Gated Spect).
• Σπινθηρογράφημα μαστών σε περιπτώσεις που η μαστογραφία είναι μη διαγνωστική, σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή με εμφυτεύματα.
• Σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με Tc99m-HMPAO και με I123-DATSCAN ότι πιο σύγχρονο στην ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ και για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον
• Τομογραφικό σπινθηρογράφημα αερισμού με Technegas
• Σπινθηρογραφήματα για ανίχνευση:
Όγκων με μονοκλωνικά αντισώματα
Φλεγμονών με αντισώματα κατά των λευκοκυττάρων και με ραδιοεπισημασμένα αντιβιοτικά
Νευροενδοκρινικών όγκων με ανάλογα του οκτρεοτιδίου
Φρουρού λεμφαδένα σε καρκίνο μαστού και μελάνωμα με διεγχειρητικό ανιχνευτή γ-ακτινοβολίας

Β. Εξετάσεις IN VITRO

Οι IN VITRO διαγνωστικές εφαρμογές (Ραδιοανοσομετρήσεις RIA και Ανοσοραδιομετρικές Αναλύσεις IRMA) αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΥΓΕΙΑ. Διαθέτοντας όλη την απαραίτητη τεχνολογία, το Τμήμα IN VITRO εκτελεί ένα πολύ μεγάλο φάσμα εξετάσεων για ανίχνευση ορμονών, δεικτών όγκου, φαρμάκων, βιταμινών και πολλών άλλων ουσιών στο αίμα, τα ούρα αλλά και σε άλλα βιολογικά υγρά των ασθενών. Η εφαρμογή πρωτοποριακού προγράμματος εσωτερικού εξατομικευμένου ποιοτικού ελέγχου από ειδικό Ραδιοφαρμακολόγο σε καθημερινή βάση εξασφαλίζει την υψηλή αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και εγγυάται τη μέγιστη κλινική αξιοποίησή τους προς όφελος του εξεταζόμενου.

Γ. Επείγουσα Πυρηνική Ιατρική

• Διάγνωση οξέως ισχαιμικού συνδρόμου (έγκαιρη και ακριβής διάγνωση συγκριτικά με βιοχημικούς δείκτες)
• Διάγνωση πνευμονικής εμβολής
• Ανίχνευση αιμορραγίας πεπτικού
• έλεγχος μεταμοσχευμένου νεφρού για έγκαιρη διάγνωση απόρριψης μοσχεύματος
• Διάγνωση νεογνικού ικτέρου

Δ. Θεραπείες με Ραδιοϊσότοπα

• Υπερθυρεοειδισμού με Ι-131
• Οστικών μεταστάσεων καρκίνου μαστού και προστάτη με Ρήνιο (Re 186) Σαμάριο (Sm 153) και Στρόντιο (Sr 89).

Ιατρικές Υπηρεσίες Αιχμής

Το μοναδικό Τμήμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ το Φεβρουάριο του 2004 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα Τμήματα διεθνώς. Είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο ακτινοχειρουργικό μηχάνημα Gamma Knife Perfexion.
Υψηλή τεχνολογία με απαράμιλλη ακρίβεια και άριστα αποτελέσματα. Επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής, με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DA VINCI S.
Το Τμήμα PET/CT του ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2004 και είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2000. Yπερέχει στη διάγνωση και το χειρισμό των ασθενών με καρκίνο με τον μοναδικό συνδυασμό δύο μεθόδων, της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) και της Αξονικής Τομογραφίας (CT) σε ένα μηχάνημα.
Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, εξοπλισμένο με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές SYNERGΥ και AXESSE και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του, προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνικές (Στερεοταξία, 3D, VMAT και IMRT).
Το Τμήμα καλύπτει όλο το φάσμα των χειρουργικών παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ, δηλ. Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) με εξειδικευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση των αγγειακών βλαβών του ΚΝΣ. Παρέχει θεραπεία είτε με την μορφή της ανοικτής κρανιοτομίας-κρανιοανάτρησης είτε με την μορφή της ενδοαγγειακής χειρουργικής, γνωστότερης και ως εμβολισμός.
Στο Tμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία διαδερμικές εμφυτεύσεις και των δύο τύπων βαλβίδων που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες (SAPIEN XT, Edwards Lifesciences; CoreValve, Medtronic) και με όλες τις δυνατές μεθόδους εμφύτευσης (διαμηριαία, δια-αορτική, διαθωρακικά, δια της υποκλειδίου, κτλ) καθώς και επιδιόρθωσης ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας με το MitraClip (Abbott).