2012. 06. 15. P | 11:00

POSZTevolúciós folyamatok

Interjú Márta Istvánnal (Forrás: Magyar Teátrum című lap Szín-tézis melléklete)

Tavaly előkészítő művészeti vezetőnek aposztrofálta magát, most múltlezáró művészeti vezetőnek. Mert Márta István szerint ez a POSZT még nem az a POSZT. A fesztiváligazgató azt szeretné, ha a pécsi találkozó a színházi béke szigete lenne – olvasható a Szín-tézis első számában.

Egyszerű az oka annak, hogy már második éve átmenetinek tekinthető a POSZT: az élet az új tulajdonosként belépő Magyar Teátrumi Társasággal módosította a terveket.
– Az eddigi két tulajdonos, Pécs városa és a Magyar Színházi Társaság (MSZT) mellé belépett harmadikként a Magyar Teátrumi Társaság (MTT). Az új tulajdonostárs véleményem szerint pozitívan, de alapvetően befolyásolta és befolyásolja a jövőben is a POSZT működését – értékeli a változást Márta István. – Teljesülni látszik az az elképzelésem, hogy Pécs ezen a tíz napon legyen a színházi szakma számára a béke szigete, ahol jól megférnek egymás mellett a különféle irányzatok, filozófiák, ideológiák a minőség és sokszínűség jegyében.

Új tulajdonos, régi elemek

Az, hogy a jövő évi kétfős válogatócsapat úgy állt össze, hogy az MSZT és az MTT is delegált egy-egy tagot, azt sejteti: sziget lehet, de a béke még legfeljebb születőben.
– A tulajdonosi szerkezet módosulása által okozott természetes változások mellett gyorsan kellett tisztáznunk elveket és közben előkészíteni a fesztivált. Többek között – már az idei zsűrit is konszenzussal választotta meg a két társaság – magyarázza Márta István. – Az MTT új és jó ötleteket hozott, biztos vagyok benne, hogy a teátrumi sátor programja, vagy a Nemzetiségi Színházak Találkozója kimondottan jót tesz a POSZT-nak.
Amikor arra kérjük Márta Istvánt, mondja el, mik azok a legfőbb elemek, amik véglegesnek tekinthetők akár a régiek, akár az újak közül, csak kevés konkrétummal szolgál – de megindokolja.
– Nem úgy megy, hogy valamit egyszer csak elfelejtünk, hanem egyfajta „posztevolúciós” folyamatnak kell végbemenni. A színháznak is lényege a változás és változtatni tudás. Ezért élő művészet ez – mondja. – Megmarad a találkozó szerkezete: a verseny- és az off-programok.
A változások elsődleges kezdeményezői a tulajdonosok – akik a város révén képviselik a közönséget, a két társaság által pedig a színháziakat. A művészeti vezető ugyanakkor szeretné direktebb módon is kikérni a szakma véleményét, szeptemberben, amikor már a pénzügyi zárás is megtörtént, velük együtt vonná le a konzekvenciákat a Színház a Gödörben soron következő konferenciáján (az MSZT és MTT közös rendezésű konzultációi – a szerk.).

Kritikus tömeg

Addig is van miről beszélni. Itt van például a válogatás egyik szempontja: egy színháztól, egy rendezőtől két produkció lehetőleg ne legyen a verseny programban. A „lehetőleg” szót hangsúlyozza Márta István is, mondván, elhangzott egy kérés, de nem volt semmiféle előírás. Mint ahogy szó sem volt arról, hogy vissza kellene fogni a függetlenek megjelenését.
– A kérés – és nem utasítás! – ellenére a budapesti Katona két produkcióval jutott be, akárcsak Gothár Péter rendező (Katona, Víg). És ez rendben is van. Az úgynevezett függetlenek közül itt lesz a marosvásárhelyi Yorick Stúdió. Persze magam is tudnék még néhány „struktúrán kívüli” darabot mondani, amelyeknek itt lenne a helye. Azt viszont kőbe véstük Stenczer Béla ügyvezetővel, hogy anyagi és technikai okok miatt tizennégy előadást tudunk befogadni. A válogatók szíve joga volt, hogy döntsenek, melyik lesz ez a tizennégy. És ha közülük csak az egyikre is azt tudják majd mondani, hogy lényegesen gyöngébb a többinél, akkor, megígérem, hamut szórok a fejemre!
Kritikaként fogalmazták meg velük szemben, hogy a versenyprogramok utáni úgynevezett szakmai beszélgetést fellazították: a versenyprogramban szereplő társulat dönthet úgy is, hogy inkább tematikus beszélgetést szeretne. Márta – és több színház – szerint sincs értelme, hogy egy gyötrő időszak alatt elkészült előadást esetleg egy ember fél perc alatt a földbe taposson.
– Lesz Feszt-vita a fesztiválokról, magáról a POSZT-ról. Ezen részt vesznek a kritikusok is, ott artikulálhatják problémáikat vagy örömeiket, amiket kíváncsian várok.
Az off-programok egy irányba tolódását először lakonikusan indokolja azzal, hogy „mégis csak egy színházi fesztiválról van szó”. Aztán kifejti.
– Soha ilyen gazdag program nem volt: 32 helyszínen 246 előadást kínálunk. Megerősödnek a kiállítások, a könyvtér belépésével a könyvművészet és az irodalom kap erőteljesebb jelenlétet, a Kodály Központban lesznek koncertek, a Gasztro Korzóban táncházak, a Boltok utcáján művészeti vásár. Úgy gondolom, méltón képviseltetik magukat a társművészetek, sőt a gasztrokultúra is.

Külváros, külföld, külön szerződés

Az utóbbi két helyszín egyébként a belvárostól 20-25 perc járóföldre lévő Zsolnay Kulturális Negyed. Felvetésünkre Márta István, aki a Zsolnay Negyedet is vezeti, hangsúlyozza: a város kifejezett kérése, hogy minél több minőségi programot vigyen oda. Ami a POSZT-ot illeti, véleménye szerint arányaiban nem sok, de izgalmas lesz a negyed kínálata.
Az új helyszín bevezetése már ugyanúgy a jövőbe mutat, mint a terv, amiről többször beszélt, és amit nem adott fel: a külfölddel való kapcsolat.
– Az előrelépéshez szükséges a két színházi társaság szakmapolitikai megegyezése. Hogy például showcase jelleget adjunk a fesztiválnak, vagy hívjunk meg külföldi előadásokat, miközben maga a fesztivál első sorban a magyar produkciók helyszíne maradna. És mindenhez kell a nagyon biztos financiális alap. Most rendben vagyunk, a városnál „költségvetési soron vagyunk”, biztos a miniszteri támogatás, és sikeres lett az NKA pályázatunk is. Hogy jövőre mi lesz? Nem tudni.
Ha azonban a döntéshozók elfogadnák a Magyar Fesztivál Szövetség javaslatát, hogy legyenek garantált fesztiválok, amelyekkel minőségi garanciáért cserében évekre külön finanszírozási szerződést köt az állam, akkor azon lennének, hogy a POSZT is bekerüljön ebbe a tervezhetőbb költségvetésű körbe. Márta István most lát erre utaló jeleket, szerinte van esély.

Csörnök Mariann

A Szín-tézis fesztiválokról számának további cikkei...

Vissza a hírekhez

Ajánló