Sitemap

NYHEDER

Del med andre Print
Tilføj nøgleord:
Nøgleord på siden: mobilmast, mobiltelefon, stråling

Klik på ’Tilføj’ for at skrive det nøgleord, som du vil tilføje til siden. Du kan tilføje ét ord eller et samlet udtryk ad gangen.

Klik på ’Se’ for at se, hvilke nøgleord andre brugere har tilknyttet til denne side. Klikker du på et bestemt nøgleord, vil du få en liste over de sider, hvor netop dette nøgleord findes.

Klik på ’Find’ for at komme til en oversigt over alle nøgleord (tagcloud).

Voldsom stigning i nye tilfælde af aggressiv hjernekræft

Antallet af mænd, der får konstateret den allermest ondartede form for kræft i hjernen (Glioblastom), er næsten fordoblet hen over de seneste ti år. - Vi aner ikke, hvad det skyldes og knokler for at knække koden til en bedre behandling end den, vi kan tilbyde i dag, siger overlæge Hans Skovgaard Poulsen fra Rigshospitalet. I dag er den gennemsnitlige levetid bare halvandet år, efter at diagnosen er stillet.

En kraftig stigning i antallet af nye tilfælde af den særdeles aggressive og ondartede form for hjernekræft, Glioblastom, får nu læger og forskere til at intensivere arbejdet i laboratorierne i håb om at finde en mere effektiv behandling.

Hans Skovgaard Poulsen: - Det er en skræmmende udvikling, vi har set de seneste år.  

-Vi må erkende, at de nuværende behandlingsformer - operation, kemoterapi og strålebehandling - er aldeles utilstrækkelige, siger overlæge Hans Skovgaard Poulsen fra Rigshospitalet.

Kun hver 10. lever længere end fem år
Kun knapt hver tiende patient med denne kræftform er i live efter fem år.
Antallet af nye tilfælde har været kraftigt stigende hen over den seneste halve snes år, så Glioblastom hvert år nu rammer omkring 260 danskere. Og stigningen omfatter især mænd.

Skræmmende udvikling
-Det er en skræmmende udvikling. Og vi kender simpelthen ikke årsagen. Derfor må vi meget hurtigt i gang med at få belyst, hvad denne uhyggelige stigning kan skyldes, siger Hans Skovgaard Poulsen.

I dag behandles patienterne af højt uddannede tværfaglige teams, men trods intensiv indsats, er kræften stort set umulig at komme til livs. Hjernesvulsten vender ofte hurtigt tilbage.

Kræftens Bekæmpelse støtter
-Vi har forsøgt at behandle patienterne med mange nye stoffer, både biologiske og kemiske, i håb om at forbedre overlevelsen, men vores fremskridt er desværre uhyre beskedne, erkender Hans Skovgaard Poulsen, der netop har modtaget 1,5 millioner kroner fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg med henblik på at udvikle nye relevante cellemodeller.

For Hans Skovgaard Poulsen og forskerteamet omkring Strålebiologisk Laboratorium er det afgørende at få indkredset nye angrebsvinkler for at kunne slå de særdeles ondartede kræftceller i hjernesvulsten ihjel. Først via forsøg på relevante kræftcellemodeller i laboratorierne og - hvis resultaterne viser sig positive - efterfølgende på patienterne. Det er således en forudsætning for at kunne forbedre behandlingen af patienterne, at der forinden er opnået så gode resultater via prækliniske modeller, at der eksisterer et solidt beslutningsgrundlag.

-Vi har forsøgt at behandle med nye stoffer, der angriber cellerne mere bredt, og nogle der går mere målrettet efter den individuelle kræftcelle. Stoffer, som vi ved, hjælper på andre kræftformer, men når vi afprøver dem på de ondartede hjernevulster, er de uden effekt, forklarer Hans Skovgaard Poulsen.

Avastin gavner
Det mest effektive stof, der de senere år også har vist sig at gavne Gliobastom-patienterne er Avastin - det biologisk målrettede middel, der virker ved at blokere væksten af de blodkar, som forsyner kræftknuden med næringsstoffer og ilt.

-Men vi har virkelig brug for et forskningsgennembrud, hvis det skal lykkes os at få en markant forbedret overlevelse, fastslår Hans Skovgaard Poulsen.

Læs mere:

Hjernesvulster
Gliomer, herunder Gliobastom


Til top
Tilbage

  Af Lone Zilstorff

Sidst ændret: 02-11-2012


Nøgleord på siden: mobilmast, mobiltelefon, stråling

Kræftens Bekæmpelse

Strandboulevarden 49
2100 København Ø

Tlf. 3525 7500
Email: info@cancer.dk
Giro: 302 6922
Kontakt

Ring til kræftlinien

Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 8030 1030

Hverdage: 9.00-21.00
Lør - søn. 12.00-17.00

Spørg Brevkassen