Wat is een editor?

Wanneer het gaat over de editor van een content management systeem,  wordt bijna altijd de editor bedoeld waarmee de content van een pagina kan worden aangepast.  

Vergelijking met tekstverwerkers

Een teksteditor heeft verschillende knoppen en (dropdown-)opties waarmee de tekst en opmaak kunnen worden aangepast. Editors in een CMS worden vaak vergeleken met tekstverwerkers, bijvoorbeeld Microsoft Word. 

Opties voor tekstopmaak

De meeste standaard knoppen in een tekstverwerker zijn de opties om tekst vetgedrukt of cursief  te maken, of te onderstrepen. Daarnaast is het meestal mogelijk om tekst links, rechts of gecentreerd uit te lijnen, of om een opsomming te maken. Ook het lettertype, de lettergrootte en de (achtergrond)kleur van het lettertype kunnen met een editor worden aangepast.

Sommige editors bieden de mogelijkheid om afbeeldingen, links, tabellen of formulieren in te voegen. En zo zijn er nog veel meer opties mogelijk. Het aantal opties verschilt per editor en meestal in te stellen.

De meeste editors zijn WYSIWYG-editors.

Open source editors

Er zijn verschillende editors die door webdevelopers gratis (open source) gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld om verwerkt te worden in een CMS . Voorbeelden hiervan zijn CKEditor en TinyMCE.

 

Online vergelijking van content management systemen

CMS vergelijking

Online vergelijking van content management systemen Lees het volledige bericht

CMS-systemen op een rijtje

Een overzicht van Content Management Systemen Lees het volledige bericht