Ter Horst laakt kritiek kentekenregistratie

Minister Ter Horst is het niet eens met de kritiek op de registratie van kentekens bij Zwolle. Ze vindt dat de privacy van weggebruikers niet in gevaar is, omdat de verzamelde kentekens maar drie dagen worden bewaard. 

"Als je criminelen wilt vangen moet je soms onorthodoxe methoden gebruiken", zegt Ter Horst.

Onaanvaardbaar

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt het onaanvaardbaar dat alle kentekens van auto's op de snelweg bij Zwolle worden geregistreerd. 

De gegevens worden drie dagen bewaard door de politie. De regiopolitie IJsselland wil zo auto's van criminelen opsporen, die in de regio Zwolle een misdrijf hebben gepleegd en via de snelwegen A28 en A50 proberen te vluchten. 

Het gaat om een proef van minimaal een jaar. De politie noemt de registratie legitiem en ziet het als een logisch vervolg op camera's die bijvoorbeeld op bedrijventerreinen hangen. 

Bedenkelijk

Het CBP vindt het bedenkelijk dat er enorm veel gegevens worden verzameld, terwijl het nog maar de vraag is hoeveel criminelen ermee gepakt kunnen worden. 

Wim Dierkx van politie IJsselland en Gert Onne van de Klashorst van het CBP

Vandaag bespreekt het CBP of het actie gaat ondernemen tegen de permanente kentekenregistratie bij Zwolle.

Deel deze pagina

Nieuws

Video Gerelateerde video

CBP hekelt auto-registratie Zwolle

Het College Bescherming Persoonsgegevens vindt het onaanvaardbaar dat alle kentekens van auto's worden geregistreerd op de snelweg... bij Zwolle. De gegevens worden drie dagen bewaard door de politie. De regiopolitie IJsselland wil zo auto's van criminelen opsporen.

Audio Gerelateerde audio

  • CBP niet blij met registratie kentekens Sinds kort worden alle kentekens van auto's op de snelweg bij Zwolle geregistreerd. De regiopolitie IJsselland wil met deze... informatie auto's van criminelen opsporen. De verzamelde gegevens worden drie dagen bewaard. Maar het College Bescherming Persoonsgegevens vindt het onaanvaardbaar dat alle kentekens worden geregistreerd. Wim Dierkx van politie IJsselland en Gert Onne van de Klashorst van het CBP.

Video en Audio

Meer video en audio