THE TICKER:

Analiza

Harta comerciala a Romaniei. Cat exporta si importa fiecare judet din tara noastra. Vezi ce judete trag in jos comertul

de Bogdan Asaftei - Iulie 08, 2011 - 06:42
TEXT SIZE: A | A | A | A

Exportam cu zor, pentru al tarii viitor! Acesta ar putea fi motto-ul Romaniei, chiar daca pare neverosimil.

Din cele 41 de judetele ale Romaniei (Bucuresti si Ilfov sunt luate impreuna), 30 au o balanta comerciala pozitiva si doar 11 sunt pe minus. Pe scurt, in 30 din judetele tarii, valoarea exporturilor o depaseste pe cea a importurilor.

Econtext.ro va prezinta o analiza privind puterea comerciala a fiecarui judet din Romania. Cu alte cuvinte, vom preciza valoarea exporturilor si importurilor din fiecare judet din tara si diferenta dintre acestea (soldul comercial).

Datele se refera la prima luna din acest an, fiind cele mai recente date, si exprima tendinta din ultima perioada pentru toate judetele tarii.

Deficit comercial de 190 de milioane de euro in ianuarie

Pe scurt, analizam balanta comerciala din luna ianuarie. In total, exporturile din Romania au insumat in ianuarie 3,42 de miliarde de euro, in timp ce importurile au totalizat 3,61 miliarde de euro.

De unde rezulta ca Romania a inregistrat un deficit comercial de 190 de milioane de euro in prima luna a anului.

Dupa cum precizam anterior, 30 de judete au fost pe surplus, au exportat mai mult decat au importat. In schimb, in 11 judete, situatia a fost exact pe dos: importurile au depasit valoarea exporturilor.

Bucuresti, gaura neagra a comertului romanesc

In fruntea celor 11 judete care au consemnat deficit comercial se afla chiar Capitala tarii, Bucuresti. In ianuarie, Bucuresti a vandut in strainatate marfuri in valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce inseamna o septime din totalul exporturilor romanesti in acest interval de timp.

Pana aici, totul e bine. Din pacate, vestea rea vine cand ne uitam la cat a importat Capitala. Aproape 1 miliard de euro!

Da, in aceasta prima luna a anului, companiile bucurestene au importat marfuri in valoare de 992,6 milioane de euro. Ceea ce inseamna circa 28% din valoarea totala a importurilor realizate de Romania.

Practic, Capitala produce o septime din exporturi, dar si aproape o treime din importuri. Fara Bucuresti, Romania ar fi pe plus.

Cele mai mari performante comerciale

Arges este cel mai performant judet din Romania dupa valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Arges consemneaza cea mai mare diferenta dintre exporturi si importuri : 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro si importuri de 240,2 milioane de euro.

Surprinzator, Olt este pe a doua pozitie, cu o performanta de 52,3 milioane de euro in luna ianuarie. Sibiu este, iarasi, un judet care vinde mai mult decat cumpara, fiind pe a treia pozitie in topul comercial in functie de valoarea soldului. Care este de 35,8 milioane de euro.

 

Dar iata harta cu soldurile comerciale inregistrate de toate judetele Romaniei in prima luna a anului:

 

 

Totusi, dupa avansul exporturilor fata de importuri, cele mai performante judete sunt: Olt (unde valoarea exporturilor e de aproape trei ori mai ridicata decat cea a importurilor), Alba, Calarasi (care are cea mai buna paritate exporturi – importuri, primele fiind de aproape 3 ori si jumatate mai mari decat ultimele)

Exporturi – importuri

Daca avem in vedere strict valoarea exporturilor, Bucuresti este pe primul loc. Capitala este urmata de Arges, respectiv, Timis (unde valoarea exporturilor a fost de 271,1 milioane de euro). Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (224,3 milioane euro), Bihor (187 mln. euro), Cluj (186,4 mln. euro), etc. O singura precizare importanta: judetul Bihor are exporturi mari, dar orasul este extrem de sarac, iar salariul mediu este cel mai scazut din toata tara! (Harta salariilor poate fi consultata aici)

La polul opus, la importuri, dupa Bucuresti urmeaza: Arges (240,2 mln. euro), Constanta (212,5 mln. euro), Cluj (181,1 mln. euro), Bihor (172,3 mln. euro).

Judetele cu cea mai slaba infrastructura comerciala

Din nefericire, exista cateva judete care aproape ca nu conteaza cand vine vorba de comert. Cea mai scazuta putere comerciala o are judetul Gorj, unde exporturile au o valoare de doar 3,5 milioane de euro, iar importurile valoreaza 2,6 milioane de euro.

Comparativ cu Bucuresti, exporturile Gorjului sunt de aproape 150 de ori mai reduse! Mai mult, exporturile sale valoreaza cat patru – cinci case de lux din Romania!

Din pacate, nu este singurul. Giurgiu exporta de 6,4 milioane de euro si importa de 9,2 milioane de euro. De altfel, Giurgiu este cel mai sarac judet din tara (Analiza privind valoarea economica a fiecarui judet poate fi vizionata aici). Alte judete similare: Mehedinti, Teleorman, Vaslui,Tulcea.

 

Iata tabelul integral, cu valoarea exporturilor, importurilor si diferenta dintre acestea in toate judetele Romaniei:

 

 

 

 

 

Iata si alte analize privind salariile din fiecare judet, numarul de angajati din Romania, etc:

 

Analiza Econtext. Harta angajatilor din tara noastra – cati angajati sunt in fiecare judet din Romania!

Topul primarilor din Romania in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga primarul din orasul tau!

Facultati mediocre, salarii uriase! Topul celor mai bine platiti rectori din universitatile romanesti. TOP 25!

Recesiunea a rupt peste 30% din salariul profesorilor si al doctorilor. Harta salariului mediu in recesiune!

Harta gigacaloriei! Cat costa caldura in fiecare judet din tara! Unde se dau cele mai mici/mari subventii

Harta pensiilor si a pensionarilor din Romania! Unde sunt cei mai multi/putini pensionari si ce pensii au ei

 

 

SONDAJ! Econtext a lansat un sondaj asupra coruptiei din Romania. Intrebarea este: care credeti ca este cel mai mare focar de coruptie din tara noastra? Sistemul de invatamant, Guvernul, mediul corporatist? VOTATI aici!

SHARE:
11 Comentarii
  • Cele mai sarace judete probabil ca sunt si cele mai corupte din tara.

  • Ofer planuri de afaceri pentru diverse domenii. Consultanta infiintare sau dezvoltare afaceri, consultanta fonduri europene, studii de fezabilitate, plan afacere avizare CRPCIS, etc, Contact la marian_morosan@yahoo.com

  • Woland

    Mda..
    Asa cum au punctat si altii, harta e relativ inconcludenta, deoarece faptul ca marfurile sunt ‘importate’ de firme din Bucuresti nu inseamna ca raman in Bucuresti.
    De multe ori exista o firma cu cativa angajati, care ia pijamale din China si le duce direct in Brasov sau Braila. Pe harta apare insa Bucurestiul, pentru ca acolo au sediul majoritatea firmelor.
    In mod similar, pesemne ca si majoritatea tranzactiilor cu petrol tot in Bucuresti se fac, desi petrolul – vorba aia- nu prea e de gasit decat in benzinarii in capitala.
    Deci in final harta nu ne arata decat distributia firmelor de import-export care isi au sediul in centrul financiar si isi desfasoara activitatea pe tot cuprinsul tarii , si nu ‘puterea’ economica a zonelor in cauza ( cu exceptia clara a Argesului / Dacia ).
    Cand vine vorba de aportul la PIB harta arata “usor” diferit ( interesant ca acolo nu prea sunt comentarii ) : http://www.econtext.ro/dosar—2/analiza/topul-judetelor-din-romania-dupa-valoarea-lor-in-bani-vezi-cat-valoreaza-fiecare-judet-si-cu-cat-se-va-imbogati-in-acest-an.html

  • Econtext

    Pentru d

    Sa nu uitam ca e vorba de comert international, de cat exporta aceste judete in afara tarii. La nivelul intregii tarii, o mare din exporturi sunt produse industriale si materii prime, iar Harghita si Covasna exporta chiar astfel de materii prime: lemn.

    In privinta remitentelor, avem in vedere o astfel de analiza, doar ca este putin mai complicat. Datele despre remitente provin de la BNR, iar banca centrala nu le publica pentru fiecare judet in parte. Noi tot incercam sa facem rost despre aceste date, dar, cum spuneam, e mai complicat. Dar cred ca vom reusi pana la urma :)

    Econtext

  • d

    Explicati-mi si mie cum se face ca Gorjul are cifre atat de mici comparativ cu Covasna si Harghita la export/import, in schimb PIB-ul per capita este similar sau usor mai ridicat in Gorj.

  • d

    Se poate face o harta si cu remitentele muncitorilor romani din strainatate pe fiecare judet in parte?

  • Econtext

    Pentru Petru Borodi:

    Va multumim pentru comentariu, dar nu aveti dreptate. Este vorba despre comertul international, iar datele sunt inregistrate de oficiile de statistica, de camerele de comert. E important sa fim atenti la explicatii.

    Dumneavoastra vorbiti despre comertul inter-judetean, iar noi ne referim la comertul international, realizat de fiecare judet in parte. Pentru fiecare exista date, dar noi am publicat in acest moment o radiografie pentru cel de-al doilea indicator.

    Multumim
    Econtext

  • Desi nu sunt in/de specialitate nu pot a nu atentiona ca desi conform datelor , respectiv relatia export/import , confirma cele mentionate , TOTUSI:
    1/ este eronat sau/si incorect a nu tine cont de faptul ca unele judete, precum si orasul Bucuresti importa marfuri care apoi fara sa greveze asupra balantei import/export aduce o eroare in cele ce sunt etalate
    2/deci fara a fi explicit aratat ca in fapt unele judete cumpara/procura marfa de import din Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj, sau/si alte locatii mari importatoare in care sunt concentrate societati mari de angro
    Astfel balanta import export este deplin eronata prin eludarea celor mai sus mentionate !
    Desigur prea de multe ori calcule matematice simple , insa nu deplin financiar/economice juste aduc evaluari incorecte , precum desigur si in cele aratate de dumneavoastra fara a se tine cont de toti paramentri financiar-contabili-economici ci pur si simplu facandu-se o analiza fara raportariile impuse de o rigoare onesta !
    cu stima cuvenita
    petru borodi/Cluj
    P.S. astfel sunt intocmite in genere dupa 1990 toate datele care fie par placute unora sau altora) interesati a da cifreneconcludente insa din varii interese, fie pentru a se putea produce diverse speculatii/fraude( chiar) in cazuri precum cumpararea/vanzarea de marfuri intre sectorul privat si cel statal!

  • Hristian

    Guvernul Romaniei ar trebui sa creeze (daca nu a creat deja) o strategie economica pentru Romania si a definii “the competitive advantage” al tarii – citeva detalii pe http://www.tradeforum.org/news/fullstory.php/aid/536. Din pacate pozitia geografica nu ajuta Romania cum de exemplu ajuta Slovenia. Am condus pentru prima data saptamina trecuta prin Slovenia numai sa ajung la plajile din Croatia din Germania. Si am platit pentru autostrazile din Slovenia (si Austria) numai sa ajung din Germania la plajile din Croatia. Romania nu are un avantaj asemanator, decit daca multi Europeni ar vrea sa viziteze Republica Molodova sau daca multi Greci are vrea sa vizite Ukraina. O gluma buna, nu? :-) Asa ca un plan bun, o executie eficienta si efectiva planului, si o persistenta in executia planului este necesara. Sint multi Romani inteligenti si educati care pot canaliza dezvoltarea Romaniei pe calea successului. Trebuie numai oameni cu caracteristicele necesare de conducatori si creeze echipa necesara si sa o conduca. Mult success va urez!

  • mark

    Senzationale dezvaluiri face o statistica.Bucurestiul nu e o surpriza.Daca n-ar fi IT-ul probabil ca decalajul ar fi si mai mare.Bucurestiul e sediul multinationalelor.Aici majoritatea afacerilor sunt de import.Exportul major al Bucurestiului e dat tot de sediu si nu de real.Repet in Bucuresti numai IT-ul e de export.Bihorul e o surpriza si pentru mine.Recunosc nu am o idee clara despre judet.Dar daca extrapolez faptul ca Braila nu are un export semnificativ si numai eu stiu vreo doua zeci de fabrici de lohn textil inseamna ca industria usoara nu ajuta un judet in cifre mari.In antiteza cu Bihorul e Iasiul.Oras mare cu pretentii dar nimic.Ma surprinde slabiciunea Clujului.Daca statistica include efectul Nokia atunci Clujul e surprinzator de slab.O observatie.Exportul enorm al judetelor transilvane e completat de un import enorm.Dincolo de importatorii locali totusi cred ca se poate extrage concluzia ca valoarea adaugata e mica.Deci subansamblele de auto sau similare sunt de fapt un lohn cu industrie de masini.Diferenta fata de industria textila o face cifra de afaceri.Judetele gen Galati , Olt , Dambovita , Calarasi unde exista cate o singura fabrica de tip vechi ( Mittal , Alrom , Arctic sau ce a ramas din combinatul de la Calarasi ) aduc surplus mai mult.E posibil ca si fabrica Nokia sa fie un fel similar ca ansamblorii de CDK-uri din autoturisme.Nu spun ca acest gen de afaceri nu fac bine.China e puternica datorita lor.Insa abandonarea vechilor afaceri de stat , renuntarea la modernizarea lor nu stiu daca a folosit.Daca Brasovul pastra Tractorul si adauga si ce are azi prbabil era primul judet din tara.Dacia care produce si CDK-uri pentru alti si motoare se vede.
    O ultima observatie.Usor , usor se contureaza cateva varfuri economice care vor definii Romania de maine.E nucleu estic Timisoara,Arad,Bihor si Sibiu , Brasov si Cluj.Haloul acestor judete se raspandeste si in jur.Nu tine doar de apropierea de granita.Caras Severin ar trebui sa aiba o soarta mai buna sau chiar si Hunedoara(totusi doua judete preponderent montane).Apoi in sud Bucuresti cu cele doua judete bine conturate Prahova si Arges.La fel proximitatea va ajuta Buzau si Dambovita.Doljul sper sa aiba o sansa cu Ford si langa el Olt.Apoi Constanta cu portul si cam atat.Sper sa aibe sanse Valcea , Galati sau Iasi dar dupa acest pluton mediocru in sud si Moldova e jale.Efectul lipsei de infrastuctura e dramatic.Am mai sustinut.Vrei sa faci o fabrica.Alegi Transilvania unde ai 100-200-300 de km pana la autostrazile ungare sau Galati sau Iasi unde ai 800 de Km?De la Nadlag in sudul industrializat al Germaniei sau nordul Italiei sunt cam tot 800 de km.Cine a mers doar o data cu masina n-ar sta sa gandeasca.Asa cum arata planul de autostrazi al Romaniei chiar daca se finalizeaza maine nu ajuta cu nimic actuala stare de fapt ci o accentueaza.

  • Surprize puteti sa vedeti si din analiza pietei agricole pe judete.