THE TICKER:

Analiza

Topul judetelor din Romania dupa valoarea lor in bani. Vezi cat valoreaza fiecare judet si cu cat se va imbogati in acest an

de Dana Mihailovici - August 25, 2011 - 07:17
TEXT SIZE: A | A | A | A

Aproape 6,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) este surplusul pe care-l aduce in acest an capitala la economia tarii, dupa cum reiese din estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Bucuresti are cea mai mare pondere in economia Romaniei, fiind urmat de Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov.

Econtext va prezinta cat valoreaza in lei economia fiecarui judet din Romania. Mai exact, cat a fost valoarea economica a tuturor judetelor in 2010 si cat se estimeaza ca va fi in acest an.

De asemenea, vom evidentia si diferenta dintre valoarea de anul trecut si cea din acest an.

2010 & 2011

Toate judetele vor inregistra o crestere a produsului intern brut (PIB) in 2011 fata de 2010, este de parere CNP. In bani, economia Romaniei din acest an este prognozata sa ajunga la o valoare de 542,04 miliarde de lei.

De unde rezulta ca valoarea medie a unui judet din Romania este de 13 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro).

La randul ei, valoarea din 2010 a economiei Romaniei a fost de 513,64 miliarde de lei. Ceea ce inseamna o crestere a PIB-ului de 28,4 miliarde de lei in acest an comparativ cu 2010.

Bucuresti + 6

Din acesti 28,4 miliarde de lei, circa un sfert, adica 6,3 miliarde de lei, reprezinta suma cu care a urcat economia Capitalei in acest an.

Mai exact, economia municipiului Bucuresti este estimata in acest an la 123,15 miliarde de lei, cu 6,3 miliarde de lei peste cifrele din 2010, cand PIB-ul Capitalei a insumat 116,84 miliarde de lei.

Dupa cum afirmam anterior, dupa Bucuresti, urmatoarele motoare ale economiei sunt Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov. Bucuresti plus aceste sase judete fac cat jumatate din economia romaneasca!

Codasii

La polul opus, cel mai sarac judet este Giurgiu, care este evaluat la doar 3,73 miliarde de lei. Si tot Giurgiu este judetul care va avea si cea mai mica crestere in acest an in raport cu anul anterior.

Astfel, CNP preconizeaza ca economia judetului Giurgiu va urca doar cu 150 de milioane de lei (36 milioane de euro) in 2011. Doar atat va pune Giurgiu pe el in acest an, fata de anul precedent.

Penultima pozitie este ocupata de Covasna, judet care va contribui doar cu 3,97 miliarde de lei la economia tarii, cu 180 milioane mai mult decat in 2010.

Aceste doua judete, Giurgiu si Covasna, impreuna cu Salaj, sunt singurele care vor consemna un avans mai mic de nivelul de 200 de milioane de lei. Salaj va creste doar cu 190 milioane de lei. De asemenea, zece judete vor creste cu sume cuprinse intre 200 si 300 de milioane de lei. Mai departe, sapte judete vor adauga o valoare cuprinsa intre 300 si 400 de milioane de lei, trei se vor imbogati cu sume incepand de la 401 si pana la 500 de milioane de lei. In continuare, 12 state vor creste cu sume intre 500 si 1 miliard de lei.

 

Dar iata cat valoreaza fiecare judet din Romania (valoarea din 2010, valoarea estimata pentru acest an si cresterea inregistrata intre cei doi ani):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize despre economia judetelor din Romania:

 

Harta comerciala a Romaniei. Cat exporta si importa fiecare judet din tara noastra. Vezi ce judete trag in jos comertul

Romanii, la bani marunti! Cat valoreaza fiecare judet din tara noastra! Harta valorica!

Harta gigacaloriei! Cat costa caldura in fiecare judet din tara! Unde se dau cele mai mici/mari subventii

Saracii Europei! Romania, penultimul loc in UE la salariul minim. Topul salariului minim in Uniunea Europeana

Exclusiv! Harta concedierilor! Cati angajati a pierdut fiecare judet din Romania in cei doi ani de recesiune 2009 – 2011

 

 

Iata si alte analize realizate recent de Econtext:

 

TOPUL presedintilor de consilii judetene in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga seful judetului tau!

Unde ne depunem banii? Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen. TOP european!

Cum sa castigi din pariuri sportive. Intotdeauna!

Solidaritate? Deputatii cheltuiesc tot mai multi bani pe deplasarile in strainatate, in ciuda crizei. Vezi cat cheltuiesc lunar!

Razboiul sexelor: Femei vs. barbati! Vezi judetele cu mai multe/putine femei in somaj. Harta somajului feminin

Harta nationala a somerilor cu studii superioare. Vezi cati someri cu facultate sunt in fiecare judet din Romania

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj privind calitatea ministrilor din Guvernul condus de Emil Boc. Care este cel mai bun ministru din acest guvern? Exista vreun astfel de ministru? VOTATI AICI

SHARE:
15 Comentarii
  • John

    “Bucuresti are cea mai mare pondere in economia Romaniei, fiind urmat de Cluj, Timis, Arges, Constanta, Prahova si Brasov.”

    Ordinea corecta este: Timis, Cluj etc. Timisul are un PIB mai mare decat Clujul daca va uitati la cifre. Doar ca Clujul a crescut un pic mai mult.

  • iluzionistul

    In Bucuresti sunt numarate cele mai mari companii din Romania, care intra la categoria mari contributori la bugetul de stat, indiferent unde au sediul social in tara. De asta pare Bucurestiul asa mare. Tot acolo intra si companiile de stat care au sediul in capitala, dar au activitate preponderent in tara. In Bucuresti se afla si aparatul administrativ central supradimensionat cu salarii mari (uneori mai mari decat pe un post similar din tara, motivat doar de faptul ca sunt in Bucuresti), SPAGI, precum si hartogarii din multinationalele care de fapt produc altundeva. Se mai poate compara si raportat la numarul de locuitori. Deci … poate ca situatia nu e chiar asa… si cetateanul de rand traieste mai prost decat arata statisticile in diferite zone din tara.

  • Marat

    Excelent Boc ! Ardielienii astia sint agasanti uneori ! Desi i-a amestecat impuscatul cu ragatani din belsug, se pare ca si astia au nevoie de os de peste dupa citeva decenii de stat in zona !
    Muuuuuuuuuuuuuuulta mindrie nesustinuta de realitati si prea mult dispret pentru altii, fara sa aiba macar motiv ! La fel si la bacui ! Sau banateni, aia din fruncea…… Si sa mai zicem ca nu-i iese lui base regionalizarea ! Oho ! Si inca ceva: sa ne amintim ca la ultimele alegeri TOATE judetele din Transilvania si Banat erau P O R T O C A L I I ! Ei acu, drajilor, luati bibironul si taceti !

  • Boc

    neo, stai jos, nota 4, si data viitoare sa iti lasi complexele acasa, si in general cauta sa porti o discutie dincolo de folclorul local.

    Dupa cum vezi, miticii ( cu accent pe primul i, nu ? ) isi cam fac singuri banii de drumuri ( care raman proaste, insuficiente si ineficiente in continuare) , ba mai si finanteaza autostrada Transilvania. Ai socotit cate procente din PIB sunt realizate in capitala ? .
    Cei ca tine trebuie sa inteleaga ca Bucurestiul produce mai multi bani decat orice zona a tarii ( cam cate judete din ardeal trebuie sa aduni sa ajungi la cifrele din Bucuresti ?) , si este de inteles ca o parte din bani sa se intoarca acolo unde au fost produsi. E o regula de bun simt elementar, ignorata de cei care cauta de mici copii sa dea vina pe altii pentru propriile probleme, ba mai rau , isi inchipuie ca sunt chiar “superiori” pentru simplu motiv ca la ei in sat/ oras lumea este mai amabila decat intr-un metropola.

    Pe acest criteriu pueril ar trebui sa ne consideram superiori New York-ului, nu ? Aia da mitici!

    Pentru drumurile proaste din orice judet sunt de vina atat responsabilii locali, cat si jocurile politice binecunoscute, unde partidul de guvernamant dirijeaza/restrictioneaza fondurile dupa nevoile proprii.

    Iar in rest, intreaba-l pe coardelanul tau unde sunt banii de asfaltare pentru Bihor – sau mai bine intreaba-i pe cel din satul lui natal, care nu am auzit sa se planga prea mult de starea drumurilor sau a salilor de sport din sat.

    Si ca o nota bene apropos de subiect : drumul de la Pitesti la fabrica Dacia din Mioveni este o rusine nationala, greu de explicat altfel decat prin acele mizerii politice de care vorbeam.

  • Econtext

    Pentru american:

    Cand datele provin de la Consiliu National de Prognoza, cum poate fi partizanat? Ce este subiectiv aici, pentru cine ar fi partizanatul? Haideti sa nu ajungem sa vedem peste tot numai conspiratii, e nesanatos sa gandim asa.

    Econtext

  • american

    Nu cred ca acest clasament este veridic . Este influentat politic sau autorii sunt subiectivi . Ii banuiesc de partizanat provincial , in Romania lui Basescu este posibil orice .

  • DanT, ti-as da dreptate daca PIB-ul s-ar calcula doar din industrie, Timis poate creste mai mult pe aceasta ramura. Insa PIB-ul este mult mai complex. Si mai mult, Clujul poate avea o crestere chiar mai mare daca se incep anumite investitii anuntate anul acesta.

  • DanT

    Parerea mea e ca nu va creste cel mai tare Clujul (din provincie) anul asta, Nokia are un an problematic si asta s-ar putea sa se simta si la totalul Clujului (iar statistica pe primele luni a Clujului arata o incetinire a productiei industriale). Mai mult, Bechtel (inregistrata tot pe Cluj) nu va face mai nimic anul asta. CNP face estimari ciudate (cred ca le ia dupa performanta ultimului an), acum 2 ani zicea ca in 2010 Constanta va fi mult peste Cluj, lucru care nu numai ca nu s-a adeverit, dar se pare ca a fost total gresit, Constanta cazand mai multe pozitii. E o estimare si atat … lucrurile concrete pe 2011 le vedem la anul pe vremea asta eventual. Da, daca ne luam dupa cresterea din 2010, Clujul ar trebui sa fie primul (Nokia a crescut mult in 2010). Dar daca stai si analizezi la rece si mai iei si statisticile pe primele luni, probabil ca Timisoara va avea o crestere mai buna in 2011. Eu sunt clujean si as vrea sa creasca mai mult Clujul, dar nu cred ca va fi asa. Nokia ne-a tras in sus, tot ei ne pot trage si in “jos”. Sigur, sunt multe alte companii care sunt pe crestere gen Emerson, Ecolor, Remarul, Fujikura, etc dar niciuna nu are marimea Nokia.

  • Econtext

    Pentru radukku

    La un astfel de material lucram de ceva timp, dar ‘intunecate’ sunt caile economiei romanesti.

    Econtext

  • Ar fi interesant de precizat pe ce se bazeaza aceste cresteri estimative. La Cluj si Arges cresterile sunt lesne de inteles, dar celelalte judete?

  • Econtext

    Pentru X:

    Cu multa placere!

    O lista a salariilor medii din UE o avem in mai multe materiale. Spre exemplu, o putati gasi aici:

    http://www.econtext.ro/industrie/energie—2/exclusiv-romanii-ultimii-in-ue-dupa-cati-litri-de-benzina-pot-cumpara-cu-un-salariu-harta-salariu-benzina-in-ue.html

    Econtext

  • neo

    Bihorul e in primele zece si are cele mai proaste drumuri ca totate fondurile se duc la mitici.

  • x

    Mersi ptr precizare. Ar fi interesanta si o statistica privind salariile medii din Europa (UE), pe langa cea cu salariul minim deja existent.

  • Econtext

    Pentru X:

    Dupa cum am precizat si in articol si dupa cum se observa si in tabel, ordonarea a fost realizata in functie de cresterea din 2011 fata de 2010.

    Intr-adevar, dupa valoarea din 2011, Timisul ar fi peste Cluj. Dar, repetam, criteriul principal dupa care am realizat ierarhia este cel mentionat anterior: cresterea din 2011 fata de 2010.

    De altfel, veti mai observa si alte diferente de acest gen, dar ele vin pe fondul criteriului avut in vedere.

    Econtext

  • x

    N-ati gresit cumva la Cluj si Timis? Ca Timisul pe 3 este mai valors decat Clujul de pe 2. Sau ati numarat in asa fel incat Boc sa fie fericit?