Ekokassikilpailun voittajat

Sunnuntaina 6.7.2008, Laura Tuomela, Lukijoiden käsityöt

Kotiliesi.fi:n ekokassikilpailun voittajat on nyt valittu. Kassien ohjeita ja kuvia lähetettiin kirjeitse ja sähköpostitse yhteensä 29 kappaletta.

Ekokassien materiaaleissa oli käytetty todella runsaasti mielikuvitusta. Raaka-aineiksi olivat kelvanneet vanhat pussilakanat, aviomiehen vanhat kesähousut, vanhat farkut, nahkaliivi, ensimmäisen oman kodin verhot vuosikymmenien takaa, muoviset leipäpussit, sukkahousut ja pellavalle itse maalatut öljyvärimaalaukset.

Myös videokasetin nauha, miesten ”uunoturhapuroaluspaita”, miesten kauluspaidat, yöpaidat, t-paidat, kahvipussit, maton loimilangat, vanha vahakangasliina, rikkinäisten sateenvarjojen kangasosat ja vanhat koulun verhot oli osattu hyödyntää.

Voittajaksi valittiin Pirkko Mäkilän tekemä kassi, jossa on käytetty kirpputorilta hankittua loimilankaa, videokasetin nauhaa ja vanhan matkalaukun osia. Toiseksi sijoittui Elina Mäkelän vanhasta automatosta tehty, muovipussin kaavalla tehty leikkisä kassi. Kirsti Silmun virkattu leipäpussikassi sai ideansa muovisista leipäpusseista, joita kertyy kotiin kuin kotiin.

Kudottu videonauhakassi / Pirkko Mäkilä

Malli ja toteutus: Pirkko Mäkilä. Kassiin on käytetty oranssinväristä loimilankaa, joka on hankittu kirpputorilta, ja kuteeksi on käytetty videokasetin nauhaa. Yhden kasetin nauhat riittivät kuteeksi.Sangat on tehty vanhasta matkalaukusta puretusta nauhasta.

Tarvitset: yhden videokasetin, oranssia loimilankaa, matkalaukun hihnaa tms.

Työohje: Laukun voi kutoa esimerkiksi poppanaloimen loppuun. Loimen leveys on 45 cm, mutta se voi olla kapeampikin. Sidos on palttinaa. Kangasta kudotaan n. 90 cm.

Rallikassi automatosta/ Elina Mäkelä

Malli ja toteutus: Elina Mäkelän suunnittelu lähti liikkeelle ideasta käyttää hyväksi havaittua, mutta ekologisesti kyseenalaisesta muovipussista. Hän käytti ekokassin kaavamallina tavallista ruokakaupan muovipussia.

Tarvitset: vanhaa automatto- ja lakanakangasta (puuvillaa), kaupan muovikassin

Työohje: Leikkaa muovipussi auki saumojen kohdalta (kahvat ja sivusauma). Leikkaa kuviollisesta päällyskankaasta ja yksivärisestä vuorikankaasta kappaleet käyttäen muovipussia kaavana. Jätä 0,5cm saumanvara kaikkiin reunoihin. Merkitse nuppineuloin tai kynällä muovipussista muistiin taitteiden paikat kankaan ylä- ja alareunaan. Ompele saumurilla kahvojen väliin jäävät kaarevat osat päällyskankaan ja vuorin oikeat puolet vastakkain yhteen. Pujota kahvojen vastapuolet sisäkkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen. Oikein päin käännettynä kahvojen tulisi nyt olla yhtenäiset. Ompele saumurilla kassin sivusauma kiinni oikeat puolet vastakkain. Käännä kassin nurjapuoli päälle päin. Tee molempiin sivuihin taitokset merkkien mukaan niin kuin esikuvassaan muovikassissa ja ompele pohja kiinni saumurilla. Viimeistele kassi tikkaamalla kahvojen ja yläosan reunat n. 0,5 cm päästä sopivan värisellä langalla. Lopuksi kassin taitokset kannattaa prässätä kostean liinan ja silitysraudan avulla. Näin muovipussimainen ulkomuoto tulee parhaiten esiin.

Virkattu leipäpussikassi /Kirsti Silmu

Malli ja toteutus: Kirsti Silmu. Idea kassiin lähti leipäpusseista, joita tulee joka huusholliin ja ne päätyvät useimmiten roskikseen. Kirsti Silmu kokeili ensin makramee-solmeilua ja neulontaa, mutta muovinauhan synnyttämä kitka vaikeutti valmistusta. Siksi hän valitsi työtavaksi virkkauksen.

Tarvitset: muovisia leipäpusseja, kapeata läpinäkyvää teippiä, virkkuukoukun 10,00 mm

Työohje: Leikkaa leipäpussit suusta alkaen n. 5-6 cm leveäksi nauhaksi spiraalin tavoin. Saat metrin, parin pituista nauhaa. Kiinnitä jatkos kapealla teipillä leikatut päät n. 5 cm päällekäin. Ja ei kun virkkaamaan. Pohjaan on virkattu 30 cm silmukkaa ketjuvirkkausta ja siihen 8 kerrosta puolipylvästä edestakaisin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Lähde sitten kiertämään pohjaa ympäri ylöspäin, kunnes riittävä korkeus on saavutettu. Sangat ovat 3 puolipylvään levyisiä ja ne aloitetaan alkupäästä kassin yläreunasta ja kiinnitetään toisesta päästä kiinteillä silmukoilla. Samoin sankojen keskiosa on kiinnitetty kaksinkerroin kiinteillä silmukoilla. Kassin tekoon menee leikuuaika mukaan lukien n. 20 tuntia.

Kaksoiskassi pöytäliinasta / Marja Karlin

Malli ja toteutus: Marja Karlin. Kassin idea on, että siinä on sisäkkäin kaksi kassia. Kun kassajonossa huomaa, etteivät ostokset mahdu yhteen kassiin, voi vuoren irrottaa ja kääntää toisin päin, jolloin syntyy toinen kangaskassi. Kassissa on kolme taskua, joihin mahtuu esim. lompakko ja nauhaklenksu, johon voi laittaa ostoskärryjen poletin roikkumaan. Kangas on vanha, tukeva pöytälinna kangas, napit kotoa komeroista löytyneitä ja vetoketjut kirpputorilta.

Tarvitset: vanhan pöytäliinan, liimakangasta, palan vanhaa vahvaa lakanakangasta, nappeja, vetoketjuja, ompelulankaa, (valmista nauhaa tai nyöriä ja avattava klenksu)

Työohje: Kassin valmiit mitat ovat korkeus 34 cm, leveys 36 cm ja syvyys 7,5 cm. Leikkaa molemmista kankaista noin 68 x 46 kokoinen pala. Silitä liimakangas päällisen nurjalle puolelle lyhyisiin päihin, leveys n. 5 cm. Valmista mieleisesi pituiset ja levyiset sangat. Ompele päälliseen oikealle puolelle tasku, jos haluat ja kiinnitä kantosangat ompelemalla ne kiinni vain liimakankaan alapuolelle. Liimakangasosuus taitetaan valmiissa työssä nurjalle. Ompele sivusaumat ja taita kassi niin, että sivusauma ja pohjan keskikohta ovat päällekkäin. Ompele muodostuvaan kulmaan sauma noin 4 cm päähän terävästä kulmasta ja leikkaa ylimääräinen osuus pois. Ompele 8 nappeihisi sopivaa napinläpeä pystypäin yläreunaan. Liimakangas helpottaa napinläpien tekemistä ja estää läpien venymisen ja repsahtamisen. Taita yläreuna nurjalle ja tikkaa se läheltä reunaa. Valmista sisätasku. Leikkaa vetoketjusi levyinen + saumavarat ja 36 cm + sv pituinen pala kangasta. Ompele vetoketju kiinni vuorollaan molempiin kapeisiin päihin. Taita nurinpäin ja asettele vetoketjun kohta noin muutaman sentin päähän reunasta. Ompele pitkät sivusaumat, mutta pidä vetoketju avoinna, jotta voit kääntää taskun oikein päin!

Kiinnitä tasku paikalleen sisäpuolelle taitetun kankaan alareunaan eli taskusta tulee roikkuva. Ota noin 20 cm pätkä jotain nauhaa tai tee kankaasta vastaavaa. Pujota siihen avainnauhoista tuttu avattava lenksu ja ompele se kiinni haluamaasi paikkaan kassin sisäpuolelle, vaikka taskun viereen. Tähän voit kiinnittää poletin ostoskärryjä varten. Jos haluat vuoriin taskun, ompele se nyt. Taskusta on hyvä tehdä vetoketjullinen, jos päälliseen ei tullut vetoketjullista taskua. Vuorin taskun voi ommella suoraan kiinni kankaaseen. Ota vetoketjun levyinen + sv  ja noin 26 cm (sis. sv) pala kangasta. Leikkaa kankaan pituussuunnasta 5 cm pala ja ompele vetoketjun toinen puolisko tähän palaan. Ompele isompi pala vetoketjun toiseen puoliskoon. Tee tikkaukset lähelle vetoketjua. Taita saumavarat nurjalle ja kiinnitä tasku neuloilla paikalleen ja ompele kiinni vuoriin oikealle puolelle

Ompele vuorin sivusaumat ja pohjakulma samoin kuin päällisessä. Valmista sangat, joista ei kannata tehdä kovin leveitä. Jos valmiin sangan leveys on 2 cm, sen saa hyvin taitettua kasseja yhdistettäessä niiden väliin. Laita vuori päällisen sisään paikalleen ja tarkasta ylätaitteen paikka. Kiinnitä sangat vuoriin ylätaitteen osuudelle oikealle puolelle ja taita reuna nurjalle ja tikkaa se alareunastaan kiinni. Laita vuori kassin sisään ja merkitse nappien kohdat ja ompele napit paikalleen vuoren siistimmälle puolelle eli ulkopuolen yläreunaan. Käännä vuori nurinpäin ja napita paikalleen niin, että sangat jäävät vuoren ja päällisen väliin.

Verkkokassi loimilangoista / Pirjo Tikkanen

Malli ja toteutus: Pirjo Tikkanen. kestävä, tilava ja pesunkestävä verkkokassi, joka virkataan ylijääneistä loimilangoista.

Tarvitset: maton loimilangoista jääneitä pätkiä tai kalastajalankaa, ohutta muoviputkea (myydään esim. akvaarioliikkeissä), virkkukoukku

Työohje: Aloitus: 10 kjs renkaaksi, siihen niin monta ketjusilmukkakaarta kuin mahtuu. Jatketaan 10 kjs kaaria, lisätään kaaria tarpeen mukaan. Jos kassi virkataan loimen lopuista, tehdään pitävät merimiessolmut jatkettaessa lankaa ja pujotetaan päät ketjusilmukoihin. Virkataan kjs-kaaria niin monta kerrosta, että on tarpeeksi tilava. Kassin yläosassa viimeisellä kierroksella supistetaan siten, että kaarissa on 5 kjs. Niihin virkataan kiinteitä silmukoita 3 kerrosta. Sangoiksi laitetaan ohutta muoviputkea 2 kpl n. 10-15 cm.

Virkataan sopivan pituinen pätkä ketjusilmukoita ja pujotetaan putken läpi. Kiinnitetään tiukasti molemmista päistä kassin yläreunaan.

Lisäohjeita lukijoiden pyynnöstä:

Mauritz-kassi / Ulla Rantakari

Malli ja toteutus: Ulla Rantakari

Tarvitset: Yhden miesten paidan sekä vinonauhaa. Tässä paidassa oli helmassa tarralla suljettavat taskut, jotka jäivät käyttöön kassissakin.

Työohje: Leikkaa paidasta niin suuri kassi kuin siitä riittää. Kainalon korkeudelta alkaa kahvaosa, kahvan leveys on noin 5 cm. Pyöristä kulma, josta kassin yläreuna nousee kahvaksi, ja leikkaa keskikohdasta pois pala samanlaisella kaarella. Leikkaa takakappaleesta samanlainen pala kassin toiseksi puoleksi. Jatka kahvoja tarvittaessa keskeltä yli jääneellä kankaalla.

Ompele nappilistan molemmat reunat kiinni suoralla tai koristetikkauksella OP:lta. Ompele palat yhteen pitkiltä sivuilta OP:t vastakkain ja huolittele saumurilla, tai tee pussisaumat: ompele molemmat pitkät sivut yhteen 0,5 cm:n saumanvaroin NP:t vastakkain, käännä ja ompele uusi sauma nurjalta niin, että edellinen saumanvara jää piiloon. Ompele pohjasauma kuten sivusaumat. Jos käytät paidan helmakäänteen hyväksi, voit ommella pohjasauman OP:lta käänteen päältä.

Ompele pohjan kulmat: taita nurjalla sivusauma ja pohjasauma vastakkain, ompele suora ommel 5 cm:n päässä saumojen kärjestä molemmissa sivuissa. Tarkista, että uusi sauma on suorassa kulmassa molempiin saumoihin nähden. Halutessasi voit leikata ylimääräisen kulman pois ja huolitella SV:t. Ompele kahvojen yläreunat yhteen OP:t vastakkain.

Huolittele reunat vinonauhalla. Vinonauhan päätöskohta kannattaa sijoittaa muualle kuin kahvan yläreunaan, näin kassia on mukavampi kantaa. Huomaamattoman päätöskohdan saa seuraavasti: jätä n. 5 cm:n häntä kun aloitat nauhan kiinnittämisen. Kun olet tulossa kierroksen loppuun, keskeytä ompelu. Mittaa tarkasti, kuinka pitkän nauhan tarvitset, ja leikkaa vinonauhan molemmat päät vinoon niin, että saat tehtyä samanlaisen sauman kuin vinonauhassa muutenkin on: aseta nauhan päät OP:t vastakkain ristiin, jolloin LS asettuu molemmissa samalla tavalla leikatun pään suuntaisesti. Ompele siitä kohdasta, missä nauhojen kärjet ja sivut leikkaavat. Näin jatkoksesta tulee huomaamaton. Paina SV: auki, leikkaa ylimääräiset kulmat pois ja taita vinonauha muotoonsa. Kiinnitä viimeinen osuus.

Kesäkassi kierrätyskankaasta /  Käsityökerho Käki

Malli ja toteutus: Taina / Käsityökerho Käki

Tarvitset: Käytetyt puuvillaiset kesähousut (aviomiehen), ystävältä saatu kierrätyskukkakangas, tähteeksi jääneitä vanun kappaleita.

Työohje: Leikkaa housukankaasta 8 kpl kukkakuvioita (piparkakun mallinen, 6 lohkoa, halkaisija 23 cm, lohkon matalasta kohdasta). Leikkaa kukkakankaasta 8 kpl teräväkärkisiä kuvioita ja vielä 8 kpl teräväkärkisiä kuvioita vanusta. Laita housukankaasta leikattu kukkakuvio alimmaiseksi, sitten vanu, ja päälle kukkakangas niin että kulmat sattuvat terälehtien väleihin housukankaassa.

Tikkaa käsintikkauksella kulmakaavion mukaan kaikki yhteen kulmasta kulmaan. Taita housukankaan pyöreät osat kukkakankaan päälle, taita reunasta pieni määrä kangasta sisään ja ompele pienin pistoin kiinni. Kun olet ommellut kaikki, yhdistä 8 kpl ommellen käsin siten että muodostuu kassi. Koska pohja jää vähän pyöreäksi, tee sisäänotot kassin sisällä, että saat pohjan tasaiseksi. Lisäksi ommeltiin housujen takataskuista kassin sisäpuolelle taskut. Taskuissa oli tarrakiinnitys, joten ne ovat kätevät pikkutavaroille.

Viimeiseksi leikataan kukkakankaasta 8 kpl 4 cm:n levyistä kaitaletta. Taitetaan leikkausreunat yhteen taittaen sisäpuolelle. Taitetaan vielä kerran ja ommellaan koneella kiinni. Täten saadaan 1 cm:n levyistä nauhaa. Liitetään kolme nauhaa yhteen ja valmistetaan letittämällä kassin sangat. Nauhojen pituus riippuu siitä miten pitkät sangat haluat.

Asiasanat: askartelu , tuunaus

Viestit 16

1.7.2008 klo.13:32
Sirkka

Sirkka

Pirkko Mäkilän keksimä uusiokäyttö on tosihieno idea. Onnittelut hienosta toteutuksesta.

Vastaa
1.7.2008 klo.19:44
Kirsikka

Kirsikka

Videonauhakassi on tyylikäs! Voisiko saada lisää kuvia niistä muistakin osallistuneista kasseista?

Vastaa
2.7.2008 klo.10:13
Riittuska

Riittuska

Tosi mahtavaa,kun osataan käyttää (järkeä) ja tehdä uusio tavaroita.

Vastaa
2.7.2008 klo.10:15
Peku

Peku

Tosiaan hienoa,saisko lissää noita kuvia kilpailu töistä.

Vastaa
2.7.2008 klo.19:27
Tellukka

Tellukka

Upeita toteutuksia, jatkakaa kierrätysideoilla. Olisiko mahdollista saada vahakangaskassin ohje?

Vastaa
3.7.2008 klo.10:13
Laura Tuom...

Laura Tuom...

Hei! Lisäsin nyt lukijoiden pyynnöstä muutaman kilpailuun osallistuneen kassin voittajakassien perään. t. Laura

Vastaa
3.7.2008 klo.15:35
Marjuska

Marjuska

Kivoja ideoita,mutta esim. voittajakassin pystyy tekemään vain kangaspuut omistava. Mietin myös, miksei yhdessäkään ole läppää tai jotain sulkijasysteemiä. Tavarat pysyisi sateellakin kuivana.
Löytyisikö vielä enemmän kuvia ja ohjeita?
Voisiko Kotilieden sivuille (joko lehteen tai nettiin) laittaa oman osaston uusiokäytölle. Kerran kuussa ideat kuvien kera esiin. Kolmekymmentä vuotta sitten tein tytöille juhlamekot miehen vanhoista paidoista ja ne olivat tosi upeat ja keveät ”Pieni talo preerialla-tyyliä”.

Vastaa
4.7.2008 klo.19:53
sander

sander

Upeita, aivan loistavia! Ekologista ja hyödyllistä, käyttökelpoista, uudenveroista ja nättiä, nyt vaan ideoimaan ja toteuttamaan! Aina ei itsellä mielikuvitus riitä, ja noista voikin ottaa hyvin mallia!

Vastaa
6.7.2008 klo.16:48
Tuulia

Tuulia

Haluaisin tarkistusta, ovatko leipäpusseista leikatut suikaleet todellakin 5-6 cm:n levyisiä. Olen itse leikannut eri tarkoituksiin paljon kapeampia ja ihmettelen, onko tuo leveys oikein?
Olen virkannut pusseista mm. amppeleita ja kukkaruukun suojuksia aiemmin.

Vastaa
6.7.2008 klo.16:49
Tuulia

Tuulia

Unohtui pyytää lisää näitä kassikilpailun osallistujien malleja nettisivuillenne.
Muutkin ekohenkiset vinkit ovat tervetulleita.

Vastaa
24.7.2008 klo.12:52
Tepo

Tepo

En kommentoi

Vastaa
4.2.2009 klo.7:31
Anonyymi

Anonyymi

Kauniita töitä ja voittajan kassi on todellinen ekoteko. Tyhjät kasetit joutuvat muuten kaatopaikalle ;) Hieno oivallus. Onnea voittajalle.

Vastaa
14.2.2010 klo.17:36
Fanni

Fanni

tosi kivoja kasseja ja tykkäsin tosipaljon siitä leipäpussimenetelmästä ja itse voittajan työstä :) myös muut työt olivat tosi kivoja ;) se autonmatto työ oli myös erittäin hauska idea! :))

Vastaa
18.2.2011 klo.19:30
lapin emän...

lapin emän...

erittäin kivoja halpoja kasseja olisi nykyisille uusavuttomille mallia siitä ideoimaan .olen itsekkin käsityö ihminen .ihailen aina uusia ideoita,joskusinnostuntekemään niitä. kun illalla ajaattelee aamulla herättyä on yön aikana lamppu syttynyt antanut virikkeen siitävaan harrastamaan.

Vastaa
19.2.2011 klo.7:18

En voi muuta kuin ihailla käsityötaitoisten ihmisten töitä ja ideoita. Tästä sai taas monta hyvää ideaa myös itselle. Tuo 'leipäpusseista' tehty kassi on mielestäni huippuidea. Sellaisen tulen tekemään, kiitos vain ideoijalle.

Vastaa
26.2.2011 klo.16:28

Tyylikäs joukosta erottuva on videonauhakassi-KAUNIS!

Vastaa

Kirjoita oma viesti tai aloita uusi keskustelu