Mahmud Muhtar Paşa (1867-1935) hayatı, askeri ve siyasi faaliyetleri, eserleri [Mahmud Muhtar Pasha (1867-1935) his life, military and politicial activities,writings]

Dökümanı Bilgisayarınıza İndirin

Bu Dökümana Ait İstatistikler

Raporla
  • Dili : Türkçe
  • Sayfa Sayısı : 338
  • Okunma : Toplam 2572 kez okundu.

Yorumunuzu Yazınız

Sosyal Medya ile Giriş Yapın

  • blogger http://username.blogspot.com/
  • wordpress http://username.wordpress.com
  • yahoo http://me.yahoo.com/
  • technorati http://technorati.com/people/technorati/username
  • OpenID http://{openid-adresiniz}

Belgeler.com Hesabınızla Giriş Yapın

Bu belgeye ait yorum bulunmamaktadır. İlk yorumu siz yapın!

Belge Bilgileri

Mahmud Muhtar Paşa, 6 Aralık 1867 tarihinde stanbul’da doğmuştur. Babası Gazi Ahmed Muhtar Paşa, annesi Fatma Zehra Hanım’dır. Zühtü Paşa Sıbyan Mektebi’nde başladığı tahsil hayatına Galatasaray Mekteb-i Sultânisi’nde devam etmiştir. 1885 yılında Mekteb-i Harbiye’ye kaydolmuş ve aynı yıl Almanya’da bulunan Metz Mekteb-i Harbiyesi’ne gönderilmiştir. Metz Harbiye Mektebi’nden 1888 yılında mülazım rütbesiyle mezun olmuştur. 1894 yılına kadar Almanya’da kalmaya devam etmiş, kurmaylık eğitimini tamamlamıştır. 1894 yılında stanbul’a dönerek Mekteb-i Harbiye’de ve Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye’de çeşitli görevlerde bulunmuştur. Mahmud Muhtar Paşa, 1897 Osmanlı-Yunan Harbi’ne gönüllü olarak katılmıştır. Savaş esnasında Velestin ve Dömeke muharebelerinde göstermiş olduğu başarılar ile tanınmaya başlanmıştır. 1908’de II. Meşrutiyetin ilanıyla Birinci Ferik rütbesiyle Hassa Ordusu Kumandanlığı’na getirilmiştir. 1909 Tasfiye-i Rüteb Kanunu ile rütbesi miralaylığa indirilmiş ve aynı yıl Aydın Valiliğine atanmıştır. 1910 yılında brahim Hakkı Paşa kabinesinde Bahriye Nazırlığına getirilmiştir. 1911’de Tarblusgarp Savaşı ile hükümetin iktidardan ayrılması üzerine bu görevden ayrılmıştır. 1912 yılında babası Gazi Ahmed Muhtar Paşa’nın kurduğu hükümette de Bahriye Nazırlığına atanmıştır. 1912 yılında Balkan Harbi’nin başlaması üzerine cepheye giderek Kırkkilise, Lüleburgaz ve Çatalca Muharebelerinde 3. Kolordu ve 2. Şark Ordusu kumandanı olarak vazife yapmıştır. 1913 yılından 1915 yılına kadar Berlin Sefirliği görevinde bulunmuştur. Bu görevinden sonra devlet vazifelerinden uzaklaşmıştır. 1922 yılına kadar sviçre’de yaşamış, millû mücadelenin yurt dışında tanıtılması ve devlet menfaatlerin korunması için çeşitli girişimlerde bulunmuştur. 1922’de stanbul’a dönmüştür. Yeni bir stanbul hükümeti kurulması için çalışmalarda bulunmuşsa da bir sonuç alamamıştır. 1910-1911 yılları arasındaki Bahriye Nazırlığı görevinde devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle 1929 yılında Divân-ı Âli’de yargılanmış ve devletin zararını tazmin etmeğe mahkum edilmiştir. Bu tarihten itibaren Mısır’a yerleşerek, sakin bir hayat yaşamaya başlamıştır. 18 Mart 1935 tarihinde skenderiye’ye giderken Mesina ile Napoli arasında gemide geçirdiği bir kalp krizi neticesinde vefat etmiştir. Üçüncü Kolordu’nun ve kinci Şark Ordusu’nun Muhârebâtı ve Mâziye Bir Nazar Berlin Muâhedesi’nden Harb-i Umûmiye Kadar Avrupa ve Türkiye- Almanya Münâsebâtı isimli eserleri en bilenen iki önemli kitabıdır.

Mahmud Muhtar Pasha was born on the 6th of December 1867, in Istanbul. His father, Ahmed Muhtar Pasha, was an important soldier and a politician. Mahmud Muhtar Pasha, started education at the Zuhtu Pasha Primary School. At nine years of Mahmud Muhtar Pasha became a border at the Galatasaray High School. In 1885 he was removed from Galatasaray High School and sent to Military College of Harbiye. The same year he was sent to the Military College in Metz, then part of Germany. He graduated as lieutenant in 1888. Simultaneously he attended courses of the Staff College in the German capital. After graduating as staff officer, he returned to Istanbul, was appointed to General Staff and became staff instructor at the Harbiye. In 1897, he took part in the war which broke out that year with Greece. After the Constitutional Monarchy had been declared on the 24th June 1908, Mahmud Muhtar Pasha was appointed Comander of the Imperial Guard in Istanbul. His rank was reduced colonel with a law in 1909. And after that Mahmud Muhtar Pasha, was appointed governor-general of the province of Aydin, Izmir being its principal city. In 1910, Mahmud Muhtar Pasha was appointed Minister of Navy in brahim Hakki Pasha Cabinet. He left this mission with the War of Trablusgarp in 1911. He was appointed Minister of Navy when in July his father, Gazi Ahmed Muhtar Pasha, became Grand Vezir. When the Balkan War broke out in 1912, Mahmud Muhtar Pasha went to front. He firstly commanded the Third Army Corps of the East Army and secondly commanded the Second East Army. He became Ambassador of Berlin in 1913. Mahmud Muhtar Pasha left the Embassy in 1915. By 1915 he was tired of political and military works. Mahmud Muhtar Pasha and his family returned to Istanbul after an absence of nine years. In 1922, Mahmud Muhtar Pasha worked for to set up a new Istanbul Cabinet. In 1929, Mahmud Muhtar Pasha, was informed that the Turkish Government now held him responsible for the payment due for the battleships while he was Minister of Navy in 1911. After that he never again set foot in his homeland. Mahmud Muhtar Pasha died on March 18th 1935, between Messina and Naples. His important books names are those Üçüncü Kolordu’nun ve kinci Şark Ordusu’nun Muhârebâtı and Mâziye Bir Nazar Berlin Muâhedesi’nden Harb-i Umûmiye Kadar Avrupa ve Türkiye-Almanya Münâsebâtı.

Belgenin Kısa Adresi

Belgeyi Sitenize Ekleyin

Benzer Belgeler