Bild på Islands artist Eyþór Ingi Gunnlaugsson.
Eyþór var först ut att få sitt vykort producerat av Camp David. Foto: Camp David

Artisterna i Eurovision Song Contest 2013 presenteras med personliga vykort

Intimt, nära och personligt – Nu är det klart att Camp David ska producera presentationerna av varje artist i Eurovision Song Contest. På 30 sekunder ska de få tittarna att bli nyfikna, engagerade och intresserade.

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten

Jämfört med tidigare år så kommer de så kallade vykorten i årets Eurovision Song Contest att se annorlunda ut. Istället för att visa snygga bilder från värdlandet kommer varje artist att bli presenterade i sitt eget hemland.

Det är nu klart att dessa vykort ska produceras av reklamfilmsproduktionsbolaget Camp David. Inspelningarna är redan i full gång och SVT hoppas att det kommer att resultera i spännande möten med länderna och deras artister.

– Framförallt handlar det om att skapa en känsla och nyfikenhet för artisterna. Då vinner vi tittarnas engagemang. Ett större engagemang ökar nyfikenheten på hur det ska gå för artisterna när de väl ska uppträda, säger Sven Stojanivic, Creative Director och co-producer på Eurovision Song Contest Malmö 2013.

"Camp David har idéerna, erfarenheten och engagemanget"

Efter att flera produktionsbolag fått pitcha på arbetet med vykorten var det bolaget som är bäst på den korta berättarformen valet föll på.

– Man har 30 sekunder på sig att förmedla ett budskap och samtidigt klä det i en snygg förpackning. Camp David har idéerna, erfarenheten och engagemanget som krävs för att göra något nytt och speciellt av vykorten, säger Sven Stojanovic.

Porträtten ska skapa en känsla av närhet

Lolo Uggla är producent på Camp David. Hon berättar hur de ville få fram känslan av att vara där och att komma nära för att få det personliga.

Tillsammans med Johan Skog, Senior Director har regissören Niclas Larsson satt form och vision för porträtten. Fem team med regissör, fotograf och teknisk koordinator reser ut i Europa för att träffa varje artist. Islands artist Eyþór Ingi Gunnlaugsson var först ut att porträtteras och mötet med honom blev kvittot på att Camp David hade tänkt rätt.

– Det var skönt att göra det testet på våra idéer, men vi har gjort liknande saker så vi känner oss ändå trygga på formatet och våra idéer, säger Lolo Uggla.

Artisternas historia skapar filmerna

De små teamen gör att mötet med artisten blir intimt och personligt.

– Vi förbereder mycket genom att låta artisterna svara på frågor som är ganska personliga innan, och sen följer vi dom så att det blir deras historia som skapar filmen.