پرورش و نگهداری شتر
صفحات وبلاگ
نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠
تولید پشم شتر
ترجمه و تألیف : دکتر احسان مقدس
تاریخ ترجمه : تابستان 1376

 

مقدمه :
   نیاکان ما از پیشتازان استفاده از پشم حیوانات اهلی نظیر پشم گوسفند، بز و شتر بوده اند و تاریخ نگاران بر این عقیده اند که ایرانیان اولین ملتی هستند که به بافت قالی پرداخته اند و هنوز که هنوز است این صنعت ملی گرانبها نام هنرمندان ایرانی را در سرلوحه هنرمندان هنرهای دستی جهان قرار داده است .
   پشم شتر نیز از دیرباز در مناطق خشک کویری ایران و شهرهای حاشیه کویر مصرف فراوانی داشته است و چادر اغلب عشایر چادرنشین از پشم این حیوان بافته می شد زیرا عایق خوبی در برابر گرما و سرما بوده است و تا همین چندی پیش شهر کویری نائین در بافت (( عباهای نائینی )) شهره آفاق بوده است . همچنین از پشم شتر برای بافت ریسمان و تهیه طناب های محکم و قوی استفاده فراوان می شده است و این ریسمان ها در شتر کاربرد فراوان داشته اند که به آن (( عگال )) می گفته اند و همچنین از پشم شتر برای بافتن جوراب، دستکش، کلاه و لباس و پتو نیز استفاده می شده است. اما اکنون به نظر می رسد که باتوجه به شباهت زیاد پشم شتر با پشم گوسفند از این پشم بیشتر برای صنعت فرش بافی استفاده می گردد .
   در این جزوه مختصر ، سعی بر این شده است که اطلاعات مناسبی در زمینه تولید پشم شتر عرضه گردد ، با این امید که مورد استفاده علاقمندان، صاحبنظران و دست اندرکاران پرورش شتر قرار گیرد.

خصوصیات پشم شتر
  
سراسر بدن شتر را پشم می پوشاند که تراکم پشم در شترهای یک کوهانه معمولاً در ناحیه گردن، کوهان و شانه ها بیشتر از جاهای دیگر بدن است و میزان پشم در شترهای دو کوهانه از شترهای یک کوهانه بیشتر است. پشم شتر دارای خصوصیاتی است که آن را از پشم گوسفند متمایز می سازد و آن استحکام و مقاومت، سبکی وزن و کاهش انتقال حرارت است.

   پشم بچه شتران از پشم شتران بالغ نرم تر است و هرچه سن حیوان افزایش یابد میزان پشم های خشن نیز در آن افزایش می یابد و میزان تولید سالیانه هر نفر شتر در حدود 1ـ 5/1 کیلوگرم در شتر یک کوهانه و در حدود 1ـ5 کیلوگرم در شتر دوکوهانه است. پشم شتر را معمولاً در فصل بهار می چینند و یا اینکه در اثر مالیدن بدن، به شاخه های درختان و ساقه های آن ها می ریزد. قطر هر تار پشم در حدود 16ـ18 میکرون است و نسبت پشم شتر تمیز در حدود 80% است ( زاید و همکارانش 1991 ) .
   پژوهشگران اظهار می دارند که پشم شتر دوکوهانه ای که در آسیای میانه و جنوب اتحاد شوروی سابق زندگی می کنند دارای تراکم بیشتری در مقایسه با شترانی است که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا زندگی می کنند که علت آن سردی هوا در منطقه مذکور است و پشم شتر دوکوهانه وحشی مرغوب تر از سایر انواع شتر است ، زیرا طول الیاف آن بلندتر است ( ناظر عدل 1365) .
   قبایل چادرنشین معمولاً از پشم شتر، چادر، ریسمان، پتو و حتی لباس تهیه می کنند و باید توجه داشت که بعد از پشم چینی، باید روی شترها را پوشاند و یا این که آن ها را در جاهائی سر پوشیده محصور نمود تا در معرض مستقیم اشعه خورشید قرار نگیرند .
   مراقبت هائی که لازمست بعد از پشم چینی شتر بعمل آید عبارتند از روغن زدن بدن شتران و نگهداری آنها در سایه و بعضی از شترداران دو روز پس از روغن زدن، بدن حیوان را به وسیله گل و لای پوشانده و بعد از سه روز گل ها را پاک می کنند . این عمل برای مبارزه با بیماری های جلدی انجام می شود ( خاتمی 1362 ) . این روش مبارزه روش مناسب و مفیدی در این زمینه نیست و جهت مبارزه و درمان بیماری های جلدی باید از دارو و سم های مناسب استفاده نمود ( مقدس 1374 ، مقدس 1376) .
   پشم شتر اهمیت چندانی در صنعت نساجی کشورهای عربی و خاورمیانه نداشته است. اما برخلاف این کشورها در چین و پاکستان و افغانستان پشم شتر دارای اهمیت فراوانی است و سالیانه مقدار زیادی از آن صادر می گردد که میزان حجم صادرات پشم شتر در چین به تنهائی بالغ بر 1500 تن در سال است ( زاید و همکارانش 1991 ) . گفته می شود که در چین بیشتر شترها را از لحاظ مرغوبیت پشم شتر پرورش می دهند . چنان که در شمال غربی چین قیمت پشم شتر سه برابر پشم گوسفند است زیرا که پشم شتر در برابر سرما خاصیت عایق کنندگی بیشتری از پشم گوسفند دارد . ( ناظر عدل 1365) .
   Keikin (1976) گزارش داده است که از یک گله 4300 نفری در روسیه در سال 1970 برابر 557 کیلوگرم و در سال 1974 برابر 576 کیلوگرم کرک برداشت. بنابر گزارشات موجود شترهای دوکوهانه روسی قادرند در هربار پشم چینی تا 5/4 کیلوگرم محصول تولید نمایند که البته این مقدار باتوجه به سن و جنس و نژاد دام متفاوت است ( خاتمی 1362 ) .
   Chapman (1985) گزارش می دهد که در مغولستان پشم شتر 17% تولید کل پشم کشور را تشکیل می دهد. وی همچنین اظهار می دارد که میانگین محصول پشم شتران ماده 5 کیلوگرم است که این مقدار در حیوانات نر به بالاتر از 8 کیلوگرم و درنرهای اخته شده به ده کیلوگرم می رسد و حیوانات نر باید در بهترین شرایط حداقل 12 کیلوگرم پشم تولید کنند تا واجد شرایط مناسب جهت طبقه بندی و انتخاب اصلاح نژادی گردند و جمع آوری پشم در مغولستان در سه مرحله صورت می گیرد. اولین جمع آوری پشم در مغولستان بین نیمه ماه مارس و نیمه ماه آوریل ( فروردین ـ اردیبهشت ) صورت می گیرد و در این کشور معمولاً پشم های ناحیه سر و کوهان ها را باقی می گذارند تا از حیوان در برابر سرما و گرما حمایت کند .
   دو جمع آوری دیگر نیز انجام می شود که دومی بین نیمه ماه آوریل و نیمه ماه مه ( اردیبهشت ـ خرداد) انجام می شود و در طی آن پشم های کوتاه از اطراف گردن، بدن و پاها جمع آوری می شود. و سومی بین نیمه ماه مه و نیمه ماه ژولای ( خرداد و تیر) جمع آوری می شود که در این مرحله پشم های باقیمانده مثل ناحیه دم جمع آوری می شود که در آن رشته های کوتاه 21ـ29 میکرون قطر دارند .
شکی نیست که در صنایع نساجی به ویژگی های پشم شتر از لحاظ نرمی و لطافت، طول الیاف، مقاومت الیاف اهمیت داده می شود. قطر الیاف پشم در شتر یک کوهانه در حدود 18/15ـ 1/20 میکرون و بطور متوسط 18 میکرون است. در حالی که در شتر دوکوهانه یک ساله قطر الیاف پشم در حدود 5/14ـ02/17 میکرون است و هرچه سن شتر افزایش یابد قطر الیاف افزایش می یابد بطوری که قطر الیاف پشم در شترهای به سن 11 تا 18 به 85/18میکرون می رسد.
میزان پشم تولیدی در بچه شترهای نوزاد و شیرخوار در هر دو نژاد یک کوهانه و دو کوهانه به شرح زیر می باشد .

جدول شماره 1 : میزان پشم تولیدی در شترهای نوزاد ، و شیرخوار یک کوهانه و دوکوهانه
 

سن(سال)

شتر دو کوهانه

شتر یک کوهانه

شترهای نوزاد

شترهای شیرخوار

تفاوت

شترهای نوزاد

شترهای شیرخوار

تفاوت

5

35/7

25/6

10/1

89/2

15/2

74/1

6

19/7

73/5

36/1

15/3

15/2

00/1

8

13/7

55/5

53/1

91/2

17/2

74/1

9

95/7

32/6

63/1

85/2

35/2

5/0

بطورمتوسط

21/7

17/6

04/1

94/2

25/2

69/1

منبع : پرورش شتر در اتحاد شوروی سابق (1972)

 

جدول شماره 2 : نمایانگر مقایسه ای بین ضخامت الیاف پشم در طول الیاف در شتران بالغ یک کوهانه و دوکوهانه و آمیخته این دو نژاد در نسل های مختلف است

نوع شتر

ضخامت ( قطر ) ( میکرون )

طول الیاف (سم)

شتر یک کوهانه

05/17

46/6

شتر دوکوهانه

95/17

65/6

شتر آمیخته دو نژاد ( نسل اول )

80/17

79/5

شتر آمیخته دو نژاد ( نسل دوم )

65/17

70/5

منبع : پرورش شتر در اتحاد شوروی سابق (1972)


   و همانطورکه قبلاً ذکرکردیم قطر الیاف پشم در شترهای یک کوهانه نازکتر از قطر الیاف پشم در شترهای دوکوهانه است و این قطر در شترهای آمیخته دو نژاد بیشتر به نژاد دوکوهانه نزدیکتر است تا نژاد یک کوهانه و آشکار شده است که ضخامت (قطر) الیاف پشم نسل سوم آمیخته از قطر الیاف پشم شتر دوکوهانه نیز کمتر است ( زاید و همکارانش 1991).
   و براساس گزارشات رسیده از صنعت پشم بافی شتر در اتحاد شوروی سابق، اظهار شده است که پشم شتر از لحاظ مقاومت بهتر و برتر از پشم گوسفندان است و جدول شماره 3، مقاومت پشم شتر را در هر دو نژاد یک کوهانه و دو کوهانه و همچنین با نژاد آمیخته مقایسه می نماید .

جدول شماره 3 : مقاومت الیاف پشم در شتر
 

نوع شتر

شتران یکساله

شتران بالغ

تعداد سرها

مقاومت الیاف (گرم)

تعداد سرها

مقاومت الیاف (گرم)

شتر دو کوهانه

8

2/9

9

4/8

شتر یک کوهانه

7

1/10

6

4/7

نسل اول شتر آمیخته دونژاد

6

8/8

4

7/7

نسل دوم شتر آمیخته دونژاد

7

5/8

5

3/8

منبع : پرورش شتر در اتحاد شوروی سابق (1972)


   پشم شتران یک ساله از لحاظ استحکام و قدرت مقاومت برتر از پشم شتران بالغ است و همچنین پشم شتران دو کوهانه از این جهت برتر از پشم شتران یک کوهانه است، اما شتران آمیخته این دو نژاد از این لحاظ متوسط هستند. و میزان پشم خالص پس از شستشوی صنعتی آن در حدود 7/57% است اما وزن پشم تمیز در شتران بالغ و آمیخته در جدول شماره 4 آمده است .
   آشکار شده است که میزان الیاف خالص از وزن نمونه های شسته نشده در شتران ماده یک کوهانه در حدود 1/10% بیشتر از شتران ماده دو کوهانه است . اما در شتران آمیخته این مقدار نزدیک به میزان آن در شتران یک کوهانه است و بطور کلی میزان الیاف تمیز خالص در شتران ماده یک کوهانه در حدود 82 ـ 9/87% است و باید توجه داشت که میزان پشم تولیدی در اثر ریزش پشم، افزایش کثافت و اشغال و مدفوع و گیاهان چسبیده به آن ، کاهش می یابد به همین جهت باید در هنگام چرای شتران، آنها را از محل های نگهداری اشغال و کود و غیره دور ساخت .

جدول شماره 4 : میزان الیاف تمیز خالص در پشم شتران

نوع شتر

میزان الیاف از نمونه های خام (%)

میزان الیاف تمیز خالص نسبت به وزن نمونه ها، بدون شستشوی مکانیزه (%)

شتران دو کوهانه

5/68

0/82

شتران یک کوهانه

5/78

2/86

نسل اول آمیخته شتران دو نژاد

4/74

3/84

نسل دوم آمیخته شتران دو نژاد

1/74

7/83

منبع : پرورش شتر در اتحاد شوروی سابق (1972).


تقسیم بندی کیفی پشم شتر :
   پشم شتر را می توان به سه گروه زیر تقسیم بندی نمود : پشم نرم، پشم خشن ، و پشم گردن و ران ها . همیشه باید پشم گردن و ران ها را از پشم نرم متمایز ساخت. میزان پشم خالص این گروه ها برحسب نوع، جنس و سن و همچنین شرایط تغذیه شتران و هنگام پشم چینی متفاوت است و باید توجه داشت که می توان مقدار زیادی پشم نرم را از شتران جوانی که سن شان به چهارسالگی نمی رسد تهیه کرد. جدول شماره (5) روش تقسیم بندی کیفی پشم شتر دو کوهانه و شتر آمیخته در جنوب اتحاد جماهیر شوروی سابق ( به کیلوگرم) را به ما نشان می دهد .

جدول شماره 5 : تقسیم بندی میزان پشم نر شتر دو کوهانه و آمیخته ( به کیلوگرم )

نوع شتر

درجه اول

درجه دوم

درجه سوم

شتر دو کوهانه یک ساله

67/1

75/1

21/0

شتر دو کوهانه دو ساله

37/1

10/1

21/0

شتر دو کوهانه سه ساله

14/1

59/1

21/0

شتر دو کوهانه چهار ساله

88/0

00/2

20/0

شتر دو کوهانه پنج ساله

62/0

55/1

28/0

شتر آمیخته به سن بیش از هفت سال

91/1

67/2

48/0


   اما در شتران یک ساله، می توان 67/1 کیلوگرم پشم نرم درجه اول بدست آورد که به مقدار 63% از مجموع کل پشم نرم می باشد و با بالارفتن سن حیوان، نسبت میزان پشم نرم در جداول تا سن سه سالگی به تدریح کاهش می یابد بطور که در سن چهارسالگی نسبت کم می شود اما از سوی دیگر میزان پشم نرم درجه دوم با افزایش عمر شتر افزایش می یابد.

انواع پشم شتر
براساس روشی که در جمهوری های آسیای میانه مرسوم است، پشم شتر همان طور که در تصاویر 3 و 4 آمده است به چهار گروه تقسیم می شود :
1ـ پشم نرم 2ـ پشم خشن 3ـ پشم گردن 4ـ پشم ران ها و شکم
1ـ پشم نرم : کوتاه، با لیافی باریک که در لابلای آن الیاف متوسطی دیده می شود و مقدار بسیار کمی نیز الیاف خشن دارد.
2ـ پشم خشن : که شامل الیاف خشن است با مقدار بسیار کمی از پشم نرم همراه با موهای پراکنده خشن .
3ـ پشم گردن : که شامل پشم بلند خشن و مقدار کمی پشم باریک نرم است.
4ـ پشم ران ها و شکم : که در این ناحیه میزان پشم خشن بیش از دو ناحیه قبلی است و پشم دارای الیاف بلند و خشن است .
تصاویر3 و 4 نشان دهنده محل قرار گرفتن هر یک از این چهار گروه بر روی بدن شتران است.
قیمت پشم در اتحاد شوروی سابق بر اساس تقسیم بندی فوق الذکر متفاوت است . اما متأسفانه در کشورهای عربی و خاورمیانه تقسیم بندی دقیق برای پشم شتر نشده است .
همچنین می توان کیفیت پشم شتر را از لحاظ میزان آلودگی آن به اشغال ، خار و خس و غیره به دو گروه زیر تقسیم نمود :
1ـ پشم طبیعی : که میزان آلودگی آن به خار و خس حداکثر تا 3% است .
2ـ پشم کثیف : که میزان آن به خار و خس بیش از 3% از کل وزن پشم است. اما پشم ران ها و شکم به گروه های دیگری تتقسیم نمی شود بلکه به صورت خام ( نشسته ) خریداری می شود و پول آن پرداخت می گردد (زاید و همکارانش 1991) .
در برخی دیگر از کشورها پشم شتر را از لحاظ مرغوبیت به دو دسته زیر تقسیم می کنند :
1ـ دسته یا نوع اول ازتارهای ظریف، ابریشم مانند، براق، سبک، تاب دار و نرم با مقطعی بین 14ـ28 میکرون تشکیل می شود . در کشور چین این مقطع بطور متوسط 20 میکرون می باشد. طول این تارها بطور متوسط 6 سانتی متر (5/2 سانتی متر تا 5/12 سانتی متر) .
2- دسته یا نوع دم دارای تارهای ضخیم ، زبر ، صاف، سخت ومستقیم با مقطعی بین 60 تا 80 میکرون میباشند. طول این تارها بالغ بر 10 سانتی متر است. گاهی مقطع آنها بین 30 تا 120 میکرون متغییر است و طول شان به 5/37 سانتی متر می رسد. معمولاً بعد ار پشم کنی یا پشم چینی 20% وزن آنها را گل و خاک و چربی و عرق بدن تشکیل می دهد ( ناظر عدل 1365)



عدل های بزرگ پشم شتر باید دارای شناسنامه زیر باشد :
1ـ نام استان و شهرستانی که پشم شتر در آن جمع آوری گردیده است .
2ـ نام مسئول پشم چینی .
3ـ نام مزارع خصوصی و دولتی که پشم شتر از آن ها تهیه شده است .
4ـ نوع بندی پشم .
5ـ درجه بندی پشم .
6ـ شماره گذاری عدل های پشم صادراتی .
7ـ درصد پشم دارای الیاف تمیز .
8 ـ شماره درجه بندی فعلی پشم که مطابق با درجه بندی رسمی است ( عطار و همکارانش 1990) .

رنگ پشم شتر
  
باتوجه به رنگ های متعدد شتران رنگ پشم نیز متغیر است. معمولاً رنگ اغلب شتران قهوه ای سیر تا قهوه ای روشن است. البته شتران به رنگ های دیگری نظیر زرد و روشن یا زرد طلائی، سرخ، مشکی و حتی سفید نیز دیده می شوند .
   Chapman (1985) اظهار می دارد که در مغولستان رنگ قهوه ای سیر ترجیح داده می شود و در حدود یک درصد شترها به رنگ سفید دیده می شود .
   در ایران نیز که از پشم شتر بیشتر برای عبابافی استفاده می شود رنگ قهوه ای سیر و قهوه ای روشن بیشتر مرغوب است .
   رنگین بودن الیاف پشم شترمنتج از وجود رنگدانه های درون گرانول است، گرانول های ملانین عمدتاً در کورتکس یافت می شود . اختلاف در شدت و میزان رنگین بودن، نه فقط به اختلاف رنگ گرانول های تولیدکننده رنگ بستگی دارد ، همین طور به چگونگی قرار گرفتن و نظم و درجه تجمع گرانول ها نیز وابسته است. ( صالحی 1373) .

عوامل مؤثر بر تولید و کیفیت پشم شتر
1ـ عوامل جوی : شرایط محیطی تأثیر عمیقی در خصوصیات و کیفیت پشم می گذارد، حرارت متعادل و یکنواخت مناسب ترین حالت برای تولید پشم می باشد . دما و تغییرات آن روی جریان خون ونهایتاً کیفیت پشم آن اثر می گذارد . آب و هوای خشک برای مناسب تر از آب و هوای مرطوب است .
   زمین های شنی در مناطق بادخیز باعث می شود ذرات شن به درون پشم راه یافته و سبب خشک شدن و خشن شدن پشم گردد .
طبیعت شیمیائی خاک اثر مهمتری روی فیزیولوژی حیوان می گذارد زیرا چنان چه خاک از مواد معدنی ضروری غنی نباشد مراتع موجود از این جهت فقیر بوده و حیوان بنا به نیاز طبیعی مجبور به طی مسافت طولانی تری برای بدست آوردن املاح معدنی معینی است. کمبود بعضی از فلزات مانند کبالت و مس اگر در گیاهان منطقه چرا وجود نداشته باشد روی سلامتی و کیفیت پشم حیوان اثرات جدی می گذارند .
   بدترین نوع عیوب حاصل از عوامل محیطی روی پشم، شکنندگی پشم می باشد. زیرا در اثر لاغر و ظریف شدن غیرعادی الیاف، شکنندگی و پارگی آنها در عملیات نساجی افزایش می یابد و مقدار الیاف خارج شده از دستگاه های نساجی یا ضایعات تولیدی را افزایش خواهد داد. این حالت در نتیجه اختلاف در قطر تار پشم ایجاد می گردد و جزء مسائلی است که تحت تأثیر عوامل محیطی بوجود می آید. دادن مواد غذائی اضافی مانند کنستانتره به حیوان می تواند از شکنندگی و ریزش الیاف جلوگیری کند ( صالحی 1373) .
2ـ عوامل غذائی : فاکتورهای غذایی مختلفی در تولید پشم مداخله دارند و مهم ترین آنها انرژی، پروتئین و بعضی مواد معدنی و ویتامین ها هستند. شرایط تغذیه ناکافی مداوم می تواند میزان رشد پشم و ضخامت الیاف آن را کاهش دهد. تغذیه خوب و مناسب کمک مثبتی به فعال نمودن و رشد فولیکول های تولیدکننده پشم می کند و برعکس آن، شرایط سخت تغذیه ناشی از خشکسالی ، بیماری و فقدان آب، یا سایر استرسها سبب کاهش خصوصیات فوق خواهد گشت. رشد پشم تحت تأثیر تغذیه عمومی قرار دارد. چنانچه سطح تغذیه کمتر از مقدار لازم برای نگهداری حیوان باشد، در این حال از وزن حیوان کاسته می شود ولی پشم به رشد خود گرچه بطئی ادامه می دهد. با افزایش مقدار غذا حیوان شروع به ازدیاد وزن خود نموده ودر این حال میزان رشد پشم نیز افزایش می یابد (صالحی 1373) .
3ـ عوامل ارثی و نژادی : همانطور که گفته شد در مقایسه نژاد شتر دوکوهانه دارای تراکم پشم بیشتری است و مقدار بیشتری پشم تولید می کند و پشم شتر دوکوهانه وحشی مرغوبتر از سایر انواع شتر است زیرا طول الیاف آن بیشتر است .
4ـ عوامل بیماریزا : حمله انگل های خارجی به شتر، کیفیت و ظاهر پشم را تقلیل داده و از ارزش آن می کاهد . انگل های خارجی حمله کننده به شتر، زیان قابل توجهی به دامدار وارد می سازد و جزء مسائل بسیار مهم است که می توان با استفاده از حمام دادن حیوان ، پاشیدن مواد سمی به صورت گرد یا مایع و از بین بردن محل های رشد و تکثیر عوامل ابتلاء کننده، علیه آنها مبارزه نمود.
پشم چینی
   یکی از کارهای مهم پرورش شتر، پشم چینی است که سالی یک بار و معمولاً در بهار، انجام می شود. با آغاز فصل بهار و درماه فروردین پشم شتر خود به خود شروع به ریختن می کند و اگر دراین هنگام اقدام به پشم چینی و یا جمع آوری پشم ریخته شده نشود روز به روز از مقدار پشم تولیدی کاسته شده و این پشم خواهد ریخت و برسیهای انجام شده در این مورد نشان می دهد که میزان کاهش و از دست دادن پشم از این طریق و به طور متوسط در حدود 10% و بطور کلی مابین 5/3% تا 18% می باشد و باید توجه داشت که نباید پشم شتر را در هنگامی که هنوز هوا سرد است چید زیرا این کار باعث لخت شدن شتران و درنتیجه سرماخوردن آنان خواهد شد. ( زاید و همکارانش 1991) . 

   قبل از شروع پشم چینی باید برنامه ای برای این کار تدوین نمود زیرا که پشم چینی به معنی جمع آوری سود یکساله از پشم خواهد بود بنابر این باید عمل پشم چینی با دقت کامل انجام شود و قبل از شروع پشم چینی باید برنامه ای برای این کار تدوین نمود لذا رعایت نکات زیر الزامی است.
الف) تهیه کردن و مسائل و لوازم مناسب پشم چینی و تهیه کارگران فنی پشم چینی .
ب) تهیه مکان مناسب برای پشم چینی شتران که خالی از علوفه، مواد گیاهی و علفی و دانه ها و غیره باشد .
ج) محل پشم چینی باید قبل از شروع کار، جارو و آب پاشی و تمیز گردد تا گرد و خاک کم شود.
د) چنانچه مقدور باشد شتران را چند روز قبل از پشم چینی با آب تمیز شسته و مواد گیاهی چسبیده به پشم را تا حد ممکن جدا ساخت .
هـ) شتران وقتی پشم چینی می شوند باید کاملاً خشک باشند.
و) شتران رنگی جدا نگه داشته شوند تا در انتها پشم چینی شوند و سپس پشم آنها جداگانه بسته بندی گردد .
ز) تیغه پشم چینی در هنگام کار باید به موازات سطح پوست قرار گیرد بطوریکه حدکثر طول ممکن پشم بدست آید و از چیدن دوباره پشم و کاهش طول آن و نتیجتاً پایین آوردن کیفیت پشم جلوگیری شود.
ح) از انبار کردن مسقیم پشم روی زمین خودداری شود و پشم ها در کیسه های غیرکتانی و پنبه ای قرار گیرد.
ط) پشم چینی باید با سرعت و دقت کامل انجام شود و وسایل پشم چینی باید قبلاً تمیز و ضدعفونی شده و تیغه آنها روغن زده شود، و ماده ضدعفونی کننده د رمحل آماده باشد تا در زمان زخم دیدگی و یا مشاهده آسیب دیدگی در حیوان استفاده گردد.
ی) باید قبل از پشم چینی به مدت 25 ساعت به شتران آب داده و سپس به مدت 10ـ15 ساعت به آنان غذا نداد، تا مانع آلودگی پشم به علوفه و خار و خس شویم.

روش های پشم چینی
پشم چینی در شتر به دو روش زیر انجام می شود :
1ـ روش دستی : دراین روش از همان قیچی که در پشم چینی گوسفند بکار می رود استفاده می گردد و این روش معمولاً درمیان شتردارای که گله های شتر کوچکی دارند کاربرد دارد، آنان گله های خود را به بهاربندی می برند که دارای زمین تمیز و خشکی باشد و اقدام به پشم چینی می کنند و پشم بخش های مختلف اندام شتر را از هم جدا نموده و همزمان آن را دسته بندی می کنند.
2ـ روش ماشینی : در این روش از همان پشم چینی های برقی که برای گوسفندان استفاده می شود نیز استفاده می گردد و این روش در بسیاری از مزارع و تعاونی های موجوددر آسیای میانه بکار رفته است، بطوری که در مورد 50% شتران موجود در آن جا بکار رفته است (زاید و همکارانش1991) .
   بسیار روشن است که روش ماشینی بهتر از روش دستی است. زیرا که وقت و تلاش کمتری می خواهد و همانطور باعث افزایش کار این کارگران پشم چین تا حدود 2ـ4 برابر خواهد شد، و همچنین باعث یکنواخت چیده شدن پشم در سطح پوست حیوان می گردد و نیز باعث کاهش ضایعاً پشم، و یکنواختی الیاف پشم خواهد شد.
   پشم چین های ماشینی بسیاری ساخته شده است که در ساختن آن سرعت کار، و راحتی استعمال از طرف کارگران رعایت شده است.
   اتحاد شوروی سابق یکی از کشورهای پیشتاز در زمینه ماشینی کردن پرورش شتر بشمار می رفت بطوری که در این کشور پشم چینی و شیردوشی درمزارع پرورش شتر بصورت ماشینی بوده است(زاید و همکارانش 1991) .

بهداشت پشم
عدم آلودگی پشم به عوامل بیماری زا و انگلهای خارجی از مهمترین مسائل در صادرات پشم و در صنعت پشم بافی به شمار می رود به همین جهت در این بحث مختصری به بیماری های انگل و قارچی که باعث آسیب دیدن پشم می گردد می پردازیم :
1ـ بیماری جرب : یکی از بیماری های بسیار سایع در میان شتران می باشد و بر حسب شدت آلودگی باعث کاهش تولید پشم می گردد. بیماری غالباً مزمن بوده و اولین ناحیه از بدن که آلوده می شود کشاله ران و سینه بوده که از آن جا عامل جرب به تدریج به تهیگاه، ناحیه شکم و پاها و سپس به سر و گردن و نهایتاً به پشت پخش می شود و در طی کمتر از یک ماه تمامی بدن مبتلا می گردد. پوست در منطقه ابتلا ضخیم و کلفت می شود ، پشم می ریزد و پوست چین و چروک می خورد و پوسته های ضخیم به همراه ترشحات و سلول های مرده آن را می پوشاند و به تدریج خارش حیوان رو به افزایش می گذارد که خارش معمولاً در شبها ظاهر می شود و در جاهای گرم شدید می باشد و حیوان اقدام به خاراندن بدن خود به دیوارها، درختان و حیوانات دیگر می کند که این عمل خود باعث انتشار بیماری و زخمی شدن بدن حیوان و ریختن پشم در جاهای آلوده بدن می گردد ( مقدس 1376) .
2ـ شپش ها : شپش ها حشرات کوچک انگلی هستند که به پشم شترها می چسبند و بر روی پشم تخمگذاری می کنند . این شپش ها ممکن است که در هرجای از بدن یافت شوند اما در آغاز بیشتر بر روی منطقه گردن و شانه ها دیده می شوند و اگر تعداد شپش های موجود زیاد باشد این باعث ایجاد هیجان و ناراحتی شتر می گردد بطوری که حیوان منطقه مبتلا را خارانیده و حتی گاز بگیرد و در اثر این مسئله شاهد کاهش تولیدی شیر خواهیم بود و پشم شتر خشن و ژولیده خواهد شد و آلودگی پشم شتر به شپش باعث کاهش شدید قیمت پشم خواهد شد (مقدس 1376) .
3ـ کنه ها : آلودگی به کنه ها ، بوفور در شتران ایرانی دیده شده است. در صورت آلودگی کم، کنه ها، عوارض قابل توجهی نخواهند داشت ولی در صورت آلودگی زیاد، این حشرات ممکن است رنگ پشم را تغییر دهند. زیرا که پشم های متأثر شده در اثر چسبیدن لار و این حشره به وسیله ماده چسبنده ای که به تدریج رنگی می شود، فاقد حالت و شکل اصلی خود می شوند. رنگ ایجاد شده از طریق شستشو برطرف می شود.درصورت وجود مقادیر زیادی از این حشره در روی بدن حیوان به دلیل مکیدن خون اثرات سوء روی سلامت حیوان می گذارد ( صالحی 1373) .
4ـ بیماری کچلی : یک بیماری قارچی است که شترها را مبتلا می سازد و معمولاً شتران جوان را درگیر می سازدو بر روی شتران آلوده جراحات محدودی با پوسته ریزی و ریزش پشم مشاهده می گردد که این جراحات به صورت دایره ای شکل بوده که قطر آنها مابین 2ـ1 سانتی متر می باشد و در جاهای مختلفی از بدن مشاهده می گردد و بیشتر بر روی سر و گردن، شانه ها، پاها و پهلوها دیده می شود ( مقدس 1374) .
5ـ میکروارگانیزم ها : یکی از عوامل فسادپذیری پشم به حساب می آیند، این عوامل معمولاً سبب رنگین شدن الیاف پشم به رنگ های قرمز، سبز، زرد و غیره شده و بعضی از آنها بسیار پایدارند و پس از شستشو از بین نمی روند .
بعضی مواقع ارگانیزم های حمله ور شده به پشم باعث شکنندگی الیاف می شوند. این حالت بیشتر بعد از چیدن پشم و انبار کردن آن در شرایط مرطوب به وجود می آید (صالحی 1373) .

تولید پوست
  
پوست شتر در مرحله دوم تولید قرار دارد و این پوست در صنعت کفش سازی، کیف سازی، و زین سازی بکار می رود و همچنین در ساخت مشکلهای آب و یا نگهداری شیر از آنها استفاده می شود . ملاحظه شده است که وزن پوست کنده شده از لاشه شتران جوان یکسال و هشت ماهه در حدود 30 کیلوگرم بوده است و در شترهای دو سال و هشت ماهه 32 کیلوگرم و در شترهای سه سال و هشت ماهه 40 کیلوگرم و در شترهای چهارسال و هشت ماهه و بالاتر 45 کیلوگرم بوده است و همچنین نسبت وزن پوست به وزن زنده دام در حدود 6/7% تا 9/7% در شتران جوان، و 9/6% در شتران بالغ بوده است و نسبت پوست به وزن زنده دام در اثر بالارفتن سن شتران کاهش می یابد.
   کندن پوست شتر معمولاً بعد از ذبح حیوان و خونگیری لاشه و جدا کردن سر و گردن از بدن صورت می گیرد (زاید و همکارانش 1991) .
درباره موارد استعمال پوست شتر کمتر مطلبی به رشته تحریر درآمده است ( ناظر عدل 1365) .
   در هندوستان از پوست شتر برای تهیه نوارهائی جهت یراق اسب استفاده می شود. در سومالی کفش و دم پائی از پوست شتر می سازند. از هرنقطه پوست شش جفت دم پائی می توان تهیه نمود (Schinkel 1970) .

منابع مورد استفاده :
 1ـ زاید ، عبداله و غادری، غسان و شریحه، عاشور (1991) : الابل فی الوطن العربی ـ جامعه عمر المختار البیضاء ، لیبیا، الطبعه الاولی 1991 )( زبان عربی).
2ـ خاتمی، کاظم ( 1362) : شتر ، قبالیت ها و کاربردهای آن از دیدگاه علمی و تحقیقی ـ از انتشارات مؤسسه تحقیقات دامپرورس کور ـ وزارت کشاورزی تهران اردیبهشت 1362.
3ـ ناظر عدل، کامبیز (1365) : پرورش شتر، از انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تبریز.
4ـ عطار، احمد رامز و همکارانش (1990) : الابل کیف خلقت ـ مشروع تخرج لنیل اجازه دکتور فی الطب البیطری ـ کلیه الطب البیطری جامعه البعث حماه ، سوریه، الصحفه 233 ـ 245 ( زبان عربی).
5ـ صالحی ، مهناز (1373) : فرآورده های جنبی گوسفند و بز ( پشم، کرک، پوست) ـ معاونت امور دام، اداره کل پرورش و اصلاح نژاد دام ـ بهار 1373.
6ـ مقدس، احسان ( 1374) : بیماری های قارچی در شتر ـ معاونت امور دام ـ اداره کل پرورش و اصلاح نژاد دام نشریه شماره 8 سال 1374.
7ـ مقدس، احسان ( 1376) : انگل های خارجی شتر ـ سازمان دامپزشکی کشور ـ معاونت بهداشتی و پیشگیری ـ اداره کل مبارزه با بیماریهای دامی ـ پاییز 1376.

8. Chapman . M.J. (1985) : Bactrian Camels – World animal review july – september 1985 – pp : 14-19

9. Schinkel. G. (1970) : Haltung, zucht und pllege des bei den nomaden ost-und nordafrikas- Akademic verlag / berlin.

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠

5

خصوصیات کرک و پشم شتر
تألیف : مهندس جمال سلومه ( کارشناس انستیتوی تحقیقات فرآورده های دامی مصر )
ترجمه :
دکتر احسان مقدس
تاریخ ترجمه : پائیز 1376

 

مقدمه :
  
واژه کرک بر الیافی اطلاق می گردد که بر روی بدن شتر رشد می نماید و محققین در مراجع علمی مختلف در این مورد اختلاف نظر دارند برخی آن را پشم شتر CAMEL WOOL و برخی آن را موی شتر CAMEL HAIR نامیده اند و در دو فرهنگ لغت معتبر المورد و LONGMON واژه CAMEL HAIR را کرک شتر معنی کرده اند و همچنین VON BERGEN & MAUIESBERGER در کتاب خود AMERICAN WOOL HAND BOOK نیز چنین اعتقادی دارد، اما از لحاظ علمی سه نوع الیاف وجود دارند لیااف پشم حقیقی TRUE WOOL که این الیاف مدولا ندارند و الیاف موئین HAIRY FIBERS و الیاف کمپ KEMP FIBER .
   مشاهده شده است که کرک شتر مخلوطی از پشم حقیقی و الیاف موئین و همچنین الیاف هتروتایپ HETRO FIBERS است.
   JOSEPH (1977) اظهار نمود که باید کرک شتر را همراه با کرک بز و الپاکا و لاما تحت عنوان الیاف موئین ویژه، تقسیم بندی نمود زیرا که این گروه دارای ویژگی ها و صفاتی است که به وسیله رنگ ، درجه ظرافت و درجه استحکام آن را از سایر گروه ها متمایز می سازد. این گروه دارای صفات عایق و گرم کنندگی خوبی هستند و در صنایع نساجی با این گروه همچون پشم برخورد می شود.
   سلومه (1992) مشاهده کرد که پراکندگی کرک بر روی مناطق مختلف بدن از جائی به جای دیگر متفاوت است و همچنین میزان تولید و صفات کرک نیز بر حسب سن حیوان متفاوت است به طوری که حیوانات کوچک تر دارای میزان بیشتر و نوع بهتری از کرک در مقایسه یا حیوانات بزگ تر می باشند و همچنین فصل نمو و آب و هوا در خصوصیات کرک و وزن آن مؤثر است زیرا که کرک در اثر رابطه بین حیوان و محیط اطراف وی تحت تأثیر قرار می گیرد .

 کلیاتی در مورد توده کرک و انواع آن (FLEECE TYPES AND GENERAL INFORMATION)
  
علی رغم تعداد فراوان شتر در آفریقا وکشورهای عربی که بالغ بر 7/10 میلیون نفر شتر است و 76% از مجموع کلی شتران در جهان را تشکیل می دهد ( WARDEH 1989) با این وجود گزارش های اندکی در مورد کرک شتر از طرف این کشورها منتشر شده است و گزارشات و مطالعات مربوط به کرک شتر معمولاً از طرف کشورهائی منتشر می گردد که میزان تولید کرک شتر در آنها بالاست نظیر کشور هندوستان و روسیه.
   VON MERGEN (1963) اظهار نمود که الیاف کرک شتر یک کوهانه در مقایسه با شتر دوکوهانه من حیث المجموع کوتاه و خشن است و شتر دو کوهانه بهترین انواع کرک را از جهت مقدار تولید و نرمی آن تولید می کند ودر هنگام پشم چینی شتر، کرک شتر دارای مخلوطی از الیاف مختلف است همانند پشم بز کشمیری، طوری که پوشش خارجی شتر OUTER HAIR بسیار خشن و کلفت می باشد به طوری که طول الیاف آن در ناحیه کوهان به 5/37 سانتی متر می رسد در حالی که الیاف کرک پوشش داخلی شتر، کوتاه و بسیار نرم همچون پشم گوسفند است و طول این الیاف از 5/2 سانتی متر تا 5/12 سانتی متر متفاوت است.
   JOSEPH (1977) اظهار نمود که الیاف شتر همراه با پشم بز، الپاکا و لاما جزو الیاف موهای ویژه SPECIALITY HAIR FIBERS دسته بندی می گردد و همچنین اظهار نمود که پوشش داخلی کرک شتر، نرم و ظریف است که شبیه بهترین نوع پشم نرم گوسفند است و علاوه بر آن کرک شتر همچون پشم گوسفند دارای صفت عایق حرارتی است و از آن در کشورهائی که زمستان های بسیار سرد دارند لباس هایی می بافند که درجه حرارت بدن را در هوای بسیار سرد حفظ می نماید و از سوئی دیگر در کشورهای گرمسیری کرک شتر در دستباف ها به کار می رود واز آن لباس هائی تهیه می کنند که مسافران را از گرمای طاقت فرسای صحرا نگاه میدارد. کرک طبیعی دارای رنگ قهوه ای سیر است و این رنگ از رنگ های جذابی به شمار می رود که صنعت گران آن را بر دیگر رنگ ها ترجیح می دهند.
   بسیاری از محققین اظهار می دارند که بهترین سن شتران یک کوهانه برای تولید کرک، سن 1 ـ 3 سال است. (NANDA 1957 ، SINGH 1966 ، LEUPOLD 1968 ، ASAD 1970 ، KNOESS 1976 ، KHANNA 1988 ) .

 وزن توده پشم FLEECE WEIGHT
  
وزن توده پشم تولیدی در شتر یک کوهانه در سال از 5/0 کیلوگرم تا 5/5 کیلوگرم متفاوت است. به طوری که هر یک از محققین در کشورهای مختلف عددی را دراین خصوص ذکر نموده که با دیگران متفاوت است ( درسودان EL-AMIN 1979 ، در سومالی HARTLEY 1979 ، در هندوستان MUKASA-M UGERWA 1981 ، در مغولستان CHAPMAN 1985 ، در عربستان سعودی DORMAN 1986 ، در کویت AL-SULTAN 1986 ، و در پاکستان QURESHI 1986 ، و در اردن HASSAN 1991 ).
   سلومه (1992) مشاهده کرد که متوسط وزن توده پشم در فصل زمستان ( دوره رشد از ماه اکتبر تا آوریل ) در شترهای نر 9/0 کیلوگرم و در شترهای ماده 7/0 کیلوگرم است و وزن توده پشم در فصل تابستان ( دوره رشد از آوریل تا سپتامبر ) در شترهای نر 94/0 کیلوگرم و درشترهای ماده 82/0 کیلوگرم است.
   FARID (1980) اظهار نمود که متوسط تولید کرک شتر بین 9/0 تا 36/1 کیلوگرم است در حالی که این مقدار در کشورهای سردسیری مناطق آسیای میانه به میزان 5 کیلوگرم می رسد .
   YAGIL (1982) مشاهده نمود که میزان تولید کرک شتر درسال بین 1 تا 5 کیلوگرم می باشد .
   WARDDEH (1989) و HASSAN (1991) اظهار نمودند که میزان تولید کرک شتر در کشورهای مختلف عربی با هم اختلاف فاحشی را نشان می دهند به طوری که میزان تولید کرک در عربستان سعودی 6/0 کیلوگرم و در عراق 5 کیلوگرم است .
   در هندوستان KHANNA 1988 اظهار نمود که میزان تولید کرک در شتر جوان کمتر از دوسال سن، در حدود 98/0 کیلوگرم است درحالی که در شتر سه ساله این میزان به 2/1 کیلوگرم در سال می رسد . وی مشاهده کرد که نژادهای مختلف شتران هندی به یک اندازه کرک تولید نمی کنند و میزان کرک تولیدی آنها از 8/0 کیلوگرم تا 09/1 کیلوگرم متفاوت است.
   اما NANDA 1957 ، SINGH 1966 ، اظهار نمودند که شتر درمناطق سردسیر 4/5کیلوگرم کرک در سال تولید می کند. درحالی که LEUPOLD 1968 گزارش نمود که میزان تولید کرک شتر مابین 5 کیلوگرم تا 12 کیلوگرم در هر نفر شتر می باشد.
   در چین CHENG-PEILIEU 1984 ، مشاهده نمود که میزان کلی تولید کرک در شتر که شامل لایه پشم خارجی و لایه پشم داخلی است مجموعاً مابین 5 تا 6 کیلوگرم است. در حالی که لایه نرم کرک یا لایه داخلی آن به تنهایی 5/4 کیلوگرم در سال می باشد .

میزان بازده توده کرک : CLEAN FREECE YIELD
  
نسبت بازده کرک شسته و تمیز در شتر مابین 76% تا 83% است (LEUPOLD 1968 ، FARID 1980 ، WARDEH 1989 ) و در چین CHEING-PELIEU 1984، مشاهده کرد که بازده کرک در شتر دوکوهانه 68% است .
در مصر سلومه 1992 گزارش نمود که میزان بازده کرک شسته در شتران نر در فصل زمستان 56% و در شتران ماده 65% که این میزان در فصل تابستان در شتران نر 65% و درشتران ماده 62% بوده است.

 طول الیاف
  
الیاف در شتر بر دو نوعند : لایه خارجی که از مو تشکیل یافته و لایه داخلی که از پشم می باشد. لایه خارجی که از مو تشکیل شده دارای الیافی بلند است که طول الیاف آن به 5/37 سانتی متر می رسد (VON BORGEN 1963) .
   JULES-LABARTHE (1975) اظهار نمود که طول الیاف نرم شتر مابین 5 ـ 5/7 سانتی متر است در حالیکه طول الیاف خشن شتر مابین 10 ـ 25 سانتی متر است .
    در چین CHENG PEILIEU (1984) معتقد است که طول الیاف در شتر دوکوهانه مابین 7 ـ 8 سانتی متر می باشد .
در عربستان سعودی WARDEH (1989) اظهار نمود که طول الیاف مابین 5/3 تا 12 سانتی متر می باشد .
   HASSAN (1991) در اردن معتقد است که طویل ترین الیاف شتر الیاف منطقه کوهان و ناحیه شانه است که طول آن به 12 سانتی متر می رسد.
   سلومه (1992) درمصر از سیستم WIRA جهت اندازه گیری طول الیاف استفاده کرد و مشاهده کرد که طول الیاف در زمستان 6 سانتی متر و درتابستان 4 سانتی متر می باشد.

 قطر الیاف
  
VON BERGEN (1963) اظهار نمود که قطر الیاف کرک شتر در کشورهای مختلف به درستی معلوم نیست و مابین 5 تا 40 میکرون متفاوت است و همچنین این اختلاف در میزان تولید نوع کرک نیز خودنمائی می کند به طوری که تولید کرک در کشورهائی نظیر چین، مغولستان، ایران و افغانستان از نظر نوع متفاوت است به طوری که نسبت تولید موی خشن به پشم نرم در لایه داخلی از کشوری به کشور دیگر تفاوت می کند ( مقصود این است که بر اساس آب و هوای محیط اطراف شتر میزان کرک بر روی بدن شتر رشد می کند و این آب و هواست که در تعیین نسبت لایه داخلی (پشم نرم) به لایه خارجی (می) نقش اساسی دارد و این مسئله به نیاز حیوان برای تأمین گرمای بدن و همخوانی وی با شرایط آب و هوائی محیط اطراف باز می گردد به طوریکه در مناطق بسیار سرد لایه داخلی رشد فراوانی می کند تا درجه حرارت بدن حیوان را حفظ نماید و هرچه درجه حرارت محیط اطراف بالا رود، نیاز به رشد و نمو این لایه (پشم) کم می گردد و نیاز به رشد و نمو لایه خارجی (مو) افزایش می یابد زیرا که این لایه حیوان را از اشعه مستقیم خورشید محافظت می نماید .
LEUPOLD (1968) ، JULES-LABARTHE (2975) ، CHENG-PEILIEU (1984) اظهار نمودند که قطر الیاف شتر به ترتیب مابین 16 تا 18 ، 18 تا 19 ، 17 تا 19 میکرون است .
   FARID (1980) گزارش نمود که قطر الیاف در کشورهای عربی مابین 16 ـ 18 میکرون است در حالی که WARDEH (1989) اظهار می دارد که قطر الیاف در سوریه مابین 16 ـ 28 میکرون است .
   HASSAN (1981) گزارش نمود که قطر الیاف لایه خارجی در اردن مابین 16 تا 28 میکرون است سلومه (1992) قطر الیاف را در لایه خارجی در زمستان 54 میکرون و در تابستان 55 میکرون تعیین نمود. وی همچنین قطر الیاف را در لایه داخلی در زمستان 25 میکرون و در تابستان 28 میکرون اعلام نمود.

 انواع الیاف
  
VON MERGEN (1963) اظهار می نماید که پوشش خارجی در شتر از دو نوع الیاف تشکیل می شود که اختلاف زیادی با هم دارند، الیاف لایه خارجی بسیار خشن، سفت و محکم است در حالی که الیاف لایه داخلی بسیار نرم و لطیف است.
   میزان الیاف لایه خارجی در کشورهای مختلف متفاوت است به طوریکه در شتر دوکوهانه در مغولستان مقدار 5/22% از وزن کل کرک شتر را تشکیل می دهد در حالی که میزان الیاف لایه خارجی در شتران ایران 8/63% از وزن کرک شتر را تشکیل می دهد و در همین حال HASSAN (1991) در اردن نسبت الیاف لایه داخلی را در شتر یک کوهانه در حدود 50% ذکر نموده است.
   سلومه (1992) مشاهده نمود که پوشش خارجی شتر شامل تمامی انواع شناخته شده از الیاف مختلف است که در پشم گوسفند با آن مواجه می گردیم و عبارتند از: الیاف پشم حقیقی، مو، الیاف هتروتایپ HETRO FIBERS و الیاف کمپ و الیاف رنگین و نسبت میان این الیاف برحسب فصل، سن و شرایط محیطی تغییر می کند.

 الیاف دارای مدولا :
  
مدولا در تعیین نوع الیاف وویژگی های آن دارای نقش بسیار مهمی است. VON BERGEN (1963) اظهار می دارد که الیاف نرمی که شتر دارد الیافی است که دارای مدولا است و معمولاً مدولای آن تکه تکه است و مدولا رابطه مستقیمی با قطر اجمالی الیاف دارد و بر قطر الیاف و کشوری که در آن کرک به دست آمده است متکی است و نسبت الیاف مدولا دار از کشوری به کشور دیگر به شدت تفاوت می کند به طوریکه در شترهای دوکوهانه چین و مغولستان به میزان 5% کل الیاف است در حالیکه در شتران یک کوهانه ایران 43% کل الیاف می باشد و هنگامی که الیاف نرم باشد نسبت داشتن مدولا کاهش می یابد .
   اختلاف زیاد بین میزان مدولا در الیاف ما را قادر می سازد که حتی پس از طی مراحل مختلف صنعتی باز هم قادر باشیم به منشأ آن الیاف پی ببریم. بر حسب مثال الیاف تهیه شده از شتران دو کوهانه چینی دارای 7% الیاف مدولادار است در حالی که الیاف مخلوط تهیه شده از شتران یک کوهانه افغانی وایرانی دارای 23 % الیاف نرم مدولادار است. سلومه (1992) در مصر اقدام به اجرای تست تعیین نوع الیاف نمود و مشاهده کرد که توده کرک در فصل زمستان از الیاف زیر تشکیل یافته است :
   45% پشم ، 45% الیاف مدولادار ، 1% الیاف کمپ ، 9% الیاف رنگین و اظهار نمود که این نسبت در فصل تابستان و در جاهای مختلف بدن تفاوت می کند.

 مجموعه فولیکول ها و فولیکول های اولیه و ثانویه :
  
فولیکول های مو از مجموعه ای از فولیکول ها تشکیل می شود که حاوی فولیکول های اولیه و فولیکول های ثانویه می باشد.
Dolang & Nai (1962) اظهار کردند که فولیکول های مو در پوست شتر به صورت مجموعه ای از فولیکول ها هستند که در بافت همبند قرار دارند و به صورت Tuftes است که هر مجموعه بطور متوسط حاوی 28 فولیکول و شکل تمامی آنها بیضی شکل است که از نظر حجم با هم متفاوتند و دارای دو نوع فولیکول بزرگ مو وجود دارد که همراه آن یک غده عرقی و یک ماهیچه وجود دارد و به طور کلی سه فولیکول دیگر در مجموعه وجود دارد که دارای غده عرقی هستند و گاهی اوقات در مجموعه های بزرگ 4 تا 5 و حتی 6 فولیکول وجود دارد در حالی که در مجموعه های کوچک 1 تا 2 فولیکول وجود دارد Lee & Nilsan (1962) در جاهای مختلفی از بدن شتر مشاهده کردند که فولیکول های مو به صورت دسته ای Custers و دور از هم قرار می گیرند و هر دسته ای از سطح پوست به شکل غیر منظم بیرون می زند و از دسته های دیگر از لحاظ شکل متفاوت است و هر دسته ای حاوی 2 الی 3 فولیکول بزرگ برجسته منفرد است و گاهی نیز دیده شده که 2 الی 5 مجموعه مو که دارای فولیکول های کوچک هستند به هم چسبیده اند و هر مجموعه ای از مجموعه ها معمولاً از 2 تا 9 فولیکول تشکیل می شود .
   Mehdi (1979) مشاهده کرد که نظم و ترتیب فولیکول های مو در شتر با سایر پستانداران اهلی تفاوت دارد و فولیکول های مو در شتر به صورت مجموعه هائی است که هرچند مجموعه یک دسته را تشکیل میدهند و هر مجموعه نیز به خودی خود از 2 الی 4 فولیکول بزرگ مو و از 2 تا 5 فولیکول ثانویه تشکیل می گردد و یک دسته مو بطور کامل بوسیله بافت همبند مشخصی و غلاف آشکاری احاطه شده است.
   Kamel.et.al (1986) اظهار نمودند که فولیکول های مو در مجموعه های آشکاری مرتب و منظم شده است که هر مجموعه به طور کلی از یک فولیکول بزرگ و تعدادی فولیکول ثانویه کوچک تشکیل شده است. فولیکول بزرگ به نظر می رسد که عمیق تر از فولیکول های ثانویه کوچک درپوست فرو رفته است.
   تعداد فولیکول های هر مجموعه درجاهای مختلف بدن متفاوت است به طوریکه در منطقه کوهان هر مجموعه 25 فولیکول و در منطقه کپل 35 فولیکول و در منطقه پشت 20 فولیکول دارد. همچنین تعداد مجموعه های مو در سانتی متر مربع، درمنطقه کوهان 114 مجموعه ، در منطقه کپل 96 مجموعه و در منطقه پشت 75 مجموعه است.
   سلومه (1992) مشاهده کرد که فولیکول ها در مجموعه های واضحی که به وسیله بافت همبند احاطه شده رشد و نمو می کند و همچنین ملاحظه کرد که طریقه و طبیعت رشد و نمو این فولیکول ها در شتر با طبیعت رشد و نمو فولیکول ها در گوسفندان تفاوت دارد و این مجموعه در هر سانتی متر مربع از لحاظ دارا بودن فولیکول ها و همچنین غدد عرقی با هم تفاوت دارند و حتی بر روی بدن یک نفر شتر این اختلاف محسوس است به طوریکه تراکم این مجموعه ها در منطقه کپل بالاترین تراکم را دارد و درمنطقه کوهان کمترین تراکم را دارد.

منابع مورد استفاده :

1-AGLAND , P.B.E. (1932) : NOTES ON THE CAMEL IN EASTERN SUDAN – SUDAN NOTES REC. 15 (1) PP: 119-149.
2-AL – SULTAN , S.A. (1986) : CAMELS IN KUWAIT. IN THE CAMEL DEVELOPMENT RESSSSSWARCII. PROCEDEDINGS OF KUWAIT SEMINAR. 20-23 OCTOBER , 1956. (MINEADEP AND FAO) , ROME , 1988.
3-ASAD , T. (1970) : THE KABABISH POWER : OUTHRITY AND CONSENT IN A NOMADIC TRIBE,C, HURST AND CO. LONDON PP: 263.
4-CHAPMAN , M.J. (1985) : WORLD ANIMAL REEEVIEW 55:14.
5-CHENG , PEILIEU 91984) : LIVESTOCK BREEDS OF CHINA . ROME: FOOD AND AGRICULTURAL ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS.6- DORMAN, A.E. 91986) : ASPECTS OF THE HUSBANRY AND MANAGEMENT OF THE GENUS CAMELUS, IN 9 THE CAMEL IN HEALTH AND DISEASE ) ED. BY. HIGGINS , A.J. 1 ST ED. 1989 BAILLIERE TINDALL LONDON.
6-EL-AMIN , F.M. (1979) : THE DROMEDARY CAMEL OF THE SUDAN. PAPER PRESENTED AT THE WORKSHOP ON CAMEL , KHARTOUM , 18-20 DECEMBER 1979. IFS (INTERNATIONAL FOUNDATION FOR SCIENCE ) PROVISIONAL REPORT , PP: 35-53.
7-FARID , M.F.A. ( 1980 ) : CAMELS IN THE ARAB WORLD – THE ARAB CENTER FOR THE STUDIES OF ARAB LONDS. DAMAS SYRIA.
8-HARTLEY , J.B. (1979) : CAMEL IN THE HORN OF AFRICA. IN : CAMEL. IFS SYMPOSIUM SUD , 109-124.
9-HASSAN , N.I. (1991) : STUDIES ON CAMEL IN HAMAD BASIN. PAPER PRESENTED AT THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON CAMEL PRODUCTION AND IMPROVENT. TOBRUK , LIBYA.
10-OSEPH , M.L. (1977) : INTRODUCT ORY TEXTILE SCIENCE. 3TH. ED. RINEHART AND WINSTON , PP: 101. USA.
11-JULES – LABARTHE : (1975) : ELEMENTS OF TEXTILES. MACMILLAN PUBLISH , CO . INC. NEW – YORK. COLLIER MACMILLAN PUBLISHERS, LONDON.
12-KHANNA, N.D. (1988) : ANNUAL REPORT , FOR , NATIONAL RESEATCII CENTERE ON BIKANER, P.B. NO : 07. JORBEER , BIKANER : 334001 ( RAJASTHAN) , INDIA , PP: 59-53.
13-KNOESS , K.H. (1976) : ASSIGNMENT REPORT ON ANIMAL PRODUCTION IN MIDDLE AWASH VALLEY. ROME . F A O PP : 57.
14-LEUPOLD , J. (1968) : LE CHAMEAU : IMPORTANT ANIMAL DOMESTIQUE DES PAYS SUB- TROPICAUX. IN : LES CAIHERS BLEUS VETERINARES 1968 (15) PP: 1-6
15-MUKASA . MUGERWA , E . (1981) : THE CAMEL ( CAMELUS DROMEDARIUS) A BIBLIOGRAPHICAL REVIEW . PUBLISHED BY INTERNATIONAL LIVESTOCK CENTRE FOR AFRICA ADDIS ABABA , ETHIOPIA , PP: 79-80.
16-NANDA , P.N. (1957) : CAMEL AND THEIR MANAGEMENT. DELHI , ICAR ( INDIAN COWNCIL OF AGRICULTURAL RESEARCH ) 1963 , PP: 17.
17-QURESHI , M.H. (1986) : THE CAMEL IN PAKISTAN. IN : THE CAMEL DEVELOPMENT RESEARCH. PROCEEDINGS OF KUWAIT SEMINAR. 20-23 OCTOBER , 1986. (MINEADEP AND FAO) ROME , 1988. PP:44.
18-SINGH , H. (1966) CAMEL CAREINTENSIVE AAGRIC , JANUARY 1966 PP:9-12.
19-YAGIL . R (1982) : WORLD ANIMAL REVIEW.
20-VON BERGEN , W.& MAURESBERGER , H.R (1963) : AMEERICAN WOOL HANDBOOK. TEXTILE BOOK PUBLISHER , INC. NEW YIRK.
21-WARDEH , M.F. (1986) : ARABIAN CAMELS : ORIGIN , BREEDS AND HUSBANDRY. AL MALLAH PUBL. DAMASCUS (500 PP. ARABIC).

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠
خصوصیات شتران گوشتی ، شیری، سواری
ترجمه : دکتر احسان مقدس
تاریخ ترجمه: پاییز 1379

 

  همانطور که می دانیم اغلب دامهای اهلی که آدمی از تولیدات آنها بهره مند می گردد همچون گاوها و گوسفندها، در طی سالیان دراز در اثر تغییرات فیزیولوژیک و مورفولوژیک به گونه ای تغییر یافته اند که در یکی از زمینه های تولیدی مانند شیر و یا گوشت تخصص یافته اند و شتر تنها حیوانی است که وارد این عرصه نشده است زیرا که معلومات کافی و لازم جهت تقسیم بندی وی وجود نداشته است و در این  مطالعه و بررسی مختصر سعی می شود که به دسته بندی صفات و خصوصیات مختلف شتران بپردازیم.
  شتر از دیرباز و تا روزگار ما در تمامی زمینه ها ، چه سواری و بارکشی و چه تولیدی به کار گرفته شده است. بدون آنکه هیچگونه بررسی بر روی صفات و خصوصیات این حیوان از لحاظ تولید و یا بارکشی شده باشد و چه بسا بسیاری از گونه های خوب تولید شیر و یا گوشت به علت استفاده از آنها در بارکشی و سواری و یا به سبب تغذیه و مدیریت نامناسب از بین رفته باشند و از دیگر مشکلات در این زمینه یکی این است که شتر معمولاً د رمناطق بیابانی و محروم وجود دارد و اغلب شترداران و دست اندرکاران پرورش شتر را افراد بی سواد و آموزش ندیده تشکیل می دهند که این گونه افراد هیچگونه توجهی به دسته بندی شتران و بررسی خصوصیات نژادهای گوشتی و شیری و غیره ندارند و علاوه بر آن مراکز علمی نیز کمتر به این موضوع پرداخته اند و اینها همه باعث شده است که بحث و بررسی در این زمینه به تأخیر افتاده و راههای بهبود تولید و اصلاح نژاد شتر دیرتر از سایر حیوانات مورد بررسی قرار گیرد. و در طی سالهای 1984 تا 1990 در مرکز مطالعات و بررسیهای شتر در طرابلس، لیبی، اقدام به بررسی در این زمینه شد و با اندازه گیریهای مختلف اندام شتران و مطالعه صفات و خصوصیات ظاهری ، تولیدی شتران در طی وضعیت های مختلف تغذیه و مدیریت و مقایسه آن با مطالعات و بررسیهای مشابه در کشورهای سومالی، سعودی، تونس، سودان و مراکش ، اقدام به تعیین خصوصیات نژادی شتران گردید :

الف ـ خصوصیات شتران (( بارکش، شخم زن و کاری ))
این خصوصیات عبارتند از :
1ـ سر بزرگ و گردن دراز
2ـ جثه بزرگ ، قوی و سنگین وزن و شانه ها پهن و کشیده
3ـ دست ها و پاها قوی و کشیده و کوهان مرتفع
4ـ کف پاها بزرگ و پهن
5ـ شکم توپر و ضخیم
6ـ پاها قوی و محکم
7ـ رفتار آرام
8 ـ دارای قدرت بارکشی 250 ـ 300 کیلوگرم بار برای مسافتهای طولانی
9ـ این شتران جهت حمل و نقل بار، شخم زنی، آسیاب کردن حبوبات و کشیدن آب از چاه ها مورد استفاده قرار می گیرند .

ب ـ خصوصیات شتران سواری
1ـ بدنشان مثلثی شکل و کم حجم است که معمولاً در ناحیه لگن لاغر است و محیط بدن در ناحیه کوهان 110 ـ 130 سانتیمتر است.
2ـ فاصله میان کوهان تا شانه بیشتر از فاصله کوهان تا لگن است.
3ـ پاها باریک و کشیده است که ارتفاع آنها مابین 170 ـ 190 سانتیمتر است.
4ـ کف پاهای جلوئی متوسط و یا پهن است اما کف پاهای عقبی کوچک است.
5ـ سر کوچک و گردن بلند و دراز و باریک است.
6ـ چشم ها بزرگ و ابروها بلند است.
7ـ گوش ها نوک تیز و ایستاده اند.
8 ـ پستان ها بسیار کوچک و تولید شیر شتر ماده فقط برای دیلاق ها کافی است.
9ـ عضلات پاهای عقبی و شانه بسیار قوی هستند.
10ـ دم کوتاه
11ـ کوهان نوک تیز بوده و پهن می باشد.
12ـ پینه جناغ سینه واضح و بزرگ و آشکار است.
13ـ سرعت شتران خوبست و می توانند مسافت 90 ـ 120 کیلومتر در روز را بپیمایند.

 

ج ـ خصوصیات شتران شیری
خصوصیات این گونه شتران عبارتند از :
1ـ شکم بزرگ و برآمده است.
2ـ بدن بزرگ که عرض آن مابین 150 ـ 170 سانتیمتر است.
3ـ گردن دراز و سر نیز کشیده است.
4ـ دنده ها بطور منظم در کنار هم قرار گرفته و فاصله بین آنها واضح است.
5ـ پاها دارای بلندی و ارتفاع متوسط بوده و کف پاها بزرگ است.
6ـ کوهان دائره ای شکل بوده و اندکی به سوی چپ متمایل است.
7ـ معمولاً لب پایینی تا حدودی به طرف پائین آویزان است.
8 ـ پستان بزرگ بوده و دارای خصوصیات زیر است :
الف ـ عمق پستان مابین 5/13 ـ 16 سم
ب ـ عرض پستان مابین 17 ـ 20 سم
ج ـ طول تیت های جلوئی در حالت خشکی 2ـ3 سم و طول تیت های عقبی در حالت خشکی 3 ـ 5/3 سانتیمتر است.
د ـ طول تیت ها در حالت شیردهی 5ـ6 سانتیمتر
هـ ـ فاصله میان تیت های جلوئی 15ـ 18 سانتیمتر و محیط تیت عقبی در حالت شیردهی 8ـ9 سانتیمتر
9ـ میزان شیردهی روزانه مابین 6ـ12 لیتر است.

د ـ خصوصیات شتران گوشتی

1ـ بدن آنها دایره ای و گرد است و عرض آن مابین 120 ـ 140 سانتیمتر است.
2ـ دنده ها منظم است و تا حدودی به هم فشرده یعنی این که مسافت و فاصله بین آنها کوچک و غیر واضح است.
3ـ محیط بدن در ناحیه کوهان مابین 250 ـ 270 سانتیمتر است.
4ـ گردن کوتاه و کلفت است و سر تقریباً مربعی شکل است.
5ـ طول پاها متوسط بوده و حجم کف پاها هم متوسط است.
6ـ کوهان بلند و نوک تیز است.
7ـ پاهای عقبی و ران ها پرگوشت است.
8 ـ میزان شیردهی آنها مابین 5/1 ـ 3 لیتر در روز است.
9ـ پستان ها کوچک است و به بدن چسبیده است.
10ـ میزان بازده لاشه مابین 50ـ56% است.

 

 
منبع مورد استفاده :

1ـ نتایج البحوث والدراسات المنفذه بالمرکز (العد) لیبیا ـ اعداد دکتر عاشور شریحه .
نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠

 

 

درآمدی برشناخت نژادهای شتردر ایران
تألیف :
دکتر احسان مقدس
مهندس کاظم پیشنماز زاده
تاریخ انتشار : اسفند 1376
 

مقدمه :
پرورش شتردر کشور ما سابقه دیرینه دارد و نیاکان ما از دیر باز ، از گوشت ، پشم و شیر شتر استفاده می کردند . در مورد مبدا و منشاء و زمان دقیق اهلی شدن شتر یک کوهانه عقاید و نظریه های متفاوتی وجود دارد ، بعضی موطن اصلی شتر یک کوهانه را عربستان دانسته و معتقدند که این حیوان از عربستان ، به آسیای صغیر ، آفریقا ، و سپس به سایر نقاط جهان رفته است و بعضی دیگر موطن اصلی شتر را ایران دانسته اند . اما در مورد مکان اهلی شدن شتر های دو کوهانه بشتر پژوهشگران معتقدند که شتر دو کوهانه در منطقه خراسان بزرگ ، مغولستان ،چین ، افغانستان ، و آسیای میانه بوده است و گروهی معتقدند که واژه BECTARIAN که در زبان انگلیسی به شتر دو کوهانه اطلاق می شود از ریشه BACTAR یا باختر است.در کتاب اوستا، کتاب مذهبی ایرانیان پیش از اسلام ، مطالب زیادی درباره شتر ذکر شده و نگهداری و حمایت از شترتوصیه شده است و حتی آنجاکه از درمان بیماران سخن می گویند ،به عنوان حق العلاج برای رئیس خانواده ، معادل یک الاغ و برای رئیس شهرستان یک شتر دستمزد تعیین شده است و این حق العلاج در حقیقت دستمزدی بوده است که پزشک پس از درمان بیمار دریافت می کرده است . در کتاب «خرده اوستا» فصل «آفرینگان گهنبار» آیه 10 می گوید :
«آن کس که از روی راستی و نیکی و برای روان خویش در این جهان هزار ماده شتر یا بچه شتر به مردان پاکدین بخشیده باشد در جهان دیگر مزدی بزرگ از آن اوست »
در آیین زرتشت ، شتر مظهر قدرت بوده است و «بارتولومه» نام زرتشت را به معنی «دارنده شتر پیر» دانسته است و معتقد است که این نام از دو کلمه ( زیریت ) و (اشتر ) تشکیل یافته است و برخی دیگر از محققان واژه (زرتشت ) را به معنی دارنده شتر زرد یا زرین دانسته اند .
بر طبق حفاری های به عمل آمده در شهر باستانی شوش ، بر روی ظروف سفالی تصویر شتر از دوره های قبل از هخامنشیان به چشم می خورد علاوه بر آن نقوش برجسته سر شتری نیز در بناهای باستانی کردستان یافت شده است که سابقه استفاده از شتر را به دوران مادها و حتی پیش تر از آن ، به دوره مهاجرت آریائیان به فلات قاره ایران می رساند و هردوت مورخ معروف در این باره می نویسد که مادها در جنگ با آشوریها در سال 744 قبل از میلاد از شتر استفاده نمودند . پیرنیا در تاریخ ایران باستان می گوید که در ازمنه مختلف تاریخی ، شتر در ایران وجود داشته که بیشتر آن ها شتران یک کوهانه و به مقدار کمتر شترهای دو کوهانه بوده است، شترهای بلوچی در آن زمان از نظر سرعت شهرت خوبی داشته اند.
در ایران باستان ، داشتن شتر زیاد از افتخارات اشخاص محسوب می شد چون این حیوان در جنگ و صلح برای حمل آذوقه و غنائم و اسلحه مفید بوده است ، و اغلب صاحبان آنان بنام شتران خود تخلص می یافتند و پادشاهان غالباً میزان مالیات و باج و خراج خود را به تعداد شتر با بار و اشیاء قیمتی تعیین می کردند .در نوشته های هردوت علت پیروزی کوروش کبیر بر کرزوس پادشاه لیدی چنین ذکر شده است :
« کوروش به پیشنهاد «هارپاک» دستور داد شتر های بنه را پیش صف سپاهیان واداشتند و اسب های سواره نظام «لیدی» از هیکل و بوی شترها رم کردندوباعث شدند که شیرازه لشکر لیدی از هم گسیخته شود و این درهم ریختگی باعث پیروزی کورو ش شد » .
در خرابه های تخت جمشید ، نقوش برجسته ای بر دیوارها وجود دارد که نمایانگر بار یافتن یکی از اقوام تحت سلطه پادشاهی ایران به نزد شاه است و این اقوام به همراه خود یک شتر دو کوهانه به عنوان پیشکش تقدیم شاه ایران می نمایند . همچنین گفته شده قسمت اعظم تجهیزات ارتش داریوش به وسیله شتر حمل می شده است و در سپاه «یزدگرد سوم» تنها پنجاه هزار شتر خدمت می کرده اند .
جاده ابریشم که از دو سه هزار سال قبل از شمال چین ، مغولستان و افغانستان و شمال ایران می گذشته ، با کشور ما در ارتباط مداوم بوده و بازرگانان ایرانی محصولات ابریشم را از چین خریداری و به کشورهای عرب ، بخصوص امپراطوری روم با شتر منتقل می کرده اند . تولید کرم ابریشم در خراسان ، مازندران و گیلان نیز در اثر ارتباطات فوق در طی قرون متمادی پر رونق بوده و متاسفانه در قرن اخیر رو به انحطاط گذارده است . شترهائی که در قافله های جاده ابریشم در حرکت بوده اند ، از نژاد شتر دو کوهانه بوده و سم های مقاومی برای زمین های سنگلاخ داشته اند . همچنین به علت پشم و کرک زیادی که در بدن داشته اند ، در هوای سرد و باد و طوفان هائی که معمولاً در مناطق کویری مغولستان و دامنه کوههای هیمالیا وجود داشته ، حفاظت می شده اند .
 در روایات تاریخی آمده است ، که قبل از اینکه اعراب مسلمان سرزمین ماوراءالنهر را فتح نمایند در این سرزمین سکه هائی بنام سکه های خوارزمی رواج داشته است که برخی از این سکه ها دارای نقوش آتشکده و تصاویر پادشاهان وبر برخی دیگر تصویر شتری نقش بسته بود که به سمت راست متوجه بوده است و نقش شتر بر روی این سکه ها می تواند ما را از اهمیت این دام در زندگی روزمره ماوراءالنهر مطلع سازد و تا آنجا که نگارندگان مطلع اند در میان سکه های باستانی بغیر از سکه های خوارزمی ، سکه دیگری یافت نشده است که نقش شتر بر آن منقوش شده باشد .
در افسانه ها آمده است هنگامی که نادر شاه افشار به قصد تسخیر هندوستان عازم آن دیار بود ، با لشگری انبوه از فیل سواران مواجه گردید، جهت مقابله با آنان با سرداران خود مشورت کرد و عاقبت الامر دستور داد که شتران لشکرش را جمع آوری نمایند و بر پشت آنان هیمه ای بست و دستور داد که آن هیمه را آتش زدند و بدین گونه بود که شتران نادر شاه از آتش ترسیدند وبه سوی لشکر هند رم کردند وفیل ها نیز با دید شترهایی که بر پشت خود آتش حمل می کردند به نوبه خود رم کردند ولشکریان هند را زیر دست وپای خود له کردند واین امر باعث شد که هندیان متحمل شکست بزرگی گردیدند.
در اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی ، شترهای بلوچستان و کرمان در ژاندارمری جهت حمل و نقل افراد و وسایل بکار می رفته است و ما در ایران دارای هنگ های شتر سوار بوده ایم ، بطوریکه در سال 1319 بیماری سورا تلفات زیادی به هنگ 11 جماز مکران وارد آورد و همچنین در اوایل تاسیس اداره پست در ایران ، در مناطق دور دست و صعب العبور کویری از شتران برای حمل بسته های پستی استفاده می شده است ، و تا همین چند دهه قبل شترهای ورامین و کرج نیز بخصوص در تابستان ، میوه تهران را از مزارع به بازارها و میدان های جنوب شهر منتقل می کردند.
بنابر گزارشات وزارت کشاورزی تعداد شتر در سال 1354 به 300000نفر می رسیده است که این تعداد به تدریج رو به کاهش کذارده و اکنون به کمتر از 140000 نفر رسیده است. در ایران سه نژاد شتر وجود دارد که عبارتند از : نژاد شتر های دو کوهانه ، یک کوهانه و آمیخته که این نژادها دارای تیره های متعددی اند و در این مقاله اقدام به بررسی این تیره ها شده است .


اولاد-نژاد دوکوهانه :
همانطور که می دانیم نواحی گسترش و پراکندگی شتر دو کوهانه بیشتر در آسیای مرکزی ، چین ، مغولستان و افغانستان و به میزان کمتر ایران و ترکیه می باشد . تعداد این شتران در ایران بسیار اندک است و فقط در استان آذر بایجان شرقی و اردبیل و گلستان وجود دارند . اطلاعات جمع آوری شده نشان می دهد که شتر های دو کوهانه از چهار سالگی برای کار مناسب بوده و تا سن 20 سالگی و گاهی 25 سالگی از آنها کار کشیده می شود . متوسط باری را که آنها می توانند حمل کنند 100 تا 150 کیلوگرم است که این موضوع مستقیماً با وضع جسمانی و مسافتی را که باید طی نمایند بستگی دارد . معمولاً مسافت های بین 5-15 کیلومتر را کوتاه و مسافت های بین 30-45 و گاهی 60 کیلومتر را طولانی می گویند . در مسافتهای کوتاه می توان مقدار بار را تا 250 و حتی 300 کیلوگرم افزایش داد .
میزان شیر شتر های دو کوهانه در آذربایجان علاوه بر شیری که در اختیار بچه شتر در حد سیری قرار می گیرد در یک دوره 16 تا18 ماه شیرواری 100 کیلوگرم و بندرت به 300 کیلوگرم می رسد.

در ایران ما دو گونه شتر دو کوهانه داریم که عبارتند از :
1- شتر دو کوهانه پا بلند .
2- شتر دو کوهانه پا کوتاه .


1 .شتر دو کوهانه پا بلند :
پراکندگی این نژاد بیشتر در استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی مخصوصا در دشت مغان است . این شتران بیشتر برای حمل بار در مناطق سرد و خشک بکار می روند .رنگ پوست و پشم آنها اکثراً قهوه ای و قهوه ای تیره است و در زمستان تقریبا برنگ قرمز در می آید .اندازه پشم تولیدی آنها بیشتر از پشم شتران یک کوهانه ، و میزان پشم در بالای دستها ، زیر گردن و بالای گردن بیشتر از سایر جاهای بدن است .میزان تولید پشم نژاد پا بلند کمتر از میزان تولید پشم نژاد پا کوتاه است . خصوصیات این نژاد عبارتد از : داشتن دو کوهان گرد و برجسته متمایز است که کوهان اول بر روی استخوان خاجی قرار داد . قسمت بالای این کوهانها نیز پوشیده از پشم های بلند است . که رنگ آنها معمولا ً تیره تر از رنگ پشم سایر اجزای بدن است ، این شتران همچنین دارای گردنی ستبر و قوی می باشند که آنان را برای حمل بار یاری می دهد ، ستون فقرات پوشیده از گوشت است (کوهان ها در مقایسه با کوهان های شتران پا کوتاه ، از یکدیگر فاصله بیشتری دارند.) پاها کشیده و بلند است ، و دست ها کوچکتر از پاها بوده و قسمت بالائی آن ها پوشیده از پشم انبوه است . این شتران توسط عشایر « ایل سون » نگهداری می شوند .آمار دقیقی از آنان در دست نیست و تعدادشان در حدود 40 نفر شتر است .

2- شتردوکوهانه پاکوتاه :
این نژاد نیز در استان های اردبیل و آذربایجان شرقی وجود دارد ، رنگ پشم آنها قهوه ای و قهوه ای تیره است . میزان تولید پشم آن ها بیشتر از نژاد پابلند است . این نژاد نیز در دشت مغان و در نزد عشایر «ایل سون » نگهداری می شود . از این نژاد نیز برای بارکشی استفاده می شود . تعدادشان بسیار اندک است و در حدود 30-40 نفر است.میزان گوشت آنان با میزان گوشت پابلند مساوی است ، اما میزان تولید پشم آنان از میزان تولید پابلند بیشتر است ، پاهایشان در مقایسه یا در مقایسه یا نژاد پا بلند کوتاه تر است. ارتفاع این شتران در مقایسه با ارتفاع شتران پابلند کمتر است و کوهان ها در شتران پاکوتاه نزدیک به هم می باشند.

3 - نژاد شتر آمیخته :
شتر آمیخته شتری است که از تلاقی شترهای دوکوهانه ویک کوهانه بوجود می آید . این روش در کشورهای روسیه ، افغانستان ، ایران و ترکیه رواج دارد. نسل F1 حاصل از این تلاقی در کشورهای مختلف بنام های گوناگون خوانده می شوند . مثلا در ترکیه تولو Tulu ، در عربستان سعودی ماجن Majen ، در ترکمنستان اینر Iner ، و در قزاقستان بوتوآر Bertuar گفته می شود . در ایران نیز ، نسل F1 چنانچه شتر نر بود به آن بوغور Boghor و چنانچه ماده بود هاچامایا Hachamaia نامیده می شود . بطور کلی نسل F1 از این نوع تلاقی اکثراً بزرگتر و سنگین تر از پدر و مادر خود می باشند.چنانکه بلندی آنها به 23/2 متر و وزن بدن به 900تا950 کیلوگرم می رسد. بدین جهت بیشتر از آنها برای بارکشی و شخم زنی استفاده می شود . کار با آنها آسان تر است چون آنها صبور تر بوده و همچنین این شتران زودتر از شتران یک کوهانه و دو کوهانه بالغ می شوند.
نسل F1 را اگر با شتر نر دو کوهانه آمیزش دهند حاصل آن شتر دو کوهانه خواهد بود که تنبل ، کودن ، ضعیف و غیر طبیعی ( آنورمال )است ، بدین جهت از تلاقی نسل F1 به بعد توصیه نمی شود . تعداد شترهای آمیخته در حدود 200 نفر شتر است.
شتر آمیخته دامی است پر قدرت که بوسیله پالان مورد استفاده قرار گرفته من حیث المجموع خوش اندام بوده و سر کوچک بی نهایت ظریف ، سر و گردن کوتاه خیلی کشیده ، دم کوتاه ، کرک های دراز و مجعد روی پیشانی و قفا ، و زیر چانه دارد و لب تحتانی و سر و گردن و سینه و ساعد و دم آن کشیده است ، و همانطور که گفته شد این شتران ، شترانی چاق و سنگین هستند که با ظرفیت کار شدید تناسب دارند.

نژاد یک کوهانه :
اکثریت شتران کشور را شتران یک کوهانه تشکیل می دهند که این شتران در چهارده استان کشور پراکنده اند، که این استانها عبارتند از سیستان و بلوچستان ، خراسان، یزد ،کرمان ، گلستان سمنان ، هرمزگان ، بوشهر ، فارس ، خوزستان ، اصفهان و آذر بایجان شرقی ، اردبیل و قم که از این میان بالاترین تعداد شتران در دو استان سیستان و بلوچستان و خراسان وجود دارد . شتران یک کوهانه ایران دارای تیره های مختلفی اند که ما در اینجا به بررسی این تیره ها بصورت اجمالی می پردازیم .


1- شتر ترکمن :
شتر یک کوهانه با چثه ای قوی است که جزو شتران شیری می باشد بیشتر در منطقه ترکمن صحرا ، گرگان و گنبد و شمال استان خراسان پراکنده اند و جمعیت آن در حدود 3300 نفر می باشد . شتر ترکمنی ز لحاظ سواری نیز مورد استفاده قرار می گیرد حد متوسط بار برای شترهای متوسط الجثه 140 کیلوگرم است که می تواند آن را روزانه تا مسافت 35- 45 کیلومترحمل کند.ترکمن ها شتر را به اسامی متفاوتی می خوانند :بارگار ، ارونا ، لوک، مایا، کایونف بلخی ، نرجا و غیره . رنگ شتر تر کمن معمولا ً از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره است. پشم آن تا حدودی مجعد است که این صفت آن را از سایر شترها متمایز می سازد . در گذشته های نه چندان دور ، تجار شتر آذر بایجانی به منطقه تر کمن صحرا می رفتند و این شترها را از ترکمن ها می خریدند و به شاهرود و سایر شهر ها می بردند . به همین جهت است که تعداد اندکی از این شتر ها در آذربایجان شرقی نیز دیده شده اند . پشم شتر تر کمن را هر سال در بهار می چینند و پشم چینی کار مردان ترکمن است . براساس آمار اداره کشاورزی گنبد کاووس (1364) تعداد شتران ترکمن در حدود 3000 نفر بوده است که از این تعداد هزار نفر در حومه گنبد کاووس و هزار و سیصد نفر در مراوه تپه و هفتصد نفر در « داشلی برون » بوده است . در طی بررسی هائی که گوکلانی (1366) بر روی شتر ترکمن نموده است اظهار می دارد که اسدیته شیر این شتران (21/0 %) وزن مخصوص آن (1031) میزان چربی آن (16/4 %) میزان لاکتوز (24/4 %) ماده خشک(38/12%) خاکستر (77/0 %) و پروتئین (9/2 %) بوده است . میانگین طول بدن شتران ترکمن 145 سانتیمتر و میانگین ارتفاع بدن 175سانتیمتر ، و میانگین دور سینه 189سانتیمتر و میانگین عمق سینه 83 سانتیمتر و میانگین تولید سالیانه کرک در حدود دو کیلوگرم و میانگین لاشه کشتار شده 187 کیلو گرم و میانگین وزن دیلاقهای متولد شده 23 کیلو گرم است .



2- شتران بلوچی
این شتران جزو نژاد گوشتی شیری هستند و در سطح استان سیستان و بلوچستان مخصوصاً اطراف زاهدان ، خاش ، ایرانشهر و چابهار پراکنده اند ، این شتران کم پشم هستند و حهت بارکشی و سواری نیز از آنها استفاده می شود و بسیاری از کالاهای قاچاق توسط این حیوان بین مرزنشینان دو کشور ایران و پاکستان رد و بدل می گرددو با توجه به اینکه قیمت شتر در این منطقه پائین تر از قیمت آن در بسیاری از استانهای دیگر است به همین جهت بسیاری از تجار چوبدار اقدام به خرید این شتران نموده و جهت کشتار ، این شتران را به استانهای خراسان ، اصفهان و یزد ، تهران و قم و سمنان می برند .

3- شتر بندری
این شتر جزو شتران سواری و بارکش است ، که نامهای رواحیه ، جماز ، و پرنده نیز نامیده می شود این شتران کم پشم ، لاغرو بسیار تندرو هستند و ساعتی 35-45 کیلو متر طی طریق می کنند .این تیپ شتران بیشتر در استانهای هرمزان ، کرمان ، بوشهر و جنوب استان هرمزگان پراکنده شده اند .شترهای بندری سبک وزن (نر بالغ حدود 600 و ماده بالغ حدود 400 کیلوگرم ) با بدن کشیده و پاهای بلند و استخوانهای آنها در عین قوی بودن چندان ضخیم نمی باشد . سر بطور نسبی کوچک پیشانی برجسته ، گردن باریک ، کوتاه و عضلانی بوده و در محل الصاق به شانه فرم متناسبی دارد .قسمت عقب بدن کوتاه ، عضلانی و شیب دار است . رانها فشرده و عضلانی بوده و با مشاهده از عقب زیاد فاصله ندارند . پوست نازک و موهای کوتاه و فشرده دارند .

4- شتر کلکوئی
منطقه اصلی محل زیست این شتر استان فارس بوده است ، و در حدود دویست سال پیش با ایل کلکوئی از فارس به اطراف قم برده شد و هنوز در اطراف قم و تهران موجود اند از این شتران قبلا جهت بارکشی و سواره در ارتش استفاده می شد و هنگی بنام شتران جماز وجود داشت که در حقیقت بخش سواری نظام ارتش را تشکیل می داد . و ایل کلکوئی وظیفه نگهداری این شتران را بر عهده داشت و پس از فروپاشی هنگ شتران جماز و گرایش افراد ایل کلکوئی به شهرنشینی تعداد شتران این ایل روز به روز کاهش گذاشت و اکنون گله های پراکنده از این شتران در کویر قم ، و مسیله تا دریاچه نمک پراکنده اند . وزن نر بالغ 800 کیلورم و ماده بالغ حدود 600 کیلوگرم است و ارتفاع نرها حدود 1888 سانتیمتر است و حدود 1500 نفر از این نژاد بطور ناخالص وجود دارد .

منبع :
ماهنامه مزرعه ، شماره 11 ، بهمن واسفتد 1376 ، ص73 - 78

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠

برآورد سن شتر

 

به نقل از کتاب شتر وپرورش آن

تالیف دکتر محمد مصطفی شکری

ترجمه : دکتر احسان مقدس 

 

 

پس از تولد « بتدریج دندان های شیری ظاهری می شوند « به طوری که در دو هفته اول پس از تولد « دو دندان  ثنایای پیشین فک پایین می رویند وسپس در هفته دوم تا  چهارم ، دودندان  ثنایای میانی فک پایین نیش می زنند . در همین زمان است که به ترتیب دندان های سه گانه پیش آسیای بالا ونیز دندان های دوگانه پیش آسیای پایین در می آیند وسپس طی یک ماه ونیم تا دوماه « دو دندان ثنایای کناری فک پایین می رویند . پس از آن طی دو تا چهارماه ، دندان های نیش فک بالا  وپایین وهم چنین دندان های ثنایای کناری فک بالا نیش می زنند . دندان های شیری در سن شش ماهگی کامل می شوند وتعداد آن ها در دو فک بالا وپایین به 22 دندان می رسد « بدین صورت که در فک بالا دو دندان ثنایا « دو دندان نیش وشش دندان آسیا ودر فک پایین شش دندان ثنایا « دو دندان نیش وچهار دندان آسیا وجود  خواهند داشت . فرمول دندان های شیری شتر بدین ترتیب می باشد :

 

                                             ثنایا               نیش             آسیا

                                              2          /       2        /        6                                 فک بالایی

                                    ________________________________________________

 

                                             6            /      2        /        4                                فک پایینی

رویش دندان های همیشگی با ظهور نخستین دندان آسیا در دو فک بالا وپایین در سن یک سالگی تا پانزده ماهگی آغاز می شود . دومین آسیا در سن دو ونیم تا سه سالگی ظاهر می شود . دو دندان ثنایای پیشین فک پایین در سن چهار ونیم تا پنج سالگی جای خود را به دندان های همیشگی می دهند . سپس دندان آسیای سوم از دندان های آسیای دایمی در فک بالا وپایین ظاهر می شود وهمچنین دودندان پیش آسیای دوم وسوم در فک بالا ودندان پیش آسیای دوم در فک پایین طی سنین پنج تا پنج ونیم سالگی جای خود را به دندان های همیشگی می سپارند .

در سن پنج ونیم تا شش سالگی ، ثنایای میانی فک پایین با دندان های دایمی جایگزین می شوند ودر سنین شش ونیم تا هفت سالگی ، رفته رفته نیش ها وثنایای کناری فک بالا و نیش ها وثنایای کناری فک پایین ونیز اولین دندان های پیش آسیای فک بالا وپایین با دندان های همیشگی جایگزین می شوند ، به طوری که در سن هفت ونیم سالگی تمامی دندان های دایمی روییده اند وتعداد آن ها در دو فک بالا وپایین به سی وچهار دندان می رسد . در فک بالا ، تعداد آن ها شانزده دندان بوده وشامل دودندان ثنایای کناری ، دودندان نیش ، شش دندان پیش آسیا وشش دندان آسیاست ودر فک پایین تعداد آن ها هجده دندان بوده وشامل شش دندان ثنایای پیش ، میانی ، کناری ، دو دندان نیش ، چهار دندان پیش آسیا وشش دندان آسیا می باشد . بنابر این ، فرمول دندانی شتر بالغ به صورت زیر می باشد :

 

                           ثنایا                نیش               پیش آسیا               آسیا

                            2        /          2           /          6           /          6             فک بالایی

                  ________________________________________________________

 

                           6          /        2             /         4           /          6            فک پایینی

 

نام شتر برحسب سن آن :     

دیلاق  : بچه شتر را از هنگام تولد تا سن یک سالگی گویند واعراب آن را الحوار نامند .

بله بون : شتر یک سال به بالا را تاسن دو سالگی گویند واعراب آن را المفرود نامند .

جعد : شتر دو سال به بالارا تا سن سه سالگی گویند واعراب آن را الحق نامند .

حق : شتر سه سال به بالا را تا سن چهار سالگی گویند واعراب آن را اللقیه نامند .

کل : شتر چهار سال به بالا را گویند  واعراب آن را الجذاع  نامند ، اگر شتر نر باشد ، به آن کل لوکی گویند واعراب آن را قعدان  نامند ، اگر شتر ماده باشد ، به آن کل مجی گویند واعراب آن را بکاره نامند .

دودندان : شتر پنج سال به بالا را گویند واعراب آن را الثنایا نامند  .

چهار دندان  : شتر شش سال به بالا را گویند واعراب ماده آن را الحیل ونر آن را الزمول گویند ، در حالی که در زبان فارسی به هردوجنس نر وماده آن ، چهار دندان گفته می شود .

گردنیش : شتر هفت سال به بالا را تا سن هشت سالگی گویند .

شتر نیش : شتر هشت سال به بالا را تا سن نه سالگی گویند  .

 

دندان شیری (موقت ) :

سن                                                                 دندان های فک بالایی

از تولد تا یک ماهگی                                            تمامی دندان های پیش آسیا (شش دندان )

از دو تا چهار ماهگی                                            دندان های نیش وثنایای کناری ( چهار دندان )

سن                                                              دندان های فک پایین

از تولد تا  دوهفتگی                                          ثنایای پیش ( دو دندان )

از تولد تا یک ماهگی                                         تمامی دندان های پیش آسیا جز دومین پیش آسیا (چهار دندان)

از دو تا  چهار هفتگی                                        ثنایای میانی ( دو دندان )

از چهار تا هشت هفتگی                                     ثنایای کناری ( دو دندان )

مجموعه دندان های شیری در سن چهار ماهگی کامل می شود .

 

دندان های همیشگی :

سن                                                             دندان های فک بالا

از دوازده تا پانزده ماهگی                                   اولین دندان آسیا ( دو دندان )

از دو ونیم تا سه سالگی                                     دومین دندان آسیا ( دو دندان )

از پنج  تا پنج ونیم سالگی                                  سومین دندان آسیا ( دو دندان )

از شش ونیم تا هفت سالگی                               دومین وسومین دندان پیش آسیا ( چهار دندان ) ، اولین دندان پیش آسی ونیش

                                                                 ها وثنایای کناری ( شش دندان )

 

سن                                                            دندان های فک پایین

از دوازده تا پانزده ماهگی                                 اولین دندان آسیا ( دو دندان )

از دو ونیم تا سه سالگی                                   دومین دندان آسیا ( دو دندان )

از چهار ونیم تا پنج سالگی                               ثنایای پیش ( دو دندان )

از پنج تا پنج ونیم سالگی                                 سومین دندان آسیا ( دو دندان ) ، دومین دندان پیش آسیا ( دو دندان )

از پنج ونیم تا شش سالگی                                ثنایای میانی ( دو دندان )

از شش تا هفت سالگی                                     ثنایای کناری ( دو دندان ) ، نیش ها ( دودندان )

از شش ونیم تا هفت ونیم سالگی                        اولین دندان پیش آسیا ( دو دندان )

 

مجموعه دندان های همیشگی در سن هفت ونیم سالگی کامل می شود.

با بالا رفتن سن ، بتدریج سطح دندان های ثنایای فک پایین ساییده می شود . همچنین با افزایش سن ، دندان ها از یکدیگر فاصله می گیرند واین حالت در سن پانزده سالگی با جدایی در ناحیه گردن دندان آغاز می شود . هرچه سن حیوان بالاتر می رود ، جدایی دندان واضح تر وآشکار تر می شود . دندان های نیش نیز ساییده شده ، کوتاه تر وضخیم تر می شوند وهرچه سن حیوان افزایش می یابد تیره تر می شوند .

شترها تقریباً چهل سال عمر می کنند ، اما قدرت کار کردن وباروری آنان پس از بیست سالگی بتدریج روبه کاهش می گذارد .

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠
شنبه، 28 امرداد، 1385

 

تغذیه شتر

تالیف : دکتر احسان مقدس

شترها ار جمله جیواناتی هستند که می توانند با کمترین مقدار غذا وجیره نگهدارنده در برخورد با شرایط بی غذایی وبدی آب وهوا زنده بمانند . شترها دارای رفتار تغذیه ای خاصی هستند ، چرا که نه تنها غذای خود را انتخاب می کنند ، بلکه بخش های معینی از یک گیاه را می خورند .

 

شترها می توانند تا مسافت های طولانی که گاه به 70 کیلومتر می رسد به چرا بپردازند . شترها از گیاهان بیابانی وحتی گیاهان خاردار تغذیه می کنند ، گفته می شود شیر شترهایی که از چنین گیاهانی تغذیه می کنند ، دارای بو وطعم خاص ومطلوبی است . برخی از گیاهان بیابانی که شتر از آن ها تغذیه می کند ، عبارتند از : خار شتر ، تاغ ، قیچ ، گون ، گاورس ، اتریپلکس ، علف شور ، برشنک ، خار خسک ، درمنه وغیره .

 

متوسط میزان غذایی که شتر می تواند بخورد ، 5/2 کیلوگرم برای هر صدکیلوگرم وزن بدن است . شترها می توانند در هر ساعتی از شبانه روز به چرا بپردازند ، ولی معمولاً وقتی درجه حرارت محیط بالا باشد ، از غذا خوردن دست کشیده ، وضعیت ثابتی به خود می گیرند . بهترین زمان غذا دادن به شتر ، قبل از طلوع آفتاب

ویا هنگام غروب است .

 

شترها از گونه های فراوانی از گیاهان بیابانی تغذیه نموده ، قادر هستند که گیاهان مضر (همچون گیاهان سمی ) را که باعث اسهال شدید می شوندتشخیص دهند  .

 

درتغذیه دستی شتر معمولاً از یونجه ، جو ، جو دو سر ، علف چمنی وکاه نیز استفاده می شود ، ولی میزان ان ها نباید بیش از 35 % مقدار غذای داده شده به حیوان باشد . همچنین می توان علوفه سبز را با علوفه خشک مخلوط کرد وبا احتیاط به شتر داد ، باید دقت نمود تا میزان ونسبت علوفه سبز به اندازه ای نباشد که باعث ایجاد نفخ در شتر شود .

 

شتر جزو حیوانات نشخوار کننده کاذب Pseudoruminants دسته بندی می شود ، چرا که  دستگاه گوارشی  آن از دستگاه گوارشی نشخوارکنندگانی نظیر گاو وگوسفند متفاوت است واین تفاوت در دو جا دیده می شود  ، تفاوت اول  در  وجود دو  منطقه ای غده ای  در سطح خارجی شکمبه  است که هر کدام از آن ها  از لحاظ تشریحی  به کیسه های  غده ای شکلی  تقسیم می گردند  که دریچه آن ها از عضلات منقبض شونده قوی تشکیل شده وحاوی  مایعی  مخاطی است که شکل  وترکیب آن از سایر  محتویات شکمبه متفاوت است  . تفاوت دوم  اتصال  معده سوم  یا هزار لا Omasum با معده چهارم یا شیردان Abomasum است که آن را به صورت بافتی لوله ای شکل ودراز در آورده که حاوی  تعداد زیادی از غدد ترشحی است که مواد مخاطی  واسید کلریدریک ترشح می کنند ( Hansen and Schmidt , Nielsen 1957  , Bohlken 1960   ) .

 

علی رغم  این دسته بندی  واختلاف  موجود در برخی از وظایف  دستگاه گوارشی  ، با این همه شتر از نظر فیزیولوژی وغذایی ، یکی از  نشخوار کنندگان به  شمار می رود  ، زیرا که همانند سایر نشخوار کنندگان  در آغاز به نشخوار غذای مصرفی  پرداخته وسپس  به  عملیات تخمیر  وهضم ریزبینی می پردازد .

 

شترها  با توجه به نوع مرتع وفصل چرا وفراوانی پوشش گیاهی ، گونه های گیاهی مختلفی را مورد استفاده قرار می دهند   ( Knoess 1976, Matharu  1966 ; Wardeh  1988 ; Mukasa – Mugerwa  1981 ; Newman 1989 ; Gauthier – pilters , 1979  ) وبه چرای  درختچه  ها ودرختان بلند در مناطق  ساوانا در آفریقا  می پردازد ، ودرختچه ها  تقریباً 5/47 % از غذای آنان را تشکیل می دهد  ، این در حالی است که  درختان در حدود  9/29 %  وگونه های علفی  2/11 %  و گیاهان پهن برگ  در حدود  3 / 11 % از غذای این دام را تشکیل می دهد ( Field  1979 ) . در بررسی به عمل آمده  دیگری ، گیاهان برگ پهن در حدود 53 %  وگیاهان علفی در حدود 26 % ودرختچه ها  در حدود 22 % غذای  شترهای موجود در  مرکز « وادی العزیب » در شرق سلمیه در بادیه سوریه را در آغاز فصل بارندگی تشکیل می دهند ( Wardeh , 1988  ) . اما در فصل  بهار  اکثر غذای شترها را  درختچه هایی نظیر Noea Mucronata  و آرتمسیا  Artemisia Herba alba و Achillea membranacea  تشکیل می دهند  اما در فصل تابستان بیشتر غذای شتر را گیاهان Noea Mucronata  تشکیل می دهند  (Wardeh 1988 ; Nasser .et.al 1985  ) .

 

شتر ها به علت رفتار تغذیه ای خود  مسافت های زیادی را در مراتع طی می کنند  ، این حیوانات برخلاف گاوها  همیشه بین  آبشخورها ومناطق چرا ، در حال رفت وآمد هستند  ( Dahl & Hjort 1976  ) واین امر باعث می شود که این حیوانات از یک سو به غذای کافی ومورد نیاز خود دسترسی داشته باشند واز سوی دیگر باعث  تخریب مرتع  واز بین رفتن محیط زیست پیرامون خود نشوند  . شترها برای  تأمین غذای مورد نیاز روزانه خود  به شش تا هشت ساعت چرا در مراتع خوب احتیاج دارند  ( Williamson & payne 1978 ; Matheru 1966 ) این مدت در مراتع فقیر به دوازده ساعت در روز می رسد  ( Gauthier - pilters , 1974  ) .

شتر در  محیط زیست طبیعی خود  بر خوردن  گیاهان  شورپسند  وخار دار که میزان الیاف  فراوان ودرصد پروتئین  کم دارند اصرار می ورزد  ( Bremaud & pagot ,1926 ) ، به همیت علت بسیاری را اعتقاد براین است که شترها  در برنامه های  غذایی خود از  علوفه ای با ارزش غذایی پایین استفاده می کنند ، واین امر دو بعد دارد ، اول این که شترها در مراتع فقط سراغ این نوع علوفه می روند  ، و دوم این که آن بخش مصرفی از علوفه ارزش غذایی کمتری دارد . برخی نیز معتقدند که  بر اساس شواهد موجود  شتر با انتخاب بخش های مغذی ومناسب گیاهان ، غذایی با ارزش بالا را ترجیح داده ومورد مصرف قرار می دهند (Gauthier – pilters & Dagg , 1981  ) ودر شرایط  تغذیه برنامه ریزی شده ، مشاهده شد که بر خلاف گوسفندان ، شترها  علوفه خشبی نگهدارنده  مخصوص گاوها را مصرف نمی کنند       (Farid .et.al , 1979  ) واز سوی دیگر  شترها  از  جهت هضم  ماده خشک  والیاف خام برگوسفندها برتری دارند  ، ولی  در هضم پروتئین خام  از گوسفندها ضعیف تر به شمار می آیند . هم چنین شترها  از جهت  نسبت هضم  ماده خشک حتی در شرایط کاهش  نسبت نیتروژن در جیره روزانه بر گوسفندها برتری دارند  (Farid .et.al , 1986 ) واین امر هرچند به صورت جزئی ، نشان دهنده  برتری شترها در زمینه  صرفه جوئی  در بیرون راندن نیتروژن با ادرار  وبازجذب مجدد آن به بدن  وبازگرداندن آن به شکمبه  برای مصرف مجدد آن می باشد (Farid .et.al , 1979  ) .

 

متاسفانه تا کنون مطالعات نوینی در باره تغذیه شتر همانند آن دسته از مطالعات که بر روی دام های اهلی دیگر انجام شده صورت نگرفته است وعلت این امر  سیستم پرورش پراکنده شتر  ودشواری  رفتار با این دام در مقایسه با سیستم های نوین دامپروری دام های دیگر می باشد ویکی دیگر از علل این امر عدم  توجه کافی به توسعه شتر داری  ویا حتی  توسعه مناطق  پرورش این دام در طی دهه های گذشته می باشد . قابل ذکر است که برخی از مطالعات بر روی تغذیه این دام  تنها شامل چند توصیه  برای تغذیه تکمیلی  آن در تحت شرایط پرورشی معین بوده است  . پس از تأسیس شبکه  مطالعات وتحقیقات  شتر در سازمان منطقه ای « اکساد »  در برخی از کشورهای عضو این سازمان مطالعاتی تخصصی در زمینه برآورد احتیاجات  غذایی شتر صورت پذیرفت  .

 

مقاله حاضر  بر اساس یافته های جدید  در طی سال های اخیر  ومیزان  علوفه مصرفی در مراتع  وارزش غذایی آن  وضریب هضمی دام وبا مدنظر قرار دادن احتیاجات غذایی در دام های دیگر مخصوصاً گاوها در مناطق  گرم وکویری     (Kearl 1982 ) وفرضیه های  مطرح شده از طرف ویلسون در زمینه شتر (Wilson ,1984 ) تدوین شده وپایه ای  اولیه برای برآورد  احتیاجات نگهداری  وتولید  شتر از نظر پروتئین وانرژی می باشد .

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠
 

شنبه، 28 امرداد، 1385

نحوه کشتار شتر

نحوه کشتار شتر

تالیف : دکتر احسان مقدس

 

تمام اعمالی که منجر به کشته شدن دام می گردد کشتار نامیده می شود.  غرض از کشتار این نیست که مثلاً سر دام بریده وپوست آن کنده ولاشه آماده وعرضه شود بلکه باید به نکاتی توجه داشت تا گوشت را خوش منظر ومطبوع در عین حال عمل کشتار خیلی سهل وآسان انجام گرفته وخطراتی متوجه کشتار کننده نشود ودام نیز در موقع کشتار زجر ندیده ویا بحداقل ممکن تقلیل یابد وبدین ترتیب گوشت بهتر تهیه ودر دسترس مصرف کننده قرار گیرد . چنانچه دام در موقع ذبح بی حرکت نشود وسربریدن به کندی صورت گیرد دام از خود واکنش ومقاومت نشان داده واین عمل کوجب فعل وانفعالات عضلانی شده ودر نتیجه گوشت نامطلوب تهیه وگاهی به علت عدم خروج کامل خون از بدن دام ۀ لاشه پرخون پرخون به نظر می رسد . در این صورت تغییراتی در لاشه ایجاد  خواهد شد که این تغییرات از نظر اقتصادی وبهداشتی پسندیده نیست . هرچند عمل کشتار در کشورهای مختلف با روش های گوناگون متداول می باشد ولی در بیشتر کشورها عمل کشتار شامل گیج کردن وخونگیری است در بعضی دیگر منجمله ایران به استثنای تهران ، بدون گیج کردن ، سر بریدن وخونگیری انجام می شود . در کشتارگاه تهران ضمن گیج کردن با قطع رگ های گردن خونگیری صورت می گیرد  وروش گیج کردن در مورد گاو وگوسفند وخوک واسب در کشورها مختلف است واین اختلاف در مواردی موجب نواقص ومعایبی در عمل می گردد وبالنتیجه تأثیر در دام ولاشه وکشتار خواهد داشت . با وجود این امروزه بهترین طریقه را گیج کردن با برق وبالاخره گیج کردن با کاز انیدرید کربنیک می دانند . مخصوصاً روش گیج کردن با برق بیشتر مورد توجه وعمل می باشد ودر اغلب کشورها به کار می رود .در ممالک اسلامی نیز می توان از آن استفاده کرد .

 

در خصوص کشتار شتر یا نحر ، بدین طریق انجام می گیرد . چنانچه شتر رام باشد در ابتدا به وسیله مهار کننده زانوان دست وپای دام به وضع نشسته نگهداشته می شود در همان حال دو زانوی دست محکم با طناب بسته وبدین وسیله امکان بلند شدن  تا حدود زیاد از دام سلب شده وبرای این که سر وگردن نیز بی حرکت گردد . در این موقع مهار کننده سر وگردن دام را مورب بطرف بالا ثابت نگهداشته وسلاخ با داخل نمودن کارد در زیر گردن داخل حفره سینه رگ ها را بریده وخون خارج می شود .

در شترانی که مهار کردن آن ها مشکل بوده وممکن است که برای مهار کننده ویا سلاخ خطراتی داشته باشد ، عمل نحر سرپا انجام می گیرد . بدین ترتیب که مهار کننده دام را سرپا بی حرکت  نگهداشته وسلاخ با یک ضرب کارد را در زیر گردن فرو کرده وموجب بریدن عروق شده وخون از بدن خارج می گردد .

 

درگذشته های نه چندان دور ، مراسم نحر شتر در شهر کاشان به روش جالبی برگزار می شد ، در این مراسم شتر را به وضع باشکوهی زینت کرده وزنگوله بزرگی به گردنش می آویزند ودو نفر با شتر حرکت می نمایند که یکی افسار آن را در دست گرفته ودر جلوی شتر حرکت  می کند ودیگری در عقب پابه پای شتر پیش نی آید وبا این ترتیب شتر را به داخل گودالی هدایت می کنند ودور تا دور گودال قبلاً عده زیادی تماشاچی جمع شده وبه محض ورود شتر به گودال صدای هلهله وشادی تماشاچی  همراه با صدای دهل بلند می شود ودر اولین لحظه ای که توجه شتر به سمت دیگر معطوف شد ، یکی از دونفر با کارد تیزی که زیر لباس پنهان کرده ضربتی سریع به زیر گردن شتر وارد وعروق گردن را قطع می نماید . آن گاه هردو نفر به سرعت فرار نموده  وبه جمع تماشاچیان می پیوندند .

 

 پس از خروج کامل خون از دبن شتر ، همان طور که می دانیم در دام های دیگر مثل گاو و گوسفند قبل از شروع پوست کندن سر دام را از گردن جدا می نمایند در صورتی  که در شتر بدون این که سر قطع شود ، گردن را از بدن جدا می کنند پس از آن شروع به پوست کندن نموده وپس از خاتمه پوست کنی تخلیه امعاء از حفره های صدری وبطنی شروغ وضمن خارج کردن معده  وروده ها  بالاخره کبد وکلیه وطحال وریه وقلب جداگانه به چنگگ آویزان می نمایند تا بعداً مورد بازرسی بهداشتی قرار گیرند . در این موقع که لاشه آماده می شود برخلاف دام های بزرگ کشتاری دیگر شقه نشده بلکه ران ها وسردست ها جداگانه از لاشه تفکیک می  گردند .

 

بررسی ها نشان می دهد  که وزن پوست کنده شده در لاشه شترهای جوان ذبح شده به سن یک سال وهشت ماه در حدود 30 کیلوگرم وزن ، ودرلاشه شترهای  دوسال وهشت ماهه  در حدود 32 کیلوگرم ودر لاشه شترهای سه سال وهشت ماه سن ، در حدود  40 کیلوگرم ، ودر لاشه شترهای چهارسال وهشت ماه سن ، در حدود  45 کیلوگرم می باشد .

 

وزن پوست شتر نسبت به وزن زنده شتر در قبل از کشتار ، در شترهای جوان در حدود 6/7 % تا 9/7 % بوده ودر شترهای بالغ در حدود  9/6 % بوده است .وبدین گونه می بینیم که نسبت وزن پوست با افزایشسن حیوان روبه کاهش می گذارد . لاشه شتر در مقایسه با لاشه گاو مقادیر چربی بیشتری دارد . به طوری که در برخی احیان  چربی موجود در گوهان وچربی پراکنده در بین احشا وامعای شتر به 10 % حجم صافی گوشت می رسد .

 

وزن لاشه شتر معمولاً 50 تا  55 % وزن دام زنده را تشکیل می دهد  ودر صورتی که شتر لاغر باشد ممکن است که این میزاه به 35 % تا 40 % درصد وزن زنده دام کاهش یابد . قابل ذکر که گوشت گردن در محاسبه میزان گوشت خالص محاسبه نمی شود زیرا که شترها از ناحیه بخش پایانی گردن ذبح می گردد  .

 

نویسنده: Ehsan moghaddas - دوشنبه ٢ خرداد ،۱۳٩٠
نژاد های شتر در دنیا
ترجمه وتالیف : دکتر احسان مقدس
سال انتشار مقاله: مرداد 1385 

 

نژادهای مشهور شتر

 در مناطق گسترده ای از جهان ، تنوع نژادی وتیپی آن ها را نیز در پی داشته است ، وهمانطور که می دانیم شتر دارای دو نژاد  یک کوهانه  ودو کوهانه است ، که هر یک از این دو نژاد دارای تیپ های مختلف وفراوانی است  ، ونظر به کثرت تنوع تیپ ها در نژاد شتر یک کوهانه ومیزان کم شتران دو کوهانه ، ما در این جا  توضیحاتی را در مورد تیپ های مختلف شتر یک کوهانه می آوریم وامیدواریم که مورد استفاده پژوهشگران ودست اندرکاران قرار گیرد .

 

 دسته بندی  نژادهای شتر :

 

 

 

شتران را از لحاظ تولیدات می توان به سه دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از :

 

1 نژاد های شیری : نظیر شتر سرتاوی ، شتر اولاد سیدی شیخ

 

 2 نژادهای گوشتی : نظیر شتر جندویل ، شتر مغربی ، شتر نابل ، شتر شمالی ، شتر قصبات ، شتر فلاحی ، شتر دلتا ، شتر مولد

 

3 نژادهای سواری ومسابقه : نظیر شتر مهاری ، شتر رکبی ، شتر رکبی ، شتر عیر ، شتر هوغار ، شتر اولاد بو سیف

 

 

 1 -  شتر مهاری :   این شتر برای سواری مورد استفاده قرار می گیرد . این نژاد خالص یکی از نژادهای زیبای عربی است که دارای رنگ روشن بوده وبه سرعت وکوچکی جثه وسبکی وزن معروف است ومعمولاٌ آن ها را به نام شترهای عمانی نیز می شناسند . این نوع شتر در  تمامی نواحی عمان پراکنده است وهنوز وسیله اصلی حمل ونقل می باشد . این نژاد از شتر در جنوب ایران نیز وجود دارند . همچنین شتر مهاری در مناطق جنوبی کشور لیبی  ، تونس ، الجزائر  وشمال شرقی موریتانی وجنوب شرق شبه جزیره عربستان پراکنده اند . این نوع شتر اندامی وسری کوچک واندام حرکتی  کشیده  وپشم کم دارند ودر آغاز مسابقه سرعت زیادی از خود نشان می دهند  اما به تدریج خسته شده  واز سایر شتران عقب تر می مانند . سرعت این نوع شترها به 35 کیلومتر در ساعت می رسد  . رنگ آغلب آنان سفید یا عسلی کم رنگ است وبه آن ها « شترهای مغتیر » می گویند . سالیانه مسابقات متعددی در کشورهای عربی نظیر امارات عربی متحده ، کویت ، عربستان سعودی ، لیبی واردن برگزار می شود که معمولاٌ شترهای مهاری در این مسابقات رده اول جدول را به خود اختصاص می دهند  ومعمولاٌ در کنار این مسابقات ، نمایشگاهی نیز برای خرید وفروش شترهای گران قیمت برپا می شود وگاهی ممکن است که یک شتر مهاری خوب تا قیمت 40 تا 45 هزار دلار خرید وفروش شود . شترهای مهاری دارای سرهای نسبتاٌ کوچک با چشم های روشن وگردنی دراز وکشیده وسینه ای عمیق می باشد به گونه ای که استخوان های کتف آن به طرف پشت کشیده شده است . دست های جلو آن نسبتاٌ به هم نزدیک وکف آن به طرف خارج تمایل    دارد . در حالی که پاهای پشت آن مستقیم وزانوهای آن از هم دور است  .پوست نرم ودم آن بلند  وبه صورت رشته های منظم می باشد . طرح آمیخته گری این شترها با شترهای سودانی نتایج برجسته ای در زمینه تولید گونه هایی از شترهای تندرو به همراه داشته است . نیروهای استعماری فرانسه در تشکیلات نظامی خود از این نوع شتر استفاده می برد که به آن ها نیروهای مهاری  گفته می شد . شتر مهاری بر اساس بلندی شانه ها به سه گروه تقسیم می  شوند : گروه اول : شترانی که بلندی شانه های آن ها به حدود 190 تا 200 سانتی متر می رسید که این شترها در اختیار افسران عالی رتبه فرانسوی قرار می گرفت . گروه دوم : شتارنی که بلندی شانه های آن ها به 180 سانتی متر می باشد  و مورد استفاده افسران دون پایه فرانسوی قرار می گرفت . گروه سوم : شترانی که بلندی شانه های آن ها کمتر از 180 سانتی متر وفقط برای بارکشی وحمل از آن ها استفاده می شد . شتر مهاری قدرت تحمل محیط های گرم وخشک ومخصوصاً صحراهای شنی را دارد واعراب ساکن آفریقا از دیر باز این شتران را مورد استفاده قرار می داده اند وجهت رفت وآمد بین واحه ها وگذر از بیابان های شمال  وجنوب آفریقا از آن استفاده می کردند  . هرچند که تمامی انواع شترهای مهاری ۀ جهت سواری و مسابقه مناسب هستند  اما دیده شده است که برخی از انواع این شتران دارای قدرت وسرعت سیر بهتری هستند که این مسأله به خصوصیات ژنتیکی آنان باز می گردد . به همین جهت این شتران در مسابقات شتر سواری شرکت داده می شوند  ، ودر کشورهای عربی غرب آفریقا همچون تونس » مسابقات شتران مهاری « انجام می شود که فقط این شتران در آن شرکت می کنند . 2 -  شتر الرکبی :  شترانی زیبا خوش قوام ، کوچک اندام ، با دست ها وپاهای بلند وکشیده وبه عنوان  شترهای سواری  ومسابقه بسیار مورد توجه هستند . اصل این شتران از شتران مهاری است . این شتران در نتهی الیه « عین صفرا» در الجزایر ودر منتهی الیه شمال کشور موریتانی وجود دارند .

 3 -  شتر جندیول  Gandiol:  این شتر در موریتانی وسنگال برای حمل ونقل بارهای سنگین تربیت می شود  وشتری است که حجمی بزرگ ۀ وزن سنگین وعضلاتی ستبر وقوی دارد . زیرا که در اطراف رودخانه  سنگال علف فراوانی برای غذای آن یافت می شود که نقش مهمی در پرواربندی شتران دارد . رنگ این شتر تیره است واز دست ها وپاهای قوی برخوردار بوده وخشن می باشد ، حرکت این شتر آرام می باشد .

 4 – شتر مغربی : این شتر آمیزه ای از شترهای سودانی ، مصری  وتونسی است  . حجم بدن آن متوسط تا بزرگ است . این شتران در بیشتر مناطق شمال آفریقا (نظیر مصر ، الجزائر، تونس ومراکش ) پراکنده اند  وجهت اهداف متعددی  همچون  کشاورزی ، حمل ونقل مورد استفاده قرار می گیرند  . این شتران جهت پروار بندی  مناسب هستند . رنگ آن ها معمولاً قهوه ای  وپشم آنها بلنداست.

 5 – شتر عیرAir :   شتر مخصوص صحرای بزرگ است واین نوع شتر را قبایل مشهور « طوارق » پرورش می دهند  وبه این شترها « شتران ادرار » می گویند  . این شترها شبیه شترهای مهاری بوده وبرای نقل وانتقال سریع از آن ها استفاده می شود . از بین شترهای  عیر ، شترهای « الازود » شترهایی قوی بوده واصولاً جهت سواری مورد استفاده قرار می گیرند . شترهای ادرار در کشور مالی نیز وجود دارند  وجهت بارکشی مورد استفاده قرار می گیرند . این شترها بلند قد ، لاغر بوده وکوهانی کوچک دارند .

 6 -  شتر هوغار :  این شترها نیز شبیه به شتر عیر است ودر گذشته در قافله های منظمی در مسیر واحه ها  جهت حمل ونقل مورد استفاده قرار می گرفته است .

 7 -  شتر اولاد سیدی الشیخ : این شترها در منطقه « عین صفرا » ۀ جنوب غربی الجزائر  و شمال شرقی موریتانیا وجود دارد ، وجهت حمل ونقل وسواری به کار می رود  ومیزان شیردهی خوبی دارد . ارتفاع آن تا شانه در حدود  180 تا 185 سانتی متر است وشرایط سخت صحرا  ومناطق سنگلاخی را می نواند تحمل کند خصوصاً کف پای این شتر با مثل این نوع زمین مناسب دارد .

 8 – شتر شامبی بنی عباس :   شترهای قوی وکوتاهی هستند  که از حجم نسبتاً کوچکتری برخوردارند وارتفاع آن ها به حدود  165 سانتی متر می رسد ولی از توانائی فراوانی برخوردار بوده ومی تواند  شرایط زمین های شنی  وتوده های شنی را تحمل کند  . این نژاد  جهت بارکشی به کار می رود ودر جنوب غرب الجزائر وشمال شرقی موریتانیا وجود دارند .

 9 -  شتر حوض : این شترها در موریتانی ومالی وقبایل عربی مور وجود دارد وشتری بلند قد است  که ارتفاع شانه آن نزدیک به 215 سانتی متر است  ودر مقایسه با شترهای نژادهای دیگر از سرعت بیشتری برخوردار است .

 10 – شتر بادیه :  شترانی ضعیف جثه با بدن غیر متناسب که جهت سواری استفاده می شوند ودر شمال غرب «عین صفرا» در الجزائر پراکنده اند .

 11 -  شتر عیت الخباش : این شتران نیز در جنوب غرب « عین صفرا» در الجزائر ودر جنوب شرق مراکش وجود  دارند  وشتران بارکش ممتازی هستند .

 12 – شتر قیروان : این شتران در منطقه قیروان در وسط کشور تونس پراکنده اند  وشترانی متوسط الحجم اند که در کارهای کشاورزی ، حمل ونقل ، شخم زنی وآب کشی  وغیره به کار می روند .

 13 – شتر ساحل    این شتران در سواحل تونس والجزائر پراکنده اند ودر تمامی کارهای کشاورزی به کار گرفته می شوند . در مناطق مهدیه ، سوسه  ومستنیر در شرق تونس از این شتران  جهت روغن کشی زیتون استفاده می شود . این شتران متوسط       الحجم اند .

 14 -  شتر نابل : این شتران در مناطق شمالی تونس پراکنده اند . این شتران ، شترانی بزرگ جثه اند  که در حمل ونقل بارهای سنگین وکارهای کشاورزی مختلف به کار گرفته می شوند وجهت پرواربندی  مناسب هستند .

 15 – شتر حنوب : این نوع شتر در کشور تونس وجود دارند  . وزنی سبک واندامی کشیده دارند وسرعت آن ها زیاد است وبرای سواری مورد استفاده قرار می گیرند .

 16 – شتر سرتاوی   این شتران در مناطق وسط وجنوب جبل الاخضر در لیبی پراکنده اند . شتران فوق الذکر بزرگ جثه بوده وکوهان شان نوک تیز  نیست و نژاد خالصی به شمار نمی آیند . بلکه نژادی هستند که از آمیزش نژادهای دیگر در طی سالیان دراز پدید آمده اند و میزان شیردهی آنان از نژاد مغربی بیشتر است  .

 17 – شتر تیبستی :  این شتران در جنوب لیبی وشمال چاد  در منطقه تیبستی پراکنده اند . این شتران ، شتران بارکش وسواری بوده دارای جثه کوچک وپشم زیاد مخصوصاٌ در زمستان است ودر تابستان نیز درجه حرارت های بالا را تحمل می کند  وقادر به تحمل توفان های شنی وزمین های سنگلاخی است وظاهراٌ اصل این شتران از مناطق جنوبی مثل نیجر و چاد می باشد . رنگ آن  خاکستری وتیره می باشد . این نوع شتر ، کوچک ترین نوع شتر سواری در آفریقا است .

 18 – شتر شمال غربی : این شتران در شمال غرب لیبی پراکنده  اند وشتران محلی نامیده می شوند وجهت اهداف کشاورزی به کار می روند ودارای حجم متوسط بوده  وجهت پرواری مناسب هستند .

 19 – شتر فزان : این شتران  در واحه های فزان در جنوب غرب لیبی وجنوب شرق الجزائر پراکنده اند ودارای جثه کوچک تا متوسط هستند . رنگ شان تیره است وجهت سواری وبارکشی مورد استفاده قرار می گیرند .

 20 -  شتر قصبات :  در ساحل شمال غرب لیبی پراکنده اند وجهت پرواربندی مناسب هستند .

 21 – شتر کوهستان ترهونی : این شتر در مناطق کوهستانی ترهونی در جنوب شرق لیبی پراکنده اند  .

 22 – شتر ارفیلا :  که در واحه های غرب لیبی پراکنده واز لحاظ حجم متوسط اند .

 23 – شتر اولاد بوسیف :   که در  واحه های غرب لیبی پراکنده اند وشبیه شتر ارفیلا هستند .

 24 – شتر دلتا   این شتر در دلتای  مصر پراکنده است  واز مشخصات آن حجم بزرگ وارتفاع آن است جهت پرواری بندی مناسب است وبرای کارهای کشاورزی به کار می رود .

  25 – شتر فلاحی : در جنوب مصر پراکنده است ودارای هیکلی  وکوهانی بزرگ است وجهت کار کشاورزی به کار گرفته می شود وجهت پروار بندی مناسب است . رنگ آن سفید ویا شیری رنگ است .

 26 -  شتر مولد  : این شتران از آمیزش شتران فلاحی وشتران مغربی بوجود آمده اند  ودر مصر  وجود دارند وجهت کارهای کشاورزی به کار گرفته می شوند وجهت پرواری بندی مناسب هستند .

 27 -  شتر العربی ( قبابیش ) : این شتران در سودان در منطقه کردوفان ودار فور پراکنده اند واز شتران سواری به شمار می روند . این شتر دارای  هیکل وکوهانی بزرگ  وسری بزرگ  وکف پائی پهن است  . رنگ این نوع شتران معمولاً خاکستری  وبرخی نیز تیره روشن هستند .

 28 – شتر رشایدی : از شتران  سواری است که در سودان پرورش داده می شود . شتری سبک وزن با اندام های حرکتی کوتاهی است ورنگ آن معمولاً سرخ است

 29 – شتر العنافی Anafi : از شتران بارکش است که در شمال شرق سودان  پرورش داده می شود . شتری سبک وزن وپاهای کوتاه وکوهانی کوچک است .

 30 – شتر بشاریBashari : این شتران ، شتران بارکش هستند که در شمال شرق سودان وجود دارند . این شتران از شتران عنافی قوی تر هستند ورنگ های روشنی دارند وبرای سواری نیز مورد استفاده قرار می گیرند . اندام های حرکتی آنان بلند  ووزن آنان سبک  وکوهانشان کوچک است  . شترهای بشاری چهار نوعند که عبارتند از : بشاری سفید ، بشاری  قهوه ای ، بشاری «جرایش» ، بشاری «امیراب » . شترهای بشاری به سبکی وزن ، کشیدگی اندام های حرکتی وسرعت شهرت دارند واز شترهای سواری وجماز به شمار می روند . سرعت این شترها در هنگام دویدن  به ده کیلومتر در ساعت می رسد . رنگ اغلب این شترها قهوه ای است وپراکندگی آنان بیشتر در شمال شرق سودان در ناحیه دریای سرخ است ونزد قبایل عرب « بشاریه » یافت می شوند . 31 شتر فیاض : این نوع شتر نیز در سودان موجود است  ودارای هیکلی کوچک وپاهائی بلند وسری کوچک بوده واز سرعت بالائی برخوردارند وبیشتر برای سواری ومسابقه مورد استفاده قرار می گیرند .

 32 – شتر عیون  Ajun: این شتر در شمال کشور سومالی وجود دارد .

 33 – شتر اوگادن Ogaden : این شتر در شمال غربی سومالی وجود دارد . هیکلی درشت دارد ورنگ آن سفید ویا روشن است .

 34 – شتر  دول باهانتا Dolbahanata  که در شمال غربی سومالی وجود دارند واز لحاظ جثه بزرگ ترین شتر سومالی است  که کوهانی بزرگ دارد وآهسته راه می سپارد .

 35 – شتر الغبان  Gubon : این نوع شتر در مناطق گرمسیری سومالی وجود دارد . پشم آن کم ورنگ آن سرخ دارد .

 36 – شتر بنادیر(جلعار) Benadir : این شتر در مرکز وجنوب سومالی وجود دارد . این شتر شتری تنومند است که وزن آن 500 تا 550 کیلوگرم است ورنگ آن سفید است .

  37 – شتر هیور Heur :   که در جنوب سومالی  وجود دارد . این شتران هیکلی متوسط  وپوستی نازک دارند و پشم دور چشم وگوش آنان به رنگ مشکی است  ومیزان تولید شیر آنان بالاست .  

 38 – شتر آدیمی Eidime : که در جنوب سومالی وجود دارد . دارای هیکلی متوسط واندام های حرکتی بلند بوده ودر هنگام تحمل تشنگی مقاوم تر می باشند واز آنان برای سواری استفاده می شود .

 39 – شتر سیف دعر Sifdar : که اکثراً در نواحی جنوب سومالی وجود دارد وبعلت راندمان تولیدی قابل ملاحظه شیر وگوشت مورد توجه می باشد . دارای اندامهای حرکتی بلندی است ۀ اما از لحاظ رفتار شناسی  تا حدودی عصبی مزاج  هستند واستفاده از آن ها جهت سواری ویا بارکشی کمی دشوار است .

  40  شترهای سودانی : شترهای هستند با جثه ای بزرگ وماهیچه هایی نیرومند که بویژه در ناحیه قفسه سینه واندام های حرکتی نمودی آشکار دارد . به این گونه شترها « کشتی  صحرا » نیز گفته می شود « زیرا این شترها می توانند بارهای سنگین از کالاهای مختلف را برحسب طول وچگونگی راه وفراهم بودن آب وغذا  حمل نمایند . این شترها اغلب به رنگ زرد طلایی هستند ومی توانند به طور متوسط حدود 150 الی 200 کیلوگرم بار را با سرعت چهارکیلومتر در ساعت حمل کنند . از این شترها جهت اهداف نظامی وانتظامی بویژه در مسیرهای سخت وناهموار « استفاده می شود . این نوع شتر در مناطق غرب سودان بوفور یافت می شود . 41 – شتر مانگا Manga : این شتر در شمال وغرب دریاچه چاد ونیجر وجود دارد وسنگین وزن است وجهت بارکشی پرورش داده می شود .

  42 – شتر برابیش Barabisch : از شتران بارکش کشور مالی بوده ودر شمال غربی تمبکتو در نیجر نیز وجود دارند . نژاد سنگین وزن بارابیش رودخانه ای  تا حدود زیادی می تواند در مقابل رطوبت وبیماری تری پانوزوم از خود مقاومت نشان دهد  . رنگ آه قهوه ای است .

  43 – شتر باگری Bagri : از شتران شبه قاره هند است .

  44 – شتر الوار Alwar : از شتران شبه قاره هند  است  .

  45 – شتر کاچی Kachee : از شتران شبه قاره هند است .

  46 – شتری جری سالمر Jarisalmer : از شتران شبه قاره هند است  .

  47 – شتر بیکانری Bikaneri : این شتران در ایالت بیکانر هندوستان پراکنده اند .

  48 – شتر گراین Grain : شتران سواری بارکشی هستند که در اتیوپی وجود دارند .

  49 – شتر کایه Kajeh : شتران سواری  وبارکشی هستند  که در اتیوپی  وجود دارند .

  50 -  شتر دانا کیل Danakil : شتران سواری وبارکشی هستند که در اتیوپی وجود دارند .

  51 – شتر المدوغ : این شتر در شمال سومالی وجود دارد وحجم آن متوسط وکوهان آن کوچک است ، رنگ آن نوک مدادی وقهوه ای است  وبرای رفت وامد در مناطق کوهستانی وسنگلاخ مناسب است ومیزان تولید شیر آن کم است .

  52 -  شتر جودی : این شتر در بادهی جنوبی سوریه ودر کنار مرز آن کشور با عراق وجود دارند ودارای استخوان های درشت واندامی بزرگ هستند که  معمولاً برای حمل ونقل وسواری مورد استفاده قرار می گیرند ودر مقابل گزش حشرات خونخوار مقاوم تر اند .

  53 – شتر خوار : این نوع شتر در بادیه شمالی  وبادیه جزیره ابن عمر سوریه  ودر بیابان های حد فاصل عراق وسوریه  پراکنده اند، دارای هیکلی متوسط  وسری کوچک واندام های حرکتی بلند ودم کوتاهی هستند . رنگ این نوع شتران روشن بوده ومیزان تولید شیر آنان از بقیه شتران در سوریه بیشتر است .

  54 – شتر شامی : ادامی کوچک  وپشمی بلند دارند  وبرای تولید پشم وشیر از آن ها استفاده می شود  بیشتر آن ها به رنگ زرد هستند .

  55 – شتر مجاهم : این نوع شتر در عربستان سعودی وجود دارد  ورنگ آن ها مشکی بوده  ودر بادیه نجد  وجنوب شرقی جزیره العرب  پراکنده است  وشترانی بزرگ وکم پشم هستند که از جهت تولید فراوان شیر  وتحمل شرایط دشوار معروف هستند .

  56 – شتر وراک : از شترهای منطقه حجاز ، تهامه  وعسیر در عربستان سعودی است که هیکلی کوچک دارند وتولید شیر آنان کم است  ورنگ آن از سفید تا سرخ متفاوت است وبیشتر برای سواری وبارکشی استفاده می شود  .

  57 – شتر نجدی : در شمال عربستان سعودی پراکنده اند واز ویژگی های آن ها تحمل شرایط سخت آب وهوایی وانجام کارهای دشوار است . این شترها  جهت تولید شیر وگوشت نگهداری می شوند وبه رنگ قهوه ای تیره می باشند وجهت حمل ونقل وبارکشی مورد استفاده قرار می گیرند .

  58 – شتر  رتاوی : این شتر در کشور لیبی وجود دارد  وشتری درشت هیکل با ارتفاع متوسط  وتولید شیر فراوان است که بیشتر در اور زراعی به کار گرفته می شود .

  59 – شتر حره : این نوع شتران سری بزرگ ، گوش ایستاده وگردنی دراز  وسینه ای پهن دارند وشرایط زیست محیطی دشوار را بیشتر از شترهای عمانی (مهاری)  تحمل می نمایند ومتوسط وزن آنان از شترهای عمانی بیشتر است . این شترات از شتر های سریع السیر بشمار می روند ، اما سرعت آنان از شترهای عمانی کمتر است .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب قدیمی تر » « مطالب جدیدتر
نویسندگان وبلاگ:
کدهای اضافی کاربر :