Fretteren

fretterenZoals u misschien al hebt gelezen heeft de fret een flinke, interessante, geschiedenis waarbij we één belangrijk onderdeel nog niet hebben toegelicht. Namelijk de reden waarom fretten bij ons in huis zijn gekomen.

In de middeleeuwen was het vrij normaal om een konijn als huisdier te hebben. Echter de kooien van die tijd waren allerminst stevig genoeg om een konijn binnen te houden dus ontsnappen was eenvoudig voor konijnen.

Een konijn, of beter twee konijnen in het wild zorgen voor veel nageslacht. Hierdoor ontstond langzaam een konijnenplaag met alle gevolgen van dien. Om de konijnenpopulatie te verkleinen werd de fret ingeschakeld. De fret is van nature een goede jager en door zijn bouw prima geschikt om in een konijnenhol te kruipen en het dier er uit te jagen. Fretten werden in eerste instantie dus gebruikt om te jagen op konijnen, het zogenaamde fretteren.

Het hedendaagse fretteren verschilt niet veel. Ook nu worden de fretten bij een bouw (gangenstelsel van het konijnenhol) uitgezet en worden de konijnen uit de gangen verdreven richting netten of kooien die bij de verschillende uitgangen zijn geplaatst. Fretten kunnen ook worden ingezet bij het vangen van muizen en ratten.

Fretteren is niet ongevaarlijk voor de fret, een fret kan vast komen te zitten, de tunnel kan instorten, een konijn kan uit zelfverdediging de fret trappen of de fret kan een dier tegenkomen dat veel sterker is.

fretterenVeel fretteerders gebruiken daarom een zendertje. Deze wordt om de nek van de fret geplaatst waardoor fretteerders precies kunnen zien waar de fret is. Een goede fretteerder luistert ook naar de bouw waar de fret zich in bevindt en kan dan horen wanneer er problemen ontstaan. In dat geval kan de fretteerder op een apparaat kijken waar de fret zicht bevindt en dan zo snel mogelijk een weg graven naar de fret in nood.

Fretteren is overigens iets waar u wel de nodige vergunningen voor nodig heeft. Ten eerste hebt u een fretteervergunning nodig en indien u gebruik maakt van een geweer om het konijn te doden dan heeft u ook een jachtakte nodig. De overheid is hier zeer streng in, u mag zelfs officieel niet met uw fret vrij in het bos lopen of park omdat de fret gezien wordt als een jager.

Waarom fretteren?

Fretteren lijkt een zeer wrede manier van jagen. Uiteraard is iedere vorm van jagen op een bepaalde manier wreed maar soms helaas niet te voorkomen. Fretteren wordt voornamelijke gedaan omdat het een "geruisloze" jachtmethode is. Op plaatsen waar konijnen en dergelijk een plaag vormen maar jagen met een geweer gevaarlijk kan zijn voor omstanders worden fretten gebruikt om de konijnen op te sporen.

Als voorbeeld kunt u denken aan een park waar mensen voor de vakantie hun konijn hebben losgelaten. Als een konijn een ander konijn tegenkomt vieren ze dat vaak door een gezin te stichten. Een eigenschap die al vrij snel uit de hand loopt als er niet wordt opgetreden. En je kan nu eenmaal niet met een jachtgeweer door een park lopen...

bottom2

bottom1

 

zooplus 10%