Голям Червен Бутон

Бутон е интерактивна инсталация, която изготвям за изложбата Hello World. Обектът е висок около метър и отгоре има голям (колкото разтворена длан на възрастен човек) червен бутон. На място ще се досетите от какво е направен бутонът. Това, че той е клише и е част от поп културата, е една от причините да го използвам в инсталацията. И той си има своя символизъм, история и смисли.

Червеният бутон има широка употреба. Той е голям и червен за да може лесно и бързо да се разпознава и да се борави с него. Употребява се за изключване на главното захранване при някакъв инцидент или повреда на устройство или устройста, за сигнализиране на обсужващ персонал, стартиране, изстрелване на оръжие, в хакерският жаргон - shutdown бутонът.

По време на Студената война Големият Червен Бутон, или просто Бутонът, се отнася до устройство, с което активира ядрено оръжие. Катастрофалните последици на една ядрена война направили от Червеният Бутон символ на унищожението на човечеството. В един истински случай Червеният Бутон за малко щял да бъде натиснат.

Заради натовареността на Бутона с идеята за масова разруха, културата започнала да се oтнася към него като към крайния спусък за самоунищожение. Заради мащаба на последствията от неговото натискане, той започнал да символизира и радикално решение на проблем, рязка смяна на подхода или посоката, или рестарт/ресет.

Червеният Бутон станал част от популярната култура. Добил известност и заради анимационната поредица Looney Tunes. В някакъв момент героят бива предупреден "Каквото и да правиш, не натискай червения бутон". До края на филмчето все някой ще е натиснал бутона и обикновено следва голяма експлозия. Като мистериозен и любопитен обект, зад който стоят разрушителни последици, червеният бутон и скечът-клише с неговото натискане присъстват и в много други анимации, комикси, изображения с комедиен характер.  Заради неясната му функционалност и агресивния цвят, Бутонът започнал да съдържа в себе си и идеята за изкушение. Това позволило алегоричната му употреба във философията и богословието, правейки паралел със забранения плод и изкушението на Адам и Ева.

(download)

 

Hello World

Рене Беекман - куратор

Албена Баева

Николета Бончева

Нели Борисова

Стефан Дончев

Яна Крачунова

Мартин Пенев