TV ΕΘΝΟΣ ΕΘΝΟΣΠΟΡ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ FORUM ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΝΗΓΙ ΨΑΡΕΜΑ & ΦΟΥΣΚΩΤΟ COOK BOOK
Τετάρτη, 3/4/2013
O καιρός σήμερα

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:

ΕΘΝΟΣ
«E» 11/8/2007
Μεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματα Μέγεθος γραμμάτων
mail to Email Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση

«Κτίζουν» γιγάντια e-βιβλιοθήκη

Στόχος είναι η «Οpen Library» να συγκεντρώσει το σύνολο της παγκόσμιας γραμματείας

«Κτίζουν» γιγάντια e-βιβλιοθήκη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
gskafidas@pegasus.gr

Προετοιμάζεται το έδαφος στον Παγκόσμιο Ιστό για την «ανοικοδόμηση» της μεγαλύτερης και πληρέστερης βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Το όνομα αυτής «Οpen Library» (www. openlibrary.org), χώρος λειτουργίας της το διαδίκτυο και στόχος της να γίνει στην εποχή της πληροφορίας ό,τι ήταν η «Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» στην αρχαιότητα.

Στα εικονικά της ράφια, η «Οpen Library», «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη» ελληνιστί, φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το σύνολο της παγκόσμιας γραμματείας, πληροφορίες για κάθε βιβλίο που κυκλοφόρησε οπουδήποτε στον κόσμο και μια ολοκληρωμένη, ψηφιακή έκδοση αυτού σε περίπτωση που τα πνευματικά δικαιώματα το επιτρέπουν.

Μια βιβλιοθήκη που θέλει «να κάνει όλα τα δημοσιευμένα έργα της ανθρωπότητας διαθέσιμα στον καθένα» δεν θα μπορούσε άλλωστε παρά να είναι ψηφιακή. Κανένα κτίριο δεν θα ήταν αρκετά μεγάλο για να τη χωρέσει και κανένας οργανισμός αρκετά πλούσιος ώστε να τη χρηματοδοτήσει.

Το σχέδιο φαντάζει εξαιρετικά φιλόδοξο, αν όχι ακατόρθωτο. Η επίτευξή του «είναι στο χέρι μας» υποστηρίζουν ωστόσο οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την όλη προσπάθεια, οι οποίοι αντλούν θάρρος, αλλά και έμπνευση, από την εντυπωσιακή επιτυχία άλλων συνεργατικών κινήσεων του διαδικτύου, όπως η εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia.

«Στο μυαλό μας έχουμε κάτι ανάλογο με τη Wikipedia», παραδέχεται στο BBC ο Ααρον Σβαρτς, επικεφαλής των τεχνικών της «Οpen Library». Θα λειτουργεί και αυτή ως «wiki», κοινώς θα αναγνωρίζει σε όσους από τους επισκέπτες της το επιθυμούν αρμοδιότητες βιβλιοθηκονόμου και θα τους επιτρέπει να επεξεργάζονται τα περιεχόμενα των ψηφιακών ραφιών της.

«Υπάρχουν ένα σωρό βιβλία εκεί έξω και για να δημιουργήσεις κάτι τόσο ευρύ και πλούσιο, χρειάζεται να τους βάλεις όλους στο παιχνίδι», συνεχίζει ο Σβαρτς.

«ΚΑΛΕΣΜΑ»
Σε πρώτη φάση, η «Οpen Library» καλεί όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες να συνεισφέρουν σε αυτήν τους καταλόγους τους.

Η «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη» προς το παρόν χρηματοδοτείται από το Internet Archive (www.archive. org), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος συλλέγει και αρχειοθετεί «στιγμιότυπα από τον Παγκόσμιο Ιστό». Στο μέλλον η συντήρηση και η ανανέωσή της θα βασίζεται οικονομικά σε δωρεές και ποσοστά από πωλήσεις βιβλίων.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
Ο Στίβεν Μπέρι, διευθυντικό στέλεχος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, διατηρεί τις επιφυλάξεις του. «Στο άμεσο μέλλον, δεν θα τους στείλουμε κάποιο αντίτυπο του καταλόγου μας, θεωρώ πως υπάρχει ανάγκη για έναν βαθμό ελέγχου, μπορεί να εμφανιστούν άνθρωποι που κακόβουλα θα αλλοιώνουν στοιχεία», λέει ο Μπέρι στο BBC, εγείροντας αμφιβολίες γύρω από τον συνεργατικό χαρακτήρα της προσπάθειας.

Η «ΓΙΑΓΙΑ» PROJECT GUTENBERG ΚΑΙ Η LIBRIVOX ΜΕ ΤΑ 800... ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Project Gutenberg (www.gutenberg.org) είναι η παλαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία προηγείται ακόμη και της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού. Ξεκίνησε το 1971 όταν ο Μάικλ Χαρτ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ, άρχισε να δημιουργεί ηλεκτρονικές εκδόσεις βιβλίων ψηφιοποιώντας το περιεχόμενό τους. Στα ράφια της θα βρείτε σήμερα περισσότερα από 20.000 ηλεκτρονικά βιβλία (τα λεγόμενα «eΒooks») σε διάφορες γλώσσες, τα οποία μπορείτε να «κατεβάζετε» δωρεάν και να διαβάζετε στην οθόνη του υπολογιστή σας. Εθελοντές «ανεβάζουν» γύρω στα 50 νέα «eΒooks» στον χώρο του «Ρroject Gutenberg» κάθε εβδομάδα.

Το LibriVox (www.librivox.org) αποτελεί μια μη κερδοσκοπική προσπάθεια που στοχεύει στην «ηχητική απελευθέρωση βιβλίων». Στον χώρο του θα ακούσετε άλλους να διαβάζουν on line κάποια από τα κλασικότερα έργα της παγκόσμιας γραμματείας. Περισσότερα από 800 βιβλία τα οποία δεν προστατεύονται από κόπιραϊτ κάθονται στα ψηφιακά ράφια της ηχητικής αυτής βιβλιοθήκης έτοιμα προς ακρόαση.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»

Google Books Library Project
(http://books.google.com/googlebooks/library.html) Στo πλαίσιo της υπηρεσίας «Google Book Search», η οποία βρίσκεται ακόμη σε δοκι- μαστικό στάδιο, η Google συνεργάζεται με βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και εκδότες με στόχο της ψηφιακή καταλογογράφηση των τεράστιων αρχείων τους. Μια μηχανή αναζήτησης επιτρέπει την εύκολη εύρεση κάθε βιβλίου. Πληροφορίες για αυτό και αποσπάσματά του εμφανίζονται στην οθόνη, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα, ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» ολόκληρο το έργο σε μορφή pdf.

Εuropean Library
(www.theeuropeanlibrary.org) Η ψηφιακή «Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη» προσφέρει πρόσβαση στους καταλόγους και τα αρχεία 47 εθνικών βιβλιοθηκών της Γηραιάς Ηπείρου. «Ανέβηκε» on line τον Μάρτιο του 2005 και σήμερα τη διαχειρίζεται μια κοινοπραξία από 23 βιβλιοθήκες.

Ιbiblio
(www.ibiblio.org) Το Ibiblio, γνωστό και ως η «συλλογή των συλλογών», είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του διαδικτύου. Ξεκίνησε το 1992 και σήμερα φιλοξενεί στον χώρο του μια ευρεία γκάμα αρχείων, από ηλεκτρονικά βιβλία και μουσική μέχρι λογισμικά ανοιχτού κώδικα και ακαδημαϊκές εργασίες. Δέχεται περίπου 12 εκ. επισκέψεις κάθε ημέρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκτηση παλαιότερων τευχών, φύλλων & προσφορών chrisoulam@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην έντυπη έκδοση mdiamantaki@pegasus.gr
Αποστολή βιογραφικών emavroudi@pegasus.gr Πληροφορίες για διαφήμιση στην ηλεκτρονική έκδοση advertising@pegasusinteractive.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

WHEELS & MOTORS

WOMENONLY

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ