De boerderijschool

 
 


Belevend leren

Schoolklassen en BSO’s komen bij ons op de boerderij om te kijken, te leren, mee te werken met bijvoorbeeld koeien voeren en natuurlijk om de kalfjes te knuffelen. Voor de boerderij-educatie voor schoolklassen zitten wij in het project Boerderij-educatie Gooi en Vechtstreek. Wil je ook een keer kijken, leren en meewerken met een groepje? Neem contact op met Wendela voor de mogelijkheden.


Wij staan open voor nieuwe dingen en maken graag een een passend programma voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding, een kaasproeverij, een kaasworkshop, meehelpen op het bedrijf of gewoon lekker kalfjes knuffelen!


Laat het ons weten!


Kaasworkshop

Wil jij wel eens je eigen kaasje maken, schrijf je in voor onze kaasworkshop!

Elke laatste zaterdag van de maand kun je bij ons terecht voor een workshop bij genoeg inschrijvingen. Je kunt je ook alvast opgeven zonder datum. Als we genoeg inschrijvingen hebben, plannen we een workshopdatum. Voor groepen zijn andere dagen bespreekbaar.

Bij heel veel animo plannen we nog wel eens een extra workshop op een zaterdagmiddag.


Programma 13:30 - 16:30 uur:

Ontvangst met wat lekkers

Melk stremmen

Uitleg/geschiedenis kaas maken

Kaasmaken

Rondleiding en proeverij

Afsluiting


Iedereen krijgt zijn eigen kaasje mee en pekelt thuis/zelf de kaas.

Maximaal 12 deelnemers.

€35,- per persoon.

Voor groepen kunnen we aparte arrangementen en data organiseren.

Meer informatie en inschrijven mail Wendela


Vragen

Wat is het verschil tussen biologische en gangbare boerderijen/kaas? Waarom is biologisch duurder dan gangbaar? Hoeveel liter melk geeft een koe? Zijn stieren bruin en koeien zwart? Geven alle koeien melk? Wat is rauwe melk? Hoe wordt kaas gemaakt? Wat is graskaas? Hoeveel liter melk is nodig voor 1 kilo kaas? Mogen zwangere vrouwen boerenkaas eten? Zijn koeien echt zo slecht voor het milieu en waarom dan? Wat heeft kaas met cosmetica te maken?


Kun jij alle vragen beantwoorden? Misschien heb je nog wel meer vragen. Wij vinden het belangrijk dat mensen meer te weten komen over de boerderij. Veel mensen hebben iedere dag (indirect) met de boerderij te maken. Denk maar aan (karne)melk, kaas en vlees. Maar ook leren schoenen, cosmetica, en lijm hebben met koeien te maken.Antwoorden


Een paar antwoorden op bovenstaande vragen vind je hier. Voor alle/meer antwoorden ben je van harte welkom bij ons op de boerderij!


Het verschil tussen biologisch en gangbaar boeren zit hem vooral in het voer en de huisvesting. Veel (gangbare) koeien staan op roostervloeren. Bio koeien mogen niet alleen op roostervloeren en moeten ook dichte vloeren (met stro) hebben. Bij ons staan en liggen de koeien vooral in de vrijloopstal (compost en houtsnippers). Uiteraard moeten bio koeien ook zo veel mogelijk naar buiten. Veel gangbare koeien komen gelukkig ook veel buiten (net als bio koeien dus).

Het voer dat onze koeien krijgen is biologisch. Het gras dat ze eten is niet gegroeid door kunstmest maar door echte mest. Het krachtvoer (brokken) die ze krijgen is ook biologisch geproduceerd en bevat geen onnatuurlijk ingrediënten. Ons voer komt uit Europa, er is dus geen regenwoud gekapt om veevoer te produceren. Verder krijgen de koeien zo min mogelijk medicijnen. Onze koeien zijn zelfs antibiotica-vrij!


Het verschil tussen gewone en biologische kaas is dat de melk biologisch is, maar niet alleen dat is anders. Bij biologische kaas wordt ook speciaal zuursel gebruikt en er mogen geen chemische stoffen gebruikt worden. De kaas wordt gepekeld in zeezout en de coating (het plastic) op de kaas is ook op basis van natuurlijk producten. Geen kleurstoffen en chemische stoffen. Hierdoor schimmelt de korst vaak wel wat sneller. Onze kaas heeft zelfs een eetbare korst. Zo hoef je niets weg te gooien!


Biologisch is duurder omdat het meer moeite en geld kost om te produceren. Zo groet het gras minder hard en is het biologische voer duur. Je kunt ook minder koeien houden dan regulier omdat de koeien meer ruimte (kunnen) hebben.


Rauwe melk betekent dat de melk niet gepasteuriseerd is en al het vet er nog in zit. Rauwmelkse kazen zijn dus heerlijk romig. Rauwe melk is volle melk (bevat vet). Vet heeft de laatste tijd een slechte naam omdat het een dikmaker is. Maar vet is ook gezond en bij voldoende beweging en een gezond voedingspatroon hoort vet. Zo zit er in rauwe melk ook van nature omega 3. In rauwe melk zitten ook bacteriën en vitaminen die niet in gepasteuriseerde melk zitten omdat die door de verhitting dood gaan. Bacteriën zijn goed voor het lichaam, zo hebben je darmen bacteriën nodig om goed te werken.


Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig


Zwangere vrouwen mogen rauwmelkse harde kazen (of boerenkaas) eten als deze voldoende lang gerijpt zijn.

De boerderij als leerplek voor jong en oud

Contact:

Boy en Wendela
Griffioen - Bogerd

Lange Muiderweg 18a
1382LA Weesp

Boy: 06-421 695 10
Wendela: 06-421 645 33

E-mail: info@degroenegriffioen.nl

 

De Groene Griffioen is een educatieboerderij. Schoolklassen, bedrijven, vriendengroepen en andere geïnteresseerden kunnen bij ons terecht voor vragen en vooral antwoorden over biologisch boeren, kaas (maken), melk, koeien en om lekker aan de slag te gaan tussen de dieren en in de buitenlucht. Of wat dacht je van een keer kaas maken?