keskiviikko 24.4.2013 | Pertti  Onnittele e-kortilla

JUURI NYT

Pyykkipulmat pesuun

Pyykinpesu ei ole ihan mustavalkoinen juttu. Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kertoo, mitkä pyykkiväitteet ovat totta, mitkä tarua.

20.6.2010 3:00

Minna Kurjenluoma

Käsinpestävät voi pestä koneessa 30 asteessa.

"TOTTA. Käsinpesumerkintä ei tarkoita nyrkkipyykkiä. Vaatteet voi pestä käsinpesuohjelmalla tai lyhyellä hienopesuohjelmalla siinä lämpötilassa, mikä on pesuohjeessa. Tärkeintä on valita ohjelma, jossa pyöritys on hellää. Riski vaatteen vaurioitumisesta on olemassa aina kun pesee pesuohjeen vastaisesti."

Eri materiaalit vaativat eri pesuaineet.

"TOTTA. Valkopesuaine kirkastaa valkoista pyykkiä. Jos valkopesupulveriin on lisätty aktivaattoria, sen valkaisuteho alkaa jo 40 asteessa, jolloin se haalistaa värillistä pyykkiä. Siksi tummille vaatteille käytetään kirjopesuainetta.

Jos valkaisuaineena on natriumperboraatti, voi jauheella pestä tummia vielä 40 asteessa.

Mustiin vaatteisiin jää helposti valkoisia raitoja pesuaineen sisältämästä vedenpehmennysaine zeoliitista. Mustille vaatteille tarkoitetuissa aineissa zeoliittia ei käytetä. Nestemäinen pesuaine liukenee veteen paremmin kuin jauhe, eikä jätä yhtä helposti raitoja.

Työtehoseuran testeissä on huomattu, että eri tahroille ei ole yhtä ainoaa pesuainetta.

Merkkiä kannattaa säännöllisesti vaihdella, ettei vaatteeseen pinty lika, jota oma pesuaine puhdistaa huonosti.

Yleensä ainetta annostellaan liikaa, mikä on haitaksi vaatteille ja koneelle."

Huuhteluaine pidentää vaatteen käyttöikää.

"TARUA. Kaikki vaatteet eivät kestä huuhteluainetta. Se tukkii hengittävien, tuulen- ja vedenpitävien vaatteiden materiaalin huokoset eli pilaa ne. Tällaisten vaatteiden pesuohjeissa onkin yleensä kieltomerkki. Myös elastaanit eli kaikki joustava menettää joustavuutensa ja frotee imukykynsä. Vaatekaupan myyjäkin yleensä kertoo, ettei vaate siedä huuhteluainetta.

Huuhteluainetta voi käyttää puuvilla- ja villavaatteisiin, mutta niidenkään ikää se ei välttämättä pidennä. Vaatteista tulee kyllä pehmeitä ja kuohkeita, myös niiden sähköisyys vähenee.

Jos iho ärtyy karheista tekstiileistä, huuhteluaine voi helpottaa. Tosin kemikaalit voivat myös ärsyttää herkkää ihoa."

Vaatteet voi huuhdella etikalla.

"TOTTA. Jos ei halua kuormittaa luontoa huuhteluaineella, sen voi korvata etikalla. Laimeana liuoksena se sopii kaikille tekstiileille ja estää värien sekoittumista. Tuoksu vain ei ole kovin raikas."

Rumpukuivaus tuhoaa vaatteen.

"TARUA. Yleensä vaatteiden tuhoutumisen syy on se, ettei rumpua osata käyttää. Pyykkiä kuivataan liikaa, jopa kuivemmaksi kuin huoneilma. Siksi pyykki kutistuu ja rypistyy lopullisesti. Kun pyykin jättää hieman kosteaksi ja kuivattaa loppuun riiputtamalla, vaate jopa suoristuu.

Rummussa voi kuivata lähes kaikkea, jos on kokenut rummun käyttäjä. Vaateteollisuus laittaa mielellään rumpukuivauskieltoja vaatteisiin, jotta vapautuisi vastuusta.

Sihtiin kertynyt nukka ei johdu tekstiilin kulumisesta rummussa, vaan rumpu kerää käytössä ja pesussa jo irronneen nukan. Allergisessa perheessä rumpukuivaus voi olla hyvä idea, sillä rumpu irrottaa vaatteesta zeoliittipölyä."

Aurinko haalistaa vaatteen.

"TOTTA JA TARUA. Ekologisinta olisi kuivata pyykki ulkona. Aurinko kirkastaa valkoisia, mutta haalistaa tummia. Joissain taloyhtiöissä ulkokuivaus voi olla esteettisistä syistä kiellettyä. Sisällä narukuivauksessa haihtuva kosteus voi vaikuttaa huoneiston pintoihin."

Helsingin Sanomat | hs.asunto@sanoma.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>